Kategorier
Fuerteventura Historie

Villa Winter

Villa Winter, huset på Fuerteventura med en spennende og uklar historie fra andre verdenskrig.

Det finnes vel ikke en villa noe sted på Kanariøyene eller i Makaronesia med så mye mystikk og myter rundt seg som Villa Winter.
Den ligger i bakgrunnen av en av Fuerteventuras fantastiske og oftest forlatte strender, Cofete, eller Playa de Barlovento som stranda egentlig heter.

Den lange stranda har en nydelig gylden sand, men er utsatt for vind og vær siden den ligger rett ut mot Atlanterhavet. Av den grunn er den kanskje mest populær for surfere.

Cofetestranden Fuerteventura

Det er altså i bakgrunnen av denne flotte stranda at villaen ligger. Størrelsen, det runde tårnet, og de arkitektoniske detaljene gjør at villaen fremstår nesten som et lite slott.

Villa Winter Fuerteventura

For å komme til denne siden av øya, må du kjøre på en grusvei med en standard som utsetter bilen for skikkelig tortur. Likevel, hvis du tar denne turen vil du finne en fantastisk strand og en myteomspunnet villa.

Cofete Fuerteventura
Før du kommer ned til stranden kjøre du forbi en liten grend av hus bygget av stein, og nede ved stranden finner du en gammel kirkegård. Hvem ligger der?

Graver Kirkegård Cofete Fuerteventura

Kirkegård Cofete Fuerteventura

Huset ligger lenger bak og lenger nord enn der du kommer ned til stranden. Det er vel ingen nålevende som kjenner hele historien til dette huset og omgivelsene, og den historien vil vel heller aldri bli kjent. Det er vel også derfor at det oppstår så mange myter om stedet.

Gustav Winter

I henhold til historien ble Gustav Winter født i 1893 i Neustadt i Schwartswald i Tyskland, og var utdannet som ingeniør i Hamburg og Madrid. Det sies også at han var fra en gammel shipping familie fra Hamburg.

Under første verdenskrig reiste han rundt i både i Argentina og England. Om han hadde noen militær grad er det tydeligvis ingen som vet idag.

I tiden før og under andre verdenskrig er heller ikke dette klart. Noen mener han var General, og noen mener han ikke hadde noe medlemskap i Nazistpartiet i den perioden det var «populært» før og under den andre verdenskrig.

Gustav Winter

Han og hans familie var i alle fall klimaflyktninger, som mange fra nord, og fant ut at Kanariøyene var et bra sted å bo. I 1933, når Hitler kom til makten, var han allerede godt plassert på Jandiahalvøya sør på Fuerteventura.

Han var etablert i Morro Jable, som den gangen var en liten fiskerlandsby, og han utviklet området.

Winter fikk bygget en skole, en kirke, en ordentlig havn og begynte på veien nordover for å hindre isoleringene av distriktet mot resten av øya.

Han plantet også en skog med over 10.000 trær på Pico del Zarza, men det ble en fiasko. Historien endte med at Winter fikk herredømme over den sørlige delen av Fuerteventura, halvøya Jandia den 19 juli 1937.

Gustav Winter, eller Don Gustavo som han ble kalt, var en svært iøynefallende person. Han gikk med mørke solbriller og hadde alltid med seg en stor sort hund.

Statue av Gustav Winter og hans hundI alle tilfelle, i tidsrommet 1940 til 1944 skal Winter også ha drevet et skipsverft for tyske ubåter i Bordeaux i Frankrike (som Winter-Althaus), og det er mulig det har betydning for den videre historien.

Hitler, Franco og Villa Winter

Kanariøyene har ingen naturresurser som er interessante. Det er ikke kull, jern, olje, tømmer eller noe annet som er viktig for en krigsmakt, men muligens beliggenheten?

Winter hadde et møte med Kanariøyenes forsvar i 1938, og det ble avtalt at Winter skulle ha med folk fra Tyskland til å hjelpe seg med anleggstiltak på Fuerteventura for viktige økonomiske prosjekter for Det Tredje Riket.

Lokalbefolkningen ble også satt i arbeid under strenge taushetserklæringer og frakting til og fra arbeidsplassen med vakter. På denne tiden var Winter allerede en spesiell agent for TysklandKanariøyene.

Adolf Hitler og Francisco Franco var gode venner. På det historiske møtet mellom Hitler og Franco den 23, oktober 1940 skal Hitler ha nevnt at det hadde vært kjekt å ha en strategisk base på Kanariøyene. Dette året blir også villaen bygget.

Det er også her det blir litt rot, for i følge Wikipedia, og andre historier, blir først villaen bygget etter krigen, men det skaper jo ingen spenning.

Hva som egentlig er sant er faktisk ikke godt å vite. Det er mulig at villaen ikke var fullt ferdig før i 1946, eller enda senere, men uten bruk før og under krigen faller mytene bort, så en regner med at det var flere byggetrinn på denne villaen.

Hitler og Franco
Hitler og Franco

Mellom mars og juli i 1941 var det i hvert fall 6 tilfeller av tyske ubåter i havnen i Las Palmas Gran Canaria. Hadde de noen forbindelse med Villa Winter?

Tysk Ubåt Kiel
Den tyske ubåten fra siste verdenskrig som ligger på museet i Kiel. (Det var i denne at filmen Das Boot ble spilt inn.)
Evakueringen av Jandia

Den 28. april 1941 signeres kjøpekontrakten over halvøya Jandia i Madrid. Kjøperen var et firma, Dehesa de Jandia SA, men lederen/eieren var Gustav Winter. Rett etterpå lukkes halvøya for almenheten, med militære vakter, og som en militær sone.

Alle fastboende på Jandiahalvøya ble evakuert uten at beboerne fikk noen som helst økonomisk kompensasjon. Om evakueringen skjedde etter lukkingen eller allerede i 1939 er det sprikende opplysninger om.

Det er da spenningen og mytene starter.

Villa Winter nærbilde
Villa Winter Foto: aridrone

Mytene rundt Villa Winter

I alle fall ble veien til villaen bygget av Francos fanger fra den politiske konsentrasjonsliren i Tefia (etter krigen ble den brukt som fangeleir for «rehabilitering» av homofile).

Ut fra standarden virker det ikke som om det har vært gjort noe særlig med veien etterpå. Arbeidsforholdene til fangene var sannsynligvis heller ikke etter nåtidens standard, og det er kanskje derfor det ligger en kirkegård nede ved stranda?Mytene rundt villaen dreier seg om:

  • Feriested for høyere offiserer fra den tyske militærmakten under krigen, som trengte et avbrekk.

  • En nærliggende ubåtbase i naturlige grotter, noe som kan være sannsynlig siden det er mange lavatuneller på øyene. Det sies at man faktisk i dag kan finne to savnede tyske ubåter der, men ingen vet hvor. Det går også en myte om at det på 1970-tallet var noen fra Spania og Østerrike som forsøkte å finne disse, men de omkom ved at deres båt eksploderte.

  • Klinikk for plastisk operasjon for offiserer (naziforbrytere) på flukt rundt krigens slutt på vei til et nytt liv i Sør-Amerika. Det ble registrert mye flytrafikk under krigens siste fase og transport av personer fra tyske ubåter til villaen.

  • Hemmelige tunneler til ubåtbasen eller andre steder. Det er funnet både rester av tunneler og jernbanespor i bygget, og jernbanespor 200 meter øst.

  • Hemmelige rom i bygget, som ikke er åpnet.

  • Det er et par fengselsceller i kjelleren hvorfor?

  • En noe mystisk kirkegård nede ved stranden.

  • Hvorfor er det et observasjonstårn på bygget? Fyrtårn for fly og ubåter? Det er i alle fall noen store elektriske installasjoner i det som tyder på at det ikke var kun til kosebelysning.

  • Fortsatt i dag er det ikke tilgang til alle deler av villaen.

Det er en flybase sørvest på øya. Den ligger helt vest på sydspissen, og er forlatt. (Søker du inn på kartet kan du se konturene av den parallelt med kysten.) Veiene frem hit er også elendige. Det var denne som fungerte som flystasjon til den nye ble bygget på Lanzarote og hadde nok en strategisk betydning under krigen.Myten om Hitler

Det går jo også myter om at Hitler ikke tok selvmord men levde videre i Sør Amerika etter krigen. Under sin reise dit skal han ha vært innom Las Palmas. Hvis vi skal tro på myten ville det vel heller vært naturlig at han dro innom Villa Winter for å fikse på fasaden.

Her er et klipp fra TV-serien Hunting Hitler, om Villa Winter.

Gustav Winters familie og villaens fremtid

Gustav Winter hadde to sønner. Gustav og Fritz, hvorav Gustav var sivil flyger som mistet livet i en flystyrt. Dette gikk veldig innpå Gustav Winter den eldre, naturlig nok, men likevel døde han ikke før i 1971 i Las Palmas. Det sies også at han aldri bodde i villaen. Sønnen Fritz levde videre på Gran Canaria etter krigen.

Hvis man setter myten til side, så er det jo også mulig at det bare var en drøm for noen forfrosne tyskere om å leve livet i et bedre klima på Fuerteventura. Avsperring, evakuering og vakter gjør sitt til at myter blir dannet, så hvor mye som faktisk er sant vet jo ingen.

Fra nittitallet har eierne av Villa Winter vært et spansk byggefirma (Lopesan SA). De har og hatt en oppsynsmann boende der. Hvis du besøker stedet kan du være heldig å få en omvisning mot et honorar.

Hva villaen vil bli brukt til i fremtiden er også svært usikkert. Hotell, restaurant, velværesenter, turistattraksjon, ingen ting? Hvem vet? Hvis den skal bli brukt til noe må det i hvert fall bygges en ordentlig vei frem.

Saludos

Audun

AudunFølg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin