Gran Canaria

Gran Canaria – Ferie øy nr 1?

Det er til Gran Canaria folk dra på korte og lange turer i vinterhalvåret, for å komme bort fra kulde, vinter, og til et helsebringende klima. Svært mange pensjonister tilbringer vinterhalvåret her fast hvert år.

Det er også et trygt sted uten fare for uroligheter, som har dempet reiselysten til mange andre fine destinasjoner.

Det er ofte hit folk drar når de drar til syden! Nordmenn og andre skandinaver, og svært mange fra andre nasjoner besøker Gran Canaria. Spesielt Storbritannia og Tyskland som har flest ferierende. Det er en internasjonal smeltedigel!

Siden om Gran Canaria har fire undersider:

Disse sidene omhandler kommunene med deres byer og landsbyer.

Det er også to andre undersider:

Hvis du skal til Gran Canaria drar du som oftest til Gran Canarias sydkyst, Mogan kommune i særdeleshet, med destinasjonene Arguineguin, Patalavaca, Puerto Rico, Tauro, Taurito, Playa del Cura og Puerto Mogan. Eller til nabokommunen, San Bartolomé de Tirajana, med feriestedene Playa Del Inglés, Meloneras, San Agustin (svenskenes tilholdssted) og Bahia Feliz. Les om disse destinasjonene på Gran Canaria Sør.Vikingene – Gran Canarias første turister fra Norden?

De har funnet ut at de første norske og nordiske «turistene»  faktisk var vikingene. Olav den Hellige skal også ha vært en tur her den gang han var en råtass, og før han ble hellig. De kom hit for å reparere skipene sine før de reiste videre på raid i Middelhavet, eller hjem.

De ble ofte over vinteren, og på den tiden var det store skoger her, så det var ikke mangel på reparasjonsmaterialer.  Det virker jo ikke akkurat slik i dag. Det sies at grunnen til at de innfødte ofte var høye med lyst eller rødt hår, og blå øyne, var på grunn av dem. Dette er foreløpig ikke bevist.

Et flerkulturelt samfunn

Noe annet som gir øya sjarm, og kanskje spesielt sydkysten, samt Las Palmas, er at det er et flerkulturelt samfunn. Her lever folk fra alle kanter av jorda, med alle religioner, og alle legninger, i fred og fordragelighet. Det er ingen konflikter på grunn av dette. I så måte er det jo et paradis?

Informasjon om oppdatering av våre sider kommer på vår Facebookside The Islands In The Sun. Lik og følg!

Noen hurtiglenker:

GeografiOpplev Gran Canaria, AktiviteterShopping Klima

Gran Canaria Maspalomas

Geografi Gran Canaria


Gran Canaria, som er den tredje største øya blant Kanariøyene etter Tenerife og Fuerteventura, er rimelig rund med en diameter på 5 mil og et flateinnhold på 1560 kvadratkilometer.

Høyeste punkt på øya heter Morro de la Agujereada og strekker seg 1956 meter over havet. Denne toppen kan sees fra Pico de Las Nieves (1949 meter over havet), som du kan kjøre opp til. Disse ligger omtrent midt på øya. (Sist nevnte topp omtales som oftest som det høyeste fjellet.)

Likevel er det forholdsvis lavt sammenlignet med Spanias høyeste fjell «Teide» på Tenerife som er 3718 meter over havet, og ca 7500 meter over havbunnen. Teide er forøvrig verdens tredje høyeste vulkan på en vulkansk øy.

Det lille kontinentet.

Gran Canaria er som et lite kontinent, og det er ikke vanskelig og finne på noe å se eller gjøre. Her finner du strender som er like varierte som landskapet på øya, og mange av dem er riktig flotte. Det er omtrent 60 km med strand på en kystlinje som er på 236 km.

Gran Canaria er betegnet som et BIOSFÆRERESERVAT I VERDENSKLASSEN av UNESCO, på grunn av det vulkanske landskapet, den unike makaronesiske floraen, og de utstrakte furuskogene. Vil du samle store kongler til en juledekorasjon, så finner du dem her.

Uutforsket?

Det som er helt utrolig, er at det fortsatt er uutforskede områder på en såpass liten øy som Gran Canaria. Senest høsten 2013 ble det funnet en labyrintaktig 47 meter lang grotte på øya med to typer insekter som ikke har vært registrert før (en nesten blind liten kakerlakk og en pigmentløs variant av en lus).

De fant også skjelettet til en utdødd kjempe rotte, vanlig rotte, kaniner og kjempeøgler. Grotten er 14 millioner år gammel og det er bare i Australia det finnes eldre. Det ble og funnet ut i den forbindelse, at det var en vulkan der som var 15 millioner år gammel og dermed en av verdens eldste. Fantastisk ikke sant?Administrasjon Gran Canaria.

Totalt er det 21 kommuner på øya, og hovedstaden for øya og de østlige Kanariøyene, er Las Palmas (palmene), som bærer sitt navn med rette. For å lese mer om Las Palmas så gå til Gran Canaria Nord.

Gran Canaria flagg
Flagget til Gran Canaria med våpenskjoldet

Det mest riktige kartet for Kanariøyene finner du på linken her til Kart Kanariøyene!

Under er et kart som viser kommuneinndelingen på Gran Canaria

Gran Canaria kommunekart
Kart over kommunene på Gran Canaria

Opplev Gran Canaria

Hvis du tror du har sett hele Gran Canaria ved å leie bil og kjøre rundt den, tar du feil. Det tar vel og merke noen timer på grunn av den svingete veien på vestsiden, men det er bare en liten del av øya. Det tar flere år å bli kjent på Gran Canaria selv om en er på tur hver uke. Det er voldsomt mange veier på kryss og tvers, og her er det mange steder som «ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Det kryr av små koselige og nydelige landsbyer oppe i fjella, som absolutt fortjener et besøk. Eksempelvis Fataga nord for Playa del Inglés, på veien mot TunteTunte, eller San Bartolomé de Tirjana som er det korrekte navnet, skal være kommunesenteret i kommunen med samme navn, men de fleste kommunale tjenestene finner du ved kysten.

En annen flott landsby er Tejeda. Den er kåret til en av Spanias peneste landsbyer.

Turiststedene på Gran Canaria.

I kommunen San Bartolomé de Tirjana ligger kjente feriesteder som Playa del Inglés (engelskmannens strand), San Agustin, Bahia Feize og Meloneras. Disse ligger forøvrig i den sydlige delen av kommunen, som kalles Maspalomas (flere duer).

Sammen med nabokommunen i vest, Mogan, er det i disse to kommunene som turistene fra hele Europa hovedsakelig boltrer seg. Turister får ofte det inntrykket at Gran Canaria er en gold øy med tørre busker. Det er nok et feil inntrykk. Enkelte tider av året kan åsene langs havet på sydkysten være grønne. Det trengs ikke mange regndråpene før naturen går til grønt. Et herlig skue!

Ut i det grønne 🙂

Innover på øya, og ikke mange kilometerne fra den «tørre» sydkysten, er naturen helt annerledes, med grønn natur og en pryd av blomster og trær. En tur bort fra strandlivet i sør anbefales på det sterkeste, og må taes hvis man vil si at en har opplevd Gran Canaria.

Gran Canaria Sør etter regn Gran Canaria

Landbruksprodukter

Gran Canaria har også en stor produksjon av blant annet bananer og tomater. Det blir produsert en utmerket Rom i Arucas og flere andre steder. Det er flere vingårder, mange osteprodusenter med fantastiske produkter; og det er faktisk ett par kaffeplantasjer med en kvalitetskaffe som står i stil med den beste Colombianske.

Her er noen attraksjoner. Ikke glem å ta en tur til Las Palmas!

Aktiviteter på Gran Canaria


Det er nesten ikke ende på ting man kan se og gjøre på Gran Canaria. I tillegg til strandliv, turgåing, uteliv og dans har øya mye mer å by på.

Sport:

 • Golf. Det er mange flotte golfbaner her. Fra nord og nedover så er det El Cortiljo i nærheten av kjøpesenteret El Mirador, Bandama oppover ved Santa Brigida, Campo Golf i Playa Del ingles (her er det forresten mange flotte grønne papegøyer), Meloneras, Salobre og Tauro. I Tauro er det også en nihulls korthullsbane med pay and play.
 • Minigolf mange steder
 • Gocartkjøring
 • Paintball
 • Rideturer og ridekurs eksempelvis Salobre Horse Riding (Facebook)
 • Sykling, men vær forsiktig og ta hensyn! Det er ikke sykkelvennlige veier overalt.
 • Alle typer vannaktiviteter. Brettpadling, padling, vannscooter, snorkling, dykking, paragliding, tur under vannet i ubåt og sikkert mer til.
 • Flotte turmuligheter

Fornøyelsesparker:

 • Palmitos Park er en  oase. Det er over hundre eksotiske fuglearter her fra hele verden. De har også Kanariøyenes største samling av orkideer. Hvis du er på sørkysten og ser en ørn i lufta, kan det henne at den kommer herfra og er ute på luftetur. www.palmitospark.es
 • Aqualand er den beste vannparken på øya. Den ligger nord for Playa del Inglés på veien mot Palmitos Park. www.aqualand.es
 • Sioux City Park ble bygget for innspilling av westernfilmer. Etter den perioden har det blitt et forlystelses-senter, temapark, for alle aldre, med westernshow, countrymusikk, hester, kuer og amerikanske bison importert fra Dakota.
 • Cocodrilo Park har Europas største samling av krokodiller og reptiler. Den ligger utenfor Agüimes.
 • Kaktuspark i Aldea
 • Holiday world er en tivolipark med noe for en hver smak og alder. Den har forøvrig også et trimsenter. Den ligger i Playa del Inglés.
 • Angry Birds Park. Her er det barnslig moro for store og små. Den Ligger i Puerto Rico rett ved bussholdeplassen.
 • Grancanventura, klatrepark og zipline-utfordringer i de fleste vanskelighetsgrader. Den ligger nord på øya.
 • Poema del MarHavets Poesi. Akvariet i Las Palmas – et av verdens største.

Andre aktiviteter:

 • Konserter av ymse slag
 • En rekke museer og utstillinger hovedsaklig i Las Palmas
 • Flere historiske områder som viser livet i tidligere tider
 • Mange historiske byggverk
 • Bussturer rundt på øya
 • Alle byer har ukentlige markeder hvor det også selges grønnsaker. Hele året.
 • Piknik i naturparkene Tamanbada eller Presas El Ninjos. Husk at spanjoler har svart belte i piknik så det kan være mye folk i helgene.
 • Det er alltid en fest her. Karneval starter i Las Palmas og er et av de største i verden, går så nedover slik at alle kommuner har sitt, om enn i et noe mindre format. Denne festen streker seg over ca en uke i hver kommune. Lokale fiestaer er under samme prinsipp så de kollidere også sjelden. Gay Pride er et arrangement som arrangeres årlig i Playa Del Inglés. Det en rekke lokale religiøse arrangementer som ikke alltid føles slik. De har i hvert fall erkjent at det første underet Jesus gjorde var å lage vin av vann.
 • Uteliv med restauranter, barer og dans
 • Mange aktiviteter beregnet for nordmenn arrangert av Den Norske Sjømannskirken, Den Norske Klubben på Gran Canaria, Tjukkasgjengen Chapter Puerto Rico etc.

Strender Gran Canaria:

De beste strendene er:

 • Canteras i Las Palmas
 • Anfi del Mar (kunstig),
 • Amadores (kunstig)
 • Playa Del Inglés og Meloneras
 • Puerto Rico-stranda
 • Stranda i Puert Mogan
 • Patalavaca
 • Stranda i Arguineguin.
 • Playa de Melenara (Telde)
 • Playa de Güi-Güi ligger på vestkysten og er enklest å komme til med båt.
 • Det er også en rekke andre strender av ulik kvalitet og fremkommelighet, og en del steinstrender (rullestein). Vær oppmerksom på at Kanarierne elsker å dra på stranda. Kvaliteten betyr lite for dem, virker det som, for de slår seg ned på de merkeligste steder langs sydkysten. Deres store utfluktsdager er naturligvis i helgene og de øvrige fridagene, som det er mange av. Da tar de med seg hele familien (ung som gammel) og bekjente, sine parasoller og stoler, bord og kjølebager og nyter livet hele dagen. De er virkelig eksperter!

Hvis du ønsker informasjon om strendene vedrørende:

 • Sikkerhet og flaggmerking
 • Blått flagg
 • UV-indeks
 • Oversikt over strendene med siste registrering av tilstand og kvalitet på vannet
 • Værmeldinger
 • Tidevann
 • Vind
 • Varslinger for regn og skyer

Gå til siden Strender Kanariøyene.

Hvis du vil ut på reise er TripX verdt å sjekke ut.

Kino på Gran Canaria:

Det er dårlig med kinoer, som ikke kjører dubbede filmer, men det er en utendørskino i Faro Maspalomas (over gaten for bussholdeplassen ned mot fyret) som er åpen hele året (verdens eneste). Veldig trivelig kino med servering i sofaen 🙂 Bedre kan man vel ikke ha det! Kan man spansk er det mange muligheter både på kjøpesenteret Atlantico i Vecindario og på kjøpesenteret Las Terrazas nærmere Las Palmas pluss mange til.Shopping:.

De fleste, og største, shoppingsenterne ligger på veien opp mot Las Palmas.

Fra sør: Det nærmeste for feriedestinasjonene i sør er i El Tablero og ligger ved europaveien GC 1, deretter følger et større i Vecindario, «Atlantico». I Vecindario er det også svært mange butikker. Ellers så er det Alcampo, Ikea, Leroy Merlin (interiør, byggevarer og jernvare) og Decatlon (sportsutstyr) rett nord for flyplassen, og to store før Las Palmas som heter El Mirador og Las Terrazas. Disse ligger på hver sin side av GC 1 og syntes godt.

I Las Palmas er det svært mange shoppingmuligheter og et vell av butikker og handlesentre. Det et stort som heter Las Arenas ved konserthuset og to store litt i utkanten av sentrum i en bydel som heter Siete. Her er også El Corte Ingles etablert, og i tillegg har de to store i sentrum av Las Palmas.

Husk at Gran Canaria er en taxfrisone!

Markeder Gran Canaria:

Las Palmas: Søndag kl 0800 – 1400. Øvre plan på busstasjonen ved St. Catalina parken.

Gáldar: Torsdag kl 0800 – 1400 på torget i sentrum (Plaza de Santiago Apostol)

Teror: Søndag kl 0800 – 1400 på plassen ved kirken Basilica de Nuestra Señora del Pino

Arucas: Lørdag kl 0800 – 1400 I Francisco Gourier gaten.

Santa Brígida: Lørdag kl 0800 – 2000 og søndag kl 0800 – 1400.

Telde: Lørdag kl 0800 – 1400 ved siden av busstasjonen.

San Mateo: Landbruksmarked lørdag kl 0800 – 1400 og søndag kl 0800 – 1500

Agüimes: Torsdag kl 0800 – 1400 ovenfor det kommunale svømmebassenget.

Vecindario: Landbruksmarked mandag kl 0800 – 1400 i markedsbygningen (Recinto Ferial) og vanlig marked onsdag kl 0800 – 1400 i samme bygg.

San Fernando: Onsdag og lørdag kl 0800 – 1400 ved markedshallen rett overfor brannstasjonen. Frukt- og grønnsaksmarked annenhver søndag kl 0930 – 1330 ved Picina Municipal (svømmebassenget).

Arguineguin: Kunst og håndverksmarked tirsdager kl 0800- 1400 Plaza Marañuelas. Vanlig marked: tirsdag kl 0800 – 1400 på og rundt parkeringen foran Norskeklubben, La Plaza Negra. Et mindre marked på torsdager kl 0800 – 1400 inne på, og utenfor, Ancorasenteret.

Puerto Rico: Bondens marked annenhver søndag kl 0830 – 1330 i parken nedenfor kjøpesenteret.

Puerto de Mogán: Fredag kl 0800 – 1400. Håndverk og husflid mandag kl 0900 – 1400

(Listen er ikke fullstendig.)
Klima.

Gran Canaria har fire klimasoner, og ikke fire tidssoner eller fire årstider, som noen har fått for seg. Apropos fire årstider så kan det jo neste virke som om det er det på en gang, hvis en reiser rundt på øya en vinterdag. I sør er det behagelig sommertemperatur, mens været kan være alt annet forøvrig på øya. Det kan faktisk også komme snø i høyden. På en biltur på noen kilometer kan man oppleve temperaturforskjeller på 20 grader, og sikkert mer.

Klimasoner på Gran Canaria. Tørr og ørken klimasone (DD), tørr og stepper klimasone (DS), temperert og mild klimasone (TM), og temperert og kaldt klimasone (TC)
Kilde: researchgate.net

Det sies at det også er 20 mikroklimaer her, og det er godt mulig. Hvis en opplever dårlig vær i eksempelvis Playa del Ingles, så kan det være strålende vær i Arguineguin i nabokommunen og omvendt. Det kan til og med være stor forskjell bare er noen steinkast unna.

Mogan kommune er forøvrig kåret for å ha et av de beste klimaene i verden, og det virker til å være riktig sett sett fra et turistståsted på vinteren, men om sommeren er det en behagelig bris i Maspalomas som nok foretrekkes av de fleste.

Kanariøyene markedsfører seg også for å ha verdens beste klima. Har de det? Les mer på linken!

Vind på Gran Canaria.

Vindmessig er det også store forskjeller. Østkysten har ofte mye vind, og det er naturlig nok derfor det er her vindmøllene er plassert, som man ser når en drar til eller fra flyplassen. Det pussige er jo det at hvis en opplever, til en avveksling, lite eller ingen vind på østsiden så kan det faktisk blåse mer i sør.

Siden Maspalomas ligger på den østlige sydkysten kan det også blåse noe mer her enn i Mogan. .

Vi har også et værfenomen her på øyene som kalles Calima. Se under Klima Kanariøyene for mer informasjon om dette.

Årstider

Joda, det er årstider på Gran Canaria, selv om det ikke er så markant som i Europa forøvrig. Vinteren (desember, januar og februar) kan være som en norsk grei sommer, våren (mars, april og mai) bringer lunere kvelder, sommeren (juni, juli og august) kan være varm, men heldigvis ikke så varm som i Sør-Europa, og høsten med fortsatt relativt varmt havvann, men med større fare for regn. Det regner ganske sjelden på Gran Canarias sydkyst, og det regnet som kommer er svært velkomment for de som bor her, og naturlig nok til forargelse for turistene. Uflaks kan jo alle ha, og hvor som helst. Regnet får vasket naturen og bringer liv til de tørre buskene som pryder øya i sør.

Pasatvinden

Pasatvinden som går fra Kanariøyene til Karibien, har gjennom århundrene gjort øyene populære som stoppested før den store overfarten. Det gjorde både Columbus og nåtidens havseilere på Atlanterhavsoverfart. Pasatvinden gir oss også det behagelige klimaet som vi er så glade i.

Værmeldinger

Las Palmas har 17 °C i middeltemperatur i januar, og 23 °C i august og september. Gjennomsnittstemperaturen i sør er flere grader høyere enn i Las Palmas.

I alle tilfelle, for de nordmenn som bor på sydkysten av Gran Canaria, er det rimelig irriterende at norske medier melder temperaturen og været i Las Palmas, som er i en annen klimasone. Nordmenn bor i all hovedsak på sydkysten. Nordmenn drar normalt til sydkysten på ferie. Nordmenn har slekt og venner på ferie på sydkysten støtt og stadig! Dette føles galt!

Norges sydligste by heter Arguienguin og ligger på sydkysten! Hvorfor får de 2 personene som bor i sommerhalvåret i en liten grend i Finnmark værmelding (Nyrud), når den norske befolkningen på Gran Canaria Sør, som er flere tusen, ikke får?

Folk fra andre land har sikkert irritert seg over det samme, så dette er neppe noe særskilt fenomen for nordmenn.

En pub i Puerto Rico fremstilte værmeldingen under en hetebølge sommeren 2013 like godt slik:

Værvaslingsbilde

Fastboende fra Norge og Sverige på Gran Canaria.

Det er ikke bare turister på Gran Canaria. Noen har også bosatt seg på øya. Pr 1. januar 2017 var oversikten for registrerte antall fastboende fra Norge og Sverige slik:

(Tall hentet fra Canariajournalen)

Kommune

Nordmenn

Svensker

Arucas

1

5

Firgas

0

3

Ingenio

2

5

Mogan

1314

121

Moya

1

1

Las Palmas

221

399

La Aldea de San Nicolas

2

1

Santa Brigida

2

11

San Bartolomé de Tirajana

221

399

Santa Lucia

33

55

Telde

14

44

Téror

0

2

Valsequillo

1

3

Valleseco

0

3

Vega de San Mateo

0

1

Ha et trivelig opphold på Gran Canaria!Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin
Følg oss:
Facebook