Det må da vel være skrekkelig kjedelig å bo på en kanariøy over en lang periode?
Jeg har fått spørsmålet – blir det ikke kjedelig å bo på en Kanariøy som pensjonist?
Det jeg da lurer på er – hvorfor skulle det bli kjedelig? Er det fordi en ikke får skifte hjul på bilen to ganger i året, eller får måket snø?
Egentlig har jeg ingen erfaring med å være pensjonist i Norge, for jeg så utfordringen og flyttet så snart det var mulig. Av den grunn burde jeg kanskje ikke skrevet denne epistelen, men jeg tar sjansen.
NB! Linkene i historien går til andre sider og historier på https://theislandsinthesun.com
En norsk pensjonist på Gran Canaria fortalte meg en gang at hun svarte slik når spørsmålet dukket opp: En dag får jeg for meg at jeg skal skrive et kort til noen jeg kjenner, og dette bør helst være på en mandag. Dagen etterpå går jeg og kjøper kortet. Dag tre skriver jeg kortet, dag fire finner jeg frem adressen til vedkommende, og dag fem går jeg på posthuset og sender kortet. Da er det helg, så slik går uka.
Nei det er nok ikke slik ukene går, men at de går fort gjør de om du bor på Gran Canaria, Tenerife eller Lanzarote. Det i all hovedsak der de norske utflyttede pensjonistene har bosatt seg på Kanariøyene.
Hvis du bor på Spanias fastland, så har du det sikkert like travelt
Du trenger ikke være ensom som pensjonist, eller langtidsboende.
Så klart kan du være ensom på en kanariøy, eller i Spania, på samme måte som i Norge, men det er ikke normalen; og ei heller nødvendig hvis du ikke søker ensomhet. De fleste er ganske så sosiale, og det er jo et av fortrinnene med å bo i Syden. Alle vet hvordan det er å dukke opp på en ny arena med behov for å få bekjentskaper, så de fleste er åpne og omgjengelige.
Det eneste det kreves, av en som føler seg ensom, er å gå utenfor døren og prate til folk. Ja det er faktisk slik. I Norge er det vel slutt på det for mange år siden mange steder uten at en blir betraktet som en raring, men slik er det ikke her i sør. Nordmenn, og folk fra andre nasjonaliteter, er åpne og mottakelige for at noen prøver å få kontakt.
Hvis en ikke syntes det er noe stas, og kanskje er av den sjenerte typen, er det best å melde seg inn i en eller annen forening, eller delta på en eller annen aktivitet. Oversikt over aktiviteter blir normalt annonsert på Facebook-grupper for den øya eller stedet du bor på. Finn en gruppe og følg med!
Alternativet er å se hva som skjer i Sjømannskirkene eller i Norskeklubbene, hvis dette er i nærheten.
Venner/familie/bekjente på tur.
Mest sannsynlig vil du spise, eller ta et glass, med gamle arbeidskolleger når de er på ferie på din øy, i vinterhalvåret. Du treffer dem faktisk i en hyggeligere setting enn det du gjorde i gamlelandet. Utrolig nok så kan du faktisk utvikle det til et enda bedre bekjentskap, og dessuten vil du bli bedre kjent med deres ektefelle.
Og så vil du garantert få besøk av familie og gamle venner som gjerne vil til tining på sydlige breddegrader.
Mulighetene for at du blir totalt ensom er relativ liten.
Dyrk din hobby.
Har du en hobby i Norge, så vil du mest sannsynlig også pleie den aktiviteten i varmere himmelstrøk. Det er mulig å både strikke, lese, studere, fotografere, pusle med vekster, spille golf eller andre typer spill, danse, gå tur eller være i en annen form for aktivitet like godt i sør som i nord, om ikke bedre.
Hvis båtliv er det helt store, så er mangelen på en skjærgård en ulempe for mange, men fordelen er at sjøen kan nytes hele året. Med båt kan en dessuten nå strender som er strabasiøse å komme til på apostlenes hester.
Det jo også slik at pensjonister blir sprekere og mer ungdommelige for hvert år som går, så snart har vel gamlingene de samme interessene, og hobbyene, som unge mennesker.
Hvis din hobby er snømåking og skigåing er det lite trolig at du velger å flytte til et sted hvor temperaturen normalt ligger på 20-tallet.
Mosjon – en pensjonist må røre på skrotten!
Det er faktisk en hobby som stort sett alle norske pensjonister, og langtidsboende, får her i sør, og det er turgåing. Her er det mulig å gå tur hele året uten tanke på brodder og regntøy. Jeg innbiller meg derfor at kondisjonsnivået hos pensjonister/langtidsboende i sør er bedre enn i Norge. Jeg har ingen vitenskapelige undersøkelser å vise til, men jeg ser det som mest sannsynlig.
Det er også mange turer en kan gå i selskap med andre, som gir motivasjon, glede, tilhørighet, vennskap og sosialt samhold. Det er flere arrangører som for eksempel Norskeklubber, Tjukkasgjenger og flere til.
Tur-grupper kan du finne for de fleste nivåer. Det finnes for de som er superspreke til de som har større bevegelses-problemer. Følg med på Facebook og bli med en flokk hvis du har mulighet!
Hvis du vil ut på «skattejakt» er kanskje Geocaching noe å prøve ut. Let etter bortgjemte poster rundt om på øyene. En morsom hobby for en eller flere, og kanskje i konkurranse med noen bekjente?
Det skulle ikke forundre meg om du kan gå på stolpejakt også enkelte steder i fremtiden.
Hvis man har sykling som interesse, er dette noe en kan holde seg i form med hele året, så klart. Det kan vel og merke være noe varmt i siestatiden enkelte tider på året, men da er det meningen at en egentlig skal ta siesta, og ikke slite på en sykel med sola nær senit.
Forholdene for sykling, med plass på veien og sykkelstier, varier fra kommune til kommune. Det er ikke like godt tilrettelagt i alle, men bilistene tar ganske så godt hensyn til disse myke trafikanter med åltrange drakter.
Liker du dyr og trim?
Hvis du er glad i hunder og ikke har en, kan du låne en turkamerat i en av kennelene for eierløse hunder. Da lyser du opp i den hundens hverdag, og du får trim og vennskap tilbake. Kanskje det fører til en adopsjon?
For de som har hest på øyene så kan de faktisk se frem til at deres gode venn lever lenger i sørlige strøk enn i Norge. Det varme klimaet er helsebringende for stive ledd og muskler på dyr som på mennesker. For min del ble jeg ganske overrasket over alders-nivået på aktive hester. I Norge hadde mest sannsynlig mange av dem vært på de evige grønne enger, eller vært pensjonister.
Pr nå er det vel ikke så mange norske pensjonister som har hest på Kanariøyene, men jeg ser ikke bort fra at dette kan endres med kommende generasjoner. De som bor i sør nå av nordmenn ser vel mest på hest som noe en kan finne i en pølse.
Likevel, hvis du ønsker å ri, men ikke har hest, er det også store muligheter både til å få rideundervisning, eller dra på utflukter på hesteryggen. Hvis du ikke har gjort det før, så ta en tur. Det vil bli en uforglemmelig opplevelse på mange måter. Du vil også få merke at du har noen muskler du ikke viste at du hadde.
Og det er mer en pensjonist kan bruke tiden til.
Golf er en interesse som kan videreføres i Syden, eller gå på kurs for å lære. På de aller fleste banene er det profesjonelle som lære deg spillet. Det er også flust med supre baner å velge blant. For de som ikke gidder å gå så langt i varmen, kan en velge golfbil, eller rett å slett gå på en korthullsbane.
Og hvis man er av en omsorgsfull karakter, er det muligheter for å hjelpe til for de som ikke har det så godt, i for eksempel Nabohjelpen.
Er du en sporty utgave som liker vannsport, er det bare å velge på øverste hylle, eller hvis du liker å fiske er det nok av butikker som selger fiskeutstyr. Om du får napp, eller hva slags fisk du får opp, er en annen ting.
Vi må jo heller ikke glemme soling og bading. Selv om en må være forsiktig med sola, så bør jo man ta seg en liten tur på stranda en gang i uka eller så. D-vitaminer er ikke å forakte.
Fordelen til de som har flyttet til Kanariøyene er at man ikke trenger å tenke på at man skal være knall brun til man kommer hjem til Norge. Tiden kan brukes til så mye annet artig. Faktisk så blir det med å være brun ikke så viktig lenger. Det er jo ingen som skal si til deg: Du verden så brun du har blitt.
Ut på ordentlig tur.
For de som liker å dra på turer i det fri, eller på strender, kan alt av turutstyr kjøpes. Husk at kanariere og spanjoler har sort belte i tur og camping!
Ingen stusser på om du kommer på stranda med solseng, parasoll og en full kjølebag, for det gjør nemlig de innfødte. Innover på enkelte øyer er det også mange fine områder tilrettelagt for piknik, grilling og camping.
(Les også alt om strender på denne linken: Strender Kanariøyene)
Utforsking av den øya du bor på, og gjerne også naboøyene, er en utmerket aktivitet for å bli kjent. Det er omtrent umulig å ærlig si at en kjenner alle steder. I hvert fall på de større øyene. Det er alltid noe nytt å se eller oppleve. Personlig har jeg bare bodd fast på Gran Canaria i 9 år, foreløpig, og jeg er langt, langt, fra utlært.
Min bror fortalte en nabo i Norge at han hadde vært på besøk hos meg og vært oppe i fjella. Naboen svarte at det var da ikke fjell på Gran Canaria, og det viste han for han hadde vært der i 20 år på ferie. Vel, det er noen som ikke kommer bort fra bassenget eller stranda.
Mulighetene er uendelige, og det beste av alt er at alt dette kan gjøres i 12 måneder i året! Det eneste du må passe på er sola. Bruk skyggen i stor grad, og solfaktor på solkremen. Hudkreft er ikke noe å spøke med.
Men, men – ofte er det også økonomien som styrere hva man har råd til som pensjonist. Heldigvis er det svært mange aktiviteter som ikke koster stort.
Helan går – hei faderi ….
Noen har jo også det bilde i hodet at norske pensjonister og langtidsboende i Syden går på fylla 24/7, og det er nok også noen som gjør det. De som har en slike uvaner, hadde mest sannsynlig også gjort det i Norge, men med Sydens prisnivå blir jo kvantumet, eller kvaliteten, høyere i sør enn i nord. Folk med disse tilbøyelighetene burde vel kanskje ha holdt seg i et puritansk norsk miljø og ikke bli utsatt for alkoholens fristelser.
At de fleste som bor på øyene unner seg en øl eller et glass vin (eller flere) oftere i sør enn i nord, er vel heller ikke noe en skal stikke under en stol. Siden brus er dyrere er det vel heller ikke så rart. Om det er sunt eller ikke, kan vel sikkert diskuteres.
Utvandret eller trekkfugl.
Det er dessuten en vesentlig forskjell på de pensjonistene, eller andre, som er utvandret til Syden, og de som er der på ca. 6 måneders basis, eller kortere.
De som er utflyttet har tross alt flyttet livet til sør, og har derfor det de også ville hatt i Norge.
De som er trekkfugler har litt større problemer med å få med seg hobbyaktiviteter som er stort eller tungt i forhold til bagasjereglene til flyselskapene. For dem så er det heller ikke så viktig, for de er jo ikke på en kanariøy hele året.
Administrasjon
Dessuten er det mye å administrere ved å bo i Spania. Det er stadig noe som må gjøres:
- Bankbesøk
- TV/telefon/Internett leverandører som må kontaktes, eller byttes. Ja, du får også alle de norske TV-kanalene fra ulike leverandører.
- Besøk i kommuneadministrasjonen for å få et dokument, eller betale skatt på hus, bil eller bøter. (Noen bøter må betales i bank eller på nett)
- Ordne med selvangivelsen en gang i året hos en regnskapsfører.
- Innkjøp av ett eller annet til huset, eller få fikset, eller hva det en skal være. Dette resultere ofte i å sitte hjemme og vente på en leveranse, eller en håndverker.
Og så er de alle de andre gjøremålene. Handle mat, få seg klippet, gå til tannlegen, legebesøk og slike ting.
Apropos handle mat. På Kanariøyene får man tak i de beste kortreiste råvarene til en rimeligere pris enn i Norge, så man kan ha et sunt og godt kosthold. Noe som er supert.
Å ta seg tid til å lage mat fra grunnen, for de som liker det, blir også en trivelig daglig syssel. Man kan tros alt ikke gå ut på restaurant å spise hver dag. Det blir både dyrt og kjedelig i lengden.
Ekstra styr ved flytting.
I den perioden som følger etter fast innflytting til den drømmeøya du har valgt, blir det ekstra mye styr, ordning, kontorbesøk, frustrasjoner, usikkerhet og venting. Da er det mer enn nok som må ordnes, og kanskje mer en du hadde trodd.
Egentlig er det kanskje godt at en ikke vet om dette på forhånd. Noen overraskelser skal man jo ha. Fortolling av flyttelass, dokumenter i forbindelse med innflytting og helsesystemet, bare for å nevne noe.
Prosessen med kjøp og salg av bosted, kommer i tillegg, og er normalt en tidskrevende affære, hvis en ikke gir alle fullmakter til en megler.
Les: Flytte til Spania eller en kanariøy, eller min historie: Å flytte til Gran Canaria , eller hva med denne historien om de offentlige ansatte?
Året er for kort! Husk at alt må gjøres på fritiden som pensjonist.
Viktig råd til deg som er pensjonist!
Det er enkelte ting som er svært viktig for en pensjonist for å få et langt, innholdsrikt og givende liv.
- Holde seg i form er så klart en viktig aktivitet for de som har stativet i orden, og for øvrig har en helse som tillater det. Om det er som noen av forslagene over, eller ved hyppige besøk på et av de mange helsestudioene, er for så vidt det samme. Bare få ræva ut av godstolen hvis det er fysisk mulig!
- Vær sosial så du ikke blir en ensom, inne sittende eremitt. En må også pleie kontakten med de som eventuelt fortsatt bor i Norge og måker snø.
- Det neste som er svært viktig er å trimme hjernen. En bør ikke bare sitte å se på norsk TV, eller nyte noe godt drikke. Hjernen må trimmes!
Gode aktiviteter for å trimme hjernen til alle pensjonister og andre voksne:
- Lære seg et nytt språk. Kan du ikke spansk er det smart å starte. (Les om spansk og språkproblemer på linken.)
- Lær deg noe annet nytt. Det er mange rimelige, eller gratiskurs å finne på nettet innenfor et tema som kan være interessant for deg. Hva med å lære seg å spille et instrument, hvis ikke annen teori fenger?
- Hold deg teknologisk oppdatert på ett eller annet nivå. For å få maksimalt ut av tilværelsen er Internett og PC/plate/smarttelefon en nødvendighet for å holde kontakt, og for å holde seg oppdatert på hva som skjer i nærområdet, i hjemlandet, og med slektninger/venner/bekjente.
- Skjerp hjernen med quiz, sudoku, spill (skjerper fantasi, reaksjonsevne etc.) eller hva det enn skal være. Barquiz er jo både artig, skjerpende og sosialt.
- Les bøker. Du får ikke kjøpt norske bøker i Syden, så vidt jeg vet, men du kan kjøpe omtrent alt du vil digitalt, og få det inn på et lesebrett. En del barer, hoteller og sjømannskirkene, har også biblioteker med norske bøker av papir du kan låne eller bytte. Hvis du har besøk av lesende mennesker fra nord, er det også veldig hyggelig at de legger igjen en bok eller to fra sitt opphold.
- Ha en eller annen hobby som krever litt kreativitet og tenking, gjerne noe kunstnerisk. Eksempler kan være strikking, skriving, maling, tegning, fotografering eller musikk. Eller hva med å lage noe av ting du finner i fjæra og naturen?
Hva gjør en pensjonist på en Kanariøy? Konklusjon.
Det er utrolig mange ting en kan drive med som pensjonist i Syden,
og det er mange ting en bør gjøre for å holde legeme og hjerne i form. Begge deler er svært viktig.
Hvis en ikke er pensjonist, men er i arbeid på en av de nydelige Kanariøyene, blir jo saken noe annerledes. Da har man jo en jobb å gå til. Likevel, hvis en syntes fritiden blir litt kjedelig, kan kanskje noen av tipsene over hjelpe til med å forbedre tilværelsen.
Så tilbake til start: Blir det ikke kjedelig å bo på en Kanariøy som pensjonist, eller langtidsboende for den del?
Svaret kan jo være: Det må da være enda kjedeligere å bo i Norge, men det vet jeg jo egentlig ingen ting om så langt.
Livet er herlig, men det er forferdelig mye å gjøre for en pensjonist i
Syden.
Saludos
Audun
PS 1: Etter at denne historien ble skrevet har jeg flyttet til Norge på halvårsbasis, og ikke etter eget valg. Det vil si at sommerhalvåret tilbringes i Norge. Om noen år kan jeg sikkert utale meg om den opplevelsen 🙂
PS 2: En fullstendig oversikt over aktiviteter som du kan sysle med på Gran Canaria finner du på denne linken. Aktiviteter Gran Canaria. Tilsvarende aktiviteter finner du også stort sett på de andre øyen, og på fastlandet.
Dessuten, hvis du virkelig har lest så langt som til hit, kan det virke som om du har likt historien. Ingen gidder vel å lese så langt på en historie uten interesse? Gi den en tommel opp, og helst som en kommentar på Facebook for da spres historien bedre med Facebooks uforståelige algoritmer.
Hvis du vil lese flere historier så finner du de under Blogg+ i menyen, og det er linker lenger ned på denne siden.
Hvis du har vært så snill og klikket på en annonse i teksten så takkes og bukkes det. Det gir noen ører for å holde nettstedet åpent!
Takk for besøket og velkommen tilbake!
Del dette: