Valleseco

Valleseco – En frodig jordbrukskommune på Gran Canaria Nord

Valleseco er en frodig innlands- og jordbrukskommune på nordsiden av Gran Canaria. Det dyrkes forøvrig mye poteter, korn og frukt her.

Valleseco er den yngste kommunen på øya (1842). Før dette tilhørte området kommunen Teror.

Gran Canaria Nord VallesecoLa Manzana/Eplet

Av frukt er epler i en særstilling i denne kommunen, og omtrent et symbolet på Valleseco.

I 1858 ble eplesorten, som kalles Francesa (fransk) eller Reinta del Canada (Lille dronning fra Canada), introdusert i kommunen Valleseco. Dette er en kvalitetsfrukt med en spesiell søt og sur smak. Fortsatt i dag gir eplet navnet til en av de lokale festene, og de lager nydelige produkter av dem som cider fra Valleseco.

Damen med eplet Valleseco Gran Canaria

Navnet Valleseco

Valleseco har et svært misvisende navn. Det er kanskje bevisst? Valleseco betyr tørr dal, men er ett av de våteste stedene på øya. Det virker som om kommunen ofte er innhyllet i skyer, som kommer inn fra havet. Dette gjør landskapet fuktig og grønt, med en rik vegetasjon. Dette har ført til at 80% av kommunens areal er vernet, som består av dype daler og raviner.

Hvis du har tenkt deg en tur dit fra sydkysten, så sjekk værmeldingen først. Når været er bra vil du få en helt fantastisk naturopplevelse i stor kontrast fra det tørre sør. Drar du dit i dårlig vær, så får du jo opplevd det også 🙂 Det er mange turstier rundt i kommunen.

Det er mye grønt!

Valleseco Gran Canaria 2 theislandsinthesun.com

Valleseco natur Gran CanariaTettstedene i kommunen Valleseco

Kommunen ligger på rundt 1.000 m har ca 4.000 innbyggere og består av følgende områder: Barranquillo, Carpinteras, El Barranco de la Virgen, El Caserón, El Lomo, El Recinto, Lanzarote, Madrelagua, Monagas, Troyanas, Valsendero, Zamora og Zumacal.

Ja du leste rett. Det er en landsby her som heter Lanzarote. Denne ligger like ovenfor byen Valleseco. Navnet har den etter de første innvandrerne som kom fra Lanzarote. Her fester de årlig i august til ære for Santa Rosa de Lima. En helgen fra Peru. Festen omfatter også en dyrskue med pengepremiering.

Valleseco Gran Canaria

Valleseco – byen

Den eldste bygningen i denne byen er kirken Inglesia de Saint Vicente Ferrer fra 1898. Den ligger i sentrum, og er den mest kjente. Den er ganske enkel kirke, men har noen bilder av høy historisk og kunstnerisk verdi.

Det er også et gammelt tysk orgel der med stor historisk verdi. De kaller det en juvel.

Inglesia de Saint Vicente Ferrer Valleseco Gran Canaria

Kirkeplassen Valleseco Gran Canaria

Det er også en kornmølle her – Molino de Gofio. I den kan du se hvordan Gofio, maismelet, blir laget når den ristede maisen blir knust mellom de to møllesteinene. Gofio er en viktig ingrediens i den kanariske maten.

Turistinformasjonen er lokalisert i sentrum. Der er det en permanent utstilling av håndverk fra kommunen, som tøystoff, musikkinstrumenter, tremøbler, tradisjonelle kanariske drakter og så videre.

I byen Valleseco ligger også et etnografisk museum.Attraksjoner i kommunen Valleseco

Barranco de la Virgen/ Parque Rural de Doramas

Barranco de la Virgen er en av de to ravinene som krysser kommunen, flankert av høye fjell. Her kan du høre stillheten! Den er en del av Parque Rural de Doramas, og her er det Laurisilva (laubærskog), som i tidligere tider dekket hele innlandet på øya (og hele middelhavsområdet og øyene i Makaronesia).

Barranco Oscuro ligger i dette området og har den høyeste naturbeskyttelsesgraden på Kanariøyene. Området ligger mellom høye fjell og har mange endemiske arter. Noen av dem gror faktisk bare her i hele verden.

I Parque Rural de Doramas, ligger La Laguna Valleseco og Pico de Osorio. Sistnevnte er et fantastisk utsiktspunkt som har en enestående utsikt over nordsiden av Gran Canaria. En av de beste faktisk.

La Laguna Valleseco

La Laguna Valleseco ligger bare noen kilometer fra byen (ca 2,5).

Dette er et krater, caldera, fylt med stedegen vegetasjon. Dette er plassen å vandre rundt å nyte naturen og dyrelivet.

La Laguna er faktisk også en lagune, så mange fugler kommer hit for å drikke. Det være seg lokale fugler som Kanarifugler, eller trekkfugler.

La Laguna Valleseco Gran Canaria

Rekreasjonsområdet, Área Recreativa de La Laguna

Området byr på en omfattende informasjon av den kanariske floraen. Her er det satt av plass for piknik med grillområder, og bord under kastanjetrærne. Her kan du virkelig tilbringe en super dag!

La Laguna Valleseco rekreasjonsområdet

Calderetas

Dette er et annet gammelt vulkansk krater med kastanjetrær, popler, valnøtt og mere til.

Montañón Negro

Det er den nyeste vulkanene på øya

Ruta del Agua

Vannveien som renner gjennom kommunen fra ende til annen. Den har stor etnografisk verdi. Her er, eller har vært, fontener, dammer, kanaler, møller og vaskesteder for befolkningen. Det går stier og veier gjennom dette området.

Valleseco Gran Canaria

Handel i Valleseco

Dette er stedet for å kjøpe lokale råvarer eller tradisjonelt håndverk.

Det kommunale markedet, Mercadillo Munisipal, er i sentrum av byen Valleseco og er åpent hver søndag fra 0800 til 1400. Her kan du kjøpe landbruksprodukter, flotte tremøbler eller blomster fra omegnen.

I Valleseco har håndverket, og tradisjonen, vært uforandret gjennom årene. Håndverk herfra er virkelig flotte. Det er utstilling av dette i Taller de Artesanía. Her ser du stoffer, drakter, keramikk, flettverk, gitarer, timples (typisk strengeinstrument fra Kanariøyene og Madeira øygruppen) og jordbruksredskaper.

Gastronomi

Blant de kulinariske attraksjonen er nydelig ost produsert i Madrelagua eller brød fra Lanzarote (ikke naboøya). Recinto eller Gofio del Molino og La miel Milflores (honning) er andre høykvalitetsvarer.

Gran Canaria Nord Valleseco mat

Blant rettene du kan nyte på de ulike restaurantene i området er: brønnkarse stuinger eller jaramagos og kjøtt (geit, gris eller kanin), som takket være den gode husdyrholdtradisjon i kommunen, er blant de beste på øya. Til dessert kan du nyte hjemmelaget pudding, risgrøt eller fransk toast med honning.

Noen hurtiglenker:

  • For informasjon om Gran Canaria vedrørende geografi, administrasjon, opplevelser, aktiviteter, strender, shopping med kart, markeder og klima, gå til siden Gran Canaria.
  • Dypere informasjon om klimaet på Kanariøyene finner du her.
  • Informasjon om nordsiden av Gran Canaria er her.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin