Kart Makaronesia

Kart Makaronesia – ingen enkel sak!

Makaronesia består av øygruppene:

Dette er noen fantastiske øyer i solen, ute i Atlanterhavet.

Det mest spesielle med disse øyene er at alle er så utrolig forskjellige. Dette gjelder også innenfor de enkelte øygruppene. Man har dermed ikke vært på, eksempelvis, Kanariøyene om man her vært på en av dem. Med de ulike kvaliteter kan det også være vanskelig å si hvilken øy man liker best, og spesielt når man ikke har vært, eller helst bodd, på alle.

Klimaet på øyene i Makaronesia er også svært forskjellig. Det kan også være store forskjeller på en og samme øy. Det spørs hvilken side eller sted du er på.

«Reis» rundt i Makaronesia ved å gå inn på våre sider. Der er det mye tekst, mange bilder og videoer som beskriver øyene. På sidene kan du få mange tips om de enkelte øyer. Severdigheter, shopping, mat, historie, klima og mye mye mer. Ta deg en tur!

Kart Makaronesia

Det er faktisk ikke så lett å få inn Makaronesia på et samlet kart. Dette fordi det er relativt små øyer med stor spredning ute i den store Atlanteren. Noen av øyene er faktisk nesten umulig å finne på eksempelvis Google Maps. Like vel, her er det to kart over dem. Et fra Google, og et under som viser bedre beliggenheten til øygruppene i forhold til hverandre.

De fleste øyene ligger på den Afrikanske kontinentalsokkelen, men ikke alle. Dette gjelder øyene i Azorene

Her er et kart over Makaronesia fra Google Maps

Dette er kanskje et enklere oversiktskart:

Som det fremkommer av kartet under så ligger:

  • Azorene utenfor Portugal, og det er portugisiske øyer.
  • Madeiraøyene ligger utenfor Marokko og er portugisiske. Den fiolette stiplede ringen mellom Madeira og Kanariøyene er Selvagensøyene.
  • Kanariøyene ligger utenfor grenselandet mellom Marokko og Vest Sahara. Disse øyene er spanske.
  • Kapp Verde øyene ligger utenfor Mauritania og Senegal. De er en egen stat.
Kart makaronesia
Oversiktskart over MakaronesiaKart over de enkelte øygrupper:

Her gjengis noen av kartene over øygruppene. Flere kart finnes under de enkelte øygrupper eller enkeltøyer. Dessverre er kartgrunnlaget for alle øyer i Makaronesia ikke det aller beste. For noen av øyene har vi satt inn tegnede kart som er funnet på Internet på sidene for de enkelte øyene.

Kart Azorene:

Det er ni øyer i øygruppen Azorene:

Kart Madeiraøyene:

I Madeira øygruppen, eller regionen, inngår:

  • Madeira med de to små øyene Ilhéu de Agosttinho og Ilhéu do Farol på østspissen. Det er og en del holmer og sjær langs kysten.
  • Porto Santo med en rekke omliggende holmer og skjær. De største heter Ilhéu de Baixo, Ilhéu de Cima, Ilhéu das Cenouras og Ilhéu de Ferro.
  • Desertasøyene eller Ilhas Desertas på portugisisk, og består av Chão, Desertas Grande og Bugio. Disse øyene er ubebodde.
  • Selvagensøyene eller Ilhas Selvagens på portugisisk, og ubebodde. De største er Selvagem Grande, Selvagem Pequena og Ilhéu de Fora. Øygruppen ligger faktisk nærmere Kanariøyene enn Madeira.

Zoom inn på dette kartet for å se detaljene.

Mellom den nordlige øygruppen og Kanariøyene ligger Selvagensøyene.  Her er et sammensatt kart over den nordøstre og sørvestre øygruppen i Selvagensøyene.

Det er ikke enkelt å legge inn et Googlekart for denne øygruppen.

Kart Kanariøyene:

Kanariøygruppen omfatter følgende bebodde øyer fra vest til øst:

  • Chinijoøyene omfattes av: La Graciosa(nord for Lanzarote), Isla de Alegranza(nord for La Graciosa), Montaña Clara(nord for La Graciosa), Roque del Este(øst for Lanzarote) og Roque del Oeste. Det er kun La Graciosa som er bebodd).
  • Isla de Lobos ligger mellom Fuerteventura og Lanzarote og er ubebodd.

Det mest riktige kartet for Kanariøyene finner du på linken her til Kart Kanariøyene!

Kart Kapp Verde:

Øygruppen Kapp Verde i Makaronesia består at 10 hovedøyer og 5 mindre øyer, som er inndelt i to øygrupper: Barlaventos (nordlige øygruppe) og Sotaventos (sørlige øygruppe).

Barlavento er Kapp Verdes nordlige øygruppe.


Øygruppen kan igjen deles inn i to:
Øyene i vest (Santo Antão, São Vicente, São Nicolau, Santa Luzia, Branco og Razo)
Øyene i øst (Sal og Boa Vista

Sotavento er Kapp Verdes sørlige øygruppe

Øygruppen består av de fire øyene Maio, Santiago, Fogo og Brava, samt noen små øyer nord for Brava.

Kapp Verde øyene

De små øyene nord for Ilha da Brava.

Gå inn på de enkelte øyene for å lese mer og se detaljkart!Det kunne vært flere øyer.

Ikke nok med at det er mange øyer i Makaronesia, men det kunne vært mange flere. Det ligger svært mange rett under havoverflaten, som også har navn. Her er en skisse av de som ligger i Madeiraøygruppen, og de som ligger blant Kanariøyene. (Kilde: Wiley Online Library/Journal of Biography/Volume 38. Issue 2)(Se også core.ac.uk Canary islands, geology – Core av Kaj Hoernle.)

Som det fremkommer på plansjen over Madeiraøyene, så er øya Madeira og Desertas på det samme undersjøiske fjellet. Topper som ligger under vann har fått navn som: Seine, Unicorn, Ampere Coral Patch og Ormonde.

For Kanariøyenes del kan man merke seg at Fuerteventura og Lanzarote er topper som stikker opp fra det undersjøiske fjellet med navnet Mahan. Topper som ikke er over havet har fått navn som: Las Hijas, Amanay, Dacia, Conception, Lars og Anika.

Madeira og Kanariøyene, øyer over og under vann. De vulkanske provinser Madeira og Kanariøyene. Kilde: Wiley Online Library.
De vulkanske provinser Madeira og Kanariøyene.

Det er også øygrupper, arkipelag, eller rettere sakt grupper av undersjøiske fjell, som ikke stikker over havoverflaten. Totalt fire stykker. Great Meteor, Palaeo Madeira, Palaeo Canaries og Saharn.

Synlige og ikke synlige øygrupper i Makaronesia
Synlige og ikke synlige øygrupper i Makaronesia

Klimasoner

Øyene i Makaronesia ligge i Subtropisk og Tropisk sone.

Havstrømmer

Kanaristrømmen er en del av den nordlige ekvatorialstrøm. Den går fra Portugal til Kapp Verde. (Les mer på siden om Klima Kanariøyene.)Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin