Kategorier
Livet på Gran Canaria

Hanen Galer

Hanen galer på mange måter. Den galer for meg, og en skokk av ulike farlige haner galer for Kanariøyene. Hva i all verden mener jeg med det?

Hvis du kjenner igjen historiens begynnelse, den hyggelige delen, er det for at dette har vært publisert i Canariavisen under navnet En annen vekkerklokke.

Bokstavelig talt – Hanen galer!

Etter mange år i arbeidslivet er det ganske behagelig som pensjonist å bli vekket av noe helt annet enn en forferdelig vekkerklokke.

Hva med et hanegal?

Fincaen

Jeg bor på en finca, som det kalles her nede på Kanariøyene, og det er egentlig en liten gård. For min del så består denne fincaen blant annet av en del døde trær. Likevel, jeg har planer, og det vil sikkert bli bra en dag.

De eneste trærne som tørken, og mangelen på vanning, gjennom flere år ikke har avlivet, er Granatepletrærne. Helt utrolig!

Granateple Foto Audun Brestrup The Islands In The Sun historien Hanen Galer
Granateple fra fincaen vår.

Hønsehuset

Jeg har også et gammelt hønsehus, som regelrett skjemmer ut gårdsplassen, men jeg har planer for det også.

Hvis man er rimelig voksen har jeg tro på å ha planer. Noe å se frem til, og verke for å få satt i gang kan bidra til et lengre liv, er nå min overbevisning. Jeg håper bare at jeg har rett, og klarer å få gjennomført mine planer før pennalet kaller, så ikke kona mi blir sittende med en haug ugjorte ting etter meg. (Les: Dø i Syden)

Det praktiske med å bo slik som vi gjør er at det er høye murer rundt eiendommen så ingen andre kan irritere seg over skraberakklet.

Vårt hønsehus er ikke herberge til fjærkre, og har ikke vært det på aldri så lenge. Ikke har jeg planer om å anskaffe høner heller, selv om det er flotte fugler og nylagte egg er godt. Så – det er ikke min hane som vekker meg.

Forferdelig hønsehus historien Hanen Galer theislandsinthesun.com Foto Audun Brestrup
Et skjemmende og forferdelig hønsehus.

Lyder på landet

Når man bor på bondelandet her på Gran Canaria, så registrer man en mengde lyder. Noen nære, og andre i det fjerne.

 • Det er et esel som skryter noen ganger om dagen nede i bakke. Sikkert rett før foring.
 • Det er hester som går og klaprer på tur på veien utenfor min høye mur til omverdenen.
 • Fuglesang, så klart, men mest om våren.
 • Det er også en ugle som hoer av og til om natten. (Kanskje det er en Asio otus canariensis – Kattuglen som bare lever her på Kanariøyene og er fredet?)
 • Breking fra sauer og geiter som bor i området.
 • Hester som knegger.
 • Siden vi har utsikt rett ut mot Meloneras og Maspalomas stranden, så er det lyder fra fly og helikoptre på søk etter flyktninger. (Les min historie om den forferdelige tragedien.)
 • Fincahundene gjør når folk går forbi eiendommene, og når de kjeder seg og vil preke med hverandre. (Jeg tror egentlig at de er gode kompiser.)
Vår fincahund Charlie theislandsinthesun.com Foto Audun
Vår fincahund Charlie
 • Modellfly. Vi har en liten modellflybane på neste topp hvor entusiaster flyr hver ettermiddag på lørdag og søndag. Selv om de er ganske ivrige er ikke alle like gode til å lande. Ja, jeg følger med i kikkert av og til. Det er mye stygt, og det var faktisk en som til og med satte seg fast i den nærliggende høyspentmasten. De burde øvet mer på landing, syntes nå jeg.
 • Og så er det hanene! Det er noen i området.

Hanegal

Det er to ting som kan vekke meg om morgenen. Det ene er at jeg må pisse. (Det heter sikkert noe med naturens vegne, men jeg er ikke der i språkbruken. Les for øvrig stykket på linken :-))

Det andre er hanegal. Det var en dag som hanen gol at jeg kom på at jeg måtte få ut denne historien så fort som mulig før jeg glemte hva jeg skulle fortelle om. Ja jeg er glemsk!

Hva hanene går på her nede på Gran Canaria vet ikke jeg, men det kan umulig bare være vanlig fòr. De galer på alle slags tidspunkter. Til og med midt på natten har en og annen gitt lyd. (Extacy og raveparty?).

Heldigvis så er det kun et av tidspunktene på døgnet som jeg reagerer på hanegalet, og våkner til liv. Det er den hanen som galer etter at det har blitt lyst.

Som pensjonist har jeg ingen forståelse for å stå opp når det er mørkt. Min overbevisning er at oppstandelse i mørket gir et mørkt sinn. (Det er godt mulig mine kollegaer, og arbeidstakere, merket det når jeg var arbeidsaktiv. Hvem vet? Men jeg var sikkert for trøtt til å registrere det.)

Min hustru, som er A-menneske, er totalt uenig med min teori.

Hanen Galer theislandsintehsun.com Foto Mabel Amber
Foto: Mabel Amber Pixabay

Hanegal i symbolsk betydning

At en eller annen hane galer har i alle år varslet fare, i symbolsk betydning. Da er vi inne på en annen historie som verken er morsom eller trivelig.

Hvis du ikke vil ha mer bekymringer, så kan du la vær å lese resten.

For de som lurer på hva jeg tenker på, så er det dette:

Jeg tenker på Den Røde Hanen som vi håper vil holde nebbet på Kanariøyene for det er stor fare for skogbranner etter år uten nedbør.

Den Grønne Hanen galer for hele verden med varsko om at vi må ta rev i seila for å få fart på miljøvernet. Dette gjelder her også!

Den Blå Hanen galer for våre hav og strender som fylles opp av gift, plast og mikroplast.

Den Gylne Hanen galer et varsko om den økonomiske krisen Kanariøyene er oppe i med manglende besøkende på grunn av covid-19. (På denne linken kan du lese om koronaisolasjonen i Påsken 2020.) Kommer ikke turismen snart i gang så blir det kanskje ikke noe å komme tilbake til for alt er konkurs.

Nei – det er mange skumle haner som galer for tiden.

Her kommer litt utdyping om hanegalingen.

Den røde hanen galer

Dette er svært aktuelt på Kanariøyene i denne tørketiden vi er inne i (2020). Den har vart i omtrent 3 år, og naturen er knusk tørr, så det er ikke mye som skal til for antenne det vi måtte ha av vegetasjon. Vi har jo også hatt noen voldsomme branner her nede i vår målestokk i de siste årene.

Nå får vi bare håpe at det blir godt med regn i noen omganger så denne hanen holder nebbet godt lukket.

Skogbrann Den røde hane galer theislandsinthesun.com Foto Skeese Pixabay
Foto: Skeese Pixabay

Den Grønne og Blå Hanen galer.

Selv om ingen andre har tatt det opp så mener jeg det må være en grønn for jorda, og en blå hane for havet. Hvorfor ikke? Disse hanene bør gale fader så høgt, og vi må høre etter alle sammen.

Den grønne hanen er for den miljøkrisen vi har rotet oss opp i.

Husene i Sibir sprekker opp for de er fundamentert på den såkalte evige tundra, som nå smelter, og Grønnlandsisen slanker seg faretruende mer enn den klarer å legge på seg.

Her på Kanariøyene merker vi det med at:

 • Det kommer tropiske fuglearter, ca 30 nye arter.
 • Enkelte fiskearter, som sardiner, trekker nordover og ut av Kanariøyenes farvann, til fortvilelse for fiskerinæringen. (Les om Sardinens død ifm karneval på linken.)
 • Et unormalt klima med hensyn temperaturer og manglende regn. Kanskje ikke Kanariøyene vil ha verdens beste klima lenger? (Les historien på linken.)
 • Orkanene i Atlanterhavet, som normalt sett holder seg borte fra øyene kommer nærmere og nærmere.
 • Havet stiger, og man er redd for å miste strender, som er svært viktig for næringsgrunnlaget.

Ja, dette er vel nok til å erklære klimakrise også her på øyene.

Men, klimaendringene i Afrika har også en aksje i flyktningekrisen 2020 for Kanariøyene, fordi at endringene i Sahelbeltet fører til redusert dyrkbarhet, som igjen øker flyktningestrømmen.

Det er så klart ikke bare klimaendringene som fører til flyktningekrise, men det er også en faktor.

Sahelbeltet (T L Miles Wikipedia)
Sahelbeltet (T L Miles Wikipedia)

Den grønne hanen og vannmangel.

En ting er det at det er tørt og mangel på regn, som gjør at den røde hanen snart kan gale, men det jo også en annen vesentlig sammenheng med dette. Det er jo det at vi ikke har vann i slike perioder!

Magasinene blir tomme, eller omtrent tomme, så vannforsyningen blir kritisk både for folk og gårdsbruk. I slike perioder venter man på ordentlig regn, og ikke bare noen korte skurer. Og – myndighetene må få ut fingeren med prosjektene de har i forbindelse med sikring av vannforsyningen.

Det hjelper ikke bare å erklære klimakrise, som de gjorde i 2019. Det må faktisk gjøres noe fysisk og vesentlig.

Ayagaures Gran Canaria
Ayagaures Gran Canaria mens det fortsatt var litt vann

Den blå hanen.

Når man ser reportasjer på Norsk TV om alle giftstoffene i fisk fra norske fjorder, som gjør at den ikke er spisende, og leser om giftstoffene i krabbene på kysten av Norge, så blir en jo ganske betenkt.

Og ikke nok med det, utfra det man leser og ser på TV, så er jo havet og kysten full av plast og mikroplast i Norge. Det er jo snart ikke plass til fisken, og den som er der er jo full av plast og gift, må vite!

Vi har plast på strender her også, men tilstanden til fiskebestanden har jeg ikke kontroll på. Giftige alger har i alle fall fått bedre vekstvilkår som har ført til tidvis stengte strender de seneste årene. De giftige algene påvirker sikkert fiskebestanden, og det forundrer meg ikke om at fisken eter plast her i sør også. Kanskje jeg burde dissekere fisken, og sjekke mageinnholdet, neste gang jeg kommer fra fiskehandel.

Hva slags idioter er det vi har vært?

Den Blå Hane Galer! Theislandsinthesun.com Foto Tergei Tomakov Pixabay
Foto: Tergei Tomakov Pixabay

Det verste av alt er at det er vi som er oppe i åra, som har skylda for elendigheten, og som fornekter realitetene. Er det for å unnskylde vår udugelighet, uvitenhet og manglede handlingsvilje? Jeg er enig med de som påpeker at ditt/mitt bidrag ikke har betydning i den store sammenheng, men hvis alle tenker slik så skjer det heller ingen ting. Alle monner drar, sa musa og pisset i havet!

Den Gyllene Hanen galer.

Jeg vil bruke uttrykket Gylden Hane om økonomien. Hanen galer også for en økonomisk katastrofe for Kanariøyene i disse coronatider. (Dette er skrevet oktober 2020. Les også om hvordan isolasjonen var her i påsketider 2020.)

Turismen er ryggraden i økonomien. Kanariøyer uten turisme = sult!

Man tenker kanskje ikke så nøye over det, men alt er egentlig avhengig av at folk kommer på besøk i kortere eller lengere perioder.

Ved bortfall av turisme tenker folk på hotellkjeder og flyselskaper. Det er ikke det viktigste for meg. Det er de som faktisk bor her og er avhengig av det. Det gjelder ikke bare de som direkte har/har hatt jobb i turistmaskinen, men også alt rundt.

Hotel i Maspalomas Gran Canaria theislandsinthesun.com
Maspalomas Gran Canaria

Det er ikke det store flotte sikkerhetsnettet her som det er i Norge. Mange har vært utnyttet av arbeidsgivere i turistnæringen med midlertidige stillinger, eller uregistrerte jobber. De sitter der med tom kasse.

Når turismen bortfaller blir det også mindre omsetning på restauranter, barer, butikker, og kjøpesentre. Ikke bare fordi at turisten ikke er der, men fordi at folk ikke har penger til å handle for. Hvis de har noen euro så må de snu på hver centimos.

Det er også mange som har utleieleiligheter til turistene. Dette kan være en vesentlig del av familiens inntekt eller pensjon. Uten besøkende blir det ikke mange sprell man kan få gjort.

Et irritasjonsmoment.

Det som irriterer meg, er reaksjonene til folk på Facebook, under Corona-pandemien høsten 2020. Hvis et lykkelig menneske la ut at ja nå skal vi endelig dra ned til en deilig ferie eller til leiligheten sin i Syden, så er det noen troll som skal ødelegge hele lykkefølelsen og gleden. De kan da ikke reise ut av Norge, det er jo mot myndighetenes råd og fy og gruff.

Er det mulig? Hvorfor skal folk blande seg opp i det? Hvis du som leser dette er ett av trolla, så vennligst hold kjeft neste gang. Eller rettere sakt, hold fingrene fra tastaturet.

En ting er at de som drar kommer til et sted hvor smittevern tas på alvor. 1 meter er ikke nok her! Den tar bare 80% ved normal norsk edru tale. Så når jeg ser på den norske Dagsrevyen ser det ut som om alt er filmet før koronaepidemien i forhold til her (høsten 2020).

Dessuten så er det helbredelse for mange gamle, eller slitne kropper, å komme til sol, varme og strand. Og for Kanariøyene så støtter de opp under økonomien.

Hvis ikke turistene snart kommer tilbake i hopetall, så vil de til slutt ikke ha en turistdestinasjon å komme til for alt er konkurs. (Jeg håper denne setningen snart kan glemmes.)

Tomme lokaler gylden hane kanariøyene

Som innbygger på Gran Canaria vil jeg støtte min samøyinger, og ikke bare sambygdingene:

Reis til Kanariøyene, og ikke hør på trolla, men ikke kom med mer smitte!

Livet er herlig på Gran Canaria når man blir vekket av en levende hane, og ikke en symbolsk!

Saludos

Audun

Audun - hanen galer

Et PS for de som er noe mer interesserte i historie:

Hva er det med haner og haner som galer?

Haner bli jo brukt i så forferdelig mange sammenhenger. Det må vel være den mest omtalte skapning som navn på noe, eller i metaforer og uttrykk.

Værhane, eneste hanen i kurven, den høyeste hanen i kurven/rommet, snushane, stå opp før hanen galer (ikke meg), spankulere som en hane, den veien hanen sparker, kry som en hane, den røde hane galer, hane på våpen, hane – tappekran, og sikkert en drøss flere uttrykk. Hanen brukes også i navn på både puber og hoteller.

Det endte med at jeg under frokosten den dagen jeg kom på historien måtte undersøke litt om hvor noe av dette kommer fra.

Norrøn mytologi

Så vidt jeg forsto kommer det faktisk fra norrøn mytologi, og før det. Hvis jotenes røde hane, Fjalar, galer, så varsles Ragnarokk der verden til slutt går under i ild. Fjalar skulle vist nok også bo ved Nordpolen, og kunne kanskje være nordlyset. Det er derfra vi har uttrykket den røde hane, den symboliserer ildebrann. Ja da vet jeg det!

Dessuten i oldtiden forstilte man seg iblant solen som en hane. Hvordan man kan finne ut av hva folk forestilte seg i oldtiden er jo ganske imponerende, spør du meg.

Lynet hadde også fått sin hane, den var gullkammed. Den sotrøde hanen som galer nedenfor jorden skulle være vulkansk ild.

Jeg leste også at når hanen galer om kvelden varsler det ulykke. Er føttene til hanen kalde betyr det at noen vil drukne, og er de varme vil det bli brann.

For det første så har vel fjærkre klør og ikke føtter? Ja, det trodde jeg til jeg leste i Store Norske Leksikon at de beskriver både tær og mellomfot. Dernest, er det noen som virkelig kjenner på hanens føtter/klør? Jeg gir meg helt over! (Haneføtter er faktisk et begrep i forbindelse med fortøyningssystemer også.)

Hanen var i alle tilfelle forbundet med omveltninger og som et varsel om krig og ulykker i gamle dager.

DS.

Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin