Kategorier
Livet på Gran Canaria

Hvit løgn

Har du noen gang servert en hvit løgn, eller skyter du fra hofta?

Hva er en hvit løgn og hvorfor tyr vi til slike? Les om mitt forhold til det og begrunnelsen for at jeg trenger å forbedre mine evner for å få et hyggeligere liv på Gran Canaria.

Definisjon av hvit løgn

I henhold til det allvitende Wikipedia defineres hvit løgn slik:

Hvit løgn betegner en løgn eller bevisst usann ytring som ikke har til hensikt å gjøre noen skade, men som eksempelvis nyttes for å unngå en ubehagelig situasjon. En hvit løgn kan også være et tvetydig utsagn som legger opp til feil tolkning av mottaker.

Det motsatte av hvit løgn kan være sort løgn. En sort løgn vil da være en alvorlig løgn som kan ha, eller bevisst har til hensikt å skade andre.

Kanskje en litt mager definisjon?Mitt forhold til en hvit løgn.

Jeg er oppdratt til ikke å juge, som det heter der jeg kommer fra. Lang utdannelse fra Søndagsskolen. Av den grunn har jeg heller ikke vær noe flink til å servere slike unødvendige løgner.

Alderen gjør tross alt noe med oss, og vi lærer av våre erfaringer. Jeg for min del har lært at jeg av og til må ty til en liten uskyldig hvit løgn i ny og ned. Om nesen min blir litt lengre så syns det ikke for den er lang nok fra før.

 

Jeg har lært at i spesielle situasjoner er det påkrevet med hvite løgner. Gjør man ikke det ligger en svært tynt an i forhold til sin ektemake. Hvis man ikke har lyst til å få et olmt blikk, såre den bedre halvdel eller i verste fall bli avvist på ubestemt tid, er det rett å slett en nødvendighet. Er jeg feig?

Hvite løgner mellom mann og kone.

Hva sier man når det for eksempel blir spurt om:

  • Ble jeg fin hos frisøren? (Ser ingen forskjell)(Jeg har også lært meg at en ikke skal spørre om hva det kostet.)
  • Var denne kjolen/blusen, eller hva det skal være, fin? (Har ikke greie på slikt, og jeg spør i i hvert fall ikke om prisen. )
  • Den slankekuren virket ikke sant? (?)
  • Var det ikke en fin veske jeg kjøpte? (Er det plass til flere?)
  • Har du lyst til å gå ut å spise i kveld? (Kunne hun ikke heller sagt: Vi går ut å spiser i kveld.)
  • Var det ikke trivelig med en tur til kjøpesenteret? (Hvorfor spør hun? Jeg er mann!)

Med slike spørsmål har man ikke noe valg. Tro meg! Som tidligere nevnt har jeg først lært dette i voksen alder.

Visa versa

For å ta det den andre veien antar jeg at kvinner tar hvite løgner til alle de idiotiske spørsmålene vi menn stiller. Hvis de i det hele tatt gidde å svare. Men egentlig burde ikke kvinner ta en hvit løgn til oss, for det krever i mange situasjoner at vi må tolke svaret. Dette er ikke alltid like lett for de av oss som er en smule enfoldige.

Jeg skal ta et eksempel: Hvis en mann spør sin kone om han kan ta seg en tur på puben, kan han få til svar ja. Dette svaret er livsfarlig, og burde ha vært svart med et tydelig nei hvis hun mener nei! Hvis slike svar ikke tolkes rett kan gubben risikere å komme hjem til en særs gretten kone selv om hun sa ja. Hun hadde sikkert forventet at han skulle sitte i sofaen sammen med henne å se på et meningsløst program på TVen. For eksempel Friends, Farmen, Jakten på kjærligheten eller hva de nå heter alle sammen.

Det er mulig disse livsfarlige feile svarene ikke kommer i gruppen hvite løgner. Det er kanskje en grå løgn?

 Når bruker jeg det i forhold til andre mennesker.

Etter å ha bodd noen år på Gran Canaria har jeg faktisk blitt flinkere til hvite løgner. I hovedsak bruker jeg det på restauranter. I mitt tidligere liv i Norge ble hvite løgner oftest benyttet ved grensepasseringer.

Som godt kjent er det sikkert en million restauranter i dette paradiset (Kanariøyene), men ikke alle serverer det jeg definerer som riktig god mat. Måltidene kan være middelmådig, som i resten av verden. Den riktig gode maten får jeg hjemme av hun som til tider kommer fra frisøren, eller har kjøpt noen nye klær.

Ikke feiltolk dette. Det er så klart også svært mange restauranter som servere topp mat.

Kelnerne spør alltid om maten er/var god. Normalt stilles dette spørsmålet på bakgrunn av en av de følgende grunner:

  • Det spørres for at vi skal bekrefte. Svarer vi ja vil underbevisstheten vår innbille oss at det var god mat, selv om vi en og annen gang egentlig ikke syntes at det var noen «høydare».
  • Eller det spørres for at kelneren er genuint opptatt av gjestenes mening.

Jeg har en formening om at hvis jeg sier min mening, i uheldige omstendigheter, kan servitøren sikkert bli skuffet, og det vil jeg jo ikke. Jeg ønsker slettes ikke ikke å skuffe han/henne, som kanskje har lange slitsomme dager. Negativitet har også en tendens til å få innvirkning på stemningen ved bordet. Positivitet gjør tross alt stemningen god, og arbeidsdagen lettere for servitøren. Før jeg klager på maten skal det være katastrofe. Sikkert feigt og svært lite lærende for restauranten.

Siden vi tross alt ofte er ute å spiser her nede i SydenGran Canaria, har jeg også blitt flinkere til å servere hvite løgner uten at min samvittighet tar livet av meg.

 

Tvetydig svar.

Definisjonen av en hvit løgn over henviser óg til at det kan være et tvetydig utsagn som legger opp til feiltolkning av mottaker.

I denne sammenhengen har jeg mye å lære. Så kjapp i hodet er jeg ikke at jeg klarer å servere slike finurligheter på strak arm. Kanskje jeg burde lært meg noen faste fraser som jeg kan pugge så godt at de bare detter ut ved behov?

For eksempel: Det er en flink frisør, eller – de har mye fint i den butikken. Kanskje jeg bør huske disse.

Er det noen der ute som kan hjelpe meg med slike fraser? Alle innspill vil bli mottatt med takk.

Er det rett med en hvit løgn?

Egentlig liker jeg det slettes ikke, men jeg har innsett at det er en nødvendighet for å bevare husfreden, eller for ikke å såre andre. Hvorfor står ikke det i definisjonene til Wikipedia? Ubehagelig situasjon er jo bare en side av saken. Det viktigste må vel være at det ikke skal være skuffende for andre. Nei, her må noen gå inn å korrigere Wikipedia!

 

Så folkens – her er utfordringen: Kom med tvetydige utsagn som kan brukes for å slippe å lyve direkte!

 

 

Livet er herlig på Gran Canaria selv om jeg av og til må ty til en liten uskyldig hvit løgn.

Saludos

Audun

Auduns forhold til hvit løgn

PS: Ikke fortell min kone om denne historien!
 

Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin