Kanariøyene

Øyene i syden

Kanariøyene har så mye å by på, som bare blir en drøm for oss fra det kalde nord.

Et behagelig helsebringende klima året rundt, flotte strender, svært variert natur med unike turmuligheter, et behagelig prisnivå, taxfri shopping, samt aktiviteter og severdigheter av alle slag for alle aldersgrupper. Du har muligheten til en ferie for bare å slappe av og lade batteriene, eller oppleve en aktiv ferie. Øyene gir deg minner for livet!
Kanariøyene heter Islas Canarias av latin Insulae canariae «Hundeøene» og er en del av øygruppene i Makaronesia.

«Et smil i Atlanterhavet med en sneip ut av venstre munnvik» var tidligere sjømannsprest på Lanzarotes beskrivelse av Kanariøyene. Det var en god beskrivelse!

De enkelte øyer.

Kanariøygruppen omfatter følgende bebodde øyer fra vest til øst:

 • El Hierro
 • La Palma
 • La Gomera
 • Tenerife
 • Gran Canaria
 • Furtevenntura
 • Lanzarote
 • La Graciosa (La Graciosa ble i juni 2018 anerkjent som den 8. bebodde Kanariøya, og ikke bare som en del av naboøya Lanzarote. Denne anerkjennelsen fører til at La Graciosa vil ha et eget budsjett med delvis administrativt selvstyre, men vil fortsatt være en del av kommunen TeguiseLanzarote. Øya skal heller ikke ha eget øyråd (administrasjon), som de større øyene har.)

(La Gomera og El Hierro er sneipen ned fra Tenerife.)

 • Chinijoøyene omfattes av: La Graciosa (nord for Lanzarote), Isla de Alegranza (nord for La Graciosa), Montaña Clara (nord for La Graciosa), Roque del Este (øst for Lanzarote) og Roque del Oeste. Det er kun La Graciosa som er bebodd).
 • Isla de Lobos mellom Fuerteventura og Lanzarote og er ubebodd.

Kanarifugel, Gran Canaria, Kanariøyene

Smilet som sjømannspresten beskrev er også ganske typisk for øyene. Lokalbefolkningen er stort sett muntre, hyggelige og med et smil; og ferierende i feriemodus smiler naturligvis også, for her er det mye å smile av. Bare tanken på det eventyrlige flotte klimaet frembringer et smil. Sneipen er også ganske beskrivende, for hvis en skal finne motivasjon for å slutte å røyke her, så må de helsemessige årsakene trekkes frem, og ikke fordi det er dyrt. For det er det aldeles ikke.

Det at de fleste hilser på hverandre når de treffes på gaten, kjente og ukjente, med Hola (stum h «ålla»), setter også et smil på tilværelsen, og gjør livet hyggeligere.

Dunas, Maspalomas, Gran Canaria, Kanariøyene Gran Canaria Kanariøyene Bandama, Santa Brigida, Gran CanariaGeografi, flora og fauna på Kanariøyene

Kanariøyene ligger vest for grenselandet mellom Marokko/Vest Sahara, og øst for Florida. Det er 108 km fra Marokkos kyst til Lanzarote. Det vil si like langt vest som Island.

Denne øygruppen på 7447 km² er tilholdssted for mer enn 19.000 arter av flora og fauna, og 5.000 av de er unike på planeten. Dessuten har Kanariøyene fire nasjonalparker, og mer enn 47% av øyenes territorium er beskyttet av avtaler og lover i FN, EU og Spania.

Heldigvis er det ingen farlige dyr her på øyene. (I henhold til Herodes Falsk, som forøvrig bor på Gran Canaria, så er de farligste dyra her norske pensjonister med gåstaver.)

Selv om øyene ligger på den Afrikanske kontinentalsokkelen, og derfor egentlig er en afrikansk øygruppe geografisk sett, regnes de for å være en del av Europa siden de tilhører Spania, selv om det er ca 1.500 km dit.

Kanariøyene er vel de øyene i Makaronesia som nordmenn kjenner aller best til, og Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote har det største besøket. Alle øyene er svært forskjellig i forhold til natur og klima, så det er ikke slik at hvis du har vært på en Kanariøy, så har du vært på dem alle. Alle gir deg en helt spesiell opplevelse som du kan ha glede av resten av ditt liv.

NASA Kanariøyene med haler, 2014-03-13 08.28.57
NASA Kanariøyene med haler

Kart Kanariøyene

Kart fra Google over Kanariøyene

Det mest riktige kartet for Kanariøyene finner du på linken her til Kart Kanariøyene!

Klima

Se egen side om klimaet på Kanariøyene. Husk at alle øyer har ulikt klima, og at det er store interne variasjoner!Administrasjon – Kanariøyene

Kanariøyene består av to regioner med hovedsete i Tenerifes hovedstad Santa Cruz de Tenerife, for de vestre øyene, og Las Palmas de Gran Canaria som hovedsete for de østre øyene. Ansvaret for Kanariøyene totalt sett deles også mellom disse to byene. Kanariøyene ble en egen autonom region i 1928, det vil si at de har selvstyre, men kan ikke løsrives fra Spania, selv om mange ønsker det. De har ansvar for skoler, universitet, helse og sosialvesen, kultur, urban og landlig utvikling og til dels politiet.

Litt data fra Wikipedia om øyene:

Flagg Våpenskjold Øy Hovedstad Areal (km²) Innbyggere (2010) Befolkningstetthet (folk/km²)
Flag of El Hierro with CoA.svg Coat of Arms of El Hierro.svg El Hierro Valverde 268.71 10,960 40.79
Flag of Fuerteventura.svg Coat of Arms of Fuerteventura.svg Fuerteventura Puerto del Rosario 1,660 103,492 62.34
Flag of Gran Canaria.svg Coat of Arms of Gran Canaria.svg Gran Canaria Las Palmas 1,560.1 845,676 542.07
Bandera La Gomera.PNG Coat of Arms of La Gomera.svg La Gomera San Sebastián 369.76 22,776 61.6
Flag of Lanzarote.svg Coat of Arms of Lanzarote.svg Lanzarote Arrecife 845.94 141,437 167.2
Flag of La Palma with CoA.svg Coat of Arms of La Palma.svg La Palma Santa Cruz 708.32 86,324 121.87
Flag of Tenerife.svg Coat of Arms of Tenerife.svg Tenerife Santa Cruz 2,034.38 906,854 445.76
La Graciosa Caleta de Sebo 29.05 658 22.65
Alegranza 10.3
Isla de Lobos 4.5
Montaña Clara 1.48
Roque del Este 0.06
Roque del Oeste 0.015

Flagg for Kanariøyene

Kanariøyene har sitt eget flagg som brukes sammen med det spanske.

Flagg Kanariøyene

Flaggets symboler:

Hvitt – fred, Blått – havet og Gult – sanden

To kanariske hunder med et skjold med de 7 store øyene i havet.

Flagget er satt sammen av det for regionen Las Palmas -blått og gult, og det fra regionen Tenerife – hvitt og blått

Forøvrig har alle øyer og alle kommuner sitt flagg!
Geologi

Kanariøyene er vulkanske øyer. Det er ulik alder på dem. For eksempel antas Gran Canaria å være ca 15 millioner år gammel, og Lanzarote og Fuerteventura ca 20 millioner år.

Alle øyene, unntatt La Gomera, har hatt vulkansk aktivitet siste million år. Siste utbrudd har neppe kommet for øyene, og i 2013 var det stor aktivitet på havbunnen utenfor El Hiero. Det fryktes jo også at hvis det blir et stort utbrudd på La Palma kan det føre til en stort utrasning som kan forårsake en kjempe-tsunami, som igjen vil få følger for USAs østkyst.

Teide, Tenerife (Spanias høyeste fjell) er for tiden en sovende vulkan, og siste utbrudd var i 1909.

Turismen på Kanariøyene

Kanariøyene ble ganske tidlig et populært reisemål for charterturister fra Skandinavia. Det var svenskene som startet det hele med en enkel tur i januar 1955 med det svenske flyselskapet Svensk Aero. Allerede året etter begynte det hele å ta av med faste turer, og også nye turoperatører og flyselskaper satte i gang.

Det er jo heller ikke rart at Kanariøyene ble så fort populære. Det var jo som å komme til det forjettede land hvor det fløt av vin og honning. Les nydelig klima med rimelige priser på mat, drikkevarer og tobakk. Men det produseres også mye vin og honning 🙂

Grisefester ble tidlig et begrep innen charterturismen, men det skapte også et Harrystempel etter hvert, og la muligens en demper på reiselysten dit for mange, når også nye chartermål kom opp i reiseoperatørenes brosjyrer. Grisefestene er nå en saga blott på både godt og vondt. Det er jo mange som har gode minner fra den tiden! Det er faktisk noen nordmenn som forsøker å arrangere Grisefester fra tid til annen, men det blir ikke på historisk nivå.

En destinasjon for alle året rundt!

I dag er det alle typer charterreiser, og privatreiser, til Kanariøyene. Det kan være både luksusreiser til de flotteste resorter, rimelige reiser, og opplevelsesferier for de som ønsker noe mer aktivitet. Med andre ord så er Kanariøyene et perfekt feriemål for alle, i alle aldergrupper og for folk med alle slags tykkelser på lommebøkene, og for alle slags interesser. Alle får en ting felles med på kjøpet gratis, og det er det fantastiske klimaet året rundt. Det virker dessverre som om nordmenn ikke har fått det med seg at det også er en flott sommerdestinasjon i forhold til de svært varme middelhavslandene.

Øygruppen har ca 12 millioner besøkende i året, og det merkes! Ca 400 000 nordmenn besøker eksempelvis Gran Canaria årlig.

Fastboende nordmenn og svensker på Kanariøyene.

(Tall hentet fra Canariajournalen.)

Det er 2317 nordmenn fastboende på Kanariøyene pr 1. januar 2017. Til sammenligning var det 1776 svensker.

Antallet fastboende fra Norge og Sverige har gått ned de siste årene. Årsaken er ukjent, men en av grunnene kan være at statistikken er mer nøyaktig ved at grunnlaget for å få Recidensia er innskjerpet.

Kanariøy

Nordmenn

Svensker

Merknad
Gran Canaria

1676

881

Flest i Mogan og San Bartolomé
Tenerife

299

661

Flest i Arona og Adeje
Lanzarote

225

73

Fuerteventura

68

99

La Palma

18

37

La Gomera

31

19

El Hierro

0

6
Strender på Kanariøyene

Hvis du ønsker informasjon om strender vedrørende:

 • Sikkerhet og flaggmerking
 • Blått flagg
 • UV-indeks
 • Oversikt over strendene med siste registrering av tilstand og kvalitet på vannet
 • Værmeldinger
 • Tidevann
 • Vind
 • Varslinger for regn og skyer

Gå til siden Strender Kanariøyene.

Kanariøyene Badevakter - theislandsinthesun.com

Shopping

Shopping er også en aktivitet for turister, såvel som for fastboende.

Kart over shoppingsentre på Kanariøyene (zoom in):

Kanariøyenes historie

For historien til øygruppen, se Kanariøyenes historie.

Hvis du liker sidene våre så hadde vi satt stor pris på om du likte de på Facebook, Twitter, G+1 og Pin it. Det gir oss motivasjon til å jobbe videre.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin