La Aldea de San Nicolás

La Aldea de San Nicolás – med all slags natur.

I kommunen La Aldea de San NicolásGran Canaria Vest er naturen svært variert. Fra vill og ugjestmild, til strender og idyll på kysten; og store landbruksområder, og flott natur innenfor med høye fjell.


Gran Canaria Vest Aldea

 

Kommunen het inntil 2005 La Aldea de San Nicolás de Tolentino, da de forkortet navnet. Hovedstaden heter fortsatt La Aldea de San Nicolás de Tolentino, men kalles av lokalbefolkningen for La Aldea.

Det høyeste fjellet i kommunen heter Inagua og er over 1.300 meter høyt.



 

Byen La Aldea

Kommunens senter er en trivelig by med et normalt rolig byliv. Den preges av kirken, som du ser baksiden av når du kommer dit. Torvet ligger på den andre siden av innkjøringen, i forkant av kirken. Her fra er det en hovedgate med en del gamle velholdte bygg.

I denne byen finner du bygg fra det 17. og 18 århundre. De karakteristiske kanariske bygg med balkonger er også representert her.

Hvis du drar fra byen mot havet kommer du til Puerto La Aldea. Dette er en landsby med havn, badeliv og flere restauranter. Vel verdt et besøk. Det er her den kjente festivalen Charo foregår (les under).

Bilder fra La Aldea og Puerto La Aldea

  •  La Aldea, Gran Canaria

 

Tasarte

Tasarte er virkelig en av Gran Canarias landsbyer som ligger utenfor allfarvei. Du kommer ikke hit uten at du tar av fra GC200 og kjører ned dalen.

Landsbyen er svært gammel, faktisk fra før erobringen, og det er derfor det skrives en del om den her.

Urbefolkningens navn på stedet var Atasarti, et Kanarisk/Berberisk navn.

Under den Kastiliansk erobringen var det en del av kongedømme Agaldar. Dagens navn kan stamme fra den kanariske lederen, og helten, Tazarte eller Taxarte fra erobringstiden.

Etter erobringen ble landsbyen isolert og forlatt inntil slutten på den 16. århundre da den ble gradvis befolket.

Frem til det 20. århundre var den selvbærende økonomien basert på korn, poteter, grønsaker og frukt, samt geiter, sauer, kuer, griser og fjærfe. Ut over det var det noe skogdrift.

Befolkningen økte fra 64 i begynnelsen av det 18. århundre til 236 ved slutten av det 19. århundre. I det 20. var mesteparten av befolkningen konsentrert i området El Palillo.

På slutten av det 18. var det planer om å befolke flere dalfører i området, men planene ble aldri iverksatt på grunn av nedgangstidene som fulgte i det 19. århundere. Derimot ble det en emigrasjon herfra til Amerika, det forjettede land.

En ny tid for den isolerte landsbyen Tasarte Gran Canaria Vest.

I det 20. århundre ble det fremskritt. Tomateksporten gjorde at det ble økonomiske fremgangstider og bedre forhold for befolkningen.

En skole ble faktisk etablert i 1924 og isoleringen fikk en ende. Veien mellom La Aldea og Mogan, men en avstikker ned til Tasarte, sto ferdig i 1954.

Telefonen kom i 1958 og Kapellet (Døperen Johannes, San Juan Bautista ) i 1964. Senere kom det også postkontor, kirkegård, større skole (1970-1971) med mer.

Befolkningen økte fra 677 i 1967 til 800 i 1980, men den har dessverre gått tilbake etter dette.

(Denne informasjonen er hentet fra oppslagene ved kirken.)

 

 

 

Når man idag kjører veien ned fra GC200 mot havet kjører man gjennom et rikt jordbruksområde i kanarisk målestokk. Ved veien kan du se blant annet bananer og mango. Det er også produksjon av tomater, vannmeloner, papaya og avokado, samt husdyrhold (kyr, geiter og sauer). Dette fruktbare området strekker seg helt ned til havet langs den svingete og smale veien.

Playa de Tasarte

Playa de Tasarte er en steinstrand. Populær blant lokalbefolkningen og de som tilfeldigvis vet om området. Det er en velrenommert fiskerestaurant i strandkanten som også trekker mange besøkende, med sin svært kortreiste mat.

St. Hans aftenen blir også feiret godt her i Tasarte med prosesjon og med fest på stranda. På stranda feires også Virgen del Carmen, som i andre byer på kysten, til ære for skytshelgenen for sjøfolk. Les om fester på Gran Canaria her.

 

 

 

Tasartico

På GC-204, på vei fra Mogan til Aldea er avkjøringen til Tasartico etter krysset til Tasarte.

Tasartico La Aldea de San Nicoás Gran Canaria 002

Veien ned mot havet går gjennom to områder med bebyggelse, Casas Blanca og Tasartico. Dette er ikke store husklyngene, men i Tasartico er det en liten kirke.

Tasartico La Aldea de San Nicoás Gran Canaria

 

Videre gjennom den fruktbare Barranco de Tasartico kommer en til starten på stien til Güi-Güi strendene (se lenger ned).

 

Tasartico La Aldea de San Nicoás Gran Canaria
Oppslag ved stien til Güi-Güi

 

Rett før stranden er det faktisk en fin campingplass med muligheter for leie av hytter. Campingplassen heter noe villedende Guigui camping, og hvis man tror at den ligger ved Güi-Güi strendene tar man feil, for det er langt dit. Noen kommer faktisk til Tasarticostranden og tror de er på Güi-Güi. Disse blir naturlig nok skuffet.

Tasarticostranden består av rullestein. Her kan du oppleve flotte solnedganger 🙂

Tasartico La Aldea de San Nicoás Gran Canaria

 

 



Fiestas i kommunen La Aldea de San Nicolás

Her er noen av de spesielle fiestatene i kommunen. (Det er flere.)

  • San Isidro (15. mai)
  • San Luis Gonzaga (21. juni)
  • San Juan Bautista (St. Hans) (24. juni)
  • San Pedro (29. juni)
  • Nuestra Señora del Carmen (16. juli)
  • San Nicolas de Tolentino (10. september) er dagen for skytshelgen for byen, og det blir utført offer til hans ære. Neste dag, 11. september, foregår festivalen av Charco.

Av landsbyens festivaler må Charco nevnes. Den er basert på den pre-spanske tradisjonen, som en del av feiringen av St. Nicholas.

Dette er en unik festival, som gjenoppliver skikken med den gamle kanariske embarbascar i en dam ved kysten. Denne festen er etter den tradisjonelle Bajada de la Rama og festen for St. Nikolas av Tolentino.

Siden oldtiden har det ved munningen av La Aldea vært en stor dam, som ble kalt La Marciega. Kanariene fisket ved hjelp av en spesiell teknikk med bedøving av fisken eller embarbascar. Den opprinnelig fisketeknikken ble forvandlet gjennom århundrene til en unik fiesta. Dette er et syn og mye gøy.

 

La Aldea de San Nicolás Gran Canaria

 

Severdigheter i kommunen La Aldea

  • Yacimiento Arqueológico de Los Caserones
  • El Charco (Playa de San Nicolás) (Festen nevnt under Fiestas)
  • Molino de La Ladera
  • Flere vernede hus i sentrum av byen Aldea (Varias casas de Patrimonio Histórico Cultural en el casco del pueblo). De ligger i gaten opp mot kirken.
  • El Muelle Viejo.
  • Playa de Güi-Güi (guyguy)
  • Cactualdea

For å nevne litt om sist nevnte, så er dette en kaktus-severdighet. Det er en privat eiendom på 15.000 m2, som ligger i La Aldea de San Nicolás. Her er det rundt 900 arter av kaktus og over 1.300 arter av sukkulenter fra hele verden. For eksempel Mexico, Madagaskar, Guatemala og Bolivia, sammen med en rekke Kanariske palmer, Aloera, og Dragos de Canaria (Dragetrær).

Andre severdigheter

I kommunen er det et populært levende museum. Det viser kanarisk kultur og tradisjoner. Her kan du se tresking med dyr, baking av brød i en tradisjonell ovn, melking av geiter, tilsmaking av melken med gofio eller ost, og så videre.

Men den opprinnelig arven er også svært viktig også i La Aldea. I det arkeologiske komplekset Los Caserones er det funnet en rik samling av gjenstander av leire og stein, som nå er bevart i Museo Canario, i Las Palmas.

Graven til Loin Mound Caserones ligger i Playa de La Aldea. Her ligger og de fire møllene drevet av vind og vann, kalkovnene, og destilleriet for rom, som opererte mellom 1936 og 1958.

Naturen i La Aldea de San Nicolás

De naturlige omgivelsene i kommunen er eksepsjonelle, og har en rekke ruter og stier i naturskjønnheten i vest.

90% av naturen i denne kommunen på Gran Canarias vestside er beskyttet.

El Parque Rural del Roque Nublo er det største vernede området på Gran Canaria, fordelt mellom kommunene Tejeda, La Aldea de San Nicolás, Mogan, San Bartolome de Tirajana, Artenara, San Mateo, Moya og Valleseco. I dette ligger den symbolske fjelltoppen Roque Nublo.

Gran Canaria Vest

 

El Parque Natural de Tamadaba er delt mellom kommunene Agaete, Artenara og La Aldea de San Nicolás, og er en av de eldste geologiske formasjoner på øya.

Gran Canaria Vest Tamadaba

 

La Reserva Natural Integral de Inagua er en furuskog som dekker det gamle massivet av det vestre sentrum av øya, med spektakulær naturskjønn utsikt. Det hører til kommunene La Aldea, Mogán og Tejeda, og er et spesielt verneområde for fugler.

La Reserva Natural Especial de Güi-Güi er nydelig og dekket med endemiske plantearter og sjøfugler. Dette ligger ved kysten av kommunen.

 

Strendene

Langs kysten av La Aldea de San Nicolás er det steinstrender, små viker og sandstrender. De fleste av de er ikke så veldig mye i bruk, så de forblir intakte i et uberørt naturlandskap.

Stranden i Puerto de la Aldea er den mest besøkte. Strendene i Tasarte og Tasartico er brukende, men de beste og mest spesielle er Güi-Güi-strendene (Grande og Chico). For å komme til sist nevnte kan man ta stien fra Tasartico, eller ta båt.

Gran Canaria Vest la aldea gui gui

Handel i La Aldea de San Nicolás

Det har kommet en ny generasjon av malere, skulptører, fotografer, forfattere, musikere og keramikere som har gitt kommunen La Aldea Gran Canaria Vest mye kultur og håndverk.

Håndverket i La Aldea er bredt representert gjennom mange familier, som kombinerer arbeidet med landbruket, med småskala produksjon av håndverksprodukter for selvforsyning og hjemmemarkedet.

Den største utviklingen innen håndverk er gjort innen produksjon av hatter, kurver og matter.

Besøkende kan dra til Aula Etnográfica der mange lokale håndverkere samles og utfører sitt arbeid.

 

Gastronomi

Gran Canaria Vest mat aldopescao

Det er et rikt og variert tilbud av matretter. Høydepunktene er fersk sjømat, kjøtt, kokt mørk mojo, stuinger og så videre. Det spesielle her er la Ropa Vieja de Pulpo, som er en slags lapskaus med blekksprut.

Tropiske frukter florerer: Kanariske bananer, papaya, mango, guava og avokado. Et utsøkt hjemmelaget syltetøy av tomater, papaya, mango og pærer, og lokale bakverk basert på disse frukter, for eksempel søt mango og fersk papaya, samt kaker.

De lokale ostene er av høy kvalitet og deltar i konkurranser der de har fått berømmelse for sin ekstraordinære smak.

Kommunen grenser til Mogan, (se også Gran Canaria Sør) så det er ikke så langt fra de vanlige turistdestinasjonene i sør. Det er flott natur langs veien, men den er svingete.

Det er virkelig verdt en tur, og for turgale nordmenn må det nesten være et must.

 

Noen hurtiglenker:

  • For informasjon om Gran Canaria vedrørende geografi, administrasjon, opplevelser, aktiviteter, strender, shopping med kart, markeder og klima, gå til siden Gran Canaria.
  • Dypere informasjon om klimaet på Kanariøyene finner du her.
  • Informasjon om vestsiden av Gran Canaria er her.

Hvis du liker sidene våre, så hadde vi satt stor pris på om du likte de på Facebook, Twitter, G+1 og Pin it. Det gir oss motivasjon til å jobbe videre.




Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin