Naturiststrender Etikette

Hvordan oppføre seg på en naturiststrand/ Regler for naturiststrender/ Etikette på naturiststrender

Litt etikette, eller hva bør du passe på hvis du besøker en naturiststrand? Her er en oversikt over hvordan de fleste besøkende forventer at også du skal oppføre deg.
Det er mange regler for hva en kan gjøre, og ikke gjøre, på en vanlig strand.

Kanariøyene er det ofte skilt som forteller deg reglene om hva du kan eller ikke kan på svært mange strender. Denne informasjonen er illustrert med symboler slik at det kan forstås av de besøkende uansett hvilket språk de snakker.

Mest normalt er oppslag om forbud mot camping, spill, musikk, hunder med mer. Men de forteller ikke om etikette, og det gjøres det jo heller ingen andre steder i verden. Dette er noe en skal kunne, eller i hvert fall burde kunne.

Mange naturiststrender ligger noe utilgjengelig og har ikke slike skilt, og heller ikke her er det oppslag om etikette naturlig nok. Likevel forventes det av deg at du oppfører deg etter visse normer. Lenger ned på siden vil dette bli beskrevet.Hvorfor drar folk til en naturiststrand/ nudiststrand/ nakenstrand/ fristrand/ FKK strand?

De som drar på slike strender ønsker, som alle andre, å nyte sol og hav. Fortrinnsvis i stillhet for å slappe av.

Det som er ulikt, derimot, er at de ikke ønsker å bruke badetøy. Dette er de mest vanlige begrunnelsene:

 • De liker ikke vått og klamt badetøy.
 • De ønsker ikke skiller på kroppen etter sola.
 • De føler seg friere på slike strender.
 • De syntes det er behagelig med sjø og sol på hele kroppen.
 • Det er normalt lite kroppsfiksering på naturiststrender, så det passer for folk i alle aldre, alle fasonger og med alle slags skavanker.
 • Det er også populært for folk med psoriasis å besøke slike strender for å lindre plagene.

I henhold til naturistforeningen på La Palma sin side om regelverk kan du lese dette i kortform og fritt oversatt:

Spanjolene har loven på sin side som gir dem rett til nakenhet, og lovverket definerer ikke dette som ekshibisjonisme. De mener at naturistene ikke kan være ansvarlige for andres fordommer, og at en ikke skal lære opp barn til at enkelte kroppsdeler er mindre verdige enn andre. Ved å tvinge barn til å dekke til enkelte kroppsdeler mener de at en formidler at disse kroppsdelene er negative, og forbinder nakenhet med sex.

Naturiststrender etikette
Regler/ etikette/ normer/ råd for naturiststrender:

Her er noen tips og råd til bruk på naturiststrender, nudiststrender, nakenstrender eller hva man nå enn kaller det. Litt etikette.

Om stranden er på en Kanariøy eller ikke så kan disse brukes:

Ta med:
 • Husk å ta med solkrem med høy nok faktor slik at du ikke blir solbrent. Det er ikke sikkert at alle kroppsdeler er like vandt til sol.
 • Ta med deg det du trenger for å ha et fint opphold på stranden. Slike strender har normalt ikke kiosk eller butikk i nærheten. Du kan heller ikke forvente at andre har med noe ekstra slik at de kan låne det ut til deg.
 • Hvis du vil høre på musikk, så bruk øre-plugger slik at du ikke forstyrrer de andre.
Ta en sjekk:
 • Sjekk om det er vanlig praksis med naturisme på stranda før du tar av deg alt. Naturisme er tillatt over alt i Spania, men det forventes at det blir praktisert der det er normalt. Oversikt finner du på sidene til theislandsinthesun.com om de enkelte øyers naturiststrender (se linkene lenger ned på siden). Det Spanske Miljøverndepartementet har også anmerket om det er en naturiststrand i sin Strandguide (nudismo).
 • De strendene på Kanariøyene, som er å betrakte som naturiststrender, er også for de som bruker tekstiler, og ofte visa versa. Mange strender har derfor en god miks. Hvis det er normalt at naturistene bruker en del av stranda, så bør også du som naturist bruke den. Unngå provokasjoner. Gjensidig respekt er viktig. Mange naturister liker ikke å ligge ved siden av folk med tekstiler, og mange med tekstiler er ikke begeistret for de uten.
På stranda:
 • Naturister er normalt like lite glade i «kikkere» som andre er i «blottere».
 • Ikke fotografer på en naturiststrand, eller vær forsiktig. Hvis du tar bilder av de som er med deg, så pass på at ikke andre blir med på bildet uten tillatelse. For all del ikke driv med snikfotografering.
 • Ikke legg deg helt inntil de andre på stranda hvis det er god plass. Det kan virke påtrengende.
 • Oppfør deg anstendig. Slike strender er også for barnefamilier.
 • Ikke ikke vær påtrengende. Det er stor sannsynlighet for at de andre på stranda er der for å få ro og fred ved havet.
 • Ta med deg søpla hjem, eller til nærmeste søppelkasse.FKK-strender.

Merk deg at på strender som er merket med FKK skal den normale bekledningen være i Adam og Evas drakt i henhold til vanlige normer i Europa. Slike strender skal ha en tekstilstrand i nærheten. (Begrepet FKK er forklart på siden Naturiststrender Kanariøyene.)

Kanariøyene er dette ikke en normal merking, så her kan du finne gjester med og uten klær på en FKK-strand.

Deler av stranda i Maspalomas og Playa del Inglés i sør på Gran Canaria har FKK-merking, men myndighetene har ikke anledning til å forby folk med tekstil på en slik strand.

Vær oppmerksom på at folk med badetøy, som vel og merke ikke er i følge med en naturist, i verste fall kan bli betraktet som en kikker på en FKK-strand.

Aktuelle linker:

Strender Kanariøyene. Her kan du få informasjon om merking, vær, vind, tilstand og alt mulig annet, samt om sikkerhet.

Hovedsiden for naturiststrendene er: Naturiststrender Kanariøyene.

Så følger undersidene for de enkelte øyers naturiststrender:

Ha et fint opphold på en kanarisk naturiststrand!Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin