Kategorier
Livet på Gran Canaria

Kanarisk standard

Spansk eller Kanarisk standard er jo så mangt. Normalt forbindes det med leilighet, møbler og slikt, men jeg tenkte å skrive litt om det man opplever langs veiene.

Først av alt, det er enkelt å kjøre her, for de andre på veien er stort sett høflige i trafikken, og det er svært lite råkjøring.

Da jeg bodde i Norge var det 100 km/t på veien fra Oslo til Gardermoen, og alle kjørte i 120. Her er det ofte 120 km/t, og hoveddelen av trafikken går i 80 til 100 km/t. Bilførerne er mer avslappet, og tar det mer med ro. Lite stress.

Veiene er dog noe pussige. Siden jeg en gang for lenge, lenge, lenge siden hadde om veibygging på ingeniørskolen, ser jeg noen forunderligheter her.

For det første er det virkelig vei-ingeniører som har tegnet veiene? Har veientreprenørene bare gjort som de ønsket uten kontroll? Si det. Det er mange flotte veier her, med mange felt langs hovedårene, men de er fra tid til annen feil dosert, og av- og påkjøringene er i mange tilfeller faktisk noe trafikkfarlig utformet. Vel, det er å leve med, en må bare være litt forsiktig, bruke speil og snu på sitt hodet. Klage gjør jeg ikke, for her er GC1, hovedåren, stort sett på minst tre felt hver vei.

Kanarisk standard - Vei Gran CanariaKanarisk standard – Kumlokk og lyktestolper

Tilbake til standard. Den standarden jeg tenke å skrive om gjelder først og fremst noe så banalt som kumlokk og plassering av lyktestolper (en smule overdrevet kanskje). Bagateller? Ja det er det, men det kan være noe irriterende hvis en ikke er kontinuerlig på hvilepuls.

Kumlokkene

For å ta kumlokkene først. De skal lage lyd (skrangle) når du kjører over, så de som bor rundt lokket skal få muligheten til å få nervesammenbrudd. Hvis det ikke lager lyd, kan det være av to årsaker.

  1. De som bor ved lokket har gjort noe. (Sannsynligvis ikke-kanariere.)
  2. Lokket er ikke lagt etter kanarisk standard med lyd

Det er unntaksvis at 1 og 2 er utført.

Vi hadde en oppgradering i gata utenfor der vi bor. Ny asfalt, nymaling av lyktestolpene, utskifting av flisene på fortauene, og nye kumlokk. Nå endelig, skal det bli stille.

Heldigvis så hadde det ingen betydning for oss, for vi hører de ikke, men naboen vår under, holdt på å bli gal. Lokka ble på nytt lagt med kanarisk standard. Jeg lurer på om de legger en stein under for at de skal skrangle. En pakning er helt utenkelig.

Lyktestolper

Den andre merkelige saken er plassering av lyktestolper. Hvorfor i all verden plasseres disse svært ofte midt i fortauet?

Det er ikke alltid at fortauene er brede heller, så det er umulig å gå der med eksempelvis en barnevogn. Gående må jo snike seg rundt lyktestolpen. Hvorfor står de ikke utenfor fortauet? Si det. Kanskje det har med grunnrettigheter å gjøre? Det virker i alle tilfelle idiotisk.

Det som derimot er flott er at fortaua er flis-satt og ikke asfalterte. 🙂

Kanarisk standard - Lyktestolper i fortau 1 Kanarisk standard - Lyktestolper i fortau 2 Kanarisk standard - Lyktestolper i fortau 3 Kanarisk standard - Lyktestolper i fortau 4


Kanarisk standard – Rundkjøringene

En tredje ting som er kanarisk standard, som jeg må komme inn på, er rundkjøringene. Svært få kjører riktig i dem (heller ikke jeg). Få tør forlate det ytterste feltet. Rundkjøringene derimot er fantastiske. Jeg har aldri i mitt liv sett så mange flotte rundkjøringer, og vei skiller.

Alle rundkjøringene er forskjellige, så det kan også brukes som veiforklaring. Ja det er til høyre når du kommer til tulipanrundkjøringen. Det blir jo en enkel forklaring.

Selv om jeg har en mistanke om at vei-ingeniørene har noen mangler, så har de virkelig tatt det igjen på kompetansen til de som konstruerer «kunsten» i rundkjøringene. Dette er virkelige hverdagskunstnere, og en kunst alle har glede av. Jeg har ikke sett mer en et par rundkjøringer på øya, som ikke har pyntet seg, så disse må jo være severdigheter.

Her er noen rundkjøringer fra Gran Canaria Øst:

Kanarisk standard - Rundkjøring 2

Kanarisk standard - Rundkjøring 1

Kanarisk standard - Rundkjøring 3 Kanarisk standard - Rundkjøring 4

Livet er herlig på Gran Canaria!

Saludos

Audun

Auduns forhold til Kanarisk standardFølg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin