Arucas

Arucas – Rom og katedral


Arucas forbinder vel de fleste med rom, vil vi anta, selv om det produseres rom ellers også rundt på Gran Canaria.

Dette er en av kommunene på kysten av Gran Canaria Nord, og en av kommunen du kjører gjennom på vei til Fred. Olsens ferge til Tenerife. Likevel er det så absolutt verd å stoppe innom.

I tillegg til byen Arucas er det flere landsbyer som: Bañaderos, La Montañeta, la Fula, Cardones, Trapiche, Visvique, Los Portales, Santidad etc.

Det er ingenting folket i denne kommunen, som folk på resten av øya, elsker mer enn en god fest. Og den aller beste festen er den 24. juni når en feirer dagen til skytshelgenen San Juan Bautista (St. Hans = Døperen Johannes)Arucas – byen

Arucas 3 Gran Canaria

Arucas er hovedbyen Gran Canaria Nord, utenom Las Palmas så klart. Den er adskilt fra hovedstaden av ravinen Barranco de Tenoya og er dominert av den digre neogotiske sognekirken San Juan Bautista, eller La Iglesia Parroquial de San Juan Bautista som den egentlig heter.

Navnet på byen kommer fra urfolkets stedsnavn Arehucas (Derav navnet på rumfabrikken » Arehucas »)

«Katedralen»

Noe feilaktig blir sognekirken San Juan Bautista betegnet som en katedral. Siden biskopen ikke holder hus her er det ikke en katedral.

Kirken er bygget av lavastein, og har et 60 meter høyt tårn. Det er det høyeste på Kanariøyene. Arkitekten for kirken var katalaneren Manuel Vega.

Byggingen startet i 1909, men ble ikke ferdig før i 1977. Ting tar noe tid. Interiøret er i neogotisk stil med vinduer av farget glass. Manuel Ramos González (1899-1971), en lokal kunstner, har designet altertavlen og en skulptur av den liggende Kristus, Cristo Yaciente.

Kirken San Juan Bautista i Arucas Gran CanariaKirken San Juan Bautista i Arucas Gran Canaria 2

Grunnlovstorget.

Kirken ligger på Plaza de la Constitución (grunnlovstorget). Her finner du også to andre flotte bygninger. Det ene er det gamle rådhuset, som ble bygget og totalrenovert i 1932, og det andre er det kommunale markedet, som er ganske stort. Dette har senere blitt bygd om til et finere kjøpesenter.

På motsatt side av torget ligger en flott hage som heter Jardín de Hespérides, et velkomment skyggefullt sted med mange ulike tropiske trær og planter. Der kan du nyte dagen etter å ha travet rundt i byen. I Calle la de Heredad, ved parken kan du se en av byens vakreste bygninger, Heredad de Aguas de Arucas y Firgas, bygget i 1908 og det er her vannverket holder til.

Mer om rom.

Destilerías Arehucas, er det største romdestilleriet på Kanariøyene, og kanskje det viktigste i Europa. Det ble grunnlagt i 1884.

Ron Arehucas fra Arucas Gran Canaria

Denne fabrikken har en årlig produksjon på over 3.5 million liter rom. Det er også et museum her hvor du kan lære om historien, og hvordan de lager rom.

Her er det tønner signert av kjente personer, som de berømte tenorene Alfredo Kraus og Plácido Domingo, i tillegg til medlemmer av den spanske kongefamilien. De er jo hoffleverandører, må vite!Andre severdigheter.

En annet sted du bør besøke i Arucas er til Casa y Jardín de la Marquesa. Dette er interessant arkitektonisk og flott område som tilhører Marquesa de Arucas. Huset ble bygget i 1880, og de romantiske hagene rundt huset kan også besøkes.

Du bør heller ikke gå glipp av å besøke La Cantera (steinbruddet) Dette ligger svært nær det historiske kvartalet, og er ett av kommunens historiske steinbrudd. Her kan du kjøpe små håndverks-suvenirer laget av den berømte blå steinen fra Arucas.

1.5 km nord for byen Arucas, ligger Montaña de Arucas. Den er på 412 meter og er den høyeste toppen i denne byen. Det er en Michelin-listet restauranten på toppen, hvor du kan få regional mat og drinker. Her er det en fantastisk utsikt.

Historien til kommunen Arucas

Kanariøyenes historie har en egen side, se denne. Likevel skal det raskt nevnes at Arucas ble gjenreist i 1480 etter å ha blitt fullstendig ødelagt i 1478. Det antas også at det var ved Montaña de Arucas at Doramas modig leder for urbefolkningen, ble drept i 1481 av Pedro de Vera i slaget ved Arucas.

Helt fra det femtende århundre har den viktigste avlingen i området vært sukkerrør (det gror også andre steder på øya).

Det var forøvrig Columbus som tok med seg de Kanariske sukkerrørene til den nye verden, han fikk dem med fra La Gomera riktig nok (se La Gomera) Det var kanskje ikke det lureste som er gjort, for konkurransen i sukkermarkedet tapte Kanariøyene etter hvert, mot de vestindiske øyene.

Nå er det også bananer og andre jordbruksprodukter som er viktige.

I dag bor det rundt 37.000 i kommunen.

Strender i kommunen Arucas

Kysten av Arucas tilbyr flere alternativer, enten det er strender eller mer «robuste» områder.

De viktigste strendene i kommunen er:

  • Playa de Bañaderos-El Puertillo
  • Playa de San Andres.

Begge disse er stein- og sandstrender, og forholdene er vanligvis gode for bading. Dessuten har de dusjer og livvaktservice. Til tross for de typiske store bølgene i dette området, er disse svært populære strender for befolkningen nord på øya.

Kommunen har også andre små viker og steinete strender, som ikke er så populære fordi det ofte er store bølger og vanskelig tilgang.Handling

Sentrum av Arucas har etter hvert blitt større. De viktigste handlegatene i sentrum er: Calle León y Castillo og Calle Francisco Gourie.

Hvis du er ute etter typiske lokale produkter, så har Arucas lørdagsmarked på parkeringsplassen ved innkjøringen til byen. Her kan du finne et variert utvalg av lokale råvarer: frukt, brød, ost, etc.

Arucas har store håndverkstradisjoner. Spesielt for steinhuggere. Andre håndverksarbeider er kunstnerisk treskjæring, musikkinstrumenter, kurvfletting, kanariske kniver, blondearbeider, broderier, etc.

Håndverkerne har sine verksteder i sentrum og i de omkringliggende nabolag, hvor du kan finne noen av de mest eksklusive eksemplene på håndverksarbeider fra Arucas.

Gastronomi i Arucas

På kysten av Arucas er det mye god mat. I områdene ved El Puertillo eller Quintanilla og San Andres, kan du få fersk fisk og sjømat. Et bredt utvalg av albueskjell og blåskjell, skiver av grillet havabbor, og mye mer.
Innlandet har lange tradisjoner for saftig bønne-, gresskar-, søtpotet- og mais-stuinger.

Gran Canaria Nord Arucas fisk

Men en av de mest populære produktene i Arucas er rum, fra den tradisjonelle «carta de oro» til den utsøkte vintagerumen.

Nyttige linker:

  • For informasjon om Geografi, Opplevelser, Aktiviteter, Strender, Shopping med kart, Markeder, Klima se siden Gran Canaria.
  • Mer om klimaet på Kanariøyene finner du her
  • Kanariøyenes historie er her.
Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin