São Vicente

São Vicente – Kapp Verdes kulturelle sentrum

På São Vicente, denne tørre øya, foregår det meste av livet i byen Mindelo. Meste parten av øyas befolkning på over 80.000 bor faktisk her. Dette er Kapp Verdes nest største by.

Øyas navn blir uttalt på flere måter: São Vicente (portugisisk for «Saint Vincent»), Sanvicente eller Sanvcênt på kreolsk. Dette er en av øyene i Kapp Verdes øygruppe Barlavento vest, og Kapp Verde er en av øygruppene i Makaronesia.

Nordvest for øya ligger São Vicentekanalen, som er farvannet mellom São Vicente og øya Santo Antão. I sørøst ligger øya São Nicolau. Flyplassen på øya ligger i sørvest.

São Vicentes natur domineres av fjellet Monte Verde på rundt 750 meter og to andre fjellkjeder Madeiral og Fateixa. Fra fjellet har du en fantastisk utsikt over byen Mindelo og øyene rundt, hvis det er klarvær. Selv om fjellet heter det grønne fjellet er det langt fra grønt. Det er rødbrunt. Før i tiden dyrket de grønne bønner og mais i fjellsidene, og det er derfor det har fått sitt navn.

Aktiviteter

Dypvannsfiske, dykking og seiling, eller leie av båt med skipper, er populære aktiviteter. Dessuten kan du spille golf, sykle, ri eller gå turer, for eksempel i Parque Natural Monte Verde.


Historien til São Vicente

Historien til São Vicente er nært knyttet til øyas havn i Mindelo, Porto Grande. Det var den største havnen i Atlanterhavet før i tiden, og derfor det økonomiske lokomotivet for hele landet. Til og med i dag har den dype havnen en stor betydning, selv etter at havnen i Las Palmas, på Gran Canaria, og Dakar ble bygget ut.

Øya ble oppdaget på St. Vincentsdag (22. januar) i 1462 av Diego Afonso, der av navnet. São Vicente var omtrent ubebodd fram mot midten av 1800-tallet. I 1838 ble det opprettet et kulldepot i Porto Grande for å forsyne skip på trans-atlantiske ruter, og dette var starten på øyas utvikling.

Kommunen São Vicente inkluderer også øya Santa Luzia som er ubebodd og ligger i sørvest.

Frem til midten av 1900-tallet var det lite trær på øya på grunn av for mye hogst. Noen trær har kommet tilbake hovedsaklig midt på øya.

Befolkningstilveksten har vært størst mellom 1960 og 2010. Rundt 66% er under 30 år, og det er relativ stor arbeidsledighet. Lazareto er et industriområde på øya, med utenlandske investorer, som produserer skotøy, klær og fiskeprodukter. I de senere år har det også utviklet seg mer håndverks-produksjon, som keramikk, kokosnøtt gjenstander, halskjeder av skjell og stein etc.

Foruten portugisisk så snakker folk hovedsaklig Kapp Verdiskt Kreol. Varianten på São Vicente kalles Crioulo de São Vicente (på Portugisisk) eller Kriol d Sonsent på Kreolsk.

Klima

Klimaet er mildt og tørt tropisk klima, noe likt klimaet i Santa Cruz de Tenerife eller Las Palmas på Kanariøyene. Eneste forskjellen er at det er noe varmere om vinteren. Den gjennomsnittlige temperaturen er på 23,2 grader Celsius, dette er to grader mer enn i Santa Cruz de Tenerife. Det er heller ikke mye nedbør her, så øya er ganske tørr. Årlig kommer det mellom 80 og 130 mm nedbør. Grunnen til dette klimaet er at øya ligger langt fra kysten av Afrika og midt i den kalde kanariske havstrømmen, så temperaturen i havet ligger mellom 22 og 25 grader. Det er to årstider. Desember til og med juli, som er tørr, kald og med mye vind, mens august til november er en fuktigere og varmere årstid.


Mindelo

São Vicente Mindelo

Trist nok så er det mange tiggere og gatebarn som lever i slumområder her. Byen er en smeltedigel for kulturer på grunn av havnens gode økonomi. Likevel har Mindelo bevart sin status som det kulturelle sentrum blant Kapp Verde øyene. Dette kommer av at mange sjøfolk fra hele verden har vært gjennom gatene her på jakt etter litt hygge og underholdning. Resultatet ble opprinnelsen til flere musikkstiler, også internasjonalt kjente, som Morna og Coladeira. Nå for tiden kan du ikke vente at det spontant blir spilt tradisjonell musikk på alle barene i byen, for globaliseringen, popmusikken og fjernsynsapparatene, holder mange hjemme.

Severdigheter i Mindelo på São Vicente

I tillegg til havnen er det flere severdigheter i Mindelo:

  • Mercado de Peixe (fiskemarkedet)
  • Torre de Belém (en kopi av tårnet med samme navn nær Lisboa)
  • Bronsebysten av Diego Afonsosom oppdaget de fem vestlige Kapp Verde-øyene: Brava, São Nicolau, São Vicente, Santo Antao og holmene Branco og Raso.
  • Kystveien med nydelige herskapshus
  • Esplanada eller byparken
  • Praça Nova-området er et flott nabolag med et torg med samme navn. Her er det utsmykkede pastellfargede hus.
  • Quiosque Praça Nova med en nydelig paviljong. Folk liker å rusle rundt her i dette området, som er et ganske europeisk. Det blir og stadig flere butikker og restauranter i området.
  • Rua Lisboa eller Rua Libertadores d’Africa, som gata nå offisielt heter, har mange klassiske cafeer. Trivelig sted å besøke om morgenen. Her finner du sjelen til Mindelo. I denne gata ligger også en markedshall og den tidligere guvernørens palass i klassisk stil.
  • Gamlebyen ligger ved havet og foran fjellet Cara. Hit må mann! Bydelen har en Afrikansk karakter. Her ligger kirken Nossa Senhora da LuzPraçinha da Igreja og varehuset Casa Benefica med godt utvalg. Lenger sør på Praça Estrela ligger en paviljong og noen barer. Afrikanske selgere tilbyr sine varer (klær, sko, frukt og grønnsaker). Det er også en internettkafé i Avenida Amílcar CabralCentro Cultural do Mindelo, som forøvrig også har utstillinger av ymse slag.

São VicenteStrender og landsbyer

São Vicente

Sør-vest på øya er det flotte forhold for vindsurfere på stranda til den stille, lille byen São Pedro. Surfere trives også på Sandy Beach. Øyas flyplass, som har vært internasjonalt sertifisert siden januar 2010, ligger også nærme São Pedro. Likevel blir det ikke mye bråk herfra, for det går ikke så mange fly.

Det ligger en nydelig vindbeskyttet strand, og som er den eneste som er trygg for barn, nordvest på øya nær en liten by som heter Baía das Gatas. I august hvert år er det også en musikkfestival i denne byen.
Praia do Norte og de Praia Grande, som begge er nydelige strender ligger lenger sør. Dessverre er de ikke så godt egnet for bading på grunn av store bølger. Kun et område sørøst på Praia do Norte, eller på Praia da Ceilada/Calhau, har bedre badeforhold.

I den velstelte weekend-byen Calhau, er det livemusikk på restaurantene 🙂Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin