Agaete

Agaete – kaffeproduksjon, vin, fiske, turister og fergehavn


I kommunen AgaeteGran Canaria Vest har de en rik landbruksøkonomi, som er basert på frukttrær med appelsiner, papaya, samt eksotiske frukter som mango og guava. Det dyrkes også kaffe i Agaetedalen, helt på høyde med de beste du kan finne.

Likevel er det kystområdet som dominerer kommunens økonomi. Fisket og turisme er vesentlig. Det er også startet bygdeturisme i kommunene.

Agaete er hovedsakelig kjent lokalt, nasjonal, og også internasjonalt, for sin feiring av Virgen de la Nieves. La Rama (Se litt nede på linken.) Det er en festlig begivenhet som blir feiret hvert år den 4. august. Den kan gi assosiasjoner til urfolkets riter for å få regn.

Agaete har en rekke gårds-ysterier som lager geitost og yoghurt. Dette foregår i det vestlige distriktet av kommunen. Her er det mye landbruk og storfe.


Parker i Agaete

Kommunen Agaete Gran Canaria Vest har to spesielle parker, som absolutt er verdt et besøk. Den ene ligger i byen Agaete og den andre ligge sør og opp i fjellheimen.

El Huerto de las Flores.

El Huerto de las Flores er en botanisk hage som ligger i sentrum av byen Agaete. Før i tiden var den et møtested for den kulturelle eliten, som poetene Tomás Morales, Alonso Quesada og Saulo Torón. Fra 1970-åra har det vært stedet for viktige kulturelle og sosiale arrangementer.

Den er på kun 3.000m2, men har har mange eksotiske plantearter. Det er faktisk 200 tropiske og subtropiske arter fra Afrika, Asia, Oseania og ikke minst fra Amerika.

Parken ble anlagt av Francisco de Armas Merino på slutten av 1800-tallet, med en målsetting om å skape en tropisk hage. Fra 1974 har den vært i kommunal eie.

El Parque Natural de Tamadaba

Det er og en annen stor park i kommunene. Den heter El Parque Natural de Tamadaba, og er også et rekreasjonsområde – Área recreativa Tamadaba oppe i fjella. Dette er et beskyttet naturområde, fra havet ved GC-200/GC-2 og opp til den høyeste delen av kommunen. Vær oppmerksom på at det ikke går an å kjøre med bil opp til rekreasjonsområdet fra Agaete. Veien som går inn i dette området er GC-216.

Rekreasjonsområdet ligger på rundt 1.180 moh, og den høyeste toppen du ser herfra er Pico de la Bandera på 1.444 moh.

Her kan du oppleve den største furuskogen på Gran Canaria. Kanarisk furu (Pinus canariensis). Det er en campingplass og et piknikområde. Svært populært for Kanarierne, så i helgene, eller på fridager, kan det være en del folk her.

Dette er et fantastisk område, med en enestående utsikt nord og vest. Skogen er trolsk med skjeggete trær. En utflukt hit for piknik anbefales, og ta med noen kongler hjem!

Gran Canaria Vest Gran Canaria Vest Gran Canaria Vest Trollskogen Gran Canaria Vest Tamabada

Agaetedalen eller Valle de Agaete

Denne dalen er kjent for appelsinhagene, de tropiske fruktene, vinproduksjon og kaffe. Det er også en del hus som er satt i stand til bygdeturisme. En virkelig naturskjønn dal. Ja, dette er et utrolig frodig og spesielt område.

Valle de Agaete Gran Canaria

Dalen strekker seg fra Agaete og opp mot El Sao, som er den øverste bebyggelsen i Barraco de Agaete. På veien, GC-231, opp dit passerer du flere tettsteder som Urb. la Suerte, Las Cuevecillas, Lomo de San Pedro, Vecindad de Enfrente og Los Berrazales.

Klimaet her gjør sitt til at dette er det eneste stedet i Europa, hvor det kan dyrkes kaffe, men så ligger jo også denne delen av Europa på den Afrikanske kontinentalsokkel. Det er derfor flere små kaffe plantasjer hvor de produserer og selger kaffe, og på en av dem har de det eneste Europeiske kaffeakademi.

Det er naturlig nok i liten skala det produseres kaffe, så du finner den ikke på supermarkedet. Prisen er høy og det er også kvaliteten.

Vinen som produseres i dalen er også av høy kvalitet, og den har vunnet flere priser.

Nyt en dag i dalen med vin og kaffesmaking.

  • Valle de Agaete

Agaete – byen

I byen Agaete er det et historisk sentrum, eller gammelby om du vil. Her ligger blant annet kirken La Conceción, som ble bygget i 1874 etter en brann i den gamle. Byggingen av denne kirken førte til en utvikling av byen så rundt torget er det flere gamle fine bygg.

Kort sagt er byen et sted hvor de autentiske tradisjoner har overlevd, og hvor roen og skjønnheten i landskapet, mellom palmer og frukttrær, gir deg muligheten til å nyte livet. Ta deg noe leskende på en av barene i området ved kirken 🙂

  • Agaete Gran Canaria

Maipés de Agaete/(Necrópolis del Maipez)

Rett ovenfor byen, på vei opp dalen, ligger det er arkeologisk park, Maipés de Agaete. Dette er et hellig sted fra tiden før erobringen. Det er en gravplass med nærmere 700 graver, hvorav noen er 1300 år gamle, og en av de mest spektakulære gravplassene på Gran Canaria.

De fleste gravene er steinkonstruksjoner, med flat topp, opp til 8 meter i diameter og 3 meters høyde. De er naturlig nok av vulkansk stein fra området, og «gravhaugene» består kun av stein bortsett fra der hvor liket ligger/lå. Det er også funnet kister i gravene. Normalt er det et lik pr grav, og noen har to.

En del av gravområdet er omgitt av en tørrmur. Gravene utenfor antar man var for Kanariere som ikke var verdig den helligste grunnen, eller for utlendinger som har strandet på øya før erobringen.


Puerto de Las Nieves

På kysten utenfor Agaete ligger Puerto de Las Nieves. Dette er et flott sted å ta en tur til. En riktig koselig by, med en fin promenade langs havet og stranda i byen.

Det er mange restauranter i strandsonen med flott utsikt, og mange butikker i byen. Skal du ha et godt fiskemåltid, er dette et sted å dra til. Byen har jo en fiskeflåte, så det er kortreist mat.

Når det er dårlig vær, med høye bølger, er det også fint å reise hit for å oppleve havets krefter.

Byen har en populær strand i sentrum, Playa de Las Nieves, men den kan så klart ikke sammenlignes med de på sørkysten.

Det er fra denne byen Fred. Olsen har sin hurtigbåt/ferge over til Tenerife. Når man sier at man drar fra Agaete til Tenerife, så mener man faktisk Puerto de Las Nieves.

I havet rett utenfor havnen ligger en holme med et spisst fjell. Tidligere, før et voldsomt uvær, så dette ut som en hånd med en finger som stakk opp fra havet. Den heter Dedo de Dios, Guds finger. Egentlig burde den vel hett Dedo de Diablo, siden den kommer nedenfra, men den gjør altså ikke det 🙂

  • Puerto de Las Nieves, Agaete, Gran Canaria

Puerto de Las Nieves – Litt historie

Kapellet/kirken i Puerto de Las Nieves har eksistert i snart 5 århundrer, men dagens versjon er et resultat av stadige renoveringer og utbygginger.

Kirken ble bygget ved siden av et fortifisert tårn som ble satt opp av den spanske kapteinen Alonso Fernández de Lugo i 1481 til støtte for erobringen av Gran Canaria. Det var kapteinen selv som i ettertid dedikerte kapellet til Virgen de las Nieves (snøjomfuen), som han hadde en forkjærlighet til.

Navnet Puerto Las Nieves har derfor ingen ting med snø i havna å gjøre, men viser til en utgave av jomfru Maria. Navnet kommer fra en åpenbaring hun hadde gjort i en drøm til en pave, og annonsert snø i august. (Hennes dag er normalt den 5. august rundt i de katolske land.)

Etter erobringen i 1483 gav den spanske kongen eiendommer i Agaetedalen til Alonso Fernández de Lugo, hvor han skulle dyrke sukkerrør og bygge et raffineri. Den første innhøstingen kom allerede i 1486. Plantasjen strekte seg fra landsbyen Agaete, og ned til Las Nieves, hvor raffineriet ble bygget og sukkeret ble produsert. På denne tiden var sukker kjent som det hvite gull, for det var et luksusprodukt, som ble solgt for høye priser i Europa.

I 1494 solgte Alonso Fernández de Lugo plantasjen til handelsmannen fra Genova, Francisco de Palomares, og dro for å erobre Tenerife og La Palma. Alonso Fernández de Lugo var tross alt en kriger, og ikke en jordbruker. (På grunn av ham har blant annet La Palma den samme skytshelgen, Virgen de las Nieves.)

Broren til Palomares, Antón Cerezo, overtok driften av raffineriet, og disse to utvidet virksomheten og gjorde den mer lønnsom, med eksport til Spania og Nord-Europa. Raffineriet var i drift i 150 år.

I et dokument fra 1532 lovet Cerezo og hans kone Sancha Díaz de Zorita å sette opp et kloster og et kapell dedikert til Virgen de las Nieves. Klosteret ble aldri bygget, men kapellet kom under deres, og deres etterfølgeres beskyttelse. (Teksten er fritt oversatt fra oppslag i landsbyen.)

Strender i kommunen Agaete

I Puerto de las NievesGran Canaria Vest er det en bystrand (se over), og det er havsbassenger som beskytter mot bølgene. Hvis du følger promenaden langs havet mot nord, kommer du til disse. I dette området ble det utvunnet salt fra sjøvann tidligere.

  • Havsbassenger Puerto de las Nieves

I denne kommunen, mot Aldea, ligger en strand med navnet Playa de Guayedra. Det er en strand med vanskelig tilgang og består av sort sand og steiner. Det blåser ofte her siden den ligger ut mot vest.

Det er to strender til, Playa de Sotavento og Playa de Faneroque. De har samme egenskaper som først nevnte.

Mot kommunene Gáldar ligger Playa del Juncal, en bukt med rolig sjø og steinstrand. Det er også to strender til, La Bahia del Trumán eller de la Caleta, og la Playa de las Salinas. Begge har steinstrender og moderate bølger.

Det er fine muligheter for alle typer vannsport, surfing, windsurfing, dykking og seiling.

Noen hurtiglenker:

  • For informasjon om Gran Canaria vedrørende geografi, administrasjon, opplevelser, aktiviteter, strender, shopping med kart, markeder og klima, gå til siden Gran Canaria.
  • Dypere informasjon om klimaet på Kanariøyene finner du her.
  • Informasjon om vestsiden av Gran Canaria er her.

Hvis du liker sidene våre, så hadde vi satt stor pris på om du likte de på Facebook, Twitter, G+1 og Pin it. Det gir oss motivasjon til å jobbe videre.


Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin