Ilhéus Secos

Ilhéus Secos – De små øyene nord for Brava

Ilhéus Secos betyr tørre små øyer på portugisisk. Navnet har de fått på grunn av at det er tørt og lite vegitasjon. Øygruppen blir også kalt Ilhéus do Rombo, og det er ubebodde små øyer nord for Brava i Kapp Verde.De ligger på et vulkansk undersjøisk fjell 7 km nord for Brava og 15 km vest for Fogo.

De to hovedøyene i kjeden er Ilhéu Grande på 300 ha, og Ilhéu de Cima på 150 ha. På sist nevnte er det forøvrig også et fyr.

Mellom disse ligger noen holmer og skjær uten vegetasjon, inkludert Ilhéu do Rei (kongens øy på portugisisk), Ilhéu Sapado og Ilhéu Luíz Carneiro.

Administrativt ligger denne øygruppen under øya Brava. De kan sees fra Brava, og noen ganger også fra øya Fogo.

Ilhéus Secos Øyene nord for Brava
Øyene sett fra Brava

Rundt Ilhéu de Cima er det ikke uvanlig med fiske og turisme.

Ilhéus Secos Cape_Verde_Ilhéus Do Rombo

Fauna

Ilhéu de Cima er kjent for koloniene med sjøfugl.

Ilhéu Grande har tidligere blitt brukt av lokal geitebønder og hvalfangere. For tiden er det ingen hekkende fugler, men det må ha vært det før, for øya har et tykt lag av guano (fuglemøkk).

Øygruppen er identifisert som et viktig fugleområde av Bird Life International, for de har sjøfugl kolonier, Vandrefalker og Kappverdespurver.

For å nevne litt om Kappverdespurven, så er det slik at det er 43 arter fordelt på 8 slekter av spurver. Denne spurven er i slekten De egentlige spurver, som den norske Gråspurven. De er og ganske like.

Det er også rapportert at Havskilpadder har reir her av og til på den lille sandstranda på Ilhéu de Cima.
Av andre dyr kan det nevnes en Gekko (Tarantola protogigas). Vi er noe usikre på hva slags Gekko dette er, men det tyder på at det kan være en type Murgekko. De har en Afrikansk opprinnelse og han forflytte seg over store havstrekninger ved å flyte på organisk materiale. De er små og lever på tørre områder blant steiner og murer. Bildet under viser den arten som lever på La Gomera Kanariøyene.

Ilhéus Secos Gekko Tarentola gomerensis Murgekko fra La Gomera
Murgekko fra La Gomera
Ilhéus Secos Havskillpadde
Havskilpadde
Ilhéus Secos Kappverdespurv
Kappverdespurv
Ilhéus Secos Vandrefalk
VandrefalkFølg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin