Las Palmas

Las Palmas – Hovedstaden

Las Palmas, Gran Canarias hovedstad, er Kanariøyenes største by med i underkant av 400.000 innbyggere.

I tillegg til å være Gran Canarias hovedstad er den også hovedstad for Kanariøyene, sammen med Santa Cruz de Tenerife, og hovedstad for de østre øyene.

Las Palmas er et fantastisk skue fra oven. Den består av to bukter mellom en halvøy i nord, og resten av Gran Canaria. I disse buktene ligger de flotte strendene – Playa de las Canteras og Playa de las Alcaravaneras.

Las Palmas er kåret til å ha en av verdens beste bystrender, Canteras, og til å være den byen i verden med best klima.

Gran Canaria Nord Las Palmas

Hovedstaden har flotte muligheter for shopping, uteliv, kultur, og hva du enn skulle ønske deg.

Husk at byen har flere ulike bydeler, hver og en av disse har sine kvaliteter.

Noen hurtiglenker:

 • For informasjon om Gran Canaria vedrørende geografi, administrasjon, opplevelser, aktiviteter, strender, shopping med kart, markeder og klima, gå til siden Gran Canaria.
 • Dypere informasjon om klimaet på Kanariøyene finner du her.
 • Informasjon om nordsiden av Gran Canaria er her.

Sidekart for denne om Las Palmas:

 • Side 1 – Historie og bydeler. (Denne siden)
 • Side 2 – Attraksjoner i Gamlebyene Vegueta og Triana
 • Side 3– Attraksjoner: Ciudad Jardín/ Parque Doramas/ Pueblo Canario/, El Muelle Deportivo, Konsertkuset Alfredo Kraus, Parque Santa Catalina og vitenskapsmuseet, La Isleta og Castillo de la Luz smt havnen, Tafira med Jardin Botanico Canario og festivaler
 • Side 4 – Kommunikasjon, kollektivtransport og parkering samt Strender
 • Side 5– Shopping og Gastronomi

Historien til Las Palmas

For å ta dette veldig kort så ble byen grunnlagt etter at spanjolene hadde beseiret urbefolkningen 1487. Byen brant i 1599. På 1600-tallet hadde byen en sterk økonomisk utvikling, særlig basert på eksport av sukkerrør til Europa og Amerika. Velstanden førte til at byen, helt inn på 1700-tallet, var svært utsatt for angrep fra sjørøvere.

Byen fikk etter hvert stor betydning som en viktig sjøfartsby, for trafikken mellom Europa og Amerika. Havnen er god og den er fortsatt en viktig inntektskilde.

I 1927 fikk byen status som provinshovedstad, sammen med Santa Cruze de Tenerife, og ble hovedstad for de østre øyene (Gran Canaria, Fuerteventura og Lansarote). Siden 1960-tallet har turismen blitt stadig mer inntektsbringende.

Se forøvrig Kanariøyenes Historie.

Byens utvikling

Den første bosettingen startet rundt en kastiljansk militærleir i den høyre skråningen av ravinen Barranco de Guiniguada – hvor San Antonio Abad-kapellet ligger i dag. Dette kalles Real de Las Palmas, som grodde mot bredden av ravinen. Videre kom bydelene Vegueta og Triana på den høyre og venstre bredden av Barranco de Guiniguada. I dag skiller hovedveien i Las Palmas, Calle Juan de Quesada, som krysser Barranco de Guiniguada og går ut av byen mot sentrum av øya, disse to historiske kvarterene.

Vegueta:

 • Vegueta, Las Palmas, Gran Canaria

Triana:

 • Triana, Las Palmas, Gran Canaria

I nesten 400 år var byen begrenset mot nord innenfor de inngjerede bydelene Vegueta og Triana. Under det 16., 17., og 18. århundre vokste byen hovedsaklig innover mot det indre av øya, som nesten alle byene på øygruppa. Vegueta, Triana, San José og noen små husgrupper, hovedsaklig befolket av immigranter og fiskere, utgjorde byen Las Palmas. Først i det 19. århundre – med hjelp fra byggingen av havnen Puerto de la Luz – begynte byen å utvide seg mot nord langs kyststripen, og distriktene Arenales, Ciudad Jardín, Alcaravaneras, Santa Catalina og La Isleta, dukket opp.Booking.com

Nyere tid

Nå har Las Palmas de Gran Canaria en imponerende infrastruktur av hoteller og leiligheter, og havnen Puerto de La Luz er en av de viktigste i hele Europa, noe som gir byen et veldig kosmopolitisk utseende. Først med tilstrømmingen av turisme, og økonomiske aktiviteter på 60-tallet, ble byen sikret og etablert, med et innbyggertall som har fordoblet seg de siste 30 årene.

Las Palmas har 7 bydeler med ulik karakter:

 • Vegueta
 • Triana
 • Alcaravaneras
 • La Isleta
 • Tafira
 • Guanarteme
 • Puerto

I dag er Las Palmas de Gran Canaria en travel by med internasjonalt miljø, men fortsatt med en spansk atmosfære, historie og kultur. Lucha canaria (kanarisk bryting) og vela latina (kanarisk seiling) er innfødte idretter med opphav i hovedstaden på Gran Canaria. I Las Palmas finner du det beste fra to verdener, en lang sandstrand og travelheten i en by, men vær oppmerksom på at det ikke er det samme klimaet her som på sydkysten. Det er normalt ikke særlig smart å dra dit vinterstid i sandaler.Side 2 :

Attraksjoner i Gamlebyene Vegueta og Triana

Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin