Mogán

Mogán kommune – et paradis for solhungrige Nordmenn.

Mogán kommune på Gran Canarias sørside er en favoritt for nordmenn. Dette skyldes flere ting, men at kommunen betraktes for å ha verdens beste klima, er nok en av hovedgrunnene. Et helsebringende klima for mange plager.

I denne kommunen bor det flest nordmenn på helårs- og halvårsbasis. Faktisk så er nordmenn den største gruppen av utenlandske fastboende innbyggere. Utlendingene utgjør for øvrig rundt en tredjedel av befolkningen i kommunen, som totalt er på ca 20.000.

I Mogán kommune, Gran Canaria Sør, ligger kjente feriesteder som Arguineguin, Patalavaca, Puerto Rico og Puerto Mogán, samt Tauro, Playa del Cura og Taurito.
Landsbyen Mogán, Pueblo Mogán, kommunens administrative senter, ligger også i denne kommunen langt fra kysten, men mange av de offentlige funksjonene finner du i Arguineguin.

Hvorfor ligger så alle de eldste byene så langt fra kysten? Jo det er for at de da ble noe tryggere for sjørøverne, som herjet her før i tiden, samt at det er mer frodig her enn ved kysten. De regnet med at sjøfolk ikke gadd å gå så langt i varmen, noe de sikkert hadde rett i.

Mogan Gran Canaria Natur

Mogán – en stor kommune

Kommunen er stor, Gran Canarias nest største (172 km2), og det er ikke bare kyststripe. I det øvre området ligger naturparken Ojeda, Inagua og Pajonales, hvor det er en stor furuskog.

Området er ideelt for turgåing. I ravinene i Toscas, Puerto Rico, Tauro og Taurito er det fine turstier, men egentlig så er det fine turstier på kryss og tvers i hele kommunen. Du kan starte turen din fra stort sett alle steder. Dette gjør også kommunen populær for nordmenn, som elsker å gå på tur.

For mer informasjon om klima, vær, shopping, geografi og hva man kan gjøre på øya, se på siden Gran Canaria.

Vi har dessuten en egen side angående Aktiviteter på Gran Canaria. Den mest komplette aktivitetsguiden på internett.

Kart finner du på siden Gran Canaria Sør.

Les videre om kommunen, og alle landsbyer og tettsteder 🙂

Håper du liker siden på Facebook!

Her er noen hurtiglenker til destinasjonene i Mogán kommune:
Landbruk i Mogán.

Mogán er også en landbrukskommune. Det dyrkes blomster til eksport, grønnsaker og frukt. Hvis du går opp i høyden i kommunen ser du jordbruksarealer og kommunes husdyrhold, geiter. Geitene tar seg også noen turer, fra tid til annen, ned mot kysten, så er du heldig kan du se en liten flokk oppe i en fjellside.

Bananplantasjer kan du blant annet se ved innkjøringen til Arguineguin. Jordbruket forøvrig forgår opp i ravinene/dalene innover fra kysten.

Fiske og fangst.

Mogán er heller ikke bare turister og landbruk, det er også fiske.

Costa de Mogán, kysten til Mogán, fortjener fisket en spesiell omtale. For ca 20 år siden begynte Inenantional Association of Fishersies (IGFA) å registrere all fangst. Havnene i Puerto Rico og Puerto de Mogán har oppnådd 87 verdensrekorder.

Husk at for å fiske må man ha lisens/fiskekort.

Fisker Gran Canaria

Gran Canarias største demning ligger i Mogán kommune.

Fra Arguineguín, og gjennom en bratt og svingete vei, kan du nå Soria Dam, den største demningen på øya, som har blitt en stor grønn innsjø omgitt av palmer.

Det er også populært for spreke syklister å sykle til Soria på grunn av bakkene opp. Hvis du kjører bil så se opp for dem, noen av dem virker som selvmordskandidater.

Det er forøvrig en fin tur å kjøre til Soria. Her får du et annet inntrykk av Mogán en det du får ved kysten. Grønt og frodig!

Soriadammen Gran Canaria Sør Et gammelt bilde av Soriadammen

Norskeplassen

Oppe i fjella, bak Arguineguin, Patalavaka og Puerto Rico, ligger et svært populært utfluktsmål i MogánGran Canarias sørside. Norskeplassen, eller Palmeral Noruego, som den egentlig heter.

Her er det en palmelund og benker og bord for å ta en rast. Toppen bak heter Sukketoppen og har en fantastisk utsikt.

Ja, det er mange steder i naturen som har «fått» norske navn. Det er kanskje ikke så underlig i og med at en stor del av befolkningen er norske pensjonister, som ikke er så gode i Spansk.

Norskeplassen, Mogan Gran Canaria Sør

På fjellet ved sjøen i Patalavaca ligger også en topp folk går til, det er Korset i Patalvaca. Herfra har du óg en flott utsikt.

Mogan Gran Canaria Korset Patalavaca kveldByer og landsbyer i Mogán kommune.

Arguineguin – «Norges sydligste by»

Graffiti-Arguineguin-Foto-Torill-Slatten-Jacobsen Maleri av Kaz. Foto-Torill-Slatten-Jacobsen

Gran Canaria Sør i Mogán kommune ligger en genuin kanarisk by (og ikke oppbygd turistby som Puerto Rico eller Playa del Ingles for den saks skyld).

Det som er spesielt her er at det er et svært stort norsk befolkningsinnslag. Faktisk så bor det fast rundt ett tusen nordmenn i distriktet (pr 1. januar 2018 – 1342 fastboende, og i 2022 – 957 hoder av totalt 1340), og i vinterhalvåret økes det med noen tusen klimaflyktninger, eller trekkfugler, fra Norge.

Det er en norsk skole i Patalavaca ikke langt unna.

Sjømannskirken

Den Norske Sjømannskirken i Arguineguin, Mogan, Gran Canaria Sør

I Arguineguin ligger Den Norske Sjømannskirken, som også byr på kaffe, vafler og grøt :-), og som i vinterhalvåret må låne den lokale katolske kirken for å huse hele menigheten til gudstjeneste på søndager (dette måtte jo være en drøm for kirker i Norge).

Den Norske Sjømannskirken har en fantastisk beliggenhet, som vi vil anta at alle norske sjømannskirker rundt i verden misunner dem. Den ligger på den flotte strandpromenaden, som binder byen og havet sammen med strender og restauranter. Dette er også et populært sted å gifte seg. Det er óg naturlig at den ligger på Gran Canaria Sør, hvor de fleste nordmenn oppholder seg.

Mer om Arguineguins kvaliteter

I Arguineguin er det norske helsetjenester, norske restauranter og puber etc. For eksempel den dansk/norske restauranten Solvang.

Arguineguin er likevel en typisk kanarisk by. Den er ikke en hvitkalket by, som mange landsbyer oppe i fjella, men det er en nydelig strandpromenade, og flere bydeler. Tiltak for å gjøre byen enda mer forlokkende for fastboende og turister er og blir iverksatt.

Et eksempel på dette er all graffitien/veggmaleriene som har blitt malt i 2023 av Carlos Hernández, alias Kaz. Han er en taxisjåfør som begynte å male når han var 15 år og har fortsatt i over 20 år. Maleriene rundt i byen ble bestilt av kommunen. Bildene/fotografiene av hans kunstverk i denne epistelen er fotografert av Torill Slåtten Jacobsen.

Og enda litt til om Arguineguin

Byen har også noen hyggelige gågater og torv.

Plassen foran Kirken er flittig brukt til arrangementer av ulike slag. Det samme blir strandpromenaden. Torvet over posthuset, i havneområdet, blir brukt både til markedsplass og som konsertarena. Egentlig er det en del kulturaktiviteter her gjennom året, i tillegg til de standardiserte fiestaene. Kanarierne elsker jo fiestaer! Og det gjør vi også.

Dia de Canaria, Arguineguin, Mogan, Gran Canaria Sør Dia de Canaria, Arguineguin, Mogan, Gran Canaria Sør

Ved markedsplassen plassen ligger Norskeklubben, eller rettere sagt Den Norske Klubben på Gran Canaria. De arrangerer både kurs og turer. Også for ikkemedlemmer. For mer informasjon så gå inn på deres hjemmeside http://dnkgc.com/om-klubben.

Ved markedsplassen ligger det en norsk lege og en norsk butikk.

I tillegg er det et annet lag som arrangerer turer i området. Gå ned til Puerto Rico og les om «Tjukkasgjengen Chapter Puerto Rico». Et mindre Chapter heter Arguineguin, som har sine turer der. Meld deg inn på deres Facebooksider og bli med på tur!

Det er to strender i byen og to havbassenger. Marañuela, Arguineguin (ved markedsplassen) og Costa Alegre (kalles Kulpen, eller Lajilla-stranda, blant nordmenn). Stranden ved markedsplassen ble satt i stand og åpnet i 2022, med nytt saltvannsbasseng/havbasseng (Picina del Perchel), strandområde, toaletter mv.

Sentre, handling og butikker.

Ancorasenteret er det første senteret man kommer til på veien inn til Arguineguin fra Puerto Rico, eller Patalavaca. Et rotete senter (kan gå seg vill der) med flere restauranter (blant annet norske/danske, engelske, italienske og spanske), barer og forretninger. Senteret virker til å være tegnet i fylla, eller at det skal forestille en labyrintaktig souk i østen. Hvem vet! Men det er vel en sjarm med dette også.

Det andre senteret, ikke langt fra innkjøringen fra GC1, ligger La Marea Shopping Center. Dette er et mer moderne senter i forhold til Ancora og er nå under revitalisering etter mange år med lite butikker. Her finner du blant annet Worten, som er en stor seriøs elektronikk kjede, samt en stor kinabutikk med ting til hjemmet.

Markedet arrangeres hver tirsdag på markedsplassen.

Markedsdag, Arguineguin, Mogan, Gran Canaria Sør

Byen har butikker av mange slag, og to store matbutikker, Spar og HiperDino (i La Marea shopping senter), i tillegg til flere andre; og de tilbyr naturlig nok mange norske varer til de som savner dette, hovedsakelig i vinterhalvåret.

Veggmaleri Arguineguin
Veggmaleri i Arguineguin

Helsetjenester

I Arguineguin er kommunens helsetjeneste etablert. Her kan turister med blått helsetrygdkort få gratis hjelp. Det er døgnåpent akuttmottak her. Ellers så anbefales de norske legene i Arguineguin eller Patalavaca.

Det er 2 – 3 apoteker i byen og tannlegetjenester, for de som har behov for det.

El Pajar

El Pajar er en liten landsby rett øst for Arguineguin, som ligger i nabokommunene. Du kan lese om den på denne linken: El Pajar

Patalavaca

Patalavaca ligger mellom Puerto Rico og ArguineguinGran Canaria Sør i Mogán kommune med verdens beste klima. Jevne fine temperaturer året rundt stort sett.

Patalavaca virker som bare en rundkjøring, men her finnes det meste, og det er vel derfor at det er et populært sted. Det er:

 • matvarebutikker. (Spar i bakken opp fra rundkjøringa har åpent hver dag. De har også en del norske varer hvis det savnes.)
 • noen av øyas beste restauranter deriblant en med Michelin stjerne (La Aquarela)
 • barer
 • gode bussforbindelser med buss direkte til flyplassen
 • norsk lege
 • apotek
 • bilutleie firmaer
 • baker
 • og mer tilAnfi del Mar

Anfi del Mar med Gran Canarias kanskje beste strand ligger noen steinkast unna rundkjøringa. Dette er et stort flott timeshare anlegg, og ganske fantastisk. Et av de beste du kan finne. Andre litt mindre bemidlede har så klart adgang til stranda, Hjerteøya, butikksenteret og restaurantene samt barene. På HjerteøyaAnfi er det et flott område med solsenger og restaurant med servering ved senga . Det er svært hyggelig å ta en «Champagne» frokost der en og annen gang. Det er virkelig et sted som bør oppleves.

Området rundt Anfi – den Norske skolen og Los Caideros.

I baklandet til Anfi del MarGran Canaria Sør ligger den Norske skolen med trinn fra barnehage til og med videregående, og et norskt helsesenter.

Over og bak Anfi mot Puerto Rico ligger et annet populært boområde, som heter Los Caideros. Her er det både kortboende og fastboende av alle nasjonaliteter. Området er også populært blant nordmenn, og har tre bassenger, en tennisbane, og en liten butikk med servering. På sist nevnte arrangeres det quiz på norsk hver tirsdag i vinterhalvåret. En svært populær aktivitet for de som liker å holde hjernen trimmet.

Det er enkel adkomst til Anfi-anlegget fra Los Caideros, som det gjør det svært populært, samt at det er en spasertur unna Arguineguin.

Strendene i Patalavaca

Stranda i Patalavaca ligger rett nedenfor sentrum (rundkjøringa) med restauranter og barer. Ønsker du mindre bølger, så ligger det en strand på vei mot Anfi som er uten et skvulp og svært barnevennlig. (Stranda ved Aquamarina)

Ønsker du å bade fra moloer, og ikke strand, er det mange muligheter til det på veien mot Anfi fra Patalavaca. Den andre veien ligger Arguineguin, ca 1,4 km. Det er to gangstier dit, en langs hovedveien, og en langs havet.

Ut å spise i Patalavaca

Patalavaca er virkelig et godt sted å bo hvis du liker å gå ut på gode restauranter. (Normalt anbefaler vi ikke restauranter, men disse er stabile.) De beste er:

 • La Aquarela på Aqua Marina (Gourmet restaurant)
 • 222 på Radison
 • Valentino ved stranda
 • Maravilla på hotellet Villa del Mar opp i bakken fra rundkjøringa
 • Palmgarden litt lenger oppe i bakken
 • etc etc.

Det er svært mange restauranter i dette området, fra mange nasjonaliteter inklusiv to danske og en svensk, samt Pizza sjapper og Sushi restaurant (ved apoteket). Antar at det over 30 i Patalavaca inklusiv Anfi, og så kommer alle i Arguineguin i tillegg.

Det er noen barer i området, både ved rundkjøringa og nede ved stranda. Hvis du ønsker natteliv på Gran Canaria Sør så er Puerto Rico det nærmeste stedet, en kort busstur eller drosjetur unna. Der er det flere norske barer, hvis det er ønskelig. (Alternativet er Playa del Inglés i nabokommunen på Gran Canaria Sør.)

 • Gran Canaria
  Geitene i fjellet

Dette ble mye om en rundkjøring, men så har den også så mye å by på!Puerto Rico

Nordmenn om vinteren og engelskmenn og sommeren, sies det! Puerto Rico er en ren turistby på Gran Canaria Sør, med et aktivt uteliv med en skare av restauranter og barer. Det eldste senteret kan virke litt gammeldags, men det fornyes.

Shopping Center Puerto Rico

Dessuten har Puerto Rico to nye store shoppingsentre, i tillegg til en stor Mercadona butikk (dagligvarebutikk), som har ført til at Puerto Rico nå er et sentrum for shopping på Gran Canarias sørside. De siste to store er: Mogan Mall og The Maket.

The Market Puerto Rico Gran Canaria

Puerto Rico er absolutt en av nordmennenes favoritt-destinasjoner. Spesielt for de som er en smule voksne. Her treffer du nye og gamle venner. Det er ingen grunn til å føle seg ensom i Puerto Rico for det er nok å finne på, og svært sosialt.

Geografi og strender i Puerto Rico

Puerto Rico ligger mellom 5 åsrygger. Når du kommer fra Arguineguin kommer du først til det som nordmenn kaller «Nydalen». Den ligger oppover fra en båthavn (det er et senter her med restauranter – «Olasenteret)». Rundt neste sving ligger selve Puerto Rico med sin strand, og rundt den neste ligger et område med Europatoppen øverst til høyre. Mellom de to siste åsene ligger stranda Amadores.

Sistnevnte strand er en flott kunstig strand med en rekke restauranter for alle ganer i strandsonen. Området har et luksusområde lengst borte mot Tauro, med nydelige senger, basseng, restaurant og utleie av små hytter med eget lite basseng på dagtid.

Mellom Puerto Rico-stranda og Nydalen ligger det område hvor det er barer og restauranter. Utenfor dette, på moloen, går det musikk-cruise, glassbunnrutebåt og partybåter. Eller hva med en fisketur?

Stranda i Puerto Rico er svært populær og barnevennlig. I bakkant av stranda finner du vannhull og restauranter. For de som føler for litt mer luksus, og servering ved solsenga, finnes det også her. Når man er på ferie må man jo bevilge seg litt ekstra, ikke sant?

Ut på tur!

Hvis du er av den typen som liker å gå tur, noe de fleste nordmenn er, så har «Tjukkasgjengen» et eget lag her. «Tjukkasgjengen Chapter Puerto Rico». Det er den største Tjukkasgjengen, i verden. Det arrangeres 2 ukentlige ukentlige turer, som gjerne avsluttes med en lunsj.

Turene går ikke bare i Puerto Rico, men også andre steder. Arguineguin, Playa del Ingles og Tauro for å nevne noen. Det er flotte turer for de tykke og de smale! Her kan du lett bli kjent med trivelige nordmenn på tur. Deltakelsen er for alle og det er gratis å være med. Turene er både korte og lange, og for fastboende, langtidsboende og korttidsturister. Hvis du vil treffe mange hyggelige mennesker, og få spasert litt samtidig, så meld deg inn på deres Facebookside. Der er all informasjon om turer og treff. Anbefales til alle!

Mogan Gran Canaria Tur med Tjukkasgjengen

For de som er i god form og liker lengre turer, så arrangere Norskeklubben i Arguineguin dette. Se Arguineguin over.
Marked

Annenhver søndag arrangeres bondens marked i parken i Puerto Rico. Her får du kjøpt lokale varer, og får med litt folklore på kjøpet. Ta en tur dit, om ikke annet for å se.

Aktiviteter

Puerto Rico er, som sagt, et yndet sted for nordmenn på Gran Canaria Sør, og de fleste kommer tilbake år etter år. Mulighetene for hyggelig samvær med venner (nye og gamle), turmulighetene, badelivet, klimaet og det store tilbudet i forhold til uteliv, dans og aktiviteter, er nok hovedgrunnen.

Les mer om aktiviteter på siden Gran Canaria, og på vår side om aktiviteter.

For de som vil ha litt barnslig moro er Angry Birds Parken rett ved bussholdeplassen.

Det er mange nordmenn som ikke reiser til noe annet sted enn Puerto Rico, for her har de funnet sitt paradis.

 • Puerto Rico senteret er det røde på midten av bildet

Bilde fra 1968 hentet på Facebook – Las Palmas Ayer Y Hoy:

Playa de Puerto Rico 1968 Gran Canaria Sør
Motor Grande – landsbyen i baklandet til Puerto Rico

Bak Puerto Rico, innover i dalen, ligger en Kanarisk landsby, som heter Motor Grande. Dette området og Puerto Rico henger nå sammen.

Motoren i Motor Grande Gran Canaria Mogan kommune Theislandsinthesun.com

(På plaketten på motoren står det: Til ære for kvinner og menn fra Motor Grande hvis arbeid, innsats og offer har gjort dette nabolaget til en viktig del av kommunen vår. Takk, Cortadores de Puerto Rico, S.L. for donasjonen av denne motoren som gir navnet sitt til nabolaget.)

Når det arrangeres standardiserte kanariske fiestaer, som også påvirker Puerto Rico, så har de sitt utspring herfra. Fiestas Maria Auxiladora er en av disse. (Vår Frue, de kristnes hjelp.)

I Motor Grande er det en stor dagligvarebutikk – Mercadona, jernvarebutikk med selvbetjening og en stor kinabutikk, bilverksteder, markiseprodusent, veterinær med mer. I tettbebyggelsen er det også serveringssteder.

Motor Grande Gran Canaria The Islands In the Sun

Landsbyen har kommunenes brannstasjon, kirke, et rekreasjonsområde (Parque Recreativo Motor Grande) med lekeplass og hundeluftegård, samt at Gardia Sivil, en av politistyrkene, har sitt tilhold her. i Motor Grande ligger det også en skole for områdets barn og ungdom.

Parque Recreativo Motor Grande The islands In The Sun

Det finnes også et torg som ble satt i stand i 2023 med scene, lekeplass og skyggefull hvileplass.

Hvis du savner en hund å gå tur med, eller ønsker å sette en spiss tilværelsen til en stakkars hund, så er det et mottak her for forlatte hunder. Her kan du låne en turkamerat gratis. Det gjør både deg og hunden godt! Anbefales!

Tauro

Tauro ligger i neste dalføre fra Amadores mot Puerto Mogán.

Her har timeshare selskapet Anfi et anlegg oppe i dalen, det er et fint boligområde, og det er noen restauranter. I dalføret er det en stor 18 hulls golfbane og en 9 hulls kortholdsbane med pay and play.

Det er fine turmuligheter innover på fjellet fra området.

Strandområdet er flott med med sand fra Sahara. Om planene med marina og gangveier/promenade øst og vest noen gang blir iverksatt er usikkert.

(Myndighetene har ikke oppdatert siden for denne omdiskuterte stranda.)

Tauro Gran Canaria Sør


Cura og Taurito

Rett ved siden av Tauro, mot Puerto Mogán, er det en bukt som heter Playa del Cura. Dette er et lite tettsted med ferieboliger og hoteller. Utenfor hotellområdet er det en Sparbutikk og noen restauranter.

Taurito ligger rett før en kommer til Puerto Mogán. Her er det ferieleiligheter og hoteller med et populært badeland, og en strand.

Taurito Mogan Gran Canaria Taurito Mogán
Puerto Mogán

Ønsker du å bo i en liten rolig og utrolig koselig by på Gran Canaria Sør, rettere sakt sørøst, med et vell av blomster, og med mange restauranter og butikker, samt en flott strand i sentrum? – Da er Puerto Mogán stedet.

Puerto Mogan Gran canaria - www.theislandsinthesun.com

Her kan du virkelig kose deg. Slappe av på stranda, se på båtene i havna, fiskerne som holder på med sitt, og den eldre lokalbefolkningen som nyter tilværelsen. Eller spise på en av de mange restaurantene og kanskje gjøre litt shopping i de mange butikkene.

Hvis du vil studere livet under vann uten å bli våt så går det en gul ubåt (yellow submarine) fra moloen utenfor havnen. Den kan du ta en tur med for å oppleve det undersjøiske.

Har du lyst på en tur til de andre byene på øya, så går det både ferge og buss herfra. Fra Puerto Mogán går det ferger tur/retur (de fleste med glassbunn) til Puerto Rico, Anfi del Mar samt Arguineguin.

Marinaen i Puerto Mogán har blitt et møtepunkt for mange internasjonale seile-entusiaster, den har 225 båtplasser og har en utmerket marin atmosfære, noe som gjør havnen i Puerto Mogán til et uforglemmelig sted for seilerne.

Utviklingen.

Puerto Mogán var en liten landsby oppetter fjellsiden før den ble bygget ut. Bildene under er fra havneområdet, og er en ny landsbydel. Noen kaller Puerto Mogán for Gran Canarias Venezia, men det er en noe drøy sammenligning. Likevel er dette en svært koselig og hyggelig by.

På det lille torvet ved innkjøringen sitter lokalbefolkningen, som fortsatt bor oppetter fjellsiden, og slapper av, og omgås sine naboer og venner. Hvis du går oppover i denne bydelen så finner du et flott utsiktspunkt over byen.

Det har blitt en populær turistdestinasjon med flere flotte hoteller, og utleieleiligheter. I havneområdet er det mange hyggelige restauranter og butikker, og en havn for de lokale fiskerne.

Om natten er det ikke mye liv her, så som turistdestinasjon passer det nok best for de som ikke er ute etter fest og full fart. De vil nok foretrekke Puerto Rico eller Playa del Inglés.


Puerto Mogán – En turistattraksjon på Gran Canaria Sør

Hvis du er på ferie på Gran Canaria så er det nesten et «must» å dra en tur hit for å oppleve denne blomsterprydete perlen. Mange drar hit for å oppleve byen, det ukentlige markedet eller bade på stranda i sentrum.

Cañada de Los Gatos
Dette er en 1500 år gammel bosetting for urinnvånerne. Her kan du se hvordan de bodde og hvordan de begrave sine døde. Fra denne gamle bosetningen kan du se ut over byen og stranda.

Shopping i Puerto Mogán

I byen er det flere flotte butikker av alle slag, men pass deg for de Indiske elektronikk butikkene. Her kan det være en mulighet for at du blir lurt, spesielt hvis du handler med kort, i følge avisene. Skal du ha elektronikk så reis opp på østkysten til de seriøse store elektronikkforretningene. For eksempel Mediamarkt eller Worten. Det er også relativt store seriøse elektronikkavdelinger på de store kjøpesenterne. Dessuten er det seriøse elektronikkbutikker (3 stk) i Arguineguin, hvor du kan handle trygt.

Det sist nevnte, med lure indere, gjelder dessverre for hele sørkysten, både i Puerto Rico og Meloneras. Hold deg gjerne unna disse, så får du kun hyggelige ferieminner.

 • Puerto Mogan Gran Canaria

Forlenget motorvei – økt popularitet

Puerto Mogán har blitt et populært feriemål også for nordmenn på Gran Canaria Sør. Før den flotte hovedveien GC1 ble forlenget til Puerto Mogán, gikk den eneste veien fra Puerto Rico langs kysten på GC500. Dette er en vei som ikke passet for de med høydeskrekk, og etter et ras på veien for noen år siden har den aldri blitt åpnet for biltrafikk.

Etter at GC1 ble åpnet, har dette ført til økt popularitet for Puerto Mogán, med en større satsing på turisme.

Noen bilder fra Facebook nå og før:

Puerto Mogan 2014 fra Facebook, Gran Canaria Sør

Puerto Mogan gammelt fra Facebook Gran Canaria SørPuerto Mogan gammelt fra Facebook.png Gran Canaria Sør
Kommunens «hovedstad» – Pueblo Mogán

Pueblo Mogan Gran Canaria - www.theislandsinthesun.com

Innenfor Puerto Mogán, langt oppe i dalen, ligger kommunens «hovedstad», som bærer samme navn som kommunen, Mogán. Eller Pueblo Mogán som den kalles.

Den ble etablert i 1833 langt unna sjørøvere :-). De fleste offentlige tjenestene, derimot, finnes i Arguineguin.

San Antonio-kirken er fra 1814.

Denne landsbyen har ikke blitt utviklet som turiststed i så stor grad som de øvrige tettstedene i kommunen, så her kan du se de ekte «moganeros» sitte og kose seg på terrassene.

i 1851 ble faktisk også byen isolert i forbindelse med en koleraepidemi på Gran Canaria.

Vindmøllen du ser før du kommer inn til landsbyen er en kopi av møllen som en gang sto der. 12 meter i diameter. Møllen fra 1800-tallet ble restaurert i 1998. Møllen kalles av lokalbefolkningen «den brente møllen» for den ble i sin tid satt fyr på av en pastor.
Veneguera

Veneguera er den vestligste bebyggelse i Mogán kommune før du kommer til kommunen La Aldea de San Nicolás.

Dette er en frodig dal med mange plantasjer hvor de dyrker avokado, papaya, sitrusfrukter og bananer. Spesielt vil du se dette om du drar fra tettbebyggelsen og ned mot stranda.

Lokalbefolkningen anser dette som et av de varmeste stedene i Mogán kommune.

Det er en flott og populær tursti mellom Veneguera og Pueblo Mogán over fjellet, og en fra Veneguera opp mot GC-200.

Veneguera Mogan Gran Canaria - www.theislandsinthesun.com

I landsbyen er det et par restauranter og en kirke bygget i tidsrommet 1959 og 1965. Her feirer de la Virgen de Fátima, som er deres skytshelgen. På norsk heter hun Vår Frue av Fátima. Dette er et navn på jomfru Maria, og en minnedag i den katolske kirken.

Navnet stammer fra at jomfru Maria skal ha åpenbart seg mange ganger for tre barn ved byen Fátima i Portugal. Hun ga dem oppfordringer og beskjeder samt tre hemmeligheter, hvorav den tredje alltid har blitt holdt hemmelig av den katolske kirke.

Første hendelse var 13. mai 1917, som dermed er dagen for feiringen, men på grunn av at innbyggerne i Veneguera er opptatt med innhøsting og arbeid på denne tiden av året, feiere de dagen den 15. august.

Veneguera Mogan Gran Canaria - www.theislandsinthesun.com

Veien ned til stranda er ikke den aller beste, men fremkommelig gjennom et område med drivhus. Veneguera stranda er ca 370 meter lang med rullestein, grus og sand.

Veneguera Mogan Gran Canaria - www.theislandsinthesun.com

Vis aktsomhet på strendene! Les om dette på Strandsiden!

NB!

Nettstedet The Islands In The Sun har ingen sponsorer. De små inntektene som kommer inn på grunn av at lesere fysisk klikker på annonser fra Google hjelper til med å finansiere opprettholdelsen av nettstedet. Det bukkes og takkes for alle klikk på annonser 🙂

Hvis du har lest helt ned hit, så håper jeg du liker siden. Det settes stor pris på om du liker/deler på Facebook og Twitter. Det gir motivasjon til å jobbe videre.

Vår Facebookside gir informasjon om oppdateringer.

PS:

Av en eller annen grunn ble det mye ståhei på Facebook ved en av publiseringene fordi uttrykket Arguineguin – Norges Sydligste by ble benyttet.

Bruken av frasen begrunnes slik: Når så mange nordmenn er fastboende Spanske skattebetalere, med stemmerett og flere er også arbeidsgivere, i tillegg til flere tusen langtidsboende i distriktet, føles byen for mange nordmenn som sin by. Alle de norske tjenestene i byen og distriktet, av omtrent alt som forventes i en by, og den innsatsen det spanske miljøet iverksetter for at nordmenn skal trives med eksempelvis vareutvalget i butikkene, så føles byen litt norsk for mange av oss. Når til og med ansatte på et av Notarbyråene tok norskkurs for å hjelpe nordmenn med tinglysinger, så forsterkes inntrykket av at man er velkommen, som en del av samfunnet, og som en litt norsk by.

Det eneste «ubegripelige» er at værmeldingen på NRK er kun for Las Palmas. (Til og med været på et lite sted med fire innbyggere sommerstid i Finnmark er med i værmeldingen).

The Islands In The Sun vil ikke slutte å bruke uttrykket selv om noen blir krenket, sure, skuffet, irritert eller hva de nå enn blir.

Nyt Mogán og klimaet 🙂

[/sociallocker]Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin