Man må av og til ut på en lengre luftetur!
Etter å ha bodd noen år på Gran Canaria fikk vi faktisk lyst til å prøve noe annet, og hvorfor ikke Rapallo i Italia. Man skjønner faktisk at det er på tide med en klimaendring når alt under 20 varme grader føles bikkjekaldt og grusomt.
Hvorfor Rapallo? Helt tilfeldig, som med det meste i våre liv. Utfordringen var faktisk å finne en leilighet som vi kunne leie i en tre måneders periode uten å bli flådd. Italia virket som Gran Canaria og de andre Kanariøyene innrettet mot turistutleie, og for ukesutleie.
Utblinking av leilighet i Rapallo
Etter mange søk på de store utleiesidene fant vi en leilighet som virket OK. Det er jamen mye rart, i forhold til leiligheter, i dette landet også. En annen kultur og en annen idé om hvordan en leilighet skal være. For eksempel: Hvorfor ha en stue med salong når man kan ha et stort spisebord?
Når man ser slike bilder av leiligheter danner det seg også bilder i hodet mitt. Et spisebord med en stor familie rundt i et trivelig måltid med hjemmelagede pastaretter og høy stemning. Vel – vi er jo bare to på tur, så det behovet eksisterte ikke, og vi hadde heller ikke med oss en italiensk mamma som skulle stå på kjøkkenet og kokkelere så bukskinnet vårt skulle bli stramt.
Etter utblinking av leiligheten fikk vi kontakt med huseieren, en riktig trivelig italiensk dame, og ble enige om en levelig pris. Vårt opphold skulle tross alt ikke være i den verste turisttiden. Nærmere bestemt de tre siste månedene i året.
Hvorfor valgte vi så denne perioden? Vel – sommer ved middelhavet fristet ikke, det kan være for varmt. Vi er jo så bortskjemt med Gran Canarias behagelige somrer.
Rapallo
Rapallo var en by vi aldri hadde hørt om, men den virket på nettet til å være grei, så hvorfor ikke prøve den? På nytt følte vi at vi hadde skutt gullfuglen i forhold til valg. Det viste seg å være et perfekt valg for oss, våre interesser og for å få oppleve hvordan det var å bo i en italiensk by. Dessuten var det ikke en død by utenfor den store turistsesongen.
Siden vi hadde med bilen vår, så fikk vi mange turer rundt i Nord-Italia, men toget ble i størst mulig grad benyttet. Det tok oss fra dørstokken til byenes sentrum uten å tenke på trøblete trafikk eller parkeringsproblemer. Et supert fremkomstmiddel til greie priser. Dessuten var de behagelige og svært presise. Ingen forsinkelser!
Det vi merket først, som en kontrast til der vi kom fra på Gran Canaria, var at ingen hilste på deg på gaten, men det skulle vel bare mangle. Det var jo en » stor» by. Ingen hilser på deg i Telde, Las Palmas eller andre byer på Kanariøyene heller. Men du verden så hjelpsomme de var hvis vi lurte på noe. Dessuten snakket «alle» engelsk, eller forsto spansk. En liten morsom detalj var at hvis vi sa noe på spansk så korrigerte de det til italiensk. Italienskkurset vi hadde med oss ble av den grunn nedprioritert. Kanskje litt dumt.
En annen ting som var underlig var at folkeslaget her var et stille folk. Vi var der utenfor den travle turistsesongen, men likevel var gatene i Rapallos gamleby full av folk, og det var stille! Ingen søreuropeisk kjattring og roping. Nei, innbyggerne brukte innestemme. Hel utrolig!
Under har jeg satt inn beskrivelsen av denne fantastiske byen og omlandet. Kanskje kan det friste med en tur?
Juletider i Rapallo
Ja de kan jammen pynte til jul. Jeg har aldri før sett at det blir lagt ut kilometervis med røde løpere. Både hovedgaten i gamlebyen og hele strandpromenaden fikk sine røde løpere faststiftet i bakken.
Det manglet heller ikke på juletrær og julebelysning. Riktig koselig.
I desember, og ut til begynnelsen av januar, var det også en rekke boder på strandpromenaden ala et tysk julemarked. Forskjellen var at det ikke var så mange boder med pølser og tilhørende drikke.
Hva lærte vi av oppholdet i Rapallo?
Den første delen av oppholdet ble tilbrakt i et behagelig klima med en mengde flotte dager. Sandaler og kortbukse fikk derimot hvile i kofferten.
Den siste delen av oppholdet, derimot, var skikkelig kald for oss som hadde den indre termostaten innstilt på Kanariøyenes klima.
Italienerne var jo også energibevisste, må vite, så fyringsanlegget hadde hvilepauser både om natta og midt på dagen. Dessuten var det en del både regn og blåst på den tiden av året i 2017.
Nok om været – det var jo også en av grunnene til at vi dro – for å bli enda mer glad i det vi hadde hjemme. Bortskjemte som vi var!
Kanariøyene, er jo nettopp det. Øyer. Her var vi på fastlandet og kunne reise så langt vi ønsket uten å ta ferge eller fly. Og du verden så mange steder man kunne dra. Jeg skal ikke si noe galt om øyene våre for det er også uendelige muligheter der, men her kunne vi oppleve noe totalt annerledes.
Byer og landsbyer med en ubeskrivelig sjarme. Fantastisk italiensk mat, og ikke og forglemme fantastisk vin.
Vin
Når det gjelder vin så hadde vi ikke så veldig store forventninger til den italienske utgaven. Amaronevin er vel stort sett det eneste av italiensk vin vi hadde et positivt forhold til. Vi hadde en formening om at i sammenligning med den nydelige og fyldige vinen fra Spania, var den italienske noe skvip. Vi oppdaget noe annet. Du snakker om å være på dannelsereise!
Toscana og Chianti måtte i så måte besøkes. Ikke bare for vinens del, men også for at det var noen byer som fristet, samt den flotte naturen i Chianti.
Lucca og Greve in Chianti måtte besøkes. Flotte steder!
I Lucca fik vi forøvrig med oss et museum for torturinstrumenter. Grusomme greier, men svært interessant!
Når det gjelder vinen, derimot, måtte en godt opp i pris for å treffe noen hyggelige bekjentskaper i Toscana og Chianti.
Vinen vi hadde i regionene rundt der vi bodde, var på den annen side fulltreffere. Vin fra Piemonte ble vår yndling og stort sett sikkert valg. Det er garantert mange flere gode vindistrikter i Italia, men vi hadde bare tre måneder på oss, og målet var og spise og drikke lokale varianter.
Brennevin
Alle har vel hørt om grappa. De fleste jeg kjenner, inklusiv undertegnede, har et svært så dårlig forhold til denne italienske drikken laget av druerester etter vinproduksjonen. Stort sett er vel formeningen at det smaker som den aller dårligste hjemmebrent før kullfilterets tid som en ikke vil servere til sine verste fiender engang.
Når man går på en bar og bestiller grappa, får man til tider denne varianten.
Jeg lurer fælt på hvorfor de serverer den. Er kelneren nysgjerrig på hvordan vi reagerer og vil studere grimasene ved inntak? De stiller i hvert fall ikke sitt nasjonalbrennevin i et godt lys.
Den første fantastiske grappaen fikk vi servert var i Milano, etter å ha vært gjennom en rekke varianter i variable kvaliteter. Den vi fikk der var helt suveren. Dette måtte det forskes mer på.
Milano var forøvrig en fantastisk by.
Vi så lyset! Hvis du bare betaler nok så får du grappaer som er i klasse med de aller beste konjakker, om ikke bedre. Det er vel ikke uten grunn at grappa blir solgt i hele Europa, men den gode er ikke billig.
Nå høres det jo ut som om vi var på drikketur i Italia. La meg bare få slå det helt fast med en gang. Vi drikker med måte, men skal man oppleve en kultur må også denne siden utforskes.
Maten
Skal man fortelle om Italia så kan man ikke komme utenom mat. Italiensk mat er godt. Italiensk mat i Italia er enda bedre. Ikke minst fordi at man er der. Den delen av Italia vi surret rundt i var også kjent for sjømat på italiensk vis. En opplevelse!
Les lenger ned i presentasjonen av Rapallo om butikkene og den utrolig gode foccaciaen, som kom i en mengde varianter. (Jeg er usikker på hvordan det skrives for jeg har sett flere varianter.)
En annen ting som ble solgt i Rapallo var noe som het Farinata.
En gang jeg sto i et foccaceria og ventet på å bli ekspedert, merket jeg meg at alle før meg skulle ha noe flatt, som pannekake, som lå bak disken i tillegg til mange varianter av foccacia.
Den stakkars bakeren på bakrommet klarte ikke å steke fort nok, for dette var tydeligvis svært populært.
Ja da må det jo prøves. Jeg ante ikke om dette var noe mat eller dessert, men det minnet mest om det sist nevnte og godt var det.
Etter googling fant vi ut at det var en pannekake, med opprinnelse fra Genova, og nå typisk mat på den Liguriske kysten. Den er forøvrig laget av kikærtmel.
En annen kulinarisk utflukt vi fikk med var til Parma. Parmaskinke og Parmaost (Parmesan) måtte prøves på hjemmebane.
Fornøyd?
Ja det ble en vellykket tur. En tur vi ikke vil vært foruten med en mengde opplevelser i en del av Italia med maleriske byer. Å sortere alle inntrykkene er derimot problematisk.
Oppnådde vi så målet med turen? Ja vi fikk et minnerikt opphold. Dessuten ble vi mer glad i det Kanariske klimaet. Vi skal aldri klage hvis det er under 20 grader lenger, for det varer ikke lenge i sør på Gran Canaria med slike temperaturer. Det var jo slik det skulle være. Borte bra, hjemme best, men vi tar sikkert en tur tilbake til Rapallo i en mildere årstid!
Saludos/Saluti
Audun
Skal du på ferie til Italia? Hvorfor ikke reise til det fantastiske Liguria!
Rapallo – En Italiensk trivelig ferieby med perfekt beliggenhet
Elsker du Italia, eller har du en drøm om å reise dit? Her er et forslag til et supert mål for å få en fantastisk opplevelse av den Italienske rivieraen, maten, vinen, landsbyene og havet.
Om du ikke blir fortryllet av det Liguriske kuperte landskapet som Friedrich Nietzsche ble, så blir du i hvert fall sjarmert av de maleriske byene, og kystlandsbyene, på denne østre delen av den italienske rivieraen. Riviera di Levante.
En ting som er svært praktisk med disse byene er at du kan kombinere byliv med bading, siden strendene faktisk ligger i byenes sentrum. Kan det bli enklere?
Rapallo, en by med drøye 30.000 innbyggere, har en perfekt beliggenhet for utforsking av denne delen av Italia, i tillegg til at det er en perfekt ferieby i seg selv. Den kjente lille byen Portofino ligger en nydelig fergetur unna, og Cinque Terre landsbyene en kort båt- eller togtur unna. Og det er heller ikke langt til Genova, fødebyen til Christrofer Columbus, eller som han heter på Italiensk, Cristoforo Colombo.
Nettopp jernbanen og tilknyttingen til autostradaen gjør byen lett tilgjengelig.
Skal du hit med fly så er nærmeste flyplass i Genova. Litt lenger unna ligger Malpensa og Bergamo i området Milano, samt at det er flyplass utenfor Pisa. De siste tre er mest aktuelle fra Norge.
Den gamle romerske boplassen har i dag en trivelig levende gammel bydel, en flott sjøfront og promenade, Vittorio Veneto, med sine palmetrær og benker, og strender med badebrygger for solslikking og nyting av kystens fantastiske klima.
Historie.
Om Hanibal faktisk reiste gjennom Rapallo, og over broen Ponte de Annibale, på sin vei til alpene i år 218 f. Kr er i dag muligens lite trolig, men at byen fortsatt har rester fra svunden tid, hersker det liten tvil om. Byen er antakelig fra år 700 f.Kr.
I tillegg til nevnte bro, finner du også festningen Castello sur Mare fra 1550 ved bryggepromenaden. En liten riktig flott festning, som også i en periode fungerte som fengsel, faktisk til rett før HC Andersen tegnet en skisse av den i sin dagbok i 1833.
Byen og området hadde i tiden før byggingen av festningen vært utsatt for angrep i flere hundre år. Angrep fra både Pisa og Aragon. Etter angrepet og beleiringen i 1549 fra den osmanske Dragut hvor byen ble ødelagt, plyndret og mange ble tatt som slaver, ville de ha bedre beskyttelse.
Denne festningen skulle sammen med festningsverkene i San Michele de Pagana, Santa Margherita Ligure, Paraggi og Portofino forsvare Tigulliobukten. Områdets befestninger ser du godt hvis du tar en fergetur mellom byene på kysten.
I dag blir festningen i Rapallo i hovedsak brukt til kunstutstillinger.
Rapallo som turistdestinasjon.
Rapallo er, og har vært, en populær turistdestinasjon i svært mange år. I andre halvdel av 1800-tallet startet det hele godt hjulpet av jernbanen som kom i 1868. Det har alltid vært elegante hoteller som har tiltrukket seg prominente gjester.
I tillegg til Nietzsche, som startet på sitt mesterverk Also sprach Zarathustra i dette området, har også komponisten Jean Sibelius komponerte sin andre symfoni Op. 43 her.
Fra 1901 har byen huset svært mange berømtheter som Franz Liszt, Guy de Maupassant, den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt og flere andre celebriteter. Den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway skrev forøvrig novellen The Cat In The Rain i Rapallo, under sitt opphold i 1923. De dro vel neppe hit tilfeldig, og kanskje du burde gjøre som dem?
Rapallo har også vært en del av historiske begivenheter. Konferansen som de allierte styrkene avholdt i november 1917, og to viktige traktater etter første verdenskrig. Traktaten mellom Kongeriket Italia og Kongeriket Jugoslavia (7 nov 1920) og mellom Weimar-republikken og Sovjetunionen den 16. april 1922.
Dagliglivet i Rapallo.
Som i de fleste andre italienske byer har også denne en mengde små butikker. Dette gir deg et godt inntrykk av dagliglivet i byen.
Hvis du ønsker å handle mat, og ikke nødvendigvis vil gå på supermarkedene, kan du gå innom slakterbutikkene, bakeriene, konditoriene, og de små spesialbutikkene som selger pasta, foccacia, ost, grønnsaker, vin eller delikatesser, for å nevne noe.
Foccacia, den nord-italienske delikatessen, er forøvrig noe du ikke må gå glipp av. De selges i en mengde variasjoner, og de er ikke like fra butikk til butikk. Du har garantert aldri smakt noe slikt i Norge.
Kan noe være bedre enn å handle fersk, kortreist og fantastiske matvarer fra lokale forhandlere? Og når du er inne i butikker som kun selger nylaget pasta i alle varianter, er du virkelig i Italia.
Hvis du ikke skal handle mat er bare det å se på livet og nyte det du ser i butikkvinduene en stor opplevelse.
Rapallo – en levende by
Gamlebyen i Rapallo er en levnede by hele året, hvor du i tillegg til butikkene nevnt over også finner alle andre typer av små butikker, samt en rekke barer og restauranter.
Mange av restaurantene serverer lokale retter og fersk sjømat. For ikke å glemme den fantastiske vinen fra denne delen av Italia, ikke minst den fra Piemonte.
Hver torsdag er det et stort marked ved strandpromenade med et yrende liv, hvor du kan få kjøpt både det ene og det andre, for ikke å si det meste. Svært populært både for lokalbefolkningen og turister. Hva med en liten shoppingtur dit med en lunsj på en bryggerestaurant som avslutning?
Det du sikkert også vil merke deg, og spesielt hvis du besøker byen utenfor turistsesongen, er hvordan byens innbyggere nyter byen sin til det fulle. I gamlebyen er det et yrende liv. Du ser folk hygger seg på serveringsstedene, på benkene, i parkene, og på strendene. Om det er badetemperaturer eller ikke, så er strendene et flott sted for avslapping.
Arkitekturen
Det er en ting du virkelig må beundre, og det er spesielt for denne regionen Liguria i Italia. De slettpussede fasadene på byggene er påmalt «pynt» så det ser ut som om det er både vindusomramminger, ornamenter, belistning og mye mer.
Det er i mange tilfeller så godt utført at en må ganske nærme for å se at det ikke er ekte. En ganske flott detalj som forskjønner fasadene og gjør området spesielt og sjarmerende.
For ikke å snakke om de flotte kumlokka i byen.
Noen andre byggverk du bør få med deg utover festningen Castello sur Mare/Castello di Rapallo og Ponte de Annibale, nevnt over er:
- Hvis du er interessert i kirkebygg, er kirken i sentrum, med sitt klokketårn, virkelig verdt et besøk. Basilica dei SS Gervasius e Protasius, ble innviet i 1118 og restaurert på begynnelsen av 1700-tallet.
- Porta delle Saline avgrenser gamlebyen mot sørvest, og er den eneste porten som er igjen fra de gamle murene.
- Paviljongen, Chiosco della Musica, nederst i Gamlebyen, har en flott dekorert himling, og er uunngåelig å få med seg når en går rundt i denne fantastiske bydelen.
Soling og bading.
Byens største strand ligger innerst i bukten ved Rapallos gamleby, og strandpromenaden.
Hvis du står vendt mot havet har du en flott båthavn til høyre, og flere små trivelige strender og badeområder til venstre, utenfor festningen. Ett stykke ute på venstre side finner du også en trivelig park og lekepark for barn.
Det er forøvrig óg en utmerket lekeplass i byen, med tog, ikke langt fra jernbanestasjonen.
Det er satt opp mange brygger/plattformer for de som ikke liker å ligge i sanden.
Noen av bryggene disponeres også av noen restauranter. Hva kan vel være bedre for kropp og sjel enn å sitte i en gammeldags fluktstol og se ut over det blå havet med en forfriskning i hånden?
I åsene rundt kan du også se villaer av ulik størrelse, hvorav noen tydeligvis er for de vel bemidlede. Disse eiendommene har en misunnelsesverdig utsikt over Tigulliobukten og havet.
Utflukter
Hvis du er i Rapallo må du dra på noen utflukter. Ikke fordi at ikke Rapallo er flott i seg selv, men du vil da få et bedre overblikk over denne kyststrekningens perler. Og det er nettopp det du finner her.
Uforglemmelige trivelige små byer og landsbyer langs havet. Cianti, litt lenger sør i Italia, har en fantastisk innlandsnatur, og denne delen av den Italienske rivieraen har et enestående kystlandskap.
Her er noen anbefalinger av utflukter fra Rapallo:
Taubanen
I bakre del av byen ligger en taubane i gangavstand fra sentrum. Ligurias eneste, og bygget i 1934, noe arkitekturen på taubanehuset bærer preg av med sin funkisstil og runde vindu. Med andre ord som hentet fra en Poirot film.
Denne taubanen, Funivia Rapallo Montallegro, tar deg opp til klosteret Montallegro (1558-1640), et Italiensk pilgrimsmål, i hellingen av Monte Rosa. Kirken, Nostra Signora de Montallegro, er virkelig verdt et besøk, med sine flotte dekorasjoner.
Her fra toppen har du en flott utsikt over bukten hvor Rapallo ligger, Tigullio gulfen.
Spaserer du litt videre på veien bak klosteret, på den gamle romerveien, kommer du til restauranten Casa del Pellegrino, som også er et hotell med fokus på yoga og meditasjon.
Fra uteserveringen der, under de gamle lindetrærne, har du en fantastisk utsikt, og hva er vel ikke mer sjarmerende enn å prøve en nydelig Grappa med blåbær eller sjokoladesmak?
Grappa, produsert av pressede druerester, er forøvrig noe de fleste nordmenn forbinder med noe tilnærmet udrikkelig brennevin. Prøv de dyre, og du vil bli forelsket.
Portofino
Portofino er vel den mest berømte byen i dette området. Hit drar cruiseturister og mye fint folk. Det er en virkelig trivelig kystlandsby i en bukt full av restauranter.
Ute på halvøyen ved byen kan du spasere til fyret helt ytterst. Det er vel å merke noen trappetrinn for å komme seg opp på halvøya, men du får kompensasjon hvis du setter deg ned på serveringsstedet på fyret og slukker tørsten med det lokale ølet eller en kjølig proseco. Når været er fint kan det neppe bli bedre.
For å komme til Portofino er anbefalingen å ta fergen fra Rapallo. Man kan også ta bussen, eller i en kombinasjon. Bussen tar deg gjennom Santa Margherita Ligure, rett ved Rapallo, og Paraggi på den svingete smale kystveien.
San Fruttuoso
Hvis du tar fergen videre fra Portofino kommer du til denne veiløse idylliske bukten. Her ligger Abbazia di San Fruttuoso, et gammelt Benediktinerkloster oppkalt etter helgenen Fruttuoso, og noen restauranter.
På havbunnen utenfor er det en bronsestatue, Cristo degli Abissi, på 17 meters dyp fra 1954.
Dette er et sted du aldri kommer til å glemme.
Camogli
Camogli er neste by etter San Fruttuoso mot Genova. Dette er en badeby med fiskerhavn som bør besøkes. Byen kan du dra til både i penvær og når det er overskyet med høye bølger. Den vil likevel gjøre et positivt inntrykk.
Cinque Terre
Cinque Terre, fem land, er et vernet område på UNESCOs verdensarvliste, med fem landsbyer på kysen mot La Spezia.
Det er ikke mer enn ca 100 år siden at de fikk veiforbindelse. Før dette var det noen stier og sjøveien som var innfartsårene.
Fra Rapallo er toget en grei transportmetode til de fantastiske maleriske kystlandsbyene i Cinque Terre. Det er holdeplasser i alle byene, og kort for flere dager kan kjøpes, hvis en ikke å ønsker å kjøpe turene enkeltvis.
I tillegg til tog kan man også ta ferge fra Rapallo (ikke midtvinters).
Hvis man ønsker å kjøre dit, kan det være noe problematisk å finne parkeringsplass, samt at det er noe dyrt å parkere.
Byene Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manrola og Riomaggiore ligger på rekke og rad. Ingen av dem er like og de har hver sin sjarme.
Monterosso al Mare.
Monterosso al Mare er den av byene som mest minner om en Italiensk badeby, med sine strender.
Det er forøvrig også noen interessante kirker i byen.
Vernazza
Dette er en sjarmerende liten fiskehavn. Nede ved havnen ligger det mange restauranter hvor du kan nyte livet med god lokal mat.
Corniglia
Corniglia er den eneste av byene som ikke ligger ned mot havet, men oppe på en knaus. Fra jernbanestasjonen er det en lang trapp opp til byen.
Byen har som de andre byen på denne strekningen gater som trange smug, og sjarme.
Manarola
Dette er også en spesiell fiskerlandsby i en steinete bukt. Fra byen kan du gå på en sti nordover noen meter til serveringssteder med en helt fantastisk utsikt.
Riomaggiore
Fra jernbanestasjonen er det to veier inn til byen. Enten gå opp bakken og følge veien langs havet, eller bruke tunnelen rett inn til byens sentrum.
I byen er det mange høye hus, malt i pastellfarger, og mange restauranter.
Sestri Levante
I Sestri Levantes gamle bydel kan du gå i fotsporene til HC Andersen, det smukkeste sted på jord, som han kalte den.
Eventyrforfatteren har tydeligvis faktisk satt sine spor her siden de har en skole oppkalt etter ham, og en Andersenfestival.
Gamlebyen er ikke så stor, men er en perle med strender på begge sider. Det skal også være et av de få steder folk bader hele året i denne regionen. Stranden på sørsiden ligger ganske beskyttet inne i en bukt som gjør at vannet holder seg godt i forhold til temperatur.
Genova
Å ta en tur til denne flotte byen anbefales på det varmeste. Tar du toget er ikke de kjente handlegatene, med et en mengde flotte butikker, og gamlebyen langt unna.
Hvis du kjører kan du faktisk parkere utenfor det store akvariet, men vær tidlig ute for å få plass. Gamlebyen ligger rett innenfor, og med sine smug og praktbygg er det virkelig noe du bør få med deg, og aldri vil glemme.
Ta turen til Rapallo og bli forelsket i denne byen og det Liguriske kystlandskapet med sine fantastiske byer og kystlandsbyer. Du vil garantert få en opplevelse for livet.
Følg oss:
Del dette: