La meg først få presisere forskjellen på dårlig vær og uvær på Gran Canaria, etter mitt syn.
De som blant annet bor på Tenerifes sørside, Lanzarote eller Fuerteventura vil sikkert ha den samme oppfatningen.
Dårlig vær.
Dårlig vær er det når det er:
- Calima = sandstøv i lufta fra Sahara, oftest varmere enn normalt, og tidvis dårlig sikt. Alt støver ned. (Se Klima Kanariøyene) Det kan også komme noe regndusk på slutten av Calimaen, noe som bare lager et forferdelig griseri med regnvann oppi sandstøvet.
- Varmebølge med temperaturer over 31 grader noe avhengig av vind
- Når temperaturen faller rundt frysepunktet som er på +20 grader celsius
- Overskyet
- Litt regndusk
- Vind (i sør på Gran Canaria). (Mer enn en svalende bris!)
(Jeg regner ikke med snø. Det kan hende at det snør i de høyere strøk, men det setter jo bare en spiss på tilværelsen for oss som ikke bor der oppe.)
Av de fire siste parameterne, kan faktisk flere være samtidig. Ikke bra! Vi er jo ikke så vant til dette i sør.
Derimot på andre steder på Gran Canaria enn i sør, eller på steder på noen av de andre øyene, er befolkningen mer herdet for slikt. Hvor mange ganger har jeg ikke reist ut fra sørkysten, og oppdaget at jeg var den eneste i korte bukser og sandaler, samt lovt meg selv at dette er siste gangen? Dessverre har jeg elendig hukommelse. Jeg må være tungnem for jeg lærer aldri.
Det er også et annet værfenomen jeg vil legge til i gruppen dårlig vær, og det er rett-ned-regn. Altså når regnet kommer vertikalt og ikke horisontalt. Dette regnet er på grensen til uvær hvis det kommer mye regn, for gatene kan bli til elver, det raser fra fjellet, og det kommer vann gjennom utette tak.
Apropos utette tak. Vi har et problem med å sjekke om takene er tette her hvor vi har verdens beste klima. Det er kun et par ganger i året det regner så en har ikke muligheten støtt og stadig for tak-kontroll. Og hvem gidder gå ut på taket når det regner?
Uvær på Gran Canaria.
Uvær er det når det er storm og regn i bøtter og spann (bokstavelig talt), samt høye bølger. Med andre ord: skikkelig drittvær.
Både dårlig vær og uvær er så klart noe turistene og turistindustrien missliker sterkt.
Når man er på ferie kreves det jo at været skal være fantastisk. Det er bare å beklage, men uvær og dårlig vær er det en og annen sjelden gang; og vi som bor her føler med dere som opplever det.
Det er jo ikke god reklame for øya heller. På den andre siden så blir det sikkert en ferie en ikke glemmer så lett – «den gangen det var drittvær på Gran Canaria!» For min del så opplevde jeg regn i Egypt. Det er noe jeg ikke glemmer!
Meldinger om uvær på Gran Canaria
De melder fra tid til annen at nå blir det uvær. Alle forholdsregler følges. Inn med putene fra terrassen, slå ned eller ta ned parasoller. Gjerne også surre noe rundt de som ikke blir tatt ned. Fjerne alt av utelamper og slikt som kan blåse veggimellom. Og så skjer det ikke en dritt. Vi merker ingen ting her i sør på Gran Canaria. Uværet kom tydeligvis et annet sted.
Når de melder slikt uvær går det også ofte ut meldinger om at skolene, og barnehagene stenger. Det er ikke primært for at kanarierne er allergiske for regn, men for at det kan være livsfarlig å kjøre langs de mindre veiene ved regn pga steinsprang og ras. Dessuten blir alle fliser såpeglatte, og fliser er det jo over alt, også på skolene.
Disse varslene gjelder naturlig nok for hele øya, så selv om det er uvær i nord og flott i sør er alt stengt. Differensiering må naturligvis ikke forekomme.
Når uværet kommer.
Hvis det så kommer uvær på Gran Canaria, og det hender en til to ganger pr år. Kan det bli skikkelig ille for oss som har tilpasset oss klimaet, og ikke bor i Norge på vestlandet eller i Nord Norge, for å nevne noe.
Regnet kommer med voldsom intensitet som ingen dreneringsanlegg er dimensjonert for. Og regnet kommer horisontalt. Skikkelig tropisk storm.
Infrastrukturen på øya, med hensyn til regnvann er bygget for slikt vær enkelte steder, med store forberedte elveleier og rør som tar unna vannmassene, men i boligområdene er det bygget for solskinn, og eventuelt litt duskregn.
Vi har opplevd øsing på terrassen, vann som renner inn hoveddøra, vann i underetasjen og vann gjennom taket, på de stedene vi har bodd.
Heldigvis er det jo ikke norske hus fulle av isolasjon, det er jo bare en stabel med blokker og flisgulv, så ingen bryr seg nevneverdig. Det tørker jo opp, så hvorfor bekymre seg?
En ting er i hvert fall positivt med regn i større eller mindre grad – det er ikke iskaldt, så du kan godt øse i nettoen om du ønsker, for at ikke klærne skal bli våte.
Strømmen går
Det som også skjer under noen av stormene er jo at strømmen går, med den katastrofale følgen at en blir uten Internett. Kan det bli verre!
Jeg kan jo tenke meg grunnen til at strømmen forsvinner.
Når vi flyttet hit merket jeg meg at mange hadde både kjøleskap og vaskemaskin ute. Stikkontaktene ute var heller ikke plassert i en sprutsikker høyde, eller med lokk. Ja, ja tenkte jeg, her er de ihvertfall ikke engstelige for jordfeil eller kortslutninger, og det kan umulig være mye regn her. Noe det heldigvis heller ikke er på sørsiden, ellers ville dette skapt et større problem.
Strendene
Hvis det er uvær på Gran Canaria fra den urette himmelretningen, som det som oftest er, forsvinner også noen strender. Dette er naturlig nok krise for turistnæringen, som lever av dette, men for oss som bor her vet vi at javel, de kommer tilbake. Sanden har bare flyttet seg litt lenger ut, og venter på de rette bølgene for å komme tilbake.
For å minimere skadene har de på de kunstige strendene som Anfi og Amadores med flere, bygget moloer. Moloene gjør det naturlig nok bedre i hverdagen for å dempe bølger og gjøre det mer behagelig for badegjestene, men de har også en stor misjon ved uvær. Da forsvinner ikke den innkjøpte sanden så lett.
Det som verre er er at uværet kan ødelegge de offentlig bygde promenaden langs havet. Hvis disse blir ødelagt, noe som skjer, tar det mange år før de får penger til å sette de i stand igjen. Det er merkelig at ikke turistindustrien spytter i kassa, og presser på, for å få dette fort i orden, men det skjer ikke. De pengen de håver inn på turismen skal vel i deres allerede fullstappede lommer, og ikke til forholdene som gjør at turistene faktisk trives i områdene.
Ras på veier.
Uvær fører også fra tid til annen at veier på innlandet blir ødelagt av ras. Dette kan også ta tid å få ordnet. Det virker som om kanarierne ikke liker å bruke penger på noe de ikke har satt av penger til. Endring på budsjetter sitter tydelig vis langt inne.
Dessuten er det jo sikkert en skikkelig utfordring å få startet arbeidene med deres fantastiske byråkrati.
Det positive med uvær.
Hva er så det positive med uvær. Jo – vi har en kontinuerlig «frykt» for at øyas vannbassenger skal gå tomme. Ikke for at vi er redde for å ikke ha vann i springet, men for at det kan få store følger for de stakkars bøndene som er helt avhengig av dette vannet.
Skikkelig drittvær kan hjelpe på oppfyllingsgraden, hvis det bare er den samme regnstyrten i de områdene hvor bassengene ligger. Dessverre er det ikke alltid slik. Øya har jo 4 klimasoner og 20 mikroklimaer, så det er aldeles ikke sikkert at det er slikt vær der det trengs mest.
Videre, vi får renset opp og vasket naturen, byene og alt annet. Gammelt Calimastøv blir vasket bort. Og så er det det aller beste, etter en tid grønnes og blomstrer den tørre sørsiden. Det er bare herlig!
Konklusjon: Uvær på Gran Canaria er ikke bare negativt. Dårlig vær er noe annet.
Livet er herlig på Gran Canaria!
Saludos
Audun
Del dette: