Sykehushistorier 5 – Blodprøver

For å få tatt blodprøver må disse rekvireres av lege eller spesialist. Det må bare sies med en gang – leger og spesialister er svært glade i å få tatt blodprøver for å kunne stille den rette diagnosen, og for å få gitt deg råd. For meg høres dette svært fornuftig ut.

Her er litt informasjon!

Info om sykehushistorier:

Sykehushistorier er en rekke med historier om helsevesenet på Kanariøyene. De bør leses fra start. Historiene begynner med denne:

Jævlig vondt! Sykehus historier fra Gran Canaria.

De neste er:

Sykehushistorier 1 – Sykehus på Gran Canaria. Her kommer også en innføring om hvordan man røyklegger et venterom.

Sykehushistorier 2 – Leger. Spanske leger, hvordan en kommer inn i systemet, hvordan få tak i en lege, norske pilletrillere og cubanske synske leger.

Sykehushistorier 3 – Legetimer og fritid. Noen ganger kommer man inn både før og etter oppsatt time. Jeg fikk det rimelig travelt en gang jeg fikk før oppsatt tid.

Sykehushistorier 4 – Leger og språk. Dette er ikke et problem normalt, men det kan føre til noen utfordringer når du ikke behersker spansk.




Blodprøver på Gran Canaria

Siden jeg er en stor gutt begynte jeg å få tatt blodprøver årlig i Norge for å være sikker på at jeg ikke hadde prostatakreft. Jeg tror det var smart.

Etter at jeg flyttet ned til Gran Canaria fikk jeg et litt annet forhold til blodprøver.

Normalt hvis du går til en lege, eller spesialist, og ikke har relativt ferske blodprøver, blir du sendt til tapping før de kommer med en sikker diagnose.

Blodprøver - Sykehushistorier

Her er fremgangsmåten for blodprøver:

Legen/spesialisten skriver ut en rekvisisjon, som må leveres til administrasjonen/ekspedisjonen på det helsesenteret du ønsker at prøvene skal bli tatt. Her får man tildelt time, og utstyr for oppbevaring av nummer en og nummer to, hvis det er rekvirert.

Piss/Urin Sykehushistorier Foto: Pixabay
Ikke mitt piss!

Etter at prøvene er tatt, må man tilbake til legen/spesialisten for å få resultatet. Det var i denne sammenhengen jeg fikk litt hakeslipp første gangen.

For det første kommer resultatene over flere sider. Et virkelig stort antall med resultater. De kan dekke alt fra 1 til 5 sider. Det varierer i forhold til hva som er rekvirert.

Legen/spesialisten skriver så ut testresultatene til pasienten, og gir en forklaring på avvik fra standarden, samt en bedømming om det står bra til.

Resultat blodprøver - Sykehushistorier




For meg som utlending er jo dette supersmart at jeg får med rapporten. Jeg kan da sitte i fred og ro hjemme, og finne ut hva de har testet ved hjelp av Internett. Samtidig får jeg tid til ekstra bekymringer, selv om jeg fikk opplyst om at alt var OK.

Jeg kan ikke huske at jeg har fått med testresultatene hjem i Norge, men det er jo noen år siden jeg bodde der.

Jeg er bare imponert!

For noen år siden hadde jeg en litt heftig vår med flere spesialistbesøk. Det var også første gangen jeg skulle til dem. For å få gitt disse et best mulig grunnlag, og så de slapp å rekvirere blodprøver med påfølgende nytt besøk, rekvirerte min lege en blodprøve som burde dekke det meste. Denne blekka hadde jeg så med til spesialistene, som dermed kunne gjøre seg opp en formening uten å vente på egenrekvirert blodprøve. Da sparte jeg noen ekstra besøk!

Jeg hadde kanskje ikke trengt å ta de med fysisk, i papirs form, for de ligger jo i datasystemet deres.

Ja – dette var ment kun som en liten informasjon om hvordan det er med blodprøver på Gran Canaria.

Hvis du har bodd her noen år med jevnlige blodprøver, kan du få en god oversikt over utviklingen.

Neste historie er om spesialistene. Heng med!



Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin