Kategorier
Kultur Livet på Gran Canaria Moro på Gran Canaria

Kulturen – fester og helligdager

Alltid en fest!

Helligdager og fester på Gran Canaria 🙂

Her kommer fortsettelsen på historien om kulturen på Gran Canaria.

Denne er om hvor flinke kanarierne er til å lage fest og moro.

Her har Norge mye å lære! Vi kan jo stort sett bare lage fest til 17. mai.

Hver enkelt kommune har sin festkalender. Noen er jo så klart faste fester, som den spanske nasjonaldagen, som de ikke bryr seg nevneverdig om, Kanariøyenes nasjonaldag, som er mer viktig, og St. Hans, samt en del til. Dette fenomenet med festkalender er ikke spesielt for Gran Canaria, men gjelder alle Kanariøyene og sikkert fastlandet også, for alt jeg vet.

Apropos St. Hans, etter kompisen til JesusJohannes døperen, (San Juan Bautista) feires den på Gran Canaria med litt forskjellige motiver, det spørs i hvilken kommune du er.

For eksempel i Telde, på Gran Canarias østkyst, er han skytshelgen, og i Las Palmas er det også en fest for byens grunnleggelse.

Det som er fast i hele Spania, virker det som, er at det blir en flott kveld på strendene, for de kommuner som har det, med grilling og fest, i måneskinnet og under stjernene. Et tilsvarende oppmøte, som på bildet under, opplevde vi også på Mallorca.

Fester på Gran Canaria St Hans Las Palmas
St Hans i Las Palmas
Jomfru Maria og Romeria – en av de store fester på Gran Canaria

De fleste av festene i katolske land har et religiøst motiv. Det er ikke dermed sagt at det ikke er moro. Jomfru Maria, for eksempel, er et yndet festobjekt, men det er sikkert noen deltakere som ikke er jomfruer etterpå.

De har virkelig tatt inn over seg at det første underet Jesus gjorde var å lage vin av vann, og ikke motsatt. Jeg tror ikke det skal være store husklynga før de arrangerer sin Romeria (lokal fest en gang i året). Da stiller de opp i folkedrakter, har opptog med vogner, musikk, mat, drikke og mye moro 🙂

Romeria er vel egentlig en pilegrimsferd, og høydepunktet i Fiestaene, men det er ikke alltid ferden er så forferdelig lang. Ofte ender de opp foran kirken, eller en festplass.

Når du ser festkledde kanariere på vei til sin Romeria har de normalt med seg bæreposer, rullebagger og til og med handlekurver, med fludium.

Fest uten alkohol går sikkert an, på samme måte som at det går an å jogge uten joggesko, men jeg tror ikke mange tar kjangsen.

Romeria Arguineguin - Alltid en fest på Kanariøyene


Kommunalt samarbeid i forbindelse med fester på Gran Canaria

For øvrig har kommunene, byene og tettstedene stort sett sine egne fester, men det er samarbeid også for å arrangere fester på Gran Canaria.

Et eksempel er vannfestivalen i Arguineguin. Dette er en maritim Romeria, som igjen er en del av Fiestas del Carmen. En lang fest i kommunen Mogán, nesten en måned. Feiringen av fiskernes skytshelgen Virgen del Carmen ender opp med en kortesje av alle båtene fra Arguineguin, til Puerto Mogan. Der hilser Carmen fra Arguineguin og Carmen i Puerto Mogán på hverandre, så festes det, og så drar de tilbake. Neste gang når Puerto Mogan har festen, drar de fra Puerto Mogan til Arguineguin, fester, og drar hjem igjen.

Graffiti-Arguineguin-Foto-Torill-Slatten-Jacobsen
Foto-Torill-Slatten-Jacobsen – Veggmaleri av Kaz i Arguineguin

Alle kan være med her, det er bare å møte opp på kaia og bli med i en båt. (De har også vannfestivaler andre steder på øya, men den kan være på en annen måte. Resultatet derimot er ofte at du blir våt.)

Bilder fra Vannfestivalen i Arguineguin. NB! Alle som deltar i toget blir gjennomvåte, så mange stiller like godt i badetøy.Fiesta del Carmen

Litt tilbake til Fiesta del Carmen.

Det er flere navn på denne utgaven av Jomfru Maria. Santa Maria del Monte Carmelo eller Nuestra Señora del Carmen, er andre navn på Virgen del Carmen. Navnet kommer fra Mount Carmel i Haifa Israel, og feires for at Jomfru Maria viste seg for noen eremitter på dette stedet 12 juli i 1251, og ga noen lovnader vedrørende skjærsilden.

Virgen del Carmen er også skytshelgen, og beskytter, for mange byer, og også for den Spanske Marinen. Hun blir normalt ettertrykkelig feiret i katolske land. Blant annet så feires hun også i eksempelvis Puerto de la CruzTenerife.

Romeria Fiesta del Carmen Arguineguin Gran Canaria

Karneval

Karnevalet er en av de viktige fester på Gran Canaria. Det er for alle. De begynner allerede i barnehagene og venne seg til denne festen, og vær klar over at her begynner de i barnehagen når de er fire måneder. Så dette kommer inn med morsmelka! Karnevalet forgår over en ukes tid, med show, kåringer av ung og gammel, drag queen og mer til, samt karnevalstog. Et fantastisk opplegg.

Ordliste for et vellykket karneval!

Lanzaroteposten har hatt et flott stykke om karnevaltogets ulike aktører. Her er et utdrag. Du bør lese lese hele teksten med bilder og video fra Lanzarote på linken her. (Lanzarote har så klart en tilsvarende festkultur som på Gran Canaria.)

«Et karnevalsopptog ser noen gang ganske så kaotisk ut, men når en ser litt nærmere på de forskjellige gruppene som deltar i opptoget er det et system i galskapen!

Her kommer en kjapp guide til hvem og hva en bør se etter når paradene er i gang.

MURGAS

Dette er sang- og dansegrupper som har øvd i måneder på å synge sanger som er «frekke» og har satiriske tekster. Samtidig bruker deltakerne leke-trompeter og kazooer som kan drive publikum til vanvidd! Alle murgas-gruppene har fargerike kostymer, og konkurrerer med hverandre i å bli kåret som karnevalets beste.

Flere av murgas-gruppene har holdt sammen i mange år.

Det er også mange barne-murgas som ledsages av stolte foreldre og besteforeldre.

BATUCADAS

Batucadas kalles trommegruppene som mange allerede har både hørt og sett i de forskjellige byene. Gruppene øver året rundt, og ligner veldig på de brasilianske trommegruppene med basstrommer, skarptrommer, tamburiner og fløyter som øyeblikkelig gir folk en ekte karnevalsfølelse.

COMPARSAS

Comparsas er navnet på dansegruppene som ifører seg eksotiske og fargerike kostymer, og som øver hele året på nye trinn. Deltakerne syr også sine egne kostymer.

Veldig ofte ser vi en comparsas-gruppe sammen med en batucadas-gruppe.

Det er også andre grupper som deltar i paradene. Folkedansgrupper og danseskoler er vanlige i opptogene.

Før karnevalsparadene starter har hver by kåret sin karnevalsdronning, junior-dronninger og drag-queens som er med i paradene.»Sardinens begravelse

Karnevalet avsluttes med sardinens begravelse (entierro de la sardina). De brenner en modell av sardinen på stranda og så blir det fyrverkeri og fest.

Hva har så sardinen med karneval å gjøre? Dette har jeg lurt fælt på, og fått lite svar på. I utgangspunktet trodde jeg at de var lei av sardiner for karneval betyr jo uten kjøtt, og av den grunn begravde den, men nei det var ikke det. Jeg har etter hvert forstått det slik at det er en symbolsk handling for begravelse og oppbrenning av våre synder, med håp om en fornying og bedre fremtid. En renselsesprosess og glemming av gammelt gruff fra det foregående år, samt en avslutting av det løsslupne karnevalet og starten på fasteperioden. (Fasteperioden er, som kjent, etter Jesus sin tur ut i ørkenen på 40 dager, med fristelser fra djevelen.)

Sørgetoget bak sardinen, på vei til begravelsen, er for å vise sorgen over at nå er festperioden over. Heldigvis så er det ikke så lenge til neste fest her på Kanariøyene 🙂

Fester på Gran Canaria - Sardinen
Sardinens begravelse Arguineguin. Foto: Torill Slåtten Jacobsen

Skal du på karneval så kle deg ut! Ikke bare se på. Da blir det mer moro!

(Det var mer stas å være Pave enn Gravrøver/Egyptolog m/mumie under tema Egypt. NB! Egyptologen holder en mumifisert bamse, men det ser ikke slik ut.)

Foto: Torill Slåtten Jacobsen

Karnevalene starter i Las Palmas og går deretter fra kommune til kommune. Ikke alle er på samme tid, for de bruker jo mye av det samme utstyret, kioskene og bilene. Et godt samarbeid her også.Gay Pride

En annen av de flotte festene på Gran Canaria er Gay Pride, som nevnt flere ganger før. Dette er forøvrig en av de få, som ikke har et religiøst alibi.

De homofile har et stort arrangement i Playa del Inglés, med et fantastisk tog. Noe likt karnevaltoget. Denne festen er noe en bør få med seg. Homofil eller ikke, morsomt er det, men på dette kler jeg meg ikke ut! (Se også historien om Kultur og siden om Gran Canaria Sør)

Charco

Det er ikke mangel på fester på Gran Canaria. Av de spesielle lokal fiestaene må den i La Aldea de San Nicolás nevnes på Gran Canaria Vest.

Den 10. september feires skytshelgenen for byen – San Nicolas de Tolentino. Neste dag, 11. september, foregår festivalen Charco. Den er basert på den pre-spanske tradisjonen, som nå er en del av feiringen av St. Nicholas. Dette er en unik festival, som gjenoppliver skikken med den gamle kanariske embarbascar, en fiskemetode.

Siden oldtiden har det ved munningen av La Aldea, vært en stor dam, som ble kalt La Marciega. Den opprinnelig fisketeknikken ble forvandlet gjennom århundrene til en unik fest. Det er et syn og mye gøy og en av de flotte fester på Gran Canaria.

Fester på Gran Canaria - La Aldea de San Nicolás
Her er dammen og havet uten folk.

Deltakerne konkurrere om å fange så mange fisk som mulig. Dessverre, sett fra min side, er det ikke toppløse damer i denne sølen, for det var en biskop som en gang sa at det var syndig og hoppe i havet toppløs. Derfor kommer mange også iført de tradisjonelle draktene. Han levde sikkert i sølibat og tok ikke kjangsen på å bli fristet.

Og her er festen 🙂 Moro og gjørmete!

La Rama

Agaete er hovedsakelig kjent lokalt, nasjonal og også internasjonalt, for sin feiring av Virgen de la Nieves, eller La Rama. Det er en festlig begivenhet som blir feiret hvert år den 4. august. Den gir i alle fall assosiasjoner til urfolkets riter for å få regn, og den er jo også ca 1000 år gammel. (Jomfru Maria er jo etter spanjolenes inntog på øya selvfølgelig også med i dette opplegget, for å gi litt religiøs tyngde, antar jeg.) Mange har store masker av pappmasjé og det er mye musikk og dans gjennom gatene fra Agaete til Puerto de las Nieves. Palmebladene blir til slutt, når de kommer til havet, brukt til å banke på havet med, for å få regn. Urfolket tilba jo moder jord og naturen, må vite.

De har vært flinke til å mikse urtradisjoner med det religiøse etter at kristendommen kom.

Biogate

Den nyeste festen i Puerto de las Nieves er Biogate eller Biogate Cultural Solidario, som den egentlig heter. Dette er en den største og beste musikkfestivalen på øya, med en mengde sener spredt rundt i byen, og mange aktiviteter for store og små. Festen foregår i slutten av august.
Helligdager og fridager

Helligdagskalenderen er heller ikke lik rundt på øya. Det er noen som er på samme tid, men mange er også spesifikke for den enkelte kommune eller by. Den overraskelsen har jeg hatt. Reist til en annen kommune for å handle, og alt var stengt, for der var det helligdag av ett eller annet slag. Den totale kalenderen tror jeg må være litt av et syn for Gran Canaria som helhet.

Det er og noe som heter Bank Holiday på engelsk. Dette er dager de putter innimellom for å få fri. Så – stort sett er det alltid en høytidsdag, fest eller fridag ett eller annet sted på øya.

Nå høres det ut som om kanarierne er noen slappfisker, som ikke gidde å jobbe, men det er ikke en sannhet. Kanarierne er stort sett hardt arbeidene med lange arbeidsdager, så de fortjener så absolutt noe hygge også.

NB!

Nettstedet The Islands In The Sun har ingen sponsorer. De små inntektene som kommer inn på grunn av at lesere fysisk klikker på annonser fra Google hjelper til med å finansiere opprettholdelsen av nettstedet. Det bukkes og takkes for alle klikk på annonser 🙂

Jeg håper du liker sidene, og det settes stor pris på om du liker dem på Facebook og Twitter, samt delte. Det gir motivasjon til å jobbe videre.

Livet er herlig på Gran Canaria. Stadig noe morsomt, men det er ikke lett å henge med på alt som foregår gjennom året. Man skal jo passe på levra også.

Saludos

Audun

Fester på Gran Canaria - Audun dagen etterpåFølg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin