Faial – den blå øya
Faial på Azorene er en øy med internasjonal stil på grunn av sin berømte marina. Denne ligger i den herlige hovedstaden, der transatlantiske seilere fra alle verdenshjørner møtes.
Marinaen har ført til at turismen vokser på Faial hvor hovedinntekten ellers er landbruk, storfe, meieriproduksjon, fiske og handel.
Den blå øya har den etter sine utallige Hortensia-hekker som er overalt. Dette er en av de mest sjarmerende øyene på Azorene i Makaronesia.
Øya har et stort krater, Caldera, med en diameter på 2 km og dybde på 400 meter. Den høyeste toppen er på 1.043m heter Cabeco Gordo og har har siden 1672 vært en sovende vulkan.
Likevel er nok Failas sin største attraksjonen hovedstaden. Denne herlige byen Horta med sin berømte yachthavn og en rik arkitektonisk arv. Dette er muligens Azorenes livligste by med en kosmopolitisk preg.
Historien til Faial
Historisk sett har også Faial vært utsatt for plyndring og raider på grunn av gode inntekter fra fra blant annet fargestoffer fra planter. Dette ble solgt til England og Flandern. Spanske skip lastet med rikdom fra koloniene brukte også Horta som anløpssted, og det forsterket plyndringslysten.
Ett annet stort tilbakeslag var utbruddet fra vulkanen Cabeco do Fogo i 1672 med en rekke ødeleggende jordskjelv.
På midten av 1700.tallet introduserte amerikanerne hvalfangst for øyboerne og dette ble også en viktig inntektskilde.
Nyere historie.
Den første telegraf kabelen ble lagt fra Lisboa til Horta, og i 1900 ble den tilkoblet Nova Scotia i Canada. Dette gjorde at Horta ble et sentrum i kommunikasjonen mellom den gamle og nye verden.
En milepæl i Faials historie var landing av det første hydroplan, sjøfly, i havnen i Horta i 1919 og frem til den 2. verdenskrigen brukte alle transatlantiske flygninger med sjøfly Hortahavnen for et stopp.
Faial ble også en viktig militær base for allierte under 2. verdenskrig. Deretter, under Salazars regime, sank Faial i glemsel, som alle de andre øyene i øygruppen. Bare når Faial fikk sin flyplass i 1971, og Azorene ble erklært for «autonom region»- hvor Horta fikk sete for parlamentet i 1976, som en av de tre regionale administrasjonene, økte Faials politisk og økonomisk betydning igjen.
Likevel, denne perioden av velstand varte bare til øya opplevd et stort tilbakeslag med det forferdelige jordskjelvet i 1998. Dette påførte øya betydelige skader, spesielt i nordvest, der flere landsbyer ble nesten helt ødelagt.
Det har jammen vært tøfft å bo på Azorene opp gjennom tidene.
Del dette: