Tenerife

Den største Kanariøya!

Tenerife byr på alt. Fra flotte strender, dramatisk kyst, hyggelige byer og et fantastisk innland med Spanias høyeste fjell på toppen.Det er ikke uten grunn at Tenerife er et av Spanias, og verdens, mest viktige turist destinasjoner. For nordmenns del så er det færre som ferierer her enn på naboøya i øst, Gran Canaria.

Tenerife er den største, og mest befolkede (ca 900 000) øya av Kanariøyene og Makaronesia forøvrig. Ca fem millioner besøker denne herlige øya hvert år.

Noen hurtiglenker:

Siden om Tenerife strekker seg over 8 sider. Nederst på hver side er det link til den påfølgende.

Side 1:

  • Om Tenerife
  • Karnevalet og fiestaer på Tenerife
  • Turisme og næringsliv
  • Kystlinje og strender

Side 2: Aktiviteter og severdigheter, samt nordmenn og Tenerife

Side 3: Shopping, markeder og gastronomi

Side 4: Santa Cruz de Tenerife og Candelaria

Side 5: San Cristóbal de La Laguna, Puerto de la Cruz og La Orotava

Side 6: Kommunen Arona med Los Cristianos og Playa de las Américas

Side 7: Kommunen Adeje med Costa Adeje, og Kommunen Santiago del Teide med Los Gigantes

Side 8: Historie og Klimaet på Tenerife

Teide
Teide – Spanias høyeste fjell

Sidene våre gir mye informasjon og tips om ferie, reiser, opplevelser, shopping, turer, vær og klima. Klikk deg rundt 🙂Om Tenerife

Santa Cruz de Tenerife, er hovedstaden for øya, og for alle de vestlige øyer (El Hierro, La Gomera og La Palma). Denne vestre delen er en av Kanariøyenes to provinser.

Santa Cruz de Tenerife deler hovedstadsoppgaven med Las Palmas de Gran Canaria for alle Kanariøyene, som er en egen spansk autonom enhet.

Flagget til Tenerife:

750px-Flag_of_Tenerife.svg

Det er 31 kommuner på Tenerife.

1024px-Municipios_y_zonas_de_Tenerife.svg
Kommunekart Tenerife

Det mest riktige kartet for Kanariøyene finner du på linken her til Kart Kanariøyene!

Religion

Mest sannsynlig er de aller fleste religioner representert på Tenerife, på grunn av sin svært så internasjonal befolkning. I 2001 ble det også grunnlagt en spesiell religiøs organisasjon i San Cristóbal de La Laguna som kalles Inglesia del Pueblo Guanche. Sist nevnte har som formål å ta vare på, og spre, de innfødtes (Guanchenes) hedenske religion. Sentralt i denne religionen er solgudinnen Chaxiraxi. Guanchenes religion hadde forøvrig flere guder.

Kristningen av Kanariøyene kom i forbindelse med erobringen.

Majoriteten av befolkningen tilhører naturlig nok Den katolske kirke. Kanariøyene er delt i to katolske bispedømmer med en biskop i Las Palmas de Gran Canaria for de østre øyer, og en i La Laguna, den gamle hovedstaden på Tenerife, for de vestre øyer. San Cristóbal de La Laguna katolske bispedømme.

San Cristobal de La Laguna Tenerife

Skytshelgen for bispedømmet og Tenerife er Virgen de los Remedios, en av Jomfru Marias titler, samt Ferdinand III av Castilla (Ferdinand de hellige) og Elisabeth (Isabel) fra Portugal (den hellige dronning).Karneval og fiestaer


For alle Kanariøyene betyr fiesta (fest) noe helt spesielt. Er det noe Kanariere kan så er det å lage til fest av ett eller annet slag (Karneval, Romeria, Fiestas de la Virgen da Candelaria, Fiestas del Santisimo Cristo de La Laguna og så videre). Om det er av religiøs karakter eller ikke, så spiller det liten rolle, for flott og moro blir det. Det er ikke annerledes på denne øya enn det er på de andre Kanariøyene.

Karnevalet i hovedstaden, Santa Cruz de Tenerife, er et av verdens største Karneval. Kanskje verdens nest største etter Rio? I hvert fall er det blant de ti største, men ikke så kjent som det i Rio de Janeiro, så klart, eller New Orleans og Venezia. Tenerife forsøker i alle fall å få dette inn på Verdensarvlista. (Wikipedia mener karnevalet er det nest største og nest mest kjente.)

Tenerife Karneval - theislandsinthesun.com

Turisme og næringsliv


På grunn av alle turistene på øya (over 5 mill) er Tenerifes næringsliv og infrastruktur tilpasset dette. De viktigste feriestedene er Puerto de la Cruz i nord, Los Cristianos, Playa de las Américas og Costa Adeje i syd, samt Los Gigantes i sørvest.

Siden turisme dominerer økonomien på Tenerife, er servicesektoren den største, mens industri og handel bidrar med 40 prosent. Primærnæringene har mistet sin tradisjonelle betydning på øya til industri- og servicesektoren.

Landbruket er hovedsakelig sentrert på den nordlige delen av øya, men det produseres også andre steder. Som for eksempel i området ved Los Gigantes. Tomater og bananer dyrkes vanligvis på kysten, mens poteter, mais og tobakk dyrkes lengre inn på øya.

Tenerife produserer også nydelig vin, som alle andre Kanariøyer. Denne vinen må bare prøves!

Kommunikasjon

Flyplass Tenerife

Tenerife er den eneste Kanariøyen med to større flyplasser, en i nord og en i sør, og to store havner. De andre øyene har bare en havn og en flyplass hver. (Havn nummer to på Gran Canaria er foreløpig ikke helt oppe og går, så det er relativ liten trafikk der.) Så samferdselforholdene er gode, med både ferge og flytrafikk til de andre øyene og til Europa.

Bussnettet på øya er også godt, samt at det er trikk i hovedstadsområdet. Faktisk så ble den første linjen åpnet allerede i 1901. I dag er det en moderne trikk som blant annet forbinder La Laguna med Santa Cruz.

Trikk metro tram Santa Cruz de Tenerife

Fergene fra Gran Canaria legger til kai i sentrum av Santa Cruz de Tenerife. Fergene til de øvrige øyer i denne vestre provinsen går fra sør.Kystlinjen og strender.

Tenerife Kysten vest for Los Gigantes
Tenerife Kysten vest for Los Gigantes
Tenerife - kysten nord - www.theislandsinthesun.com
Tenerife – kysten nord

Kysten på Tenerife er tildels brutal og bratt. Likevel er det faktisk over 67 km med strender som for eksempel El Médano. Det er kun Fuerteventura som har mer med strender. Det er mange sorte og steinete strender, men det er også finere og lysere sandstrender. Det er jo ikke uten grunn at turismen blomstrer.

tenerife
El Médano

Strender med blått flagg på Tenerife:

Blått flagg - theislandsinthesun.com

Flere av strendene på Tenerife har fått det blå flagget, som er en utmerkelse for kvalitet. Dette flagget rager høyt. NB: Hvilke strender som har blått flagg kan variere fra år til år. Her er eksempler:

(Linkene som er lagt inn på enkelte strender er til myndighetenes strandguide. Der finnes alle opplysninger om strendene, inkludert værmelding for de neste dagene.)

Noen av strendene.

Av spesielt vakre strender kan Playa de las Teresitas nevnes. Den ligger nordøst, og ganske nært Santa Cruz. Sanden her er hentet fra Sahara. Dette er en fantastisk strand med rolig vann!

Playa de las Teresitas Tenerife - www.theislandsinthesun.com

Playa de Benijo utenfor Punta de SantiagoAnaga-halvøya er også en perle, spesielt for surfere.

Tenerife - Anaga Benijos

Hvis du vil lese mer om strender, sikkerhet, status, værmelding, flaggmerking etc så les siden Strender Kanariøyene.

For de som ikke liker vått badetøy er det også muligheter. På Tenerife er de fire mest kjente fristrendene Playa Montana Roja like ved flyplassen i sør, Playa de los Patos ved Puerto de la Cruz, Playa de la Tejita ved EL Mediano og Playa de las Gaviotas ved Santa Cruz de Tenerife.

Her er rangeringen av strendene på Tenerife til to engelske jenter:
Neste side:

Aktiviteter og severdigheter, samt Nordmenn og Tenerife.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin