Kategorier
Livet på Gran Canaria

Slanger i paradis.

Slanger i paradis – ekle skapninger med og uten ben.

Med tittelen «Slanger i paradis» så tror du kanskje at jeg skal skrive et stykke om slanger eller andre reptiler. Vel egentlig var det en annen type slanger jeg hadde tenkt å skrive om. Likevel for å tilfredsstille alle skal jeg ta med litt om de på bakken også. Siden dette er en lang historie i tre deler så blir denne første delen om de på bakken.

For øvrig er slange og orm det samme, så innlegget kunne like godt hatt tittelen Ormer i paradis. Det er bare det at ormer er et mer upresist ord. Jeg har funnet noen forslag til ulike former på nettet:

 • Bokorm – er et menneske
 • Hudorm – er noe vi trykker ut fra trynet/kroppen
 • Hoggorm – er en slange.
 • Stålorm – er en øgle.
 • St. Hans orm – er et insekt.
 • Bendelorm – er en flatmark.
 • Orm – er et fornavn på menn/gutter, og det kan også være et etternavn.
 • Svarte orm – er en morsom gammel engelsk TV-serie.
 • Ormvin – kan du bli full av.
De krypende slanger i paradis

Det er ikke naturlig med slanger på Kanariøyene. Men – dessverre var det en idiot som for noen år siden (1998?) slapp ut Kalifornisk kongesnok (Lampropeltis getula californiae) i det fri på Gran Canaria, eller så har de rømt fra fangenskap. Tross alt er dette en svært populær sak for de som samler på slike skapninger, og den har ingen ting i den kanariske fauna å gjøre. Det er for øvrig også den eneste slangen på bakken på Gran Canaria.

Ingen har stått frem og tilstått frislippet, naturlig nok.

Bilde fra Canariajournalen

Dette frislippet, eller rømmingen, har ført til et stort problem. Spesielt for de stakkars søte firfislene på øya siden snoken spiser alt. Ja, snok er også det samme som slange, så er det sagt. Eller egentlig er det en krypdyrfamilie i underorden slanger, og mer presist en slangeart i snokfamilien for å forvirre litt ekstra. I hvert fall ble jeg litt svimmel.

Det har foregått en klappjakt på slangene i noen år, og det er utviklet apper til telefoner for å varsle hvis noen ser dem. Den statlige innsamlingen vil heldigvis fortsette i stor skala, og de fanger faktisk rundt et par tusen hvert år med et rekordår i 2021 så langt.

Disse slangene er sky og liker seg i klimaet på samme måte som norske pensjonister. Forskjellen er at de norske pensjonistene er ikke så veldig skye. Men heldigvis er de (slangene) foreløpig ikke registrert i turistområdene i stor skala.

Til tross for at denne Kongesnoken er en veldig populær art for samlerne, så passer de helst i et bur og ikke i det fri på Kanariøyene. Vi får bare håpe at den ikke sniker seg med en bil over til de andre øyene, og lager katastrofen enda større.

Øgle i skapet - firfisler Gran Canaria - fra stykket slanger i paradis
Firfisle, en av hovedrettene til snoken.
Litt mer om den Kaliforniske Kongesnoken.

Denne tynne slangen er en kvelerslange, og den jakter på byttet sitt. Det er med andre ord ikke en slangetype som ligger der å venter på at en stakkars firfisle tilfeldigvis skal tusle forbi nesa på den.

Normalt sett så trives den på åpen busk og gressmark, i skrothauger, steinhauger, i ørken og i sumpområder. Det første habitatet er yndlingsområdene, og det sist nevnte må du lete lenge etter på Gran Canaria.

Det som er uheldig er at den kan leve i 10 til 15 år, og hunnene legger 5 til 12 egg som klekker etter 40-65 dager. En slange kan med andre ord produsere en anselig mengde avkom i levetiden sin. Når de går inn i overgangsalderen vet jeg derimot ikke. Kanskje ikke slanger kommer i den fasen? Kanskje det bare er slanger i paradis med to ben av hunkjønn som gjør det?

I midlertid så blir de mellom 0,9 og 1.4 meter lange, og veier mellom 0,4 og 1 kg, med glatte skjell på huden. Lengden og tyngden har sikkert noe med hvor mange firfisler og fugler de klarer å fange og spise. Det eneste positive i så måte er at de også spiser gnagere, noe jeg setter stor pris på.

Til trøst for de som utrolig nok skulle se en slik, så stikker de av hvis de føler seg truet.

Stamtavlen er som følger: Klasse Reptiler, Orden Skjellkrypdyr, Familie Snoker, Slekt Amerikanske kongesnoker, og Art Kalifornisk Kongesnok.
En noe merkelig reaksjon på slanger i paradis?

Det som kanskje er merkelig er at nordmenn reagerer på nettet for at de er redde for å dra til øya på grunn av disse slangene/ormene/snokene. Hvis de skulle reagere var det vel for at de sympatiske firfislene er en av hovedrettene til denne snoken. I Norge er det tross alt 3 typer fredede slanger, og en som vi tror er en slange.

Likevel har jeg full forståelse for redselen, og det er en tragedie at dette har blitt et tema i det heletatt, for en fauna som skulle vært slangefritt. Jeg er ikke glad i slanger jeg heller, kun for besiktigelse i dyreparker, som for eksempel i Kokodilleparken Gran Canarias østside.

Reklame:

De norske slangene.

Litt oppfriskning for de av dere som er like glemsk som meg:

 • Stålorm, en liten «søt» blank sak

Bilde fra Wikipedia

Jeg for min del har alltid trodd at dette var en slange/snok, men feil kan jeg ta. (Ofte i henhold til min kone.) Stålormen er klassifisert som en øgle, men hvor var beina?

 • Buorm
Bilde fra Wikipedia

En lang fredelig orm som har det i mot seg at den kan bli forvekslet med en huggorm, hvis en ikke er så nær fjeset på den at en ser at den er snill.

 • Slettsnok
Bildet fra Wikipedia

Slettsnoken kan bite, men er ikke farlig.

 • Huggorm
Bilde fra Wikipedia

Dette er en som faktisk kan bite hvis den ikke får stukket av, eller føler seg truet. For eksempel: hvis en setter seg på stakkaren er det en muligheter for et bitt i ræva. Giften kan også føre til ubehag.

Altså: Norge er en stor slangenasjon i forhold til Gran Canaria!
Hvorfor redd for slanger på Gran Canaria?

Hvis nordmenn unngår å dra til Gran Canaria på grunn av at det finnes slanger på øya, virker det noe underlig. Jeg regner derimot med at det må være ytterst få som lar de Californiske snokene ødelegge en feriedrøm, når de normalt bor i et mye større slangeland, men jeg har faktisk lest slike kommentarer. Den Californiske er jo ikke på strendene eller i turistområdene en gang, foreløpig, og vi krysser fingrene for at den ikke kommer dit.

Slanger i paradis Dame og slange Foto Marcus Dombrowski Pixabay
Foto: Marcus Dombrowski Pixabay

Den andre typen av slanger i paradis – de på to ben.

Vel, nå har vi kommet til det som historien egentlig skal handle om. Slanger i paradis på to ben, som virkelig kan begrense gleden av å være i nettopp – paradiset. Nå er vi over på historien om Sydens mørke bakside. Den verste kategorien av slanger i paradis.

Les videre om disse virkelig irriterende og farlige slangene i del 2.

Velkommen tilbake!

Livet er herlig på Gran Canaria selv om det er noen slanger.

Saludos

Audun

Auduns forhold til slanger i paradis

Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin