Kategorier
Helse

Viruset fra helvete, eller rettere sagt Kina

Viruset som lammet en hel verden, og oss.

Pandemien Korona, Corona eller covid-19. Ukjært barn har også flere navn.

Maken til konsekvenser hadde vel ingen drømt om på grunn av at kinesere muligens har et noe underlig kosthold.

Vi har jo før hørt om Spanskesyken, Asiasyken, Hongkongsyken, Fugleinfluensa, Ebola, Sars og noen til, samt Svartedauden og Kopper. Men dette viruset, og pandemien, fra helvete fikk pipa til å ta en annen lyd i nåtid, selv om folk dør hvert år i hopetall av vanlig influensa også, uten restriksjoner.

Dette viruset er drepende farlig både for folk og verdensøkonomien. Like vel er det de nære ting, som isolasjonen vi har havnet opp i, som opptar meg mest. Noe navlebeskuende og lite omtenksomt på de som faktisk er smittet og syke. Og hvorfor fokuset på portforbudet? Jo for at jeg og folk rundt meg holder på å bli gale.

Dette er en status skrevet 1. påskedag 12 april 2020 på Gran Canaria. En måned i isolasjon.

pandemien covid-19
Konsekvensene av Coronaviruset på Kanariøyene.

For oss som bor på en av Kanariøyene, hvor egentlig ikke så forferdelig mange er smittet i forhold til fastlands-Spania, er vi underlagt de samme restriksjonene, og frihetsberøvelsen, som dem, foreløpig. Det er tross alt 11 kommuner som ikke har smittetilfeller i det hele tatt på Kanariøyene.

Vi lever i en karantene som ingen ende vil ta, virker det som, og med overvåking av politi av alle tre slag, og militært personell. En drøss får enorme bøter og endog opphold på statens bekostning med kost og losji. En skulle jo tro at Franco hadde stått opp fra de døde og motivert politikorpset til myndighetsutøvelsen. Fra 15. mars til 10. april var det 216 arrestasjoner og 20.337 anmeldelser i forhold til portforbudet på Kanariøyene. Krigstilstander? Sivil ulydighet? Desperasjon? Fortvilelse?

Til sammenligning så er tallene for kongeriket 3267 arrestasjoner og 377.686 anmeldelser i den samme perioden. Ganske drøyt til å være et demokrati, men kanskje nødvendig hvis vi skal holde pandemien i sjakk, og forhindre flere dødsfall.

Folk klarer rett å slett ikke mer, og mange driter i portforbudet, virker det som. Med denne holdningen setter de andre i fare, og utsetter seg for politistyrkenes oppmerksomhet. Hva de endelige tallene for fengsling og bøter vil bli når dette er over vil jeg helst ikke tenke på. Fortsetter ulydigheten i økende omfang med økt smitting til følge, vil også lyset i tunnelen for å bli fri mindre.Konsekvensen av pandemien for meg = Skrekk for å gå ut.

Det er et regime hvor man ikke tør å bevege seg utendørs uten å ha unnskyldningene for å gå utenfor døren klare. Samt en begrunnelse for veivalget hvis det ikke er i en rett linje. Handlelisten må være lang med essensielle fødevarer av kategori A. Hvis vi ikke har lavt nivå på fødevarer i spiskammerset, eller har behov for medisiner må vi bare holde oss innenfor husets fire vegger.

Hvis en av butikkene du besøker har mer i sitt vareutvalg enn mat, så blir du fratatt det i kassen. (Selv opplevd!)

Dessuten herjer hamstringen i en hvis grad. Folk tør ikke gå ofte ut å handle mat på grunn av politiet og/eller smitte, så når de endelig beveger seg ut på handling tømmes hyllene enkelte steder. Det er jo nemlig heller ikke lov å gå ut å småhandle.

pandemien corona, korona, covid-19

Ja jeg sier skrekk for politiet, for jeg tror politiet er mer skrekkinngytende enn coronaviruset. I hvert fall har jeg det slik. Vi bruker jo hansker, masker og antiback på butikkene.

Enkeltes helsetilstander er mer i faresonen enn andre. Av den grunn er det mange som ikke er så heldige å få se folk en gang eller to i uka, men må få andre i husstanden til denne oppgaven. Jeg tør ikke tenke på hvor enda mer isolert disse er. De må være psykisk sterk for ikke å få sammenbrudd. Mest sannsynlig er de mer sosial enn meg også.

Dette er jo omtrent som å ha strandet på en øde øy. Robinson Crusoe hadde Fredag å prate med. Jeg har heldigvis min kone.
Boforholdene for folk flest på Kanariøyene

Tenk dere så hva dette betyr for en vanlig kanarier? Svært, svært mange av leilighetene her er uten terrasse, balkong, veranda eller uterom. De er bygget for et folkeslag som er skapt for å være ute i et fellesskap med venner og familie. De er ikke bygget for å være innelåst i. Hvis de er så heldige å ha et fellesbasseng i bofellesskapet er det ulovlig å bruke.

Mange ser for seg at de innfødte bor i leiligheter og hus som en opplever på feriebesøk, men slik er det ikke. Så klart har mange et romslig hus med hage og terrasser, men det gjelder langt fra majoriteten. Det er stort sett enkle leilighet for folk flest. De har vel mest sannsynlig heller ikke AC. Husk også at her sitter man innelåst og ser ut på et nydelig vær. Ikke ut på snøføyke, brøytekanter, slaps, regn eller uvær. Det er en vesentlig forskjell. Under slike ugunstige værforhold som en kan oppleve i Norge er det ingen straff å sitte inne.

Det er ikke rart at myndighetene har satt opp psykiatrisk krisetelefon for befolkningen.

Den store helsefaren er neppe pandemien/ koronaviruset alene.

Jeg biller meg faktisk inn at innesperringen også er en svært helsefarlig situasjon i mange fasetter.

En ting er det helsemessige forbundet med 0 tilgang på solens D-vitaminer, som påvirker immunforsvaret. En annen ting er mangel på mosjon og bevegelse, og det tredje er faren for å bli drept av ens samboer.

(På denne linken kan du lese historien Dø i Syden.)

Mange forhold gnisser nok sikkert ganske så voldsomt under slike omstendigheter, og det er ingen steder å flykte. Her må man lære seg å gå forsiktig i dørene uten å skape farlige situasjoner. I så måte har karantenen en opplærende effekt i samliv, hvis man er litt våken. Er man ikke forsiktig og omtenksom, lever en i stor fare, og kanskje i større fare enn for å bli smittet av koronaviruset. Viktig eller farlig med høy livsforsikring?

Covid-19
(Stjålet fra Facebook og satt inn etter at historien ble skrevet)

Tenk dere så å ha aktive barn innesperret i tillegg! Jeg vil anta at tålmodighetens strikk er svært nære bristepunktet for svært mange.

En mental endring.

Isolasjonen, truslene og det regimet man må tilpasse seg i det offentlige rom, ved handling av matvarer, har også ført til en mental endring.

Før helvete brøt løs med denne pandemien var befolkningen blide, omgjengelige og hilset på sine medmennesker. Hvordan er de så under angrepet? Reserverte og redde for å komme innenfor fastsatte sikkerhetsradius. Ingen hilser, og folk ser ned i bakken eller i hvert fall ikke på deg.

Her om dagen opplevde jeg faktisk unntaket som bekreftet regelen. En dame smilte faktisk tilbake til meg og blunket. Da ble den dagen reddet.

Påskesysler i Koronatider

I skrivende stund er påsken 2020 snart over etter en måneds innesperring, og totalt 95 dødsfall på øyene. Politiet har hatt overvåking på fjellet og langs strender med fly, helikopter og droner i tilfelle noe skulle finne på å våge seg ut på tur, eller å lufte hunden mer enn utenfor inngangsdøren. (10-meters grense i Mogan kommune på Gran Canaria.)

Så vidt jeg har fått med meg så tok de faktisk en hundlufter på fjellet, og en dame med datter på en strand. Aksjonen var dermed svært vellykket! Ingen turte å gå ut. Men det var neppe gratis.

Ja hvordan har så vi fått tiden til å gå i påsken for å forsøke å dempe på innesperringsdeperasjonen? Yatzy, lesing, Tv-serier, og hørespill. Derav to god gamle:

1. Kriminalitetshørespillet om Dickie Dick Dickens

2. Oppdagelsespolitiets Knut Gribb

Gode gamle travere. Det er alltid fornøyelig å høre på disse, og med min hukommelse så husker jeg jo ikke handlingen fra forrige gjennomhøring.

Denne opplevelsen av isolasjon og frykt for politiets kontroller vil sette spor på min sjel. Jeg husker jo godt oljekrisen i 1973 hvor vi kunne gå midt i gata i helgene. Hva var vel det sammenlignet med dette?

Forbrytere i Norge med fotlenke hjemme har sannsynligvis større bevegelsesfrihet enn oss som ikke har gjort noe galt.Exit pandemien covid-19

Ja når blir det frihet for oss her i ferieparadiset, som vi ikke har noen glede av? Vil det være noen forretningsdrivende som overlever et tørke av turister? Man frykter jo et bortfall på 11 millioner turister i 2020.

2020 er faktisk et spesielt år som vil gå inn i historien til Kanariøyene. Først ble turistene Calimafaste og fikk ikke reist fra øyene på grunn av Calimastøvet fra Afrika. ( Les om Calima på siden om Klima.)

Så ble turistflyktningene på vei hjem fra smittefare Coronafaste ved at flyvninger ble innstilt. Nå er øyene i Coronaisolat. Sperret fra omverdenen. Skal tro hvor lenge dette vil vare, og om det blir flere overraskelser i år?

Dette ble i hvert fall en helt spesiell påske på Kanariøyene uten de flotte påskeprosesjonen. (Les om Påsktur til Tenerife, og se video fra Påskeprosesjonen i Las Palmas.)

Tross alt, og alt mørkepratet om isolasjon og portforbud, så er det for vårt eget beste. Myndighetene har tatt grep på et tidlig stadie i pandemien med et strengt regime for å skåne oss beboere for smitte og død. Det er jo egentlig helt supert at de våger slike grep som vil få enorme økonomiske belastninger på hele nasjonen. Det viser en stor handlingsvilje for å skåne befolkningen. Vi som sitter innesperret må må prøve å være glade for at myndighetene gjør alt de kan for å holde pandemien i sjakk.

For vår del må vi akseptere og respektere de forordninger som blir pålagt samfunnet. Hvis alle gjør det så blir færre utsatt for fare og vi blir tidligere satt fri.

Vi holder oss hjemme og prøver så godt vi kan å holde motet oppe!

Det positive er i hvert fall at når dørene åpnes så kan vi boltre oss på stranda uten en eneste turist, hvis vi da ikke er innlagt for psykiske skader!

Livet er ikke herlig på Gran Canaria i karantene, men det er det tryggeste!

Sludos

Audun

Audun i isolasjon

PS:

Dette Italienske cruiseskipet kjeder seg også 🙂

Cruise skipet Costa Magica i ring sør for Gran Canaria
Cruise skipet Costa Magica i ring sør for Gran Canaria
Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin