Kategorier

Sykehushistorier 1 – Sykehus på Gran Canaria

Før jeg kan fortelle sykehushistorier og om helsevesenet på Gran Canaria, må jeg starte med litt fakta. Jeg starter med de sykehusene jeg har erfaring med.

Litt info om Sykehushistorier:

Dette er en serie med sykehushistorier fra Gran Canaria, og de bør leses i sammenheng. Historiene starter med:

Jævlig vondt! Sykehushistorier fra Gran Canaria.

Historiene vil ta for seg det meste om helsevesenet som sykehusene, legene, spesialistene, sykepleierne, pasienter og pårørende, mine erfaringer og råd.

Jeg håper du vil like historiene!

Sykehushistorier Gran Canaria - Hospital Insular - Sykehus i Las Palmas
Hospital Insular Las Palmas




Hospital Insular i Las Palmas på Gran Canaria.

Hospital Insular er et av to universitetssykehus for provinsen Las Palmas, og beregnet for befolkningen sør og østGran Canaria samt Fuerteventura.  Dette er det sykehuset jeg kjenner best og sogner til.

Det ble besluttet bygget i 1968 og ble innviet i 1971. Innvendig virker det også som om dette er riktig alder. Selv om det er gammelt, og ser slik ut, har det innlagt vann, strøm, rulletrapper og heiser, men det viktigste er at det er profesjonelle og hyggelige ansatte.

Sykehushistorier Gran Canaria - venterom Hospital Insular - Et sykehus i Las Palmas

I dag har det rundt 720 (718) senger på Hospital Insular.

Til dette komplekset hører også Universitetssykehuset «Materno» som har fødeavdeling og barnesykehus. Det fulle navnet på dette er:
Hospital Universitario Materno-Infantil de Canarias. Jeg har bare erfaring med dette fra den tiden jeg ble bestefar, fra barneavdelingens akuttmottak, og fra CT-undersøkelse på meg og min hustru. Ja, de er faktisk så vise at de utnytter apparatene når de ikke brukes på barn.

Sykehushistorier Gran Canaria - Matermal Hospital Insular Las Palmas. Et sykehus for fødende og barn.

Disse sykehusene ligger ved innkjøringen til Las Palmas med en flott utsikt over havet.

På den tiden jeg skulle bli bestefar, var min datter innlagt på dette barnesykehuset. Nå vet jeg ikke hvordan dere oppfører dere i en heis med mange ukjente mennesker, men for min del er det ikke uvanlig at jeg slår blikket ned. Det var da jeg oppdaget at jeg nok hadde vært litt kjapp, eller forvirret, når jeg skulle ta på mitt fottøy om morgenen for å reise til sykehuset for å hilse på datter og barnebarn. (Se bildet).

De andre i heisen så forøvrig også ned i gulvet.

Skoene til en forvirret bestefar på hospitalet. Bilde er tatt i en heis på et sykehus.
De var jo ganske like 🙂

Doctor Negrin

Det andre Universitetssykehuset heter Doctor Negrin, fra 1999, og betjener befolkningen i nord på Gran Canaria samt Lanzarote.

Sykehuset er oppkalt etter legen og den kanariske politiker Juan Negrin.

Sykehuset Doctor Negrin har totalt rundt 750 senger (747), og gir all medisinsk behandling. Det har også spesialisert seg innen hjertekirurgi og transplantasjoner, og er ett av Spanias 7 fortreffelig sykehus i så måte. På dette sykehuset har jeg aldri vært av to grunner:

  1. Jeg bor i sør på Gran Canaria
  2. Har ikke hatt behov for å bytte ut noe innmat.
  3. Hjertet tikker og går som normalt foreløpig, og jeg trenger dermed ikke hjertekirurgi eller transplantasjon.
Sykehushistorier Hospital Negrin
Hospital Doctor Negrin Las Palmas Gran Canaria
Sykehushistorier Hospital Negrin

Hospital San Roque Maspalomas

Dette er et halvveis offentlig og privat sykehus i Maspalomas sør på Gran Canaria. Det skal betjene turister og fastboende av alle nasjonaliteter.

Her er det akuttmottak med tolker innen mange språk, for de som ikke er stødige i Spansk. Det er også sykehusposter (sengeavdelinger) som på et vanlig sykehus, samt en del ulike flotte maskiner for diagnosestilling.

Hospital San Roque skal forøvrig også ha et konsultasjonssenter i Vecindario sør-øst på kysten av Gran Canaria, men det har jeg ingen kjennskap til.

Hospital San Roque Maspalomas

Hospital Roca – et privat sykehus

I tillegg til hospital San Roque er det også et annet privat sykehus i sør, med bedre service og spesialister. Dette heter Hospital Roca og ligger i San Agustín. San Agustín er forøvrig det området som Svenskene foretrekker. Her har de både skole, kirke og godtebod.

Med god forsikring er det sikkert her du havner hvis du er uheldig på ferie. På dette sykehuset har jeg ikke vært annet enn til spesialistkonsultasjoner. Med god forsikring eller fyldig lommebok er dette et sykehus med rask og god service.

Sykehus i San Agustin - Hospiten Clínica Roca Gran Canaria www.theislandsinthesun.com
Hospiten Clínica Roca

NB! Det er flere private sykehus, men det er dette jeg har erfaring med. For å nevne et annet så er det et i Las Palmas som heter Vithas Hospital. De har også en skandinavisk kontaktperson. dette er en kjede med en drøss sykehus rundt i Spania, også på Tenerife.

Venterom på sykehus

Venterom spansk sykehus

Om man skal til en lege, sykepleier, spesialist eller til en eller annen test, så må man jo sitte i et venterom før man kommer inn.

Disse rommene på helsesentre og sykehus er naturlig nok av ulik kvalitet. Noen er ganske fine og flott, som det i 6 etasje på Hospital Insular, hvor det er en utrolig flott utsikt over havet.

Utsikt fra Venterom Hospital Insular - Sykehushistorier - www.theislandsinthesun.com

Andre kan være OK, men ikke mer, og så klart kan det være enkelte innestengte kott.

På barnesykehuset er noen av litt hyggeligere karakter, som på dette bildet fra et av venterommene på Hospital Universitario Materno-Infantil de Canarias i Las Palmas.

Hospital Universitario Materno-Infantil de Canarias Las Palmas - venterom på barnesykehus

En røykfull og flau opplevelse på et sykehus.

En gang jeg satt i et venterom som egentlig var et innestengt kott uten vinduer, med kun en dør inn, så begynte det å bli voldsomt mye røyk i rommet. Ja det begynte å bli ganske tåkete og det luktet grusomt og forferdelig svidd. Hvor i all verden var det brann? Det virket som om det kom fra venterommet, og hvorfor hadde ikke brannalarmen slått ut?

Mens jeg lurte på dette så kjente jeg at jeg var fryktelig varm i sidelommen på kortbuksen.

Til min forskrekkelse hadde jeg ikke skrudd av strømmen på den elektriske sigaretten min, og når jeg hadde satt meg ned så hadde den kommet i klem slik at knappen ble trykket inn for å få brenneren igang. Siden jeg satt rimelig godt, hadde dette ført til at den hadde vært aktivisert en stund. Den nikotinholdige væsken i sigaretten var oppbrent, og brenneren i sigaretten var helt svidd på grunn av manglende vesketilførsel.

Det luktet helt forferdelig i dette trange røykfulle rommet. Heldigvis var det bare et par andre ventende der, som mest sannsynlig ikke forsto hva som hadde skjedd, men de visste jo hvem synderen var. Jeg må innrømme at jeg ble ganske flau.

Tips i forhold til venting på sykehus og andre helseinstitusjoner.

Lærdommen etter historien over er at en må huske på å slå av strømmen på el-sigaretten før en setter seg hvis man har den i lommen.

Forøvrig så har jeg funnet ut at det er kjekt å ha med en bok. Det er ikke alltid det er gode intetnettforbindelser i venterom som ligger langt inne i et betongbygg.

En annen ting en kan få tiden til å gå med er jo så klart å studere de du venter sammen med. En kan jo få forestillinger og interessante tanker av dette også.

Da er det vel på tide å fortsette med legene. Følg med videre i historien 🙂

NB! Støtt The Islands In The Sun ved å like på Facebook eller Tweet!

Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin