Santo Antão

Santo Antão – den fjellrike øya

Santo Antão, fjell, vind og vann. Mange navn er gitt til Kapp Verdes nest største øy, og for mange er denne spektakulære øya hovedgrunnen til å dra til Kapp Verde.

Santo Antão virker som en vertikal øy, med alle sine daler, og her er det fantastisk å gå turer.

Det er nettopp denne øya som gir Kapp Verde ordet Verde, som betyr grønn. Du får derimot ikke dette inntrykket når du nærmer deg land med ferga fra São Vicente. For da ser du en barsk kystlinje, men nordøstdelen av øya, som er den mest folkerike, er helt annerledes. Denne delen får nok regelmessig fuktighet til at skogene og de tropiske plantene stortrives. Det er også her de fleste går på turer. Høysesongen for besøkende til denne grønne perlen er fra tidlig i november til og med februar.

Kysten Santo Antao Kapp Verde

Kontrastenes øy

Som nevnt over er denne øya full av kontraster. Selv om sør og vestsiden virker øde og gold, gir det subtropiske klimaet en rik vegetasjon. Det er skoger med både gran og furu, daddel- og kokospalmer, samt mango, sitron, appelsin, papaya og mandeltrær. Mais, ananas og kaffe blir også dyrket i fjella. Duften av eukalyptus, lavendel og lotusblomster henger i luften her.

 Grønne daler Santo Antao Kapp Verde

Geografi og befolkning Santo Antão

Santo Antão er den nordvestligste øya med en størrelse på 779 kvadratkilometer. Det er den største av Barlavento øyene, og Kapp Verdes nest største øy, med rundt 50.000 innbyggere. De bor hovedsakelig i byene Porto Novo, Ponta do Sol, Paul og Ribeira Grande. Men innbyggerne Santo Antão er også et fjellfolk: Til tross for all sin kappverdiske glede i livet, har de også noe rått og tungt over seg. Det er der musikkstilen og dansen Coladeira hører hjemme.
Historie Santo Antão

Øya ble oppdaget i 1462 av Diogo Alfonso, men navnet fikk den først på 1500-tallet. De første som bosatte seg her kom derimot ikke før i 1548. På 1600-tallet kom det en del folk fra de nærliggende øyene Santiago og Fogo, og fra de nordlige delene av Portugal. Disse bosatte seg i det som nå heter Vila da Ribeira.

Etter hvert ble de viktigste eksportartiklene vin og kaffe. I dag er fiske og landbruk hovednæringen, med sukkerrør, yams, cassava, bananer, mango, og korn. Et av hovedproduktene er en slags rom, kjent som grogue.

Siden det så mye fjell her foregår dyrkingen på terrasser i fjellsidene. Dette fører til problemer med bruk av maskinelt utstyr, så det blir mye manuelt arbeid.

Terrasser Santo Antao

Turismen har etter hvert blitt en av de mest dominerende industriene på øya. Det er hovedsakelig rettet mot turgåing og friluftsliv.

Kart Santo Antão

Administrasjon Santo Antão

Opprinnelig hadde øya bare en kommune men i 1990 ble den delt i tre:

  • Paul 
  • Porto Novo
  • Ribeira Grande

I Ribera Grande, på nordkysten, ligger øyas flyplass, og i Porto Novo, på sørkysten, ligger øyas fergehavn.

Det offisielle språket på øya er portugisisk, men det mest brukte er et Kapp Verdiskt kreolsk.

Øyene i Barlavento vest omfatter: Santo Antão, São Vicente, São Nicolau, Santa Luzia, Branco og RazoByer, landsbyer og steder på Santo Antão

Ribeira Grande

Ribeira Grande er en livlig hovedstad på Santo Antão, og den ligger i dalen med samme navn. Her kan du se kirken Nossa Senhora do Rosariomed, samt et matmarked (Mercado Municipal) og et marked med klær (nord for sentrum av byen). Det er noen hoteller her, og det er en livlig stemning med små butikker og restauranter. Hvis du ønsker å tilbringe natten her, så er det og små gjestehus som tilbyr relativt god service.

Porto Novo

 Dette er den nest største byen på Santo Antão, og ligger i det tørre sørøst av øya. Det blåser en støvete vind her hele tiden. I hovedgaten ligger gamle herskapshus, en liten kirke, markeder med blant annet lokal fisk og fersk geitost til salgs, butikker og – selvfølgelig – havnen.

Tur fra Porto Novo til Ribeira Grande

For å for et innblikk i de fascinerende kontrastene Santo Antão, anbefales en tur fra Porto Novo til Ribeira Grande, på den gamle veien. Begynn i det tørre sørøst på øya, kjør gjennom de vertikalt ruvende fjelltoppene, deretter forbi furuskogen nær Cova og Corda, og langs de smale fjellryggene på nordkysten av øya. Når du passerer den første lille landsbyen ved Lombo de Figueira, kommer du til foten av vulkanen Cova de Paul. Krateret ligger i sentrum av bratte klipper på 1000 meter over havet. Du vil få en fantastisk utsikt over Ribeira do Paul og nordkysten herfra.

Gjennom sletten Lagoa (selve landsbyen er svært liten), vil du se hvordan landskapet blir mer og mer goldt i vest. Platået gir en flott utsikt over øya, og hvis været er bra, kan du se helt til Monte Verde på naboøya São Vicente. Du vil også få en fantastisk panoramautsikt rundt Corda.

Når du har passert Corda får du en spennende kjøretur over fjellrygger hvor veikanten nesten stuper loddrett ned både til høyre og venstre.Den nye veien.

Den nye veien fra Porto Novo til Paul har vært åpen siden sommeren 2009. Dette er en asfaltert vei gjennom et heller kjedelig landskap. Dessverre kjører alle aluguers (delte drosjer) nå på denne nye veien, og de besøkende går glipp av den fantastiske utsikten fra den gamle brosteinbelagte veien. Hvis du ønsker å ta en mer spennende vei, må du kjøre selv, eller bestille en taxi for å kjøre gamleveien fra Porto Novo til Ribeira Grande.

Utforsk vestsiden

Den beste måten å utforske vestsiden er fra Porto Novo. En vei går til Ribeira das Patas og hovedsakelig nær Lagedos, er det bratte fjell. Det høyeste fjellet, Tope de Coroa, er 1980 moh ligger bak et grønt område i vest. Du kommer også forbi Tarrafal de Monte Trigo, en grønn oase i en skjermet bukt. Grusveien fra Ponte Sul til det indre av øya er og ganske spennende, men du kan også og dra dit direkte fra Porto Novo.

Distriktet Paul

Distriktet Paul med kystlandsbyen Vila das Pombas, hvor Ribeira do Paul går, og som kommer fra Cova krateret, ligger ca 10 kilometer øst for Ribeira Grande. Den lille byen Passagem ligger på 250 meter over havet i midten av dalen. Et nydelig svømmebasseng er bygget her på flere terrasse eller platåer. Det går en smal vei herfra til havet.

Etter 2 kilometer kommer du til en populær landlige innkvartering som heter Aldeia Manga. Det består av en rekke stråtekte bungalower av leire, og et stor steinhus. Dette er et ideelt sted å bo for turgåere.

Paul Santo antao

I Paul-dalen, Santo Antão

Vila das Pombas (Paul) ligger i en beskyttet bukt nordøst Santo Antão. Små hus malt i pastellfarger, som for eksempel det lyseblå rådhuset, ligger langs strandpromenaden. Bak dem er det sukkerrørfelt og kokospalmer – det vil minne deg om Cuba, hvis du har vært der.

Sinagoga er en liten by nord for Paul. Opprinnelig ble den etablert av jødiske immigranter.

Janela

Janela er et fyr som ligger mot sør. Det ble bygget i 1886. Hvis du går mot dalen fra Pontinha da Janela, kommer du til en fritt stående stein med helleristninger – Pedra da Nossa Senhora – etter 500 meter.

Chã de Igreja og nord

I den vestlige delen av dalen Ribeira Grande, går det en liten vei, eller sti, langs Ribeira Graça til den lille byen Chã de Igreja. Den ligger i en 50 meter dyp og bratt hellende kløft, er svært pen og omgitt av grønt. Det er ikke uvanlig at beboerne her pynter husa sine med med alle slags blomster.

Du kan også nå den lille landsbyen Chã de Igreja fra Ponta do Sol. Dette er også en interessant vei med bakker og raviner. Her vil du også passere den nydelige byen Fontainhas, som ligger oppe på et fjell.

Andre severdigheter langs veien er fiskeværene Corvo og Forminguinhas, samt byen Cruzinha da Graça som ligger på en odde. Den kjørbar veien ender ved Fontainhas. Herfra tar det to timer å gå til Forminguinhas.

Ponta do Sol

Ponta do Sol i det ekstreme nord på øya, er en av de vakreste byen på Santo Antão. Fargerike små fiskebåter ligger på en odde, som strekker seg ut i Atlanterhavet. Rådhuset på plassen i sentrum, Praça, er en forholdsvis stor bygning i kolonistil. Byens hvit kirke ligger også på Praça. Det er hoteller og små gjestehus her, samt restauranter og barer.

Selve veien fra Ribeira Grande til Ponta do Sol er en opplevelse. Den går direkte langs klippene ved havet. Presidenten for Kapp Verde har forøvrig også et hus i Ponta do Sol.

Santo Antao Ponta do Sol

Se en grønn Kapp Verde øy og reis hit!
Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin