Santa Maria

Santa Maria – Den gule øya

Er du på jakt etter den øya på Azorene som har det tørreste klimaet, flest soldager og perfekt for strandferie har du kommet til rett øy – Santa Maria.

Øya her mange dype bukter med øde sandstrender. Dette og alle fargene gjør at den betegnes som den vakreste øya på Azorene Makaronesia.

De rundt 5.600 innbyggerne lever i all hovedsak av landbruk. Vin, mais, poteter og korn, men også av storfe, fiske og en beskjeden keramikk industri.

Det er daglige flyruter hit fra São Miguel til Santa Maria, og i sommermånedene kan du komme hit med ferge fra São Miguel.

Santa Maria Azorene fra Acores.com

Santa Maria – Historie

Santa Maria var den første øya i øygruppen Azorene som ble oppdaget. Det var Diogo de Silves som oppdaget øya i 1427  muligens på vei til Madeira. Det spekuleres også om han var på vei til Kanariøyene for å gjennomføre et angrep for å fange slaver. I alle tilfelle er det noe uklart i hvordan han fant denne øya. Han kan ha blitt blåst ut av kurs, eller at han samlet informasjon om vinder og strømmer. Hvem vet, det er jo en stund siden. Øya ble ført på kartene som Ilha dos Lobos eller Ilha do Ovo.

Diogo de Silves var en portugisisk oppdager, og muligens en kaptein på oppdrag for Henrik Sjøfareren. Henrik Sjøfareren er også kjent fra historien til Kanariøyene og Kapp Verde.

Myten forteller at på den dagen øya ble «oppdaget» av Goncalo Velho Cabral, holdt han og mannskapet, messe ombord og feiret Jomfru Maria, mens utkikken på skuta så øya. Dette er grunnen til at den har fått sitt endelige navn. Dette skjedde i 1432.

Goncalo Velho er den som etter historien skal ha brakt familier og kveg til øya for å kolonisere den.


Geografi

Santa Maria er den sørligste og minste øya, og tilhører den østlige øygruppen på Azorene. Den har et areal på 97,18 kvadratkilometer og skal være dannet for 4,8 millioner år siden.

São Miguel er den nærmeste øya, og den ligger nord for Santa Maria.

35 km nord for øya ligger Formigas banken som er en undersjøisk ryggrad med mange klipper som stiger opp fra havet om enn ikke mer enn maks 11 meter. Disse toppene er populære hekkeområder for sjøfugl. Det er et naturreservat med et rikt maritimt dyreliv og et populært område for sportsfiskere.santa maria

Administrasjon

Santa Maria er delt i 2 regioner:

  • En flat, solrik og veldig tørr del med hovedbyen Vila do Porto, som ble grunnlagt rundt 1430, samt en flyplass. Santa Maria lufthavn var en Amerikansk flybase frem til slutten av andre verdenkrig.
  • Den andre delen av øya er med bakkete, med øyas høyeste punkt Pico Alto på 590 meter over havet.   Fjella på denne delen av øya er ofte dekket av skyer, som igjen gir mye fuktighet til området. Resultatet av dette er en rik vegitasjon og noe landbruk. Det kan også nevnes at det har vært en flyulykke her i februar 1989. Da styrtet et Boing 707 i Pico Alto og 144 mennesker mistet livet.

Severdigheter

  • Buktene Maria og S. Loutenco. dette er de to peneste buktene på Azorene. Det er vingåder på siden av buktene og begge har muligheter for bading.
  • Anjos. En historisk landsby og det første stedet Christopher Columbus var innom etter sin retur fra Amerika.
  • Santo Espirito. En vakker landsby med en pen kirke.
  • Praia Formosa. Dette er en av de beste strendene på Azorene. Den har gul sand.
  • Utsiktspunktene: Fontinhas, Lagoinhas, Espiago, Picos og så klart øyas høyeste topp Pico AltoFølg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin