Kategorier
Produkter fra Kanariøyene

Valle de Agaete – Kaffe og Vin

Valle de Agaete  Gran Canaria, eller Agaetedalen som vi kaller den, er et utrolig fruktbart område. Her dyrkes det meste, samt noe som ikke er vanlig andre steder på Kanariøyene, eller i Europa forøvrig. Nemlig kaffe.

Ja, Kanariøyene tilhører Europa selv om det er skrekkelig langt til fastlands-Europa (ca 1350 km), og at øygruppen ligger på den Afrikanske kontinentalsokkel.

Valle de Agaete - Vin og kaffe - theislandsinthesun.com

Vin fra Agaetedalen

I dalen er det en stor produksjon av appelsiner. Søte og gode, men det er ikke det som er fokuset i denne historien. Vin, derimot tenkte jeg å starte med.

Valle de Agaete - Appelsinlund

Det er ikke en hvilken som helst vin de produserer her, men en som faktisk er så god at de vinner priser både her og der for både hvit, rose og rød.

Når de produserer vin på Gran Canaria er det ofte en miks av forskjellige druearter. Totalt sett er det ca 15 ulike, hvorav noen er anbefalte og noen er autoriserte druer, med ulike kvaliteter. Vinene fra denne denne dalen er også mikset for å få den best mulig.

Kanariøyenes spesielle vinstokker

Det er en ting en bør merke seg med vindruer fra Kanariøyene, og det er at det finnes druesorter som er 500 år gamle her. Det er dermed vinstokker her som forlengst er dødd ut i Europa.

Synderen het Phylloxera på latin. Dette er en dvergbladlus som koser seg i røttene på vinstokkene, og er et farlig skadedyr siden de hindrer vanntilførselen til planta med giften sin.

Bladlusa ble ved et uhell importert fra Amerika i 1860-åra ved at noen botanikere plantet amerikanske druestokker/vinstokker i England. Det de ikke viste var at de amerikanske var resistente mot denne lusa, men det var ikke de europeiske. Dette fikk katastrofale konsekvenser for den europeiske vinproduksjonen. Det var så dramatisk at på slutten av 1800-tallet var det nærmest kroken på døra for europeisk vin. For å redde vinproduksjonen ble det derfor podet inn europeiske druekvister på amerikanske stokker. Noen mente, den gangen, at dette var en kvalitetsforringelse. Altså, Kanariøyene kan slå seg på brystet med at de har eldre og kanskje bedre vindruer enn Europa.

Vinproduksjonen

Gran Canaria er ikke Valle de Agaete, i Agaete kommune Gran Canaria Vest, det mest kjente området for vinproduksjon, foreløpig. Der topper nok Bandama/Santa Brigida. Likevel er enkelte av vinene fra Agaete en perle.

Omvisning på Vingård Gran Canaria (2)

Produksjonsmengden er ikke på størrelse med de store produsentene på Kanariøyene, så det er heller ikke vanlig handelsvare i butikkene. Skal du ha en flaske eller ti er det nok hyggeligst å ta turen til vingårdene i dalen, smake og kjøpe.

Litt om volum: Produksjonsmengden av vin i 2017 var 310.000 flasker med opprinnelsesmerking Gran Canaria totalt sett på hele øya. Av disse ble 17.000 eksportert. 80% av vinen var rød.

For de som er opptatt av slikt så produseres det også økologisk vin på Gran Canaria. De som startet med det var Bodega La Savia Ecológica i Gáldar nord på øya.

Det er også en app for vingårder på Kanariøyene som heter: Los mejores vinos de Canarias. (Android)

Linken til vinmuseet på Gran Canaria, Casa del Vino, finner du her.

Viner som har opprinnelsesmerking OD Gran Canaria.

Anerkjente vingårder på Gran Canaria:

Vingårder Gran Canaria

Nå høres det kanskje som om jeg har peiling på vin, eller aksjer hos produsentene. Det har jeg dessverre ikke! Jeg kjenner hverken jordsmak eller duft av eikenøtter, selv om jeg er stor i kjeften og har stor nese. For meg så deles vin av alle sorter inn i fire klasser:

  1. Jævlig god.
  2. God.
  3. OK.
  4. I vasken – livet er for kort.
Vin - Valle de Agaete - theislandsinthesun.com

Kaffe

Så over til det som er helt spesielt for denne dalen – nemlig kaffe.

Viste du at kaffe er en frukt? Det er små frukter/bær som gror på busker, eller kaffeplanter/kaffetrær som det egentlig heter. Når de er modne må fruktene håndplukkes, eller så gror det ikke ut nye på det stedet året etter.

Det er frøene i kaffebærene/fruktene som kalles kaffebønner. Det er to bønner i hver frukt. (Ser ut som peanøtter.) Det er først når bønnene blir ristet at kaffens herlige aroma kommer frem.

99% av kaffeplantene i verden kan deles i to familier.

  1. Arabica kommer opprinnelig fra Etiopia – provinsen Kaffa. I henhold til Bibelen og Koranen ble kaffebønnene på de skriftenes tid tygget som et stimuli. I det gamle Arabia for halvannet-tusen år siden ble kaffebønnene også brukt som krydder. Arabica er den mest dyrkede, og kultiveres i høytliggende områder. Denne kaffen kalles kompleks, aromatisk og har en lav prosent av koffein. Av Arabica er det en type som kalles Typica, som har vokst i Agaetedalen i 200 år (ca 2% koffein, så du kan sove etter å ha drukket en kopp). (Kaffedrikking ble forøvrig ikke populært før for rundt 500 år siden.)
  2. Robusta kommer fra sentral-Afrika, og dyrkes i lavereliggende områder. Dette er en sterkere, bitrere og en kaffe med høyere innhold av koffein.

(Det er noen arter til i kaffeplanteverdenen. To av disse er Liberica og Excelsa.)

Produksjonen av kaffe er heller ikke stor i denne dalen, så du får ikke kjøpt den på supermarkedet. Du må nok til utvalgte butikker eller dra til plantasjene. Kanskje du også kan få kjøpt den på enkelte markeder.

Kaffeplanter Valle de Agaete Gran Canaria
Kaffeplante

Produksjon:

  1. Plukking/innhøsting med forsiktighet. Håndplukking.
  2. Tørking av frukten i solen uten å plukke bort skallet. Her må det passes på så alle blir likt tørket. Tørkingen tar 20 til 30 dager, avhengig av været, og den avsluttes når de har et fuktighetsinnhold på 12,5 %
  3. Vasking. I denne prosessen fjernes skinnet/skallet i en maskin. Det er fire typer av denne prosessen avhengig av sol-eksponeringen. Etter dette tørkes kaffen igjen til den når et fuktighetsinnhold på 12,5 %.
  4. Tresking og sikting. I denne prosessen fjernes resten av skall i en treskemaskin. (Totalt har kaffebærene fire skall.) Når bønnene er rene blir de sortert etter størrelse manuelt eller med siktemaskiner.

Da er bønne klare til brenning 🙂


Bilder av kaffeproduksjon (Finca Los Castaños og Bodega Los Berrazales)

Kaffe skole/Kaffeplantasjeakademi i Valle de Agaete.

Det eneste Kaffeplantasjeakademiet i Europa finner du i Valle de Agaete. På plantasjen Finca Los Castaños. Dette er noe for kaffe elskere og for de som ønsker å bli barista, eller for de som allerede er barista, men som vil ha mer kunnskap. Baristakurs finner du flere steder i Europa, men ikke denne kaffeutdanningen.

De har flere typer kurs:

  • Barista kurs:
  1. Barista skills foundation – Grunnleggende baristaferdigheter (1 dag)
  2. Barista skills intermediate – her bør du ha noen år på baken, eller helst minst 6 måneder) som en barista, før påmelding (2 dager)
  • Kunnskapskurs om anlyse av botanikk og kaffeprosesser. (1 dag)
  • Kaffesmaking (1 dag)

Det må da være beste å lære om kaffe midt i en kaffeplantasje?


På nytt må jeg bare understreke at jeg heller ikke har peiling på kaffe, men jeg kan lese oppslag på kaffeakademiet, og på Internett.

Nå er det ikke bare på fincaen med kaffeskolen de produserer kaffe. Det er flere plantasjer i området. På noen av dem kan du få en omvisning samt prøvesmaking på deres kaffe, vin og appelsiner, samt litt kake og ost. (Det var ihvertfall det vi fikk på Bodega Los Berrazales.)

Platinium Valle de Agaete Gran Canaria
Finca/Cafe Platinium – her kan man også få omvisning og smaksprøver.

Noen bilder fra Bodega Los Berrazales/Finca La Laja: (NB! Det er godt mulig det er andre som er vel så fine, men det var nå hit vi dro. Det var forøvrig også hit Stephen Hawking dro, uten sammenligning forøvrig.)

Kaffe til medisinsk bruk

En liten kuriositet i forhold til kaffe til slutt. I tidligere tider ble kaffe også ordinert til medisinsk bruk. Det var nok før de startet med kaffedyrking på Gran Canaria for dette var på 1700-tallet.

Da ga de nemlig kaffe til prester og munker i den kyske katolske kirken som antipotensmiddel. (Det virker som de har sluttet med det.) De trodde den gangen at kaffen motvirket erotiske følelser, samt at den gjorde menn impotente. Merkelig at det ble solgt kaffe på den tiden med et slikt rykte.

Dessuten solgte de kaffe på apotekene som blant annet avføringsmiddel. Når jeg sier blant annet er det fordi at kaffe ble betraktet som et universalmiddel mot det meste i følge Wikipedia:

  1. Mot luft i magen og tarmen.
  2. Styrking av leveren og gallen.
  3. Lindret vatersott (kalles noe så kjedelig som ødemer nå – opphoping av vann i kroppen)
  4. Renset blodet
  5. Beroliget magen
  6. Skjerpet apetitten, og kunne dempe den (ja takk begge deler)
  7. Holde en våken, og for å bli søvnig (??)
  8. For å roe et hissig temperament, og for å hete opp en kjølig natur

Her var det mye selvmotsigelser!

I dag betraktes kaffe bare for å kurere gruff (i hvert fall fra en av kaffebrenneriene), samt for å våkne opp. Dessuten trengs kaffe i bøtter og spann for å få gjennomført en vettug arbeidsdag.

Livet er herlig på Gran Canaria, her har vi til og med kortreist kaffe og vin!

Saludos

Audun

Auduns forhold vin og kaffe

Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin