Telde

Telde – Handel, industri og skjulte perler.

Hvis du kjører gjennom Telde Gran Canaria Øst, så får du ikke det beste inntrykket, annet at her er det virkelig mye handel og industri. Dette inntrykket er i isåfall feil. Kommunen har alt å by på fra flott strandlinje til trivelige gamlebyer.
Telde er Gran Canarias nest mest folkerike kommune med et stort næringsliv.

Hvis du tar av fra hovedveien gjennom Telde til den bydelen som ligger på høyre side oppover, mot bydelen San Juan, så får du en overraskelse. Her er det en gammel bydel, svært hyggelig og med en flott park.

Gran Canaria Øst Telde

Gran Canaria Øst Parken I Telde

Gran Canaria Øst Telde parken

Gran Canaria Øst Telde Torget i GamlebyenLenker til nyttig informasjon.

  • For informasjon om geografi, administrasjon, opplevelser, aktiviteter, strender, shopping med kart, markeder og klima, gå til siden Gran Canaria.
  • Dypere informasjon om klimaet på Kanariøyene finner du her.
  • Informasjon om østside av Gran Canaria finner du her.

Telde – byen

Den historiske kjernen er sentrert rundt den flotte Plaza de San Juan, skygget av store, gamle trær og omgitt av vakre hus i kolonistil, malt i grønt og hvitt, med detaljutskårne balkonger.

Det som dominerer dette torget er den store Basílica de San Juan Bautista, der høydepunktene er et flott flamsk altermaleri som viser seks scener fra livet til Jomfru Maria, og en statue av Kristus laget av maiskolber av meksikanske indianere – en figur, som til tross for høyden på 1,85 m bare veier 7.5 kg på grunn av det uvanlige materialet den er laget av.

San Francisco i Telde

Calle Inés Chemida forbinder Plaza de San Juan med en annen historisk del av byen, det pittoreske San Francisco, gruppert rundt Iglesia de San Francisco. Denne har steinaltertavler av Santa Rita de Casia, Santo Domingo og Santa Lucia.

San Francisco er preget av lave hus og lange hvitkalkede vegger. Her dekker ovale basaltsmåsteiner de smale gatene, og du kan fortsatt se de gamle, mørkglaserte gateskiltene.

I Calle San Fernando, oppkalt etter Fernando og Juan Léon y Castillo – de berømte brødrene, som omformet havnen i Las Palmas, og som ble født i Telde – ligger Casa-Museo Léon y Castillo. Museet er om deres liv og aktiviteter som ingeniører og diplomater.

Gran Canaria Øst San Francisco Telde

Den nyere bydelen ligger i området ved Inglesia de San Gregorio og Plaza de San Gregorio. Der er det gågater, restauranter, barer og butikker.

Telde - Plaza de San Gregorio
Telde – Plaza de San Gregorio

Byen har flere parker, og et eget teater som heter Teatro Municipal Juan Ramón Jiménez.

Arkeologiske steder

Telde kommune på Gran Canaria Øst har mange arkeologiske spor, fordi dette området var i pre-spansk tid, et av de to riker som Gran Canaria ble delt i. Her kan du se viktige arkeologiske steder som Baladero, Tufia, Cuatro Puertas, Tara og Cendro.

Cendro, Tara og Baladero består av huleboliger, noen av dem er laget av urinnvånerne og andre er naturlige av vulkansk opprinnelse. Baladero var også et religiøst sted for urfolket. Tufia er kjent for både sine huler og for sine hus av grov stein.

La Montaña de las Cuatro Puertas, med huler og spor fra før-spansk tid, ligger sør for byen, halvveis mellom Telde og Ingenio, og er vel verdt et besøk. Beliggende på en bakketopp, som urfolket anså som hellig, består av flere huler.

Det mest spektakulære har et hovedkammer med fire store innganger. Hulen er hugget ut i fjellet. Hva det ble brukt til er noe uklart. Mest sannsynlig var dette, og området forøvrig, et religiøst sted hvor datidens riter og ofringer ble gjennomført. Sollyset før og etter sommersolverv faller spesielt fin inn her på denne tiden. (Noen sier også at området muligens har huset nobiliteten i Telde i gammel tid, og Cuatro Puertas kan ha fungert som arbeidsplass for balsamererne deres. Hva som er rett er ikke godt å si, men det har neppe vært brukt som bolig. Til det bruket er det for spesielt i forhold til andre boliggrotter.)

Området har vært et historisk monument fra 1972.Strender

Gran Canaria Øst strand telde

Teldes kyst er det klipper og vakre strender, ofte av knust lava. Du kan også besøke vakre bukter som Gando/Tufia, som trolig er den eneste og første naturlige havnen på øya. Hvis du ser helt til høyre på bildet under, så ser du også noen hus som ligger inne i fjellet. Denne bukten var nok populær under erobringen av Gran Canaria. Se Kanariøyenes Historie.

Gran Canaria Øst Tufia

Telde har den bredeste kyststripen på østsiden av øya, og med mange typer av strender – noen med sand, noen med småstein – som ligger på rekke og rad. I dette området finner du blant annet Agua Dulce, Del Hombre, Melenara og Salinetas samt den vakre stranden i Ojos de Garza. Flere av strendene i Telde har blått flagg. Langs havet er det også en lang promenade, for de som liker å spasere og nyte havet og naturen på den måten.

Noen bilder fra landsbyen ved Playa Ojos de Garza.

  • Playa Ojos de Garza, Gran Canaria
    Tror denne landsbyen er innenfor hundremeteren.

El Bufadero

Når man først er på Teldes kyst er det en morsom naturformasjon som en kan få med seg. Det er noen hull ute ved kysten som er fascinerende når det er bølger på havet. De ligger ved La Garita.Handel og kjøpesenter

Telde Gran Canaria Øst karakteriseres som en utpreget kommersiell kommune og by. Det er mange butikker og kjøpesentre i kommunene.

Hovedsakelig i bydelen Barrio de San Gregorio.

Hvis du ønsker å kjøpe kunsthåndverk, som er laget i kommunen, som flettede gjenstander (kurver etc.), kniver, vevde saker, naturlige fargestoffer, keramikk og arbeider av jern og metall, så bør du dra til de eldste bydelene. Der kan du se hvordan tingene blir laget, og så klart, få kjøpt dem.

Dessuten har byen Telde et marked i sentrum hver lørdag, og et marked hver søndag i byområdet Jinamar, hvor du kan kjøpe lokale råvarer og håndtverk.

Det er også i Telde du finner IKEA, Alcampo, Leroy Merlin, Decatlon, de store senterne Las Terrazas og Mirador, og flere til, i områdene ved GC1.

Gastronomi

Langs kysten er det naturlig nok fisk og sjømat som er de viktigste ingrediensene. Blant annet grillet fisk, stekt blekksprut og blåskjell.

Den populære sancocho, er en typisk rett av kokt fisk, eller pella ‘de gofio med kanariske poteter med mojo er andre alternativer.

Gran Canaria Øst mat telde

Inn over i kommunen kan du også nyte et rikt og variert mat tilbud, med tradisjonelle retter som marinert svinekjøtt, fiskesuppe, lammestek, geit og kanin.

På dessertsiden er det søte retter som Bienmesable (dessert av knuste mandler) eller Huevos mole (direkte oversatt bør det bli muldvarp egg, men det er nok ikke det 🙂.

Men en av de mest tradisjonelle søtsakene i kommunen er Carnival, deilige pannekaker.Hvis du liker sidene våre, så hadde vi satt stor pris på om du likte de på Facebook, Twitter, G+1 og Pin it. Det gir oss motivasjon til å jobbe videre.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin