Santa Luzia, Branco og Razo

De ubebodde øyene Santa Luzia, Branco og Razo.

Denne siden er om de ubebodde øyene Santa Luzia, Branco og Razo, som er blant de vestre Barlaventoøyene i Kapp Verde. disse ligger mellom São Vicente og São Nicolau.

Santa Luzia

Santa Luzia (Ilhéu Santa Luziaer fra 1990 erklært som offentlig eiendom, og ansees som en viktig naturpark for Kapp Verde øyene. Alle de tre øyene Santa Luzia, Branco og Razo inngår i denne.

Historie

Øya er ubebodd, men slik har det ikke alltid vært. Det har faktisk vært flere forsøk på å bosette folk, men siden Santa Luzia har et svært tørt klima, og mangel på konstant vann, har dette mislykkes. Derfor har det aldri vært konstant bosetting her.

De første forsøkene ble gjort på slutten av det 17. århundre. I 1800 bodde det rundt 20 personer på øya. Det var hovedsaklig bønder som sendte melk, kjøtt og skinn til naboøya São Vicente. Produktene skal ha vært av utmerket kvalitet. Ut over dette, og fisk, naturlig nok, samlet de også noe som heter Urzela. Dette er en type lav de brukte før i tiden for å lage fiolett blekk.

Hvis du dra hit ser du ruinene fra deres forsøk på bosetting, og et lite kapell dedikert til Santa Luzia. Det sies at presten var den siste som forlot øya på slutten av 60-tallet. Det har foreløpig ikke vært noen nye seriøse forsøk på ny bosetting eller turistutvikling. Det snakkes om å få til noe i forbindelse med legender, sjørøverskatter, mystiske forsvinninger etc, men det blir vel med snakkinga. Økoturisme er også vurdert som et fremtidig tiltak.

Dagens beboere

De eneste som bor fast på øya nå er katter og rotter etter de siste bosettingene. Og så klart fugler. Dette er også grunnen til at det har blitt et naturreservat. Det er mange sjeldne fuglearter her. I tillegg til trekkfugler og sjøfugler, er det også to endemiske arter. Det vil si de finnes kun her og på øyene/holmene rundt. Både de og havskilpadden er truede arter på grunn av ulovlig fangst. Det er jo ingen som ser bandittene, så det er fritt frem for slik folk.

Det er også noen fiskere som holder til her noen dager i uka, men de regnes ikke som fastboende. De mener at fisket rundt øya har sett bedre dager på grunn av europeiske større båter, som gjør inn store innhugg i fiskebestanden.


Hvordan komme seg til øya.

For å komme hit må du leie en fisker til å ta deg over. Enklest er det fra Calhau øst på São Vicente. Hver vei tar dette rundt 2 timer. Du kan enten få ham til å vente til du skal tilbake, eller avtale om henting.

SANTA LUZIA Kapp verde - Santa Luzia, Branco og Razo

Geografi

Santa Luzia er på 35 kvadratkilometer, 13 km lang og 5 km på det bredeste. Den høyeste topp er på 395 meter, og heter naturlig nok Monte Grande. Øya blir administrert av São Vicente.

Det er store kontraster på øya. I sør er det strender med sanddyner, og den nordlige kysten er mer brutal. Øya har lite vegetasjon, men havet er blått 🙂

Santa Luzia Kapp Verde fra lufta - Santa Luzia, Branco og Razo

SANTA LUZIA Kapp Verde - Santa Luzia, Branco og Razo

Branco og Razo

Mellom Santa Luzia og São Nicolau ligger to andre små øyer som inngår i reservatet. Det er Branco og RazoDisse to holmene har et spesielt vern, så det er ikke lov til å gå i land på dem, uten spesiell tillatelse, pga fuglelivet. Vil du se fugleliv, sjeldne fugler eller Guano (fugledritt) så er det nok av det her. 🙂

Branco

Branco (Ilhéu Branco) er rundt fire kvadratkilometer og oppkalt etter fargen på kalksteinene som danner øya. Hvit øy. Det høyeste punktet her er på 327 moh. Den er rektangulær 4 km lang og 1 km bred. Adkomsten er vanskelig siden det omtrent alltid er brå sjø rundt øya.

Det har bodd en øgleart her og på Razo, som heter Macroscincus coctei, Kapp Verdes store øgle. Den er ikke sett siden tidlig på 1900-tallet, så den regnes som utdødd. Dette på grunn av jakten på den etter skinnet og som mat. Kapp Verdes store Gekko derimot lever her fortsatt. Øya har et rikt fugleliv, og er klassifisert som et viktig hekkeområde.

Branco Kapp Verde fra lufta - Santa Luzia, Branco og Razo

Razo

Razo (Ilhéu Razo) er kjent for fuglene som holder til her. Blant dem er det en som heter faktisk Razo (Alauda Razae), eller Razolerke på norsk, og dette er en endemisk art. (Den er kun her.)

Razolerke Razo Kapp Verde - Santa Luzia, Branco og Razo

Det høyeste punktet her er på 165 moh. Øya er 3 km lang og 2,4 km bred. Høyeste punkt er på 164 moh. Den er trolig 123 millioner år gammel. Det er lite vegetasjon her, bortsett fra et område med gress i sørvest. Det er klipper langs hele kystlinjen.

Razo kapp Verde - Santa Luzia, Branco og Razo

Razo Kapp Verde fra sjøen - Santa Luzia, Branco og Razo

Kart Santa Luzia, Branco og RazoFølg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin