Kategorier
Livet på Gran Canaria

Hawaiiskjorter

Jeg elsker Hawaiiskjorter!

Hvorfor det da?

Det er absolutt de beste skjortene du kan bruke i varme strøk. De er faktisk laget for det!
De av god kvalitet har unike egenskaper, og gjør skjortene skapt for et klima som vi har her på Gran Canaria, Kanariøyene, eller andre tempererte steder. For eksempel hvis det skal være en varm sommerdag i Norge.

Hvorfor er det så nesten bare meg som bruker disse skjortene? For meg er det et stort mysterium. Er de Harry? Kanskje det, men når en er over en hvis alder så er jo det bare å neglisjere. En skal vel ikke bry seg om hva andre mener hvis en kan ha på seg et anstendige og svært praktisk plagg. Stygt er det heller ikke. I hvert fall ikke i mine øyne. (Det må bemerkes at jeg bruker briller og er svært ukritisk til eget utseende.)

Jeg har en grense for bruk av skjortene, vel og merke. Jeg går aldri på en fin restaurant til middag med Hawaiiskjorte.Hawaiiskjortens historie

Hawaiiskjorten er etter sigende fra 1930 tallet, men ble først populære når Hawaii ble stat nummer 50 i USA på 50 tallet. Amerikanske turister strømmet til Hawaii og kjøpte så klart med seg disse skjortene hjem. De ble fort et symbol på en klassisk turist, og det er kanskje derfor jeg ser så få bruke de. En vil kanskje ikke bli betraktet som en turist selv om en elsker ferie! Folk flest syntes vel muligens de er humoristiske/idiotiske og fruene håper på at mannen har glemt dem innerst i klesskapet.

På Hawaii, derimot, har skjortene vært brukt både i forretningsverdenen og på party. Der har de tydeligvis forstått det.

Noen kaller denne type skjorte også for Aloha-skjorte, men det har jeg aldri hørt. Det er kanskje ikke så rart for klær er ikke mitt fagområde, interesseområde, eller samtaleemne normalt sett.

Ta deg en tur til Syden og luft Hawaiiskjorten!

Tilhengere av Hawaiiskjorter

Til dags dato, i nyere tid, vet jeg faktisk bare om tre stykke som bruker Hawaiiskjorte. Det er en fantastisk frisør i Playa del Ingés (delvis norsk) som bor i Las Palmas, komikeren Fluffy (Gabriel Iglesias), og meg. Dette er ganske pussig for skjortene selges jo. Blir de bare brukt i hemmelighet hjemme når de drømmer seg tilbake til Kanariøyene med en paraplydrink i hånda, eller går de rett i skapet til evig hvile. Hva vet vel jeg.

gabriel-fluffy-iglesias

Jeg har også sett bilder av andre kjendiser enn Fluffy som bruker disse skjortene uten å skjemmes. Jeg kan nevne i fleng: Elvis Presley. Siden han ikke er oppegående lenger så har jeg strøket ham av lista over de jeg vet om.

Elivis med Hawaiiskjorte - Hawaiiskjorter

Egentlig er det praktisk at jeg er den eneste på Gran Canaria Sør  som går med den type skjorte (de andre to bor jo ikke her). Jeg blir på den måten lett gjenkjennelig. Skjorta syntes og da vet de som kjenner meg at der er han. 

Hawaiiskjortens egenskaper.

Hawaiiskjortenes fortreffeligheter er mange. Av de jeg kommer på i farta er:

 • De har et morsomt mønster, ofte tropisk. Noe du blir i godt humør av å se på:
  • Blomster
  • Nakne damer
  • Drinker
  • Palmer
  • Fugler
  • Fine farger og ofte grelle farger
  • etc

Og ofte i kombinasjon.

 • Det er det mest behagelig du kan ha på deg fordi:
  • De skal være luftige og ikke sitte trangt mot kroppen (ja jeg har litt pondus jeg også). Dette er ganske praktisk, siden all vekt legger seg rundt kroppens midtpunkt, med alderen, på grunn av jordens gravitasjon.
  • De er av et stoff som ikke varmer og absorberer svetten så du ikke ser utsvettet ut på en særs varm dag. Det er ikke ofte du ser svettemerker på en ordentlig Hawaiiskjorte?
  • Hawaiiskjortene leveres i mange forskjellige stoffer, og i ulike kombinasjoner. Noen eksempler: Hvis den er av Viskose så er den myk, behagelig og absorberende. Viskose isolerer kroppsvarmen dårlig og gjør det ideelt for anvendelse i varmt og fuktig klima, i henhold til Wikipedia. Det samme gjelder for Rayon. Bomull er også et ofte brukt stoff med egenskaper som de ovenfor nevnte, men her tror jeg (har egentlig ikke peiling) at bomullskvaliteten betyr noe for krøllinga. Jeg for min del har strykejern allergi, og det har også min kone, så det er lite hjelp å få der. Hvis skjorta er krøllete, så blir det en krøllete dag, men jeg innbiller meg at det ikke syntes så godt på en mønstret Hawaiiskjorte.
 • Du kan godt søle på deg uten at noen legger merke til det. Dette fordi de ofte har en farge og et mønster som gjør at det ikke syntes. Normalt vel og merke. En flekk av brun saus på en lys Hawaiiskjorte er og blir en sausflekk på Hawaiiskjorta også.
 • Om du er på ferie med begrenset bagasjeplass og behov for å bruke en skjorte i flere dager, er dette førstevalget. Det lukter svært sjelden svette av en Hawaiiskjorte, og ingen ser at den har vært brukt dagene før.

hawaii-skjorte-med-sausflekkProblemet med anskaffelsen av Hawaiiskjorter

Før jeg flyttet ned var jeg så heldig å få kjøpt noen på Dressmann i Fredrikstad, av alle steder. Disse har vært hellige for meg, for etter at jeg kom til Gran Canarias sørkyst har det nesten vært umulig å få tak i skjorter av samme kvalitet. Jo da, jeg har økt garderoben, men de som selges er ofte ikke i den kvaliteten jeg ønsker. Ofte feil stoff. Det ble så ille at jeg hadde den formeningen at jeg kanskje måtte dra til Norge og Dressmann for å høre om de hadde noen rester på bakrommet.

Heldigvis kom jeg til å nevne mitt enorme problem for Gran Canarias beste frisør. Siden han også er Hawaiiskjorte entusiast, og også har funnet ut av skortenes overlegne egenskaper, hadde han et godt tips. Dette tipset kan jeg faktisk ikke få prisgitt høyt nok. Han sa: Det er en Vintage butikk i Las Palmas som har Hawaiiskjorter til kilopris. De kommer rett fra Amerika. Gjett om jeg ble glad. Adressa fikk jeg også.Booking.com

 

Handling av Hawaiiskjorter

Dagen etter entret jeg døren til Vintagebutikken og fikk se et helt stativ med Hawaiiskjorter. Skjorter ble handlet inn og faktisk var også en av dem fra Hawaii. Dette var ordentlige skjorter av ordentlig kvalitet, som de bør være for å ha sine fantastiske egenskaper.

hawaii-skjorter

Bilde ble sendt til frisøren av fangsten, og han lovte meg å si ifra ved neste ankomst av nye skjorter.

Når jeg kom hjem ble Ukulelen stemt, paraplydrink blandet og feiringen for kuppet var i gang. (Hvis du vil lære om Ukuleler og spilling er www.basicukule.com et sted å gå, og hvis du vil lese bloggen om den forbannede Ukulelen så klikk her! Hawaiiskjorte og Ukulele passer godt sammen, så denne bloggen kan sees på som en oppfølger til den om Ukulelen.)

Det jeg så lurte på er: Hvem andre en frisøren og meg var disse skjorten myntet på? Komikeren Fluffy bor jo i Amerika.

 

Livet er herlig på Gran Canaria. Nå får jeg tak i ordentlige Hawaiiskjorter også!

Saludos

Audun

PS – 2018: Problemet er løst 🙂  Jeg tror noen moteguruer må ha lest min historie for det har blitt moderne igjen. Det betyr at også jeg er moderne!

Det er bare en feil på de skjortene jeg har sett i butikkene her på Gran Canaria – de mangler brystlomme. Nå må de skjerpe seg! Hvorfor droppe en slik nødvendighet?

DS.

 Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin