Gran Canaria – Ferieøy nr. 1?
Først og fremst er det til Gran Canaria folk drar på korte og lange turer i vinterhalvåret, for å komme bort fra kulde og vinter, og til et helsebringende klima for kropp og sjel. Svært mange pensjonister tilbringer vinterhalvåret her fast hvert år.
Det er også et trygt sted uten fare for uroligheter, som har dempet reiselysten til mange andre fine destinasjoner.
Når folk drar til Syden, mener de ofte Gran Canaria! Nordmenn og andre skandinaver, og svært mange fra andre nasjoner, besøker denne øya utenfor Afrikas kyst. Spesielt Storbritannia og Tyskland har flest ferierende.
Derfor er Gran Canaria en internasjonal smeltedigel!
Siden om Gran Canaria har fire undersider:
1. Gran Canaria Sør. Hvis du skal til Gran Canaria drar du som oftest til Gran Canarias sydkyst, Mogán kommune i særdeleshet, med destinasjonene Arguineguin, Patalavaca, Puerto Rico, Tauro, Taurito, Playa del Cura og Puerto Mogan. Eller til nabokommunen, San Bartolomé de Tirajana, med feriestedene Playa Del Inglés, Meloneras, San Agustin (svenskenes tilholdssted) og Bahia Feliz.
Du kan lese om sørsiden på linken over, eller gå via linkene under til de enkelte kommuner og deres byer/landsbyer.
- Tunte eller San Bartolomé de Tirajana
- Fataga
- El Tablero
- San Fernando
- Meloneras
- Playa del Inglés
- San Agustin
- Bahia Feliz
- Castillo del Romeral
- El Pajar
2. Gran Canaria Øst, hvor du lander med flyet, og som du gjerne drar til for å handle.
Siden om Gran Canaria Øst er om kommunene:
3. Gran Canaria Nord. Her finner du hovedstaden og mange frodige kommuner, siden det regner mer på denne siden av øya. Siden om nord omhandler kommunene:
4. Gran Canaria Vest. Vestsiden er alt fra vill og brutal, til frodig og grønn, og ikke minst med noen av de peneste landsbyene på øya. Den siden omhandler kommunene:
I tillegg til dette er det fire andre undersider:
- Klima Kanariøyene
- Kanariøyenes Historie
- Strender på Kanariøyene
- Aktiviteter på Gran Canaria – NB! Internetts mest komplette aktivitetsguide for øya.
Vikingene – Gran Canarias første turister fra Norden?
De har funnet ut at de første norske og nordiske «turistene» faktisk var vikingene. For eksempel så skal Olav den Hellige også ha vært en tur her den gang han var en råtass, og før han ble hellig. Først og fremst kom de hit for å reparere skipene sine, før de reiste videre på raid i Middelhavet, eller hjem.
Vikingene ble ofte over vinteren, og på den tiden var det store skoger på øya, så det var ikke mangel på reparasjonsmaterialer. Dessverre er det ikke slik i dag. Faktisk så sies det at grunnen til at de innfødte ofte var høye med lyst eller rødt hår, og blå øyne, var på grunn av dem. Men dessverre er dette foreløpig ikke bevist.
Et flerkulturelt samfunn
Noe annet som gir øya sjarm, og kanskje spesielt sydkysten, samt Las Palmas, er at det er et flerkulturelt samfunn. Her lever folk fra alle kanter av jorda, med alle religioner, og alle legninger, i fred og fordragelighet. Likevel er det er ingen konflikter på grunn av mangfoldet. I så måte er det jo et paradis på jord?
Informasjon om oppdatering av våre sider kommer på vår Facebookside The Islands In The Sun. Lik og følg!
Noen hurtiglenker på denne siden:
Geografi, Opplev Gran Canaria, Aktiviteter, Shopping Klima
Geografi Gran Canaria
Gran Canaria, som er den tredje største øya blant Kanariøyene etter Tenerife og Fuerteventura, er rimelig rund med en diameter på ca 5 mil og et flateinnhold på 1560 kvadratkilometer.
Høyeste punkt på øya heter Morro de la Agujereada som strekker seg 1956 meter over havet. Denne toppen kan sees fra Pico de Las Nieves (1949 meter over havet), som du faktisk kan kjøre opp til. Disse ligger omtrent midt på øya. (Sist nevnte topp omtales som oftest som det høyeste fjellet. Det andre navnet er jo umulig å huske.)
Likevel er det forholdsvis lavt sammenlignet med Spanias høyeste fjell «Teide» på Tenerife som er 3718 meter over havet, og ca 7500 meter over havbunnen. Teide er for øvrig verdens tredje høyeste vulkan på en vulkansk øy, som nettopp Kanariøyene er.
Det lille kontinentet.
Gran Canaria er som et lite kontinent, og det er ikke vanskelig og finne på noe å se eller gjøre. Først og fremst finner du strender som er like varierte som landskapet på øya, og mange av dem er riktig flotte. Faktisk så er det omtrent 60 km med strand på en kystlinje som kun er på 236 km.
Gran Canaria er betegnet som et BIOSFÆRERESERVAT I VERDENSKLASSEN av UNESCO, på grunn av det vulkanske landskapet, den unike makaronesiske floraen, og de utstrakte furuskogene. Hvis du vil samle store kongler til en juledekorasjon, så finner du dem her.
Uutforsket?
Egentlig er det helt utrolig at det fortsatt er uutforskede områder på en såpass liten øy som Gran Canaria. Senest høsten 2013 ble det funnet en labyrintaktig 47 meter lang grotte på øya med to typer insekter som ikke har vært registrert før. Det var en nesten blind liten kakerlakk og en pigmentløs variant av en lus. Ikke store greiene, men like vel.
Dessuten fant de skjelettet til en utdødd kjempe rotte, vanlig rotte, kaniner og kjempeøgler. Grotten er 14 millioner år gammel og det er bare i Australia det finnes eldre. Det ble også funnet ut i den forbindelsen, at det var en vulkan der som var 15 millioner år gammel og dermed en av verdens eldste. Fantastisk ikke sant?
Administrasjon Gran Canaria.
Totalt er det 21 kommuner på øya, og hovedstaden for øya og de østlige Kanariøyene, er Las Palmas (palmene), som bærer sitt navn med rette. For å lese mer om Las Palmas så gå til Gran Canaria Nord.
Det mest riktige kartet for Kanariøyene finner du på linken her til Kart Kanariøyene!
Under er et kart som viser kommuneinndelingen på Gran Canaria
Opplev Gran Canaria
Hvis du tror du har sett hele Gran Canaria ved å leie bil og kjøre rundt den, tar du feil. Turen tar vel og merke noen timer på grunn av den svingete veien på vestsiden, men det er bare en liten del av øya du får sett. Det tar flere år å bli kjent på Gran Canaria selv om en er på tur hver uke. Det er voldsomt mange veier på kryss og tvers, og her er det mange steder som «ingen skulle tru at nokon kunne bu».
Det kryr av små koselige og nydelige landsbyer oppe i fjella, som absolutt fortjener et besøk. Eksempelvis Fataga nord for Playa del Inglés, på veien mot Tunte. Tunte, eller San Bartolomé de Tirjana som er det korrekte navnet, skal være kommunesenteret i kommunen med samme navn, men de fleste kommunale tjenestene finner du ved kysten i San Fernando bak Playa De Inglés.
En annen flott landsby er Tejeda. Den ble et år kåret til en av Spanias peneste landsbyer, og ikke å forglemme Artenara, som også er en perle.
Apropos byråkrati, så kan du lese litt mer om det på linken 🙂
Turiststedene på Gran Canaria.
I kommunen San Bartolomé de Tirjana ligger kjente feriesteder som Playa del Inglés (engelskmannens strand), San Agustin, Bahia Feize og Meloneras, som nevn over. Disse ligger for øvrig i den sydlige delen av kommunen, som kalles Maspalomas (flere duer).
Sammen med nabokommunen i vest, Mogán, er det i disse to kommunene som turistene fra hele Europa hovedsakelig boltrer seg. Turister får ofte det inntrykket at Gran Canaria er en gold øy med tørre busker. Det er nok et feil inntrykk. Enkelte tider av året kan åsene langs havet på sydkysten være grønne. Det trengs ikke mange regndråpene før naturen går til grønt. Et herlig skue!
Ut i det grønne 🙂
Innover på øya, og ikke mange kilometerne fra den «tørre» sydkysten, er naturen helt annerledes, med grønn natur og en pryd av blomster og trær. En tur bort fra strandlivet i sør anbefales på det sterkeste, og må gjennomføres hvis man vil si at en har opplevd Gran Canaria.
Landbruksprodukter
Gran Canaria har en stor produksjon av blant annet bananer og tomater. Det blir produsert en utmerket Rom i Arucas og flere andre steder. Det er flere vingårder, mange osteprodusenter med fantastiske produkter; og det er faktisk ett par kaffeplantasjer med en kvalitetskaffe som står i stil med den beste Colombianske.
Her er noen attraksjoner. Ikke glem å ta en tur til Las Palmas!
Aktiviteter på Gran Canaria
Det er nesten ikke ende på ting man kan se og gjøre på Gran Canaria. I tillegg til strandliv, turgåing, uteliv og dans har øya mye mer å by på.
Vi har en egen side angående Aktiviteter på Gran Canaria. Den mest komplette aktivitetsguiden på internett. Likevel, gjengir vi noen her under.
Sport:
- Golf. Det er mange flotte golfbaner her. Fra nord og nedover så er det El Cortiljo i nærheten av kjøpesenteret El Mirador, Bandama oppover ved Santa Brigida, Campo Golf i Playa Del ingles (her er det forresten mange flotte grønne papegøyer), Meloneras, Salobre og Tauro. I Tauro er det også en nihulls kortholdsbane med pay and play.
- Minigolf mange steder
- Gocartkjøring
- Paintball
- Rideturer og ridekurs eksempelvis Salobre Horse Riding (Facebook)
- Sykling, men vær forsiktig og ta hensyn! Det er ikke sykkelvennlige veier overalt.
- Alle typer vannaktiviteter. Brettpadling, padling, vannscooter, snorkling, dykking, paragliding, tur under vannet i ubåt og sikkert mer til.
- Flotte turmuligheter
Fornøyelsesparker:
- Palmitos Park er en oase. Det er over hundre eksotiske fuglearter her fra hele verden. De har også Kanariøyenes største samling av orkideer. Hvis du er på sørkysten og ser en ørn i lufta, kan det hende at den kommer herfra og er ute på en aldri så liten luftetur. www.palmitospark.es
- Aqualand er den beste vannparken på øya. Den ligger nord for Playa del Inglés på veien mot Palmitos Park. www.aqualand.es
- Sioux City Park ble bygget for innspilling av westernfilmer. Etter den perioden har det blitt et forlystelses-senter, temapark, for alle aldre, med westernshow, countrymusikk, hester, kuer og amerikanske bison importert fra Dakota.
- Cocodrilo Park har Europas største samling av krokodiller og reptiler. Den ligger utenfor Agüimes.
- Kaktuspark i Aldea
- Holiday world er en tivolipark med noe for en hver smak og alder. Den har for øvrig også et trimsenter. Den ligger i Playa del Inglés.
- Angry Birds Park. Her er det barnslig moro for store og små. Den ligger i Puerto Rico rett ved bussholdeplassen.
- Grancanventura, klatrepark og zipline-utfordringer i de fleste vanskelighetsgrader. Den ligger nord på øya.
- Poema del Mar – Havets Poesi. Akvariet i Las Palmas – et av verdens største.
Andre aktiviteter:
- Konserter av ymse slag
- En rekke museer og utstillinger hovedsakelig i Las Palmas
- Flere historiske områder som viser livet i tidligere tider
- Mange historiske byggverk
- Bussturer rundt på øya
- Alle byer har ukentlige markeder hvor det også selges grønnsaker. Hele året.
- Piknik i naturparkene Tamanbada eller Presas El Ninjos. Husk at spanjoler har svart belte i piknik så det kan være mye folk i helgene.
- Det er alltid en fest her. Karneval starter i Las Palmas og er et av de største i verden, går så nedover slik at alle kommuner har sitt, om enn i et noe mindre format. Denne festen streker seg over ca. en uke i hver kommune.
- Lokale fiestaer er ofte under samme prinsipp med rotasjon, så de kollidere sjelden. Som oftest er dette fester/religiøse arrangementer knyttet opp mot en av katolikkenes helgener. Det må sies at det ikke alltid føles som et religiøst arrangement for en nordmann med hensyn til alkohol konsumet. De har i hvert fall erkjent at det første underet Jesus gjorde var å lage vin av vann.
- Gay Pride er et arrangement som arrangeres årlig i Playa Del Inglés.
- Uteliv med restauranter, barer og dans
- Mange aktiviteter beregnet for nordmenn arrangert av Den Norske Sjømannskirken, Den Norske Klubben på Gran Canaria, Tjukkasgjengen (Chapter Puerto Rico og Chapter Arguineguin) etc. De andre nasjonalitetene som bor på øya har sikkert noe tilsvarende.
Strender Gran Canaria:
De beste strendene er:
- Canteras i Las Palmas
- Anfi del Mar (kunstig),
- Amadores (kunstig)
- Playa Del Inglés og Meloneras
- Puerto Rico-stranda
- Stranda i Puert Mogan
- Patalavaca
- Strendene i Arguineguin. Den ene av disse ble oppgradert og åpnet i 2022
- Playa de Melenara (Telde)
- Playa de Güi-Güi ligger på vestkysten og er enklest å komme til med båt.
- Det er også en rekke andre strender av ulik kvalitet og fremkommelighet, og en del steinstrender (rullestein). Vær oppmerksom på at Kanarierne elsker å dra på stranda. Kvaliteten betyr lite for dem, virker det som, for de slår seg ned på de merkeligste steder langs sydkysten. Deres store utflukts dager er naturligvis i helgene og de øvrige fridagene, som det er mange av. Da tar de med seg hele familien (ung som gammel) og bekjente, sine parasoller og stoler, bord og kjølebager og nyter livet hele dagen. De er virkelig eksperter!
Hvis du ønsker informasjon om strendene vedrørende:
- Sikkerhet og flaggmerking
- Blått flagg
- UV-indeks
- Oversikt over strendene med siste registrering av tilstand og kvalitet på vannet
- Værmeldinger
- Tidevann
- Vind
- Varslinger for regn og skyer
Gå til siden Strender Kanariøyene.
Kino på Gran Canaria:
Det er dårlig med kinoer, som ikke kjører dubbede filmer, men det var en utendørskino i Faro Maspalomas (over gaten for bussholdeplassen ned mot fyret) som var åpen hele året (verdens eneste). Det var en veldig trivelig kino med servering i sofaen 🙂 Bedre kunne man vel ikke ha det! Dessverre gikk det nedenom og hjem under koronakrisen. Vi krysser fingrene for at initiativet blir relansert. Kinoen er et savn for mange.
Kan man spansk er det mange muligheter både på kjøpesenteret Atlantico i Vecindario og på kjøpesenteret Las Terrazas nærmere Las Palmas pluss mange til. Den i Vecindario kjører filmer på originalspråket en gang i uka.
Shopping:.
De fleste, og største, shoppingsentrene ligger på veien opp mot Las Palmas, men det er to nye i Puerto Rico i tillegg til det gamle, og flere gamle i Playa del Inglés og San Fernado.
Vider fra sør: Det nærmeste for feriedestinasjonene i sør er i El Tablero og ligger ved europaveien GC 1, deretter følger et større i Vecindario, «Atlantico». I Vecindario er det også svært mange butikker.
Ellers så er det Alcampo, Ikea, Leroy Merlin (interiør, byggevarer og jernvare) og Decatlon (sportsutstyr) rett nord for flyplassen, og to store før Las Palmas som heter El Mirador og Las Terrazas. Disse ligger på hver sin side av GC 1 og syntes godt.
I Las Palmas er det svært mange shoppingmuligheter og et vell av butikker og handlesentre. Det et stort som heter Las Arenas ved konserthuset og to store litt i utkanten av sentrum i en bydel som heter Siete. Her er også El Corte Ingles etablert, og i tillegg har de to store i sentrum av Las Palmas.
Et av de nye og store ligger ved GC 3, og heter Centro Comercial Alisios. Vel verdt et besøk!
Husk at Gran Canaria er en taxfree sone!
Markeder Gran Canaria:
Las Palmas: Søndag kl 0800 – 1400. Øvre plan på busstasjonen ved St. Catalina parken.
Gáldar: Torsdag kl 0800 – 1400 på torget i sentrum (Plaza de Santiago Apostol)
Teror: Søndag kl 0800 – 1400 på plassen ved kirken Basilica de Nuestra Señora del Pino
Arucas: Lørdag kl 0800 – 1400 I Francisco Gourier gaten.
Santa Brígida: Lørdag kl 0800 – 2000 og søndag kl 0800 – 1400.
Telde: Lørdag kl 0800 – 1400 ved siden av busstasjonen.
San Mateo: Landbruksmarked lørdag kl 0800 – 1400 og søndag kl 0800 – 1500
Agüimes: Torsdag kl 0800 – 1400 ovenfor det kommunale svømmebassenget.
Vecindario: Landbruksmarked mandag kl 0800 – 1400 i markedsbygningen (Recinto Ferial) og vanlig marked onsdag kl 0800 – 1400 i samme bygg.
San Fernando: Onsdag og lørdag kl 0800 – 1400 ved markedshallen rett overfor brannstasjonen. Frukt- og grønnsaksmarked annenhver søndag kl 0930 – 1330 ved Picina Municipal (svømmebassenget).
Arguineguin: Kunst og håndverksmarked tirsdager kl 0800- 1400 Plaza Marañuelas. Vanlig marked: tirsdag kl 0800 – 1400 på og rundt parkeringen foran Norskeklubben, La Plaza Negra. Et mindre marked på torsdager kl 0800 – 1400 inne på, og utenfor, Ancorasenteret.
Puerto Rico: Bondens marked annenhver søndag kl 0830 – 1330 i parken nedenfor kjøpesenteret.
Puerto de Mogán: Fredag kl 0800 – 1400. Håndverk og husflid mandag kl 0900 – 1400
(Listen er ikke fullstendig. Det kan være noe avvik etter koronaepidemien.)
Klima.
Gran Canaria har fire klimasoner, og ikke fire tidssoner eller fire årstider, som noen har fått for seg. Apropos fire årstider så kan det jo neste virke som om det er det på en gang, hvis en reiser rundt på øya en vinterdag. For eksempel så kan det i sør være en behagelig sommertemperatur, mens været kan være alt annet for øvrig på øya. Faktisk så kan det komme snø i høyden, noe det også gjør stort sett hvert år. Så- på en biltur på noen kilometer kan man oppleve temperaturforskjeller på 20 grader, og sikkert mer.
Det sies at det også er 20 mikroklimaer her, og det er godt mulig. Hvis en opplever dårlig vær i eksempelvis Playa del Ingles, så kan det være strålende vær i Arguineguin i nabokommunen, og omvendt. Det kan til og med være stor forskjell bare noen steinkast unna.
Mogán kommune er for øvrig kåret til å ha et av de beste klimaene i verden, og det virker til å være riktig sett sett fra et turistståsted på vinteren, men om sommeren er det en behagelig bris i Maspalomas som nok foretrekkes av de fleste. Slike klimaundersøkelser er mest sannsynlig satt opp av eksperter som hater vinter og skigåing.
Kanariøyene markedsfører seg også for å ha verdens beste klima, men har de det? Les mer på den siste linken!
Vind på Gran Canaria.
Vindmessig er det store forskjeller rundt på øya, som det også er på de andre Kanariøyene. Østkysten har ofte mye vind, og det er naturlig nok derfor det er her vindmøllene er plassert, som man ser når en drar til eller fra flyplassen. Når man lander på flyplassen og kommer seg ut i det fri, lurer derfor mange, som ikke kjenner til dette, på hva slags forblåst øy de har kommet til. Det er lett å få slike tanker når håret står rett ut til siden.
Likevel, det pussige er at hvis en opplever lite eller ingen vind på østsiden så kan det faktisk blåse mer i sør. Med andre ord, hvis slipset henger rett ned på vei til bussen fra flyet, kan det blåse på destinasjonen.
Siden Maspalomas ligger på den østlige sydkysten kan det også blåse en tanke mer der enn i Mogán kommune.
Vi har også et værfenomen her på øyene som kalles Calima. Se under Klima Kanariøyene for mer informasjon om dette. Det er ikke alltid like gøy når dette setter inn.
Årstider
Joda, det er årstider på Gran Canaria, selv om det ikke er så markant som i Europa for øvrig. Vinteren (desember, januar og februar) kan være som en norsk grei sommer, våren (mars, april og mai) bringer lunere kvelder, sommeren (juni, juli og august) kan være varm, men heldigvis ikke så varm som i Sør-Europa, og høsten med fortsatt relativt varmt havvann, men med større fare for regn.
Det regner ganske sjelden på Gran Canarias sydkyst, og det regnet som kommer er svært velkomment for de som bor her, og naturlig nok til forargelse for turistene. Uflaks kan jo alle ha, og hvor som helst. Regnet får vasket naturen og bringer liv til de tørre buskene som pryder øya i sør.
Passatvinden
Passatvinden som går fra Kanariøyene til Karibien, har gjennom århundrene gjort øyene populære som stoppested før den store overfarten. Derfor gjorde både Columbus, og nåtidens havseilere på Atlanterhavsoverfart, et stopp på en av øyene. Dessuten gir Passatvinden oss også det behagelige klimaet som vi er så glade i.
Værmeldinger
Las Palmas har 17 °C i middeltemperatur i januar, og 23 °C i august og september. Gjennomsnittstemperaturen i sør er flere grader høyere enn i Las Palmas.
I alle tilfelle, for de nordmenn som bor på sydkysten av Gran Canaria, er det rimelig irriterende at norske medier melder temperaturen og været i Las Palmas, som er i en annen klimasone. Nordmenn bor i all hovedsak på sydkysten, og drar normalt til sydkysten på ferie. Dessuten har nordmenn ofte slekt og venner på ferie på sydkysten støtt og stadig! Dette føles galt at man ikke kan få en værmelding fra den riktig kant av øya!
Norges sydligste by heter Arguienguin og denne ligger på sydkysten! Hvorfor får de 2 personene som bor i sommerhalvåret i en liten grend i Finnmark værmelding (Nyrud), når den norske befolkningen på Gran Canaria Sør, som er flere tusen, ikke får?
Folk fra andre land har sikkert irritert seg over det samme, så dette er neppe noe særskilt fenomen for nordmenn.
En pub i Puerto Rico fremstilte værmeldingen under en hetebølge en gang, like godt slik, som er lett leselig:
Fastboende fra Norge og Sverige på Gran Canaria.
Det er ikke bare turister på Gran Canaria. Faktisk så har noen også bosatt seg på øya. I 2020 var det registrert 1340 nordmenn og 998 svensker på øya. Til sammenligning var det i 2012 registrerte 4.389 norske og 3.592 svenske. Oversikten for registrerte antall fastboende fra Norge og Sverige i 2020 var slik:
Pr 1. januar 2017 er i parentes.
(Tall hentet fra Canariajournalen)
Kommune | Nordmenn | Svensker |
AgaeteAgüimes | 3 27 1 (1) | 1 22 3 (5) |
Firgas | 2 (0) | 2 (3) |
Ingenio | 5 (2) | 13 (5) |
Mogán | 957 (1314) | 151 (121) |
Moya | 1 (1) | 1 (1) |
Las Palmas | 67 (221) | 234 (399) |
La Aldea de San Nicolas | 0 (2) | 2 (1) |
Santa Brigida | 7 (2) | 12 (11) |
San Bartolomé de Tirajana | 200 (221) | 464 (399) |
Santa Lucia | 50 (33) | 68 (55) |
Telde | 16 (14) | 36 (44) |
Téror | 0 (0) | 1 (2) |
Valsequillo | 1 (1) | 5 (3) |
Valleseco | 0 (0) | 4 (3) |
Vega de San Mateo | 0 (0) | 1 (1) |
I tillegg til disse er det en mengde som bor på øya halve året +/-, og en hærskare på kortere og lengere ferier.
Ha et trivelig opphold på Gran Canaria!
Del dette: