Kapp Verde

Kapp Verde – Makaronesias sydligste øygruppe.

Kapp Verde er også noen fantastiske øyer i Makaronesia! Det er 10 store og fem små forskjellige øyer som byr på spisse fjell, grønne daler med blomster og sukkerrør, flotte turmuligheter til fots, hvite myke uberørte sanddyner ved indigo blått hav, fengende musikk og gjestfrihet. Du vil fort skjønne hvorfor mange har kommet og aldri reist.

Kapp Verde, Cape Verde på engelsk og Cabo Verde på portugisisk, er en pilformet øygruppe og den sørligste i Makaronesia. Kapp Verde har vært selvstendig fra 1975 etter en lang frigjøringskrig og nellikrevolusjonen i Portugal.

Øygruppen ligger ca 500 km vest for de afrikanske landene Mauritania og Senegal. Det er det mest vestorienterte landet i regionen, og folkene er rikere og bedre utdannet enn nesten hvor som helst ellers i Afrika.

Språket er Portugisisk og kreolsk (basert på en blanding av gammelportugisisk og afrikanske språk)

Kapp Verde øyene

Sidene våre gir mye informasjon og tips om ferie, reiser, opplevelser, shopping, turer, vær og klima. Klikk deg rundt 🙂

Kapp Verde
Historie Kapp Verde

Kapp Verde øyene var i utgangspunktet ubebodde, så når portugisere fant dem på 1400-tallet kunne de kolonisere dem uten kamp med noe innfødte, i motsetning til spanjolenes kolonisering av Kanariøyene. De første øyene ble oppdaget i 1456 og resten av øygruppen ble utforstek i det påfølgende tiåret. Portugiserne kom senere tilbake og etablerte byen Ribera Grande (nå Cidade Velha) i 1462 på São Tiago (Santiago i dag), som ble den første permanente europeiske bosetting i tropene.

Øygruppen lå strategisk til for handelsrutene mellom Afrika, Europa og den nye verden, og ble etter hvert et knutepunkt for handel med slaver fra Afrika. Dette førte til en flott økonomisk utvikling, som på den tiden også naturlig nok, tiltrakk seg sjørøvere (på linje med de fleste øyene i Makaronesia). Blant bandittene var også Sir Francis Drake fra England. Han plyndret Riberia Grande i 1582 og 1585. Etter et franskt angrep i 1712 mistet Riberia Grande sin betydning i forhold til Praia, som ble den nye hovedstaden i 1770.

170px-Heinrich_der_Seefahrer

Henrik Sjøfareren finansierte de første portugisiske oppdagelsesekspedisjonene langs Afrikas Atlanterhavskyst

Nedgangstider.

Det ble etterhvert også nedgangstider for Kapp Verde. I 1747 kom den første av mange tørkeperioder, som etter det rammet øyene med ca 5 års mellomrom. De ble ikke bedre av avskogingen og overbeite etter koloniseringen, så de tidligere grønne øyene (verde betyr grønn på portugisisk) ble ikke så grønne lenger. De portugisiske styresmaktene løftet heller ikke mange fingre for å hjelpe den stakkars befolkningen. Dette førte til at tre store tørkeperioder på 17 og 1800-tallet tok livet av over 100.000 personer. Avskaffingen av slavehandelen fra midten av 1800-tallet og utover påførte også Kapp Verde stor økonomisk nedgang. Resultatet ble også her, som på mange øyer i Makaronesia under dårlige tider, emigrasjon. Kappverderne emigrerte i stor grad til New England (det nord-vestre hjørnet av USA) på slutten av 1800-tallet.

Nyere historie.

Andre verdenkrig ble heller ikke noen gode år. Det var tørkeperioder med sult, og flere tusen døde av den, vulkanutbrudd og stor tilbakegang i skipstrafikken. Økonomien kollapset helt og som normalt var det liten hjelp å få fra kolonimakten.

De fleste afrikanske kolonier fikk sin frihet mellom 1957 og 1964, men det gjaldt ikke for de portugisiske. Det afrikanske partiet for Guinea-Bissau og Kapp Verdes uavhengighet ble stiftet i 1956 og etter tre års forberedelser ble den første aksjonen dratt i gang (en streik i Port of Bissau). Dette ble starten på en 13 års frihetskamp, noe som forøvrig er den lengste frigjøringskrigen i Afrika.I 1975 fikk Kapp Verde sin frihet fra Portugal, og republikken ble etabler. Den første presidenten, Pereira, lovet en demokratisk og sosialistisk nasjon før valget, men han forverret økonomien, etablerte en ettpartistat og inngikk allianser med både Folkerepublikken Kina og Libya.

Ettpartistyret varte helt frem til 1990. Kapp Verde er nå et parlamentarisk demokrati med flere partier. Demokratiet er stabilt, valgene blir betraktet som frie og rettferdige og både president og statsminister blir valgt for fem år av gangen. Rettsvesenet funger bra, og det er også pressefrihet. Det går altså an og komme seg ut av elendigheten.

Geografi og administrasjon Kapp Verde.

flagg Kapp Verde

Kapp Verde er delt inn i 17 kommuner (portugisisk: concelhos):

Kommune Administrasjonssenter Øy
Paúl Vila das Pombas Santo Antão
Porto Novo Porto Novo Santo Antão
Ribeira Grande Ribeira Grande Santo Antão
São Vicente Mindelo São Vicente
São Nicolau Ribeira Brava São Nicolau
Sal Espargos Sal
Boa Vista Sal Rei Boa Vista
Maio Vila do Maio Maio
Praia Praia Santiago
Santa Catarina Assomada Santiago
Santa Cruz Vila de Pedra Badejo Santiago
São Domingos São Domingos Santiago
São Miguel Calheta de São Miguel Santiago
Tarrafal Tarrafal Santiago
São Filipe São Filipe Fogo
Mosteiros Vila de Pedra Badejo Fogo
Brava Vila Nova Sintra Brava

Øygruppen Kapp Verde består at 10 hovedøyer og 5 mindre øyer, som er inndelt i to øygrupper: Barlaventos (nordlige øygruppe) og Sotaventos (sørlige øygruppe).

Barlavento er Kapp Verdes nordlige øygruppe.


Øygruppen kan igjen deles inn i to:
Øyene i vest (Santo Antão, São Vicente,São Nicolau, Santa Luzia, Branco og Razo) som er klippeformet, vulkanske og med landbruksområder
Øyene i øst (Sal og Boa Vista) som er flate og ørkenpreget. Økonomien på disse øyene var tidligere basert på utvinning av salt, men rettes nå inn mot turisme.

Sotavento er Kapp Verdes sørlige øygruppe

Øygruppen består av de fire øyene Maio, Santiago, Fogo og Brava, samt noen små øyer nord for Brava. Maio ligger i øst og er en flat ørkenaktig øy, mens de tre siste er klippeformet og vulkanske. Det er også disse tre som først ble befolket på Kapp Verde

Øyene i Kapp Verde:

(Beklager, men disse tabellen er noe vanskelig å lese på mobiltelefon.)

Øygruppen Kapp Verde består at 10 hovedøyer og 5 mindre øyer, som er inndelt i to øygrupper: Barlaventos (nordlige øygruppe) og Sotaventos (sørlige øygruppe).

Øy Befolkning på øya Hovedby Befolkning by
Boa Vista

3 353

Sal Rei

2 500

Razo

ubebodd

Santo Antão

47 124

Ribeira Grande

2 550

São Vicente

67 163

Mindelo

62 970

Santa Luzia

ubebodd

São Nicolau

12 864

Ribeira Brava

4 892

Sal

14 451

Espargos

5 877

Maio

5 435

Vila do Maio

1 561

Santiago

240 000

Praia

113 664

Fogo

37 409

São Filipe

5 615

Brava

7 000

Vila Nova Sintra

1 500

Øy Areal Høyeste punkt Øygruppe
Boa Vista

620 km²

Monte Estância

(387 moh)

Barlavento
Razo Barlavento
Santo Antão

779 km²

Topo de Coroa

(1979 moh)

Barlavento
São Vicente

227 km²

Monte Verde

(774 moh)

Barlavento
Santa Luzia

35 km²

Monte Grande

(395 moh)

Barlavento
São Nicolau

388 km²

Monte Gordo

(1312 moh)

Barlavento
Sal

216 km²

Monte Vermelho

(406 moh)

Barlavento
Maio

269 km²

Monte Penoso

(436 moh)

Sotavento
Santiago

991 km²

Pico d’Antónia

(1394 moh)

Sotavento
Fogo

476 km²

Pico do Fogo

(2829 moh)

Sotavento
Brava

64 km²

Monte Fontainhas (976 moh) Sotavento

Av disse øyene er det kun Santa Luzia, Branco og Razo som er ubebodd i Barlaventoøygruppen. I Sotaventoøygruppen er det noen små øyer og skjær nord for Brava – Ilheus Secos, som ikke er bebodd. Alle øyene er vulkanske, og en aktiv vulkan finnes på øya, FogoPico de Fogo» – Fogofjellet). Forrige utbrudd var i 1995.

Cape_Verde_Map
Kart over Kapp Verde

Shopping Kapp Verde

Her er et kart over shoppingsentre i øyriket.

Hvis du liker sidene våre, så hadde vi satt stor pris på om du likte de på Facebook, Twitter, G+1 og Pin it. Det gir oss motivasjon til å jobbe videre.

Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin