Den helt spesielle øya!
Lanzarote har spektakulære strender, et utrolig vulkansk terreng og et flott klima, samt en særegen stil. Dette gjør den helt spesiell.
Lanzarote ligger mellom Fuerteventura og La Graciosa i øygruppen Kanariøyene, som igjen er en øygruppe i Makaronesia. Av Kanariøyene er Lanzarote nærmest Afrika, kun 100 km.
Lanzarote, har som de andre Kanariøyene, mye og by på. Det er en veldig spesiell øy, og skiller seg markant ut fra de andre. Det er også en populær øy for turister, også fra Norge. Her kan du nyte de flotte strendene, steke poteter over et hull i bakken på grunn av varmen fra det indre, oppleve en steinørken fra de siste vulkanutbruddene, og mye mye mer.
Om Lanzarote
Lanzarote er den fjerde største øya av Kanariøyene med noe under 145.000 innbyggere. De viktigste inntektskildene er turisme (fra 1960-tallet) og jordbruk. (les om vin lenger ned)
Øya er kjent som en vulkansk øy. Se lenger ned på siden.
Det høyeste punktet på Lanzarote er på 671 m, Peñas del Chache, Frama.
Befolkningen er i all hovedsak spanske (ca 74 %). I tillegg til dette er det Colombianere, Engelskmenn, Marokkanere, Tyskere, Irlendere, Ecuadorianere, Vest Afrikanere, Kinesere, Indere og diverse andre. Dette gjør øya til et multikulturelt samfunn.
Sidene våre gir mye informasjon og tips om ferie, reiser, opplevelser, shopping, turer, vær og klima. Klikk deg rundt 🙂
Lanzaroteposten har laget en guide for nybegynnere med informasjon om det man ofte lurer på:
Til og fra flyplassen – De tre turiststedene – Penger og kort – Vann – Melk – Kjøre bil – Taxfree-varer – Været – Finnes det slanger og andre «farlige» dyr på Lanzarote? – Gi tips,eller ikke? – Utflukter – WiFi – Barn – Shopping – Medisinsk hjelp – Kan jeg leie rullestol og /eller rullator når jeg er på Lanzarote? – Det norske miljøet på Lanzarote – Sjømannskirken på Lanzarote – Vikinghuset.
Gå inn på linken over!
Cæsar Manrique
Hele øya er preget av arkitekten Cæsar Manrique, (født i Arrecife på Lanzarote). Han startet turistutviklingen og har satt begrensninger på fargevalg, høyder på bygg og mye mer for å skape harmoni. Dette for å ta vare på kulturarven, og det medvirket til at øya ble et Biosfærereservat. Han har også etterlatt seg noen flotte turistattraksjoner som må besøkes. Uten ham hadde Lanzarote ikke vært den øya vi ser og opplever i dag.
Cæsar Manrique har dessuten designet flere utsiktspunkter, badeanlegg m. m. på de øvrige Kanariøyene.
Turismen har vært øyas viktigste inntektskilde siden turismen startet på 1960-tallet. Ved siden av turisme er også jordbruk en viktig næringsvei. Nordmenn var faktisk noen av de som først kom i store skarer. Det har gjort at øya har litt norsk særpreg enkelte steder.
Det mest riktige kartet for Kanariøyene finner du på linken her til Kart Kanariøyene!
Administrasjon
Lanzarote er en del av provinsen Las Palmas. Øya har et areal på 845,9 km². Administrasjonssenteret (hovedstaden) er Arrecife.
Lanzarote er delt inn i sju kommuner:
- Arrecife
- Haría
- San Bartolomé
- Teguise (med øya Isla de La Graciosa + fire mindre øyer)
- Tías
- Tinajo
- Yaiza
La Graciosa ble i juni 2018 anerkjent som den 8. bebodde Kanariøya, og ikke bare som en del av naboøya Lanzarote. Denne anerkjennelsen fører til at La Graciosa vil ha et eget budsjett med delvis administrativt selvstyre, men vil fortsatt være en del av kommunen Teguise på Lanzarote. Øya skal heller ikke ha eget øyråd (administrasjon), som de større øyene har.
Arrecife – Lanzarotes hovedstad
Dette er vel den eneste byen på øya som ikke er helt hvit. Den minner om en helt vanlig stor spansk by. Arrecife har øyas høyeste bygg (det er forøvrig begrensninger på byggehøyden på øya), og en fantastisk flott bystrand. Dette gjør at det faktisk går an å dra på by- og badeferie samtidig. Byen har en lang strandpromenade.
I hovedstaden ligger naturlig nok også administrasjonssenteret for øya.
Turistattraksjoner:
Av de største turistattraksjonen på øya kan nevnes:
- Montañas del Fuego (Se under om Timanfaya nasjonalpark)
- Monumento al Campesino, Monument til bonden. Dette ble opprettet for å vise det vanskelige arbeidet bøndene hadde for å få produkter ut av det tørre landskapet. Monumentet er designet av César Manrique. Museet var et gammelt hus, restaurert og utvidet av kunstneren, som siden sekstitallet var involvert i en kampanje for å redde og bevare den Kanariske arkitektur.
- MIAC Castillo de San José. The International Museum of Contemporary Art MIAC ligger i den gamle festningen Castillo de San José. Museet ble opprettet i 1975 for å «fremme, samle og vise de mest betydelige verk av moderne kunst.» Det ble opprettet på initiativ fra César Manrique, som også sto for ombyggingen og oppussingen av festningen, som på det tidspunktet var falleferdig.
Noen flere av Lanzarotes flott attraksjoner:
- Mirador del Rio. Dette er et flott utsiktspunkt over øya og La Graciosa tegnet av Cæsar Manrique.
- Jameos del Agua. Her er det en hule med en naturlig innsjø, hvor det bor blant annet noen blinde hvite krabber på ca 1 cm. De er kun her i hele verden. Det flotte anlegget rundt grotten er designet av Manrique, og grotten brukes både til selskapeligheter og konserter.
- La cueva de los Verdes Dette er et besøk til det indre av jorda. En spektakulær opplevelse. Tunnelen/hulen/røret er dannet etter et utbrudd fra vulkanene La Corona for ca 5.000 år siden, og er en av de mest omfattende og interessant du kan finne. Det er minst 16 huler huler her også, og tunnelen blir regnet for å være den lengste lavatunnelene i verden. «Tunnel of Atlantis«. Det er forøvrig en konsertsal her.
- Jardin de cactua. Dette kaktarium, var det siste arbeidet César Manrique på Lanzarote i 1991. Her er det mer enn fjorten hundre forskjellige arter av kaktus fra både Amerika, Madagaskar, Kanariøyene, Marokko, Etiopia og andre ørkenregioner på jorda.
- Cæsar Manriques hjem. Museet er det tidligere hjemmet, og atelieret, til César Manrique, tegnet av kunstneren selv så klart. Hovedattraksjonene er selve bygningen, og de utstilte kunstverkene av Manrique og øvrig kanarisk kunst.
Andre attraksjoner er.
- Castillo de Santa Bárbara – Teguise – Piratmuseet. Dette museet er i en gammel festning oppe på/ved en vulkan. Museet forteller historien om alle pirater og angrep på Kanariøyene. (Se egen side)
- Rancho Texas Park: Foruten cowboy- og lassoshow, kan du se ulike dyr, alligatorer, papegøyeshow og rovfuglshow
- Aquapark: Vannpark i Costa Teguise
- Skulpturpark under vann utenfor Playa Blanca
Noen til i sør:
- Salinas de Janubio. Hvis du er på ferie i området rundt Playa Blanca og vil på en liten biltur, så kan du ta LZ-2, ta av på LZ-703 mot La Hoya. Etter avkjøringen og en rundkjøring vil du straks komme til Salinas de Janubio, et saltuttak. Saltuttaket Salinas de Janubio ble bygd på slutten av 1800-tallet, nærmere bestemt i 1895 av Vicente Lleó Benlliure. Hans nevø ferdigstilte anlegget i 1945. Saltuttaket er fortsatt i bruk med støtte fra EU. Det er nå erklært som et beskyttet naturområde. Landskapet og den økologiske verdien sammen med kompleksiteten og originaliteten gjør det til en av de viktigste saltuttakene i verden. Anlegget er lagt rundt en lagune som ble formet av utbruddet fra Timanfaya. Opprinnelig ble havvannet pumpet opp og inn i anlegget av fem vindmøller.
- Los Hervideros – Hulene i vannkanten. Etter saltuttaket kommer du til Los Hervideros. Denne kysten har mange undersjøiske grotter dannet etter vulkanutbruddet i 1730-1736, og formet av erosjon og havets krefter. På utsiktspunktet langs veien ser du to åpne grotter, og når bølgene står på kan det bli litt av et skue.
- El Golfo. Videre på LZ-703 kommer du til landsbyen El Golfo, oppkalt etter en nærliggende lagune. Hvis du stopper på parkeringsplassen i svingen før du kjører ned til landsbyen og går litt sørover. Kommer du til en grønn lagune. Grønnfargen kommer av alger som lever i lagunene. Den er erklært som naturreservat, så det er ikke lov å bade der, men det virker heller ikke særlig fristende. Landsbyen El Golfo har mange restauranter langs havet med en fantastisk utsikt. En lunsj her er perfekt, eller et aftensmåltid med fersk fisk ved solnedgang.
Aktiviteter
Det muligheter for alt av vannaktiviteter som dykking, surfing og vindsurfing, samt golf og fotturer. Utflukter på land og til sjøs. Det er til og med en ubåt du kan bli med fra Marina de Puerto Calero.
Nordmenn liker å gå tur. Om det er i Norge eller et annet sted i verden, spiller ingen rolle. Dette har du så klart mulighet til på Lanzarote også.
Hvis du ønsker selskap er det to grupperinger som arrangerer turer:
- Walking With The Vikings arrangere noen turer i måneden, som avsluttes med en hyggelig lunsj. Medlemskapet er gratis, og gruppen har en egen Facebookside.
- Nordisk Forening Lanzarote arrangere turer i tillegg til sosiale aktiviteter som quiz og hesteskokasting, for å nevne noe, og fester. Foreningen har eget nettsted og Facebookside. De har faktisk holdt på siden 1989.
Hvis du er på Lanzarote så benytt anledning til å få med deg en eller flere turer i hyggelig lag!
Strender.
På Lanzarote er det et stort utvalg av alle typer strender. Hvit eller sort. Rolig vann eller bølger. Noe for en hver smak.
Havet er vanligvis relativt rolig i strandområdene med en årlig gjennomsnittstemperatur på 19,5 grader. Det er mange flotte strender rundt på øya. De mest kjente for turister er i/ved Playa Blanca, Puerto del Carmen og i Teguise – Costa Teguise og Famara.
Forøvrig så er omtrent hele kyststripen fra Puerto del Carmen til Arrecife en eneste lang fantastisk flott strand, også med strandpromenade.
Papagayostrendene på sørsiden av øya er fantastiske, og kanskje de flotteste på øya. De passer for alle (med og uten tekstiler).
For de som ikke liker fargeskiller på huden er det også muligheter for det. Charco del Palo på nordøstsiden er nærmest en liten småby for naturister.
Hvis du ønsker informasjon om strendene vedrørende:
- Sikkerhet og flaggmerking
- Blått flagg
- UV-indeks
- Oversikt over strendene med siste registrering av tilstand og kvalitet på vannet
- Værmeldinger
- Tidevann
- Vind
- Varslinger for regn og skyer
Gå til siden Strender Kanariøyene.
Informasjon fra Miljøverndepartementet om noen av strendene: Papagayo, Playa Blanca, Flamingo, Playa de los Pocillos ved Puerto del Carmen og Playa del Reducto i sentrum av Arrecife.
Klima
Det er et flott klima på øya med et stort antall av soltimer. Gjennomsnittstemperaturen er på 22 grader.
For mer informasjon om klima og Calima se Klima Kanariøyene.
Lanzarote har et ørken klima og grenser til tropisk klima.
Fra: Agencia Estatal de Meterologia:
Vernede områder
Lanzarote ble erklært som Biosfærereservat i 1993. Det var første gang at UNESCO hadde erklærte et helt territorium som helhet, inklusiv befolknings-sentrene, for Biosfærereservat.
Det er 12 verneområder, naturparker på øya.
Timanfaya nasjonalpark skiller seg spesielt ut. Her kan du kjøre gjennom en steinørken, og se hvor ugjestmildt et vulkanutbrudd kan bli. Naturen blir helt ufremkommelig i steinmassene.
Vinproduksjon
Vinprodusentene har et problem her, men de klarer å lage god vin likevel. Det er ikke naturlig vann på øya, så alle vinbuskene ligger godt beskyttet. Ofte i groper som beskytter mot vinden, og som kan samle opp det regnet, eller duggen som måtte komme. Det gjør det jo så klart problematisk med druesankingen, som i Frankrike og andre land, gjøres med maskiner som raser gjennom rankene. Her må druene håndplukkes i sine groper. Jordsmonnet setter også sin spesielle smak på vinen, noe som gjør den spesiell.
Nordmenn på Lanzarote
Det er i underkant av 250 fastboende nordmenn på Lanzarote, 250 til 300 bor der i 3 til 6 mnd, og i høysesongen fra november til påske er det 3.000 til 5.000 besøkende fra Norge hver måned.
Pr 1. janauar 2017 er det eksakte tallet på fastboende nordmenn 225.
Oslo Røde Kors har helsefeiesenter, Casa Heddy, i utkanten av Puerto del Carmen. Her er det lagt til rette for fysisk og medisinsk fremgang, med en mengde aktiviteter. Senteret ble åpnet i 1975, og Oslo Røde Kors overtok det i 1981.
Det er ikke norsk skole på øya, til det er det norske samfunnet for lite, men det finnes en populær engelsk skole.
Nordmennene har en fast sammenkomst som heter Fredagspilsen i Puerto del Carmen. Svært populært!
Ola i sola, eller Ola Kjeldstad, har Lanzarotes eneste norske nettavis på nettstedet lanzaroteposten.com. Her holdes nordmenn, og andre, oppdatert om hva som skjer på solskinnsøya, illustrert med flotte bilder.
Den Norske Sjømannskirken holder til i Puerto del Carmen.
Les også over under Aktiviteter.
Shopping
På Lanzarote kan du handle med stil i det store kjøpesenteret i Puerto del Carmen, eller velge et av øyas mange markeder. Det største og livligste finner du i den gamle hovedstaden Teguise hver søndag. Der er det hundrevis av salgsboder.
Den største ansamling av kjøpesentre og forretninger ligger på begge sider av LZ-2 ved Playa Honda før du kommer til Arricife på vei nordover.
Her er et kart over øyas shoppingsentre:
De viktigste feriestedene er:
Østsiden
- Costa Teguise ligger på østsiden og litt nord for hovedstaden og tilbyr alle typer innkvartering og aktiviteter. Det er et av de mest populære feriemål på øya for familier.
- Puerto del Carmen ligger på den sørøstlige delen av øya, og er også et av de viktigste stedene å dra for turister. Den er og populært for nordmenn. Det er stort utvalg av tilbud her fra butikker til barer og restauranter, samt flotte streder i nærheten. I byen er det et havsbasseng. Her er det til og med natteliv!
- Puerto Calero. En oase for fred og ro. Her er en av Spanias mest moderne og populære havner, med mange restauranter i havneområdet. Passer kanskje best for de med litt tykke lommebøker siden det er flere dyre motebutikker her.
Sørsiden
- Playa Blanca ligger på sørsiden av øya og er det tredje største turistområde på Lanzarote. Flotte hvite streder og stort utvalg i utesteder. Herfra går fergen til Fuerteventura, og man kan se over dit. Playa Blanca er en koselig by med blant annet en flott og populær gågate, også med mange butikker, samt en hyggelig strandpromenade med restauranter, barer og butikker.
- Marina Rubicon ligger mellom Playa Blanca, og de flotte Papagayostrendene. Nærmere bestemt vegg i vegg med Playa Blanca. Strandpromenaden fra Palaya Blanca går også hit. Dette er en flott havn med mange restaurant. Det er og mange hoteller i dette området.
Bortenfor dette området starter Papagayostrendene.
Nordsiden
- Famara er en liten by i på nordkysten. Fra den lange flotte stranda ser du La Graciosa. Siden den ligger mot nord er nok dette mest populært for surfere. Området med bungalower kalles av noen «The Norwegian Village» (bildet nummer to)(Bildene er tatt en tidlig morgen). Grunnen til dette navnet skal være fordi det var nordmenn som først bosatte seg der.
Og noen til:
- Teguise var den gamle hovedstaden frem til 1852. Det har blitt en av de viktigste turistattraksjonene, og er det kulturelle sentrum på øya. Kanarisk arkitektur, museum etc har ført til at byen er erklært som et arkitektonisk historisk område.
- Haría er den gamle byen i kommunen med samme navn. Den ligger inne i landet og er en koselig by. Det er her hjemmet til Cæsar Manrique ligger (se over). Mer informasjon om Haría kan leses på denne siden til Lanzaroteposten.
- Charco del Palo denne landsbyen ligger nord på øya og er et yndet sted for de som ikke er så glade i å ha på seg tekstiler, en naturistlandsby. Det er ingen strender her, kun bading i naturlige bassenger.
Vulkaner på Lanzarote
Mellom 1700 og 1736 hadde mer enn 100 vulkaner utbrudd og dekket 50 kvadratkilometer med lava. Det siste utbruddet var i 1824, fra Timanfaya, som fortsatt er aktiv. Siden det er så lite regn her, er det lite med vegetasjon som har grodd opp. Dette fører til at det ser ut som om utbruddet var nylig.
Historie
Lazarote var antakelig den første av Kanariøyene som ble befolket. Det er mulig Fønikerne bosatte seg her allerede rundt 1100 før Kristus. Det er også funnet spor etter Romerske gjenstander fra de første århundrene etter Kristus. Ingenting tyder på at de bosatte seg der, men det var muligens handel med øya. Etter romerrikets fall gikk øya, og de andre Kanariøyene, i glemmeboka, til år 999 når araberne ankom.
Lancelotto Malocello fra Genova gjenoppdaget øya i 1312. Han var på leting etter de savnede brødrene Vandino og Ugolino Vivaldi, som hadde seilt til Kanariøyene i 1291 på vei til India. Lancelotto Malocello ble der i nesten tjue år til han ble kastet ut etter urbefolkningens opprør. Nesten 100 år senere, når Jean de Béthencourt erobret øya i 1402, kunne de fortsatt se fortet som Malocello hadde bygd over Teguise.
Starten på slavehandelen var etter to Kastiljanske ekspedisjoner i 1385 og 1393. Hundrevis av urbefolkningen ble fanget inn og solgt som slaver i Spania.
Béthencourt
Béthencourt var en oppdagelsesreisende fra Normandi, som hadde fått tillatelse fra Henrik III av Castila til å erobre Kanariøyene. Militær støtte fikk han av Gadifer de La Salle og finansiering fra Paven i Rom.
Béthencourt og La Salle dro fra La Rochelle den 1. mai 1402 med en besetning på 280 mann. Dette var hovedsakelig normannere og spanjoler som ønsket å tjene penger raskt. På veien ble de liggende noen uker i Cádiz i Spania og der deserterte flesteparten, så det var bare 53 mann igjen når de reiste videre.
De gikk i land på Lanzarotes nordside der den fattige befolkningen ikke klarte å gjøre motstand. Béthencourt traff Kongen på Lanzarote Guadafia som ba ham om å avbryte angrepet og tilbød ham et slott ved Costa del Rubicón.
Det vider angrepet mot Fuerteventura endte i en katastrofe siden mennene gjorde opprør på grunn av manglende mat. På grunn av dette og mangelen på penger dro Béthencourt tilbake til Spania etter flere menn og forsyninger. Under fraværet overlot han Lanzarote til La Salle og Berthin de Benevals.
2. runde
Når Béthencourt kom tilbake hadde La Salle slått tilbake motstanden fra befolkningen, som med Kong Guadafia i spissen hadde kapitulert i 1404 og konvertert til kristendommen. Etter dette ble Fuerteventura erobret med hjelp av Lanzarotes befolkning. I 1404 hadde de i tillegg til Lanzarote og Fuerteventura også erobret La Gomera og El Hierro. Béthencourt ble utnevnt til Konge av Kanariøyene under Henrik III av Castilla, og fikk tak i spanske nybyggere og håndverkere, samt forsøkte på å få befolkningen omvendt til kristendommen. Byen Betancuria på Fuerteventura er oppkalt etter ham. Han ble faktisk også utnevnt til erkebiskop over øyene.
La Salle måtte senere forlate øyene, og Béthencourt overlot makten til sin slektning Maciot de Béthencourt.
Utvandring
Opp gjennom tidene har det vært en stor utvandring fra Lanzarote. Dette på grunn av tørke, sult og fattigdom. Hovedmålet har ofte vært Cuba og Venezuela, men det har også vært stor utvandring til andre søramerikanske land som Argentina og Uruguay. Texas har og vært et mål. Det kan nevnes at den første ordføreren i San Antonio i Texas, utnevnt 1. august 1731, var Juan Leal Goraz fra Teguise, og andre rådmann var Juan Curbelo også fra Teguise.
Navnet Lanzarote
Opprinnelig het øya Tyterogaka eller Tytheroygaka, noe som kan bety «en som alltid er oker» etter fargen på øyas terreng.
Det første navnet som er registrert for øya er Insula de Lanzarotus Marocelus. Det var Angelino Dulcert som i 1339 ga den det navnet etter Lancelotto Malocello. Deretter har navnet blitt forenklet til dagens Lanzarote.
Hvis du liker sidene våre, så hadde vi satt stor pris på om du likte de på Facebook, Twitter, G+1 og Pin it. Det gir oss motivasjon til å jobbe videre.
Del dette: