Firgas

Firgas

Firgas er en innlandskommune på nordsiden av Gran Canaria med i underkant av 8.000 innbyggere.

Den er mest kjent for sin produksjon av naturlig mineralvann. Det tappes faktisk over 200.000 flasker i døgnet, og det er populært over hele Gran Canaria (og på de ande Kanariøyene).

Vannet blir tappet fra en kilde i Barranco de las Madres, rundt 4 km fra byen Firgas.

Kommunen er også kjent som Atlanterhavets Balkong, for det er så god utsikt herfra, øst, nord og vest.

Gran Canaria Nord FirgasGran Canaria Nord FirgasI tillegg til vanntapping dyrkes det også bananer, poteter og grønnsaker i kommunen.

Urfolket kalte stedet for Afurgad (Atalaya). Senere, i det 16. århundre, vises navnet Firgas av Afurgad på karta.

Tettsteder i Firgas:

Av stedsnavn i kommunen kan nevnes: Los Barrios de Firgas son Buenlugar, La Cruz, Los Lomitos, El Risco, Acebuche, La Caldera, Casablanca, Quintanilla, Rosales, Cambalud, Trapiche, Barranco de Las Madres, San Antón, Zumacal, sistnevnte er den høyeste og bygda Quintanilla den laveste.

Den gjennomsnittlige høyden over havet er 450 meter.

Kommunen ligger midt i Doramas Naturpark.

Severdigheter i kommunen Firgas:

  • Byen Firgas (se under)
  • Reserva Natural Especial de Azuaj
    Juvet Azuaje er innenfor Doramas parken. 1987 ble det erklært som naturpark og senere i 1994 ble det omklassifisert som et spesielt naturreservat. Den har et areal på 61,1 hektar og ingen bor her. Her er noe av lille som er igjen av den opprinnelige skogen på Gran Canaria og en rekke endemiske arter, hvorav noen er truede (slik som Rejalgadera). Denne ravinen har en kanal med vann hele året i bunnen, og de bratte veggene gjør det til å være den dypeste i nord.

Gran Canaria Nord Firgas

Gran Canaria Nord Firgas

  • El Molino de harina y gofio (mølle for hvete og mais) El Molino de Agua de Firgas, også kjent som Molino del Conde ligger ved siden av veien som går fra Firgas mot Valleseco. Her er det en gamle vannmøllen, et gammelt kornlager samt møllerens hus. Dette ligger ved kanalen Heredad de Aguas de Arucas y Firgas. Møllen ble bygget i 1512, og var i drift sammenhengende i over 400 år, inntil 1959. Den ble da forlatt, for det var stor tørke det året, og det var ikke nok vann til å drive møllen. Anlegget er restaurert for besøkende.Utsiktspunkter

El Mirador de Las Madres ligger på veien fra Las Madres, bare 300 meter fra det historiske sentrum av byen Firgas. Dette er en «balkong» hvor du kan se tre majestetiske barrancos (kløfter/canyons): Las Madres, Guadalupe og Aguaje. Disse ligger innenfor Parque Rural de Doramas.

El Mirador de las Pellas, ligger i byen med samme navn, på hovedveien som fører fra Firgas til Teror og ble bygget for å minnes den frodige Selva de Doramas. Den gamle skogen vises som 5 stålrør med 30 centimeter i diameter, og med høyder som varierer fra 2 til 5 meter. Det skal minne om de flotte trærne som var her.

Gran Canaria Nord Firgas

Bakken er av grå stein bortsett fra på stedene rundt stålrøra, som er rødbrun/rødt, og danner en sirkel som representerer skyggen av trærne.

Fra denne plassen, med skulpturene som representerer den gamle skogen i Doramas, er det en flott utsikt hvor du også kan se havet.

Fjelltopper i Firgas.

Hvis du vil spasere litt så er det noen fine topper i kommunen Firgas: Montaña de Firgas og Pico de Osorio.

Dette er naturskjønne områder hvor du har en fantastisk utsikt over hele Las Palmas og Isleta, samt nordsiden av øya.

Firgas – byen

Her i byen Firgas får du virkelig forståelse av dette er et sted med vann.

I en av gatene har de laget en morsom elv/foss på 30 meter og flotte flisbilder på bakken fra Kanariøyene, El Paseo de Gran Canaria og el Paseo de Canarias.

På veggen ved siden av er alle våpenskjoldene til kommunene på Gran Canaria (21) og det er også noen flotte benker her.

Gran Canaria Nord Firgas vannfall i gaten Gran Canaria Nord Firgas Gran Canaria Nord Firgas Gran Canaria Nord Firgas

Denne lille og hyggelige byen feiret sitt 500 årsjubileum i 1988, så den er jo noen år.

I august feirer Firgas festen for sin skytshelgen San Roque. Pinnespill og Kanarisk bryting er idretter som har dype røtter i Firgas.

Andre severdigheter i byen Firgas.

Like ved ligger Casa de la Cultura (kulturhuset) og en plass med rådhuset og Iglesia San Roque. Unge og gamle møtes her på alle tidspunkt av dagen.

Her er det også et monument for en av de mest ærverdige og hellige i Firgas, San Juan de Ortega, den første skytshelgen for byen.

Fra denne plassen er det en fantastisk, og vakker, utsikt over Gran Canaria nord. På klare dager kan du faktisk se øyene Tenerife og Fuerteventura.

Den nåværende kirken, San Roque, som hadde sin åpning den 19.01.1845, er bygget på ruinene av det som var kapellet for San Juan Ortega. Det var fra 1502, og både dette og et dominikansk kloster er borte.

Gran Canaria Nord Firgas kirken Gran Canaria Nord Firgas Gran Canaria Nord Firgas Gran Canaria Nord Firgas

Bak kulturhuset er det en skulptur laget av José Luis Marrero Cabrera, opprinnelig fra Arucas. Dette ble innviet den 14. august 1998. Det er en hyllest til de menneskene som gjorde en innsats og offer for å styrke landbruket og husdyrholdet i området, som var nøkkelen til den økonomiske utviklingen.Den kongelige kanal

I oktober 2009 kom et nytt symbolsk anlegg. Utbedringen av den gamle Acequia Real (Den kongelige kanal). Den passerer gjennom Plaza de San Roque. Her ser du skulpturer som viser kvinnearmer, og som symboliserer kvinnene som vasket sitt tøy i elva.

Gran Canaria Nord Firgas

Acequia Real går forøvrig parallelt med barranco Las Madres til Firgas, og fortsetter til Arucas. Hele veien kan du se hvilket arbeid som er lagt ned i denne kanalen.

Handel i Firgas

Blant de tradisjonelle håndverker er delikate og detaljrike broderier, møbelsnekkerier med kvalitet og godt design, og strengeinstrumenter.

Gran Canaria Nord Firgas handel

Gastronomi i Firgas

I denne kommunen kan du smake på en av de mest representative rettene av kanarisk mat, el potaje de berros (brønnkarsesuppe), som det lages mye av sammen med Gofio.

Så er det naturlig nok det flotte mineralvannet, som gir et vesentlig bidrag til øya.

Gran Canaria Nord Firgas mat

I byen Firgas er det et bredt utvalg av restauranter hvor du kan spise retter som er typiske for øyene: poteter med mojo, sancocho, kanarisk lapskaus (lapskausel puchero canario), marinert svinekjøtt og deilige desserter, mousse gofio, syltetøy osv …

Nyttige linker:

  • For informasjon om Geografi, Opplevelser, Aktiviteter, Strender, Shopping med kart, Markeder, Klima se siden Gran Canaria.
  • Mer om klimaet på Kanariøyene finner du her
  • Kanariøyenes historie er her.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin