Kategorier
Det offentlige system Livet på Gran Canaria

Lovene

Lovene og reglene på Gran Canaria kan være noe pussige, sett med norske øyne.

Vi som bor her har naturlig nok glemt mye av det rare som har vært i Norge opp gjennom tiden.

Kanariøyene og Spania må ha et voldsomt lovverk, virker det som. Og en mengde lover og regler som rett og slett sover, for plutselig kan de opplyse om at nå blir det slik og sånn for dette er en gammel lov. Ofte kan dette komme som en ubehagelig overraskelse for noen og enhver, og gjøre befolkningen usikre. I hvert fall oss utlendinger. Kanarierne tar nok dette normalt på en mye mer avslappet måte. De har jo erfaring!

LoveneKommunale lover.

De enkelt kommunene har også sine egne lover, som kan være helt ulike i nabokommunene. Et eksempel er opp-plukking av hundemøkk, og det er flott at dette blir tatt tak i. Denne loven startet i kommunen Las Palmas, og bøtene er i størrelse med en drøy lokal månedslønn! Det sies at boten skal varier med alvorlighetsgraden. Hva er definisjonen på det? Du kan jo bare lure. (Størrelsen, beskaffenheten, stedet …. ?) Det er mindre bøter for å kjøre i fylla, enn å la vær å ta opp etterlatenskapene (erta) etter chihuahuaen.

Loven har etterhvert spredt seg, men trolig ikke til alle kommunene enda, og håndhevelsen er så som så, unntatt muligens i Las Palmas og Agüimes. I alle tilfelle er det ikke mye møkk der nå, så politiet og kommunalt ansatte hundedrittspanere har nok vært ute og gitt sviende bøter. Det er vel slikt som må til for at folk skal være ansvarlige hundeeiere? Det er mye politi på Gran Canaria, men det er vel ikke alle som prioriterer hundemøkk, i de kommunene dette er innført. Det er muligens andre saker som er mer viktig. I alle tilfelle så virker det som om at uten sviende bøter driter både hunden og eieren i denne loven. Spioner bør kanskje ansettes i sør også?

Lovene - chihuahua
Merkelige bestemmelser.

Noen ganger lurer jeg og på om enkelte lover er besluttet i fylla, eller på en impuls, uten den minste tanke på en vurdering eller konsekvensutredning.

Jeg kan ta et eksempel. For en tid tilbake ble det bestemt at bussene som skulle kjøre i en av kommunene ikke måtte være lenger en x antall meter. Dette var begrunnet i å ta vare på miljøet. Sikkert en god tanke bak denne loven. Problemet var bare at ingen busser i rute var så korte. (Buss heter GuaguaGran Canaria, og er utledet fra det engelske ordet wagon.) Policia Local, som tilhører kommunen, ble straks jaget ut og stoppet busser, ga sjåførene bøter, og der sto bussene med passasjerene ombord, sjåfører i villrede og vesentlig fattigere. Man må jo bare riste på hodet. (Loven ble heldigvis trukket tilbake, eller lagt på is?)

Andre eksempler kan være at Guardia Civil (en militær/sivil politistyrke), uten forvarsel, har begynt å gi bøter til utlendinger med residencia (bevis på at du bor her, se tidligere blogg), men med utenlands førerkort. Det skal være spansk når du bor i Spania, må vite. Dette skal være en EU-lov, så gjelder den for nordmenn? JA, min bedre halvdel har fått en bot på 200 EUR! Trengte de umiddelbart noen penger i kassa, siden den ble fulgt opp?

Lovene - Guardia civil

En annen av de merkelige lovene

I 2015 ble det et forferdelig kaos for eiere av leiligheter og hus i residenciale (boligområder for fastboende) og turistområder. Loven skulle begrense eiernes råderett over egen eiendom. Om de kunne bo der fast, hvem som kunne leie ut, og lengden på alt dette. (For omfattende til å forklare i en kort blogg.)

Det ble et voldsomt styr, mange fortvilede folk, store massemøter, trusler fra ordførere og mer til. Dette var jo en gammel lov de børstet støv av, og satt ut i verk, med uante konsekvenser. Den ble så lagt til hvile igjen, og utlendingene pustet ut. Hvem vet hva som skjer neste gang.

Det virker for meg til å være stor uforutsigbarhet, på hva som kan dukke opp. Det er mulig at vi utlendinger er for skvettene.

En av de historiske lovene.

Før i tiden var det en lov i Las Palmas som sa at alle fartøyer på havnen som skulle til Sør-Amerika ikke fikk forlate havna uten at minst fire kanariske familier var ombord. Det var under den tiden det var stor emigrering. Skal tro om den loven er avskaffet, eller bare lagt til hvile? Kanskje den kan finnes frem, og at man kan få seg en rimelig tur over Atlanteren. Kanskje med et cruiseskip?

Lovene - Puerto de la Luz 1905

Lovene - Krusbåter i Las Palmas


Revidering av lovene?

For meg virker det til at reglene og lovene er modne for en total gjennomgang og revidering, men det skal vel være slik.

Vi har jo hatt mange forunderlige lover i Norge også. Noen av dere har kanskje hørt om den idiotiske hvite streken på bardisken på Boccaccio i Tromsø på 80-tallet? Disken var for lang, så det var kun på den ene siden du fikk ferdig blandede drinker, på den andre siden måtte du blande selv. Den ble også besluttet uten noen brukbar fornuftig vurdering.

Og hvorfor er sportsarrangementer det eneste som er alment akseptert i kirketiden på søndager i Norge, uten noen som helst diskusjon?

Parkering og parkeringsbøter er jo et kapittel for seg, så jeg kommer tilbake til dette.

Like vel: Livet er herlig på Gran Canaria! Børster de støvet av en gammel lov, eller finner på en ny, er det bare å beholde hvilepulsen og se hva som skjer 🙂

Saludos

Audun

Håper du liker siden og deler!

Audun etter å ha hørt om en av de nye loveneFølg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin