La Gomera

La Gomera – den plystrende øya

Det er vel ikke alle plasser på jorda at plystring er et obligatorisk fag på skolen, men det er det faktisk på La Gomera. Så hvis noen barn plystrer, er det neppe etter deg, men de gjør leksene sine.
Det er også laget en app til iOS og Android for å hjelpe til med å holde kulturarven vedlike. Appen heter «Yo silbo». Plystrespråket på øya har de senere år fått en renessanse, og har fra 2009 fått status som verdensarv fra UNESCO. I gamle dager var dette en vanlig kommunikasjonsform over de dype ravinene på øya. For denne øya har en vill, bratt, ufremkommelig og flott natur. Ja ja, vi måtte lære gammelnorsk på gymnaset, her lærer de å plystre.

Turisme

Øya er ikke noe utpreget turist destinasjon. Turismen er relativt liten, men likevel en viktig inntektskilde.

La Gomera kan du slappe av og hvile på flotte hoteller og nyte dagene. Det er små strender der med et sjarmerende landskap rundt. De fleste har svart sand, men det er også noen med hvit sand.

Det hender at passasjerene på turistbussene oppe i fjella, når det er høye stup ned på begge sider, setter seg i midtgangen av frykt. De har vel og merke høydeskrekk. Så har du det, hold deg nede i lavlandet 🙂

Hvis du er på sydsiden av Tenerife i turistområdene, så er det en grei båttur over til La Gomera med Fred. Olsens ferge. Det er virkelig verdt turen. Du går fra en turistmaskin til en øy i fred å ro.

Du ser faktisk øya godt fra Tenerife siden den bare ligger 3 mil unna.

La Gomera

La Gomera La Gomera
La Gomera – Geografi

La Gomera er den nest minste av de bebodde øyene i øygruppen Kanariøyene, La Graciosa er mindre, og den tredje minste bebodde øya i areal. La Graciosa og El Hierro er mindre. De fleste bor i San Sebastian de La Gomera, som er hovedstaden, og dit fergen går, og i Valle Gran Rey på sørkysten. Disse to, sammen med Playa de Santiago, er de viktigste stedene for turismen på øya.

Øya er 22 kilometer på det bredeste, rimelig rund, som Gran Canaria, og det høyeste punktet er er Garajonay på hele 1.487m.

Det mest riktige kartet for Kanariøyene finner du på linken her til Kart Kanariøyene!

Administrasjon

Øya er delt i seks kommuner selv om det bor bare 22.000 mennesker her. Det kommer vel av at det tidligere var noe ufremkommelig rundt på øya og at Spania er flinke i å lage byråkratier. Kommunene er:

 • Agulo
 • Alajeró
 • San Sebastián de la Gomera
 • Hermigua
 • Valle Gran Rey
 • Vallehermoso
750px-Flag_of_La_Gomera.svg
Flagget med våpenskjoldet til La GomeraLa Gomera – Historie

For å lese litt om historien til øya så anbefales Kanariøyenes historie. Det som er verdt å merke seg er at Christopher Columbus også var her. Han brukte San Sebastian som siste havn før han la ut på sin ferd over Atlanteren i 1492 med sine tre skip. Egentlig hadde han beregnet å kun være her i fire døgn for å laset opp med vann og mat til mannskapet, men Columbus ble her faktisk i en måned.

Columbus like seg så godt her på øya, og spesielt Beatriz de Bobadilla y Ossorio, grevinnen av La Gomera og enke. Hun var muligens litt løs på det, etter den tids standard, så han fikk lyst til å slå seg ned her. Han bygde seg derfor et hus i hovedstaden. Det er nå er et museum. Riktignok har han vist aldri bodd der, men det er verdt et besøk. Beatriz sendte stiklinger av sukkerrør med Columbus når han endelig dro den 6. september 1492. Det var de først sukkerrør stiklingene som kom til den nye verden.

Columbus kom også innom på sin andre og tredje reise over Atlanteren i 1493 og 1498. Var det Beatiz som lokket? Ikke vet vi.

La Gomera

Naturen

La Gomera er en grønn øy som har bevart mye av den opprinnelige karakteren. Det er tørre ørkenaktige fjellsider i lavlandet, og en rik regnskog i fjella. Rundt toppen av øya er det en nasjonalpark, som er erklært nasjonal arv av UNESCO i 1986, med en furuskog som like godt kunne vært på vestlandet i Norge. Skogen har også Laurbærtrær, laurisilva, som preget middelhavslandene og alle øyene i Atlanteren i riktig gamle dager. Her kan du faktisk se den.

Laurisilva i Garojonay på La Gomera.

Vin og mat

Vinene fra La Gomera (de lager selvfølgelig vin her også) er nydelig, som ofte blir servert sammen med tapas (Spanske småretter). Det kan være lokal ost (noe Kanariøyene er gode på) stekt svinekjøtt eller geitekjøtt. Andre spesialiteter er almogrote, en smøreost og miel de palma, som er en sirup fra palmer.Strendene på La Gomera

Nå er vel ikke La Gomera kjent for sine strender, men det er faktisk noen her også. De beste strendene er:

Playa Alojera

Playa-Alojera-La-Gomera
Beliggenhet: Vallehermoso.
Beskrivelse: Ligger omgitt av imponerende klipper.

Playa Argaga

La Gomera Playa-Argaga
Beskrivelse: Det er praktisk talt jomfrulig. Kan også være et sted for de uten badetøy.

Playa de Vueltas

Playa-VueltasLa Gomera Playa
Sted: Valle Gran Rey.
Beskrivelse: Stranden ligger nær havneområdet i Valle Gran Rey, på sørvestkysten. Det er ofte mye folk her, men den har mange fasiliteter og en vakker promenade med butikker og restauranter.

Playa La Calera

Playa-La-Calera La Gomera
Sted: Valle Gran Rey.
Beskrivelse: Det er den lengte stranden på øya La Gomera. Ideelt for familier og har et bredt spekter av tilbud.

Playa del Ingles, La Gomera

Playa-del-Ingles-La-Gomera
Sted: Ligger i kommunene Valle Gran Rey på vestsiden.
Beskrivelse: Den er liten, men veldig vakker, bortgjemt og den mest kjente stranden på La Gomera. Det kan være noe farlig her til tider på grunn av dønninger. Dette er også et sted for de tekstilløse.

Playa de La Cueva

Playa LaCueva La Gomera Playa

Sted: San Sebastián de La Gomera. Sørøst.
Beskrivelse: Veldig rent og krystallklart vann. Mange tilbud, og det er restauranter og barer her.

Playa de San Sebastian

Playa-de-San-Sebastian La Gomera

Sted: San Sebastián de La Gomera nær sentrum.
Beskrivelse: Den har alle typer tjenester og en promenade med restauranter, butikker og barer. 600 meter med vakker svart vulkansk sand. I horisonten kan du se Tenerife og Teide (Spanias høyeste fjell)

Playa La Caleta

Playa-La-Calera La Gomera
Plassering: 10 minutter fra sentrum av Hermigua.
Beskrivelse: Vakker og veldig pen. Den beste på nordsiden.

Playa de Santiago

La Gomera

Plassering: Alajeró i sør
Beskrivelse: Det er en bystrand og en av de største på øya. Den har svart sand og veldig egnet for dykking siden det er mange grotter og et variert marint liv.
Andre strender på øya:

 • Playa de la Negra – Alajeró-Playa

 • Playa del Águila – San Sebastián de La Gomera

 • Playa Abalos – San Sebastián de La Gomera

 • Playas Chinguarime, Del Medio y Tapahuga – San Sebastian (nudister)

 • Playa El Guincho – San Sebastián de La Gomera

 • Playa Valle Gran Rey – Valle Gran Rey Beach

 • Charco del Conde – Valle Gran Rey

 • Playa de Vueltas – Valle Gran Rey

 • Playa de las Arenas – Vallehermoso (nudist)

 • Playa La Sepultura – Vallehermoso

Hvis du ønsker informasjon om strendene vedrørende:

 • Sikkerhet og flaggmerking
 • Blått flagg
 • UV-indeks
 • Oversikt over strendene med siste registrering av tilstand og kvalitet på vannet
 • Værmeldinger
 • Tidevann
 • Vind
 • Varslinger for regn og skyer

Gå til siden Strender Kanariøyene.De mest populære ting å gjøre på La Gomera er:

 • Dykking

 • Båtturer

 • Spaserturer

 • Golf

 • Sykling

La Gomera

Noen av turistattraksjonene på La Gomera er:

Garajonay nasjonalpark (Parque Nacional de Garajonay)

garajonay La Gomera
Sted: I sentrum av øya.
Beskrivelse: En av de beste nasjonalparkene i hele Spania. Her er en av de mest karakteristiske laurisilva-skogene Kanariøyene og er erklært verdensarv av UNESCO i 1986. Det er mer enn 3.900 hektar som viser hvordan det sørlige Europa og Nord-Afrika så ut for millioner av år siden. Parken har navnet etter det mytiske fjellet Alto Garajonay. Hvis du har mulighet for det, så dra hit.

Vallehermoso

Vallehermoso La Gomera
Beliggenhet: Vallehermoso. Dette er den største kommunen på øya. De største byene/landsbyene er: Garachico, El Cercado, Tamargada, Alojera, La Dama, Macayo, El Ingenio og Epina. I denne kommunen ligger mye av nasjonalparken, det er en stor lagune og gode strender, botanisk hage, maritim park og mye mer.

Monumento Natural de Los Óraganos de La Gomera

los_organos_la_gomera
Beliggenhet: Vallehermoso.
Beskrivelse: Det er den beste basaltformasjonen som du finner på øya La Gomera. Det består av en imponerende klippe som begynner ved havet og går nesten 700 meter opp. Det er best å se dette fra havet.

Valle Gran Rey

Valle-Gran-Rey-La-Gomera
Sted: Valle Gran Rey. Her i denne kommunen kan du kan se de berømte kapellene St. Nicholas av Tolentine (Arure) og Los Santos Reyes, begge fra 1500-tallet. Det er en liten fiskehavn ved Playa del Inglés og Charco del Conde, en av de beste strendene på øya med svart sand. På grunn av det bratte terrenget, ble plystrespråket «El Silbo Gomero» «oppfunnet» her. Plystringen kan faktisk høres helt opp til 4 kilometer i dette terrenget. Det er et viktig turistmål på øya..

Mirador del Palmarejo

Mirador-de-Cesar-Manrique La Gomera

Sted: Valle Gran Rey
Beskrivelse: Det kalles også el Mirador de Cæcar Manrique. (se Lanzarote) Prosjektet startet i 1989, men ble ikke fullført og åpnet før i 1995. Fra dette stedet kan du nyte en av de mest imponerende utsikter over hele dalen. Det er også en populær restaurant her som servere Kanariske produkter og retter.

Playa La Caleta

playa_la_caleta_hermigua La Gomera
Plassering: Hermigua.
Beskrivelse: Vakker og veldig pen. Den har svart vulkansk sand, ligger bare ti minutter fra sentrum av Hermigua og er den beste stranda nord på øya.

San Sebastian de La Gomera

san_sebastian_de_la_gomera
Sted: San Sebastián de La Gomera.
Beskrivelse: Hovedstaden på øya; en by full av kultur og tradisjon, med en gammelby som har mer enn fem hundre års historie. I byen er det flere historiske monumenter datert helt tilbake til 1400-tallet. Det er ferger herfra til Tenerife, La Palma og El Hierro.

Benchijigua naturreservat

reserva_benchijigua La Gomera
Sted: Det ligger på sørsiden av øya og i kommunen San Sebastián de La Gomera.
Beskrivelse: Dette er et viktig naturreservat og det har en stor konsentrasjon av endemisk og truede arter, og mange av disse er vernet. I tillegg har det også imponerende klipper.

Monumento Natural de Los Roques

monumento_natural_los_roques La Gomera
Sted: Ligger i den sentrale delen av øya i kommunen San Sebastián de La Gomera.
Beskrivelse: Består av tre store fjell: Roque Agando, Roque Ojila og La Roque Zarzita. Det er også en flott flora her, og det er flere beskyttede arter som for eksempel Senecio Gomero. (Ikke ta med den til herbariet ditt.)

Torre del Conde

torre_del_conde La Gomera torre_del_conde_la_gomera La Gomera
Sted: C/Ruiz Padrón 19, San Sebastián de La Gomera.
Beskrivelse: Det er en gammel festning fra år 1450. Det er et viktig eksempel på militær arkitektur fra den tiden. Det ble nok mest brukt til å motstå opptøyene fra lokalbefolkningen, enn hindre angrep fra engelske eller nederlandske inntrengere. Den viser i dag en utstilling av historiske kart over øya La Gomera.

Playa del Inglés del La Gomera

Playa-del-Ingles-La-Gomera
Sted: Ligger i kommunen Valle Gran Rey, vest på øya.
Beskrivelse: Det er liten strand, men veldig vakker og er den mest kjente på La Gomera. Det kan til tider være noe farlig å bade her på grunn av sterke dønninger. Det er også et populært sted for de uten tekstiler (naturister).Museer og kulturelle sentre på La Gomera:

Etnografisk Museum

Museo-Etnografico-de-La-Gomera
Sted: Carretera generelt Hoyetas nº 89, Hermigual.
Beskrivelse: Interessant etnografisk museum hvor du finner informasjon om tradisjoner på øya, samt håndverk og møbler.

Det Arkeologiske Museum

museo-arqueologico-de-la-gomerainterior-museo-arqueologico-de-la-gomera
Sted: Calle Padilla Torres n ° 8 San Sebastián de La Gomera.
Beskrivelse: Dette museet huser verdifulle relikvier av urfolket og gjenskapninger av arkeologiske steder. Her kan du lære om fortiden på øya.

Torre del Conde

torre_del_conde La Gomera
Sted: C/Ruiz Padrón 19, San Sebastián de La Gomera.
Beskrivelse: Det er en gammel festning fra år 1450., som viser en utstilling av historiske kart av øya La Gomera. (se også over)

Juego de Bolsas besøkssenter

centro_de_visitantes_juego_de_bolas La Gomera

Sted: Palmita, Agulo.
Beskrivelse: Interessant senter hvor du finner informasjon om nasjonalparken, med turstier. Informasjon om kultur, topografi, fauna, flora og geografi

Ta en tur og opplev denne flotte øya!

Hvis du liker sidene våre, så hadde vi satt stor pris på om du likte de på Facebook, Twitter, G+1 og Pin it. Det gir oss motivasjon til å jobbe videre.
Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin