Fogo – Den vulkanske øya
Fogo betyr ild og navnet forteller om naturen på øya i Sotaventoøygruppen i Kapp Verde: en vulkan som strekker seg 2.829 moh med navnet Pico de Fogo. Vulkanen dominere øya, og er det høyeste punktet i Kapp Verde.
Det gamle krateret, caldeira, som ligger i vest er gigantisk. Det ligger som en halvsirkel ved toppen, med en diameter på 9 km. Dette er et naturreservat.
Krateret på Pico de Fogo har en diameter på 500 meter og en dybde på 180 meter. Fortsatt spyr denne vulkanen opp svoveldamp.
Det siste utbruddet fra vulkan på Fogo var rundt årsskifte 2014 og 2015, og landsbyene i det store krateret var truet.
På grunn av høyden på vulkanen og fjellene rundt dannes det en del skyer, som igjen gir nedbør og fukt. Det er derfor mange nytteplanter som trives godt her. 1. Mai feirer innbyggerne oppdagelsen av øya.
Hvis du ønsker å komme deg opp på Pico de Fogo er det best å starte klatringen fra den lille byen Chã das Caldeiras. Turen tar rundt 6 timer og fra denne landbyen, og er det en stigning på 1.000 meter. Godt fottøy er nødvendig på grunn av terrenget.
Det bor ca 40.000 på Ilha do Fogo, og den har to byer. São Filipe og Mosteiros, samt en del landsbyer. Øya ligger mellom Santiago og Brava.
São Filipe
Dette er den største byen på Fogo, med ca 20.000 innbyggere, og ligger på vestsiden. Det er Kapp Verdes fjerde største by etter Praia (Santiago), Mindelo (São Vicente) og Assomada (Santiago). Det er her øyas flyplass ligger for innenlands flyruter.
Byen ligger ved en kilometer lang svart lavastrand, og ligger 100 meter opp over den høye bratte kysten. São Filipe er delt i to, Vila Baxio og Vila Riba, og skilles av den lange plassen Alto San Pedro. I den nedre bydelen er mange flott hus og kirken Nossa Senhora de Conceicão med vakre lyse blå fasader. Hvis du vil til stranden, så går det trapper ned til den. Det anbefales og være forsiktig med svømming her, siden det kan være farlige strømmer. Andre bedre strender er Ponta da Salina og Porto de Vale de Cavaleiros stranden som ligger 3 km nord for byen. Den vakreste er Ponta da Salina med mange bassenger og flott utsikt fra klippene rundt. Hvis du skal tilbake til São Filipe herfra, så ta den høyre veien. Da får du se landskapet, vulkaner rett ved havet, gamle kolonigårder og mer til.
Mosteiros
Navnet betyr kloster, og dette er en by nordøst på Fogo. Det er en kystby og kommunesenter. I nærheten er det flere kaffeplantasjer, og en flyplass. Denne er nå stengt i favør av flyplassen ved São Filipe. Det er god bussforbindelse hit fra São Filipe. Av severdigheter i byen, kan kirken Igreja Nossa Senhora de Ajunda nevnes.
Historie
Det var et voldsomt vulkanutbrudd for 73.000 år siden som fikk øyas østside til å rase i havet og lagde en kjempe tsunami med en bølge som var 170 meter høy. Bølgen førte også til store skader på naboøya i øst – Santiago.
Fogo ble først sett av Vicente Dias i 1456, sammen med Alvise Cadamosto og Antoniotto Usodimare, men ble fullt oppdaget i 1460 av António Noli, fra Genova, på oppdrag fra Henrik Sjøfareren. (Se Kapp Verde) Øya ble først kalt São Filipe (Sankt Filip), men det nåværende navnet fikk den først i 1630 etter utbruddet som var da.
Portugiserne slo seg ned på øya i år 1500, og utvandringen startet i 1850, hovedsakelig til Nord-Amerika. Etter revolusjonen i Portugal i 1910 stakk aristokratiet og store landeiere tilbake til Portugal.
Etter erobringen har det vært vulkanutbrudd i 1680, 1785, 1799, 1847, 1852, 1857, 1951, 1995 og det siste i 2014/2015.
Klima
Øya har et mangfoldig klima, og mange ulike mikroklimaer. Langs kysten er det moderat tørt tropisk klima, oppe i bakkene rundt 800 moh er det et halvtørt tropisk klima med jevn temperatur året rundt, og over 1000 moh er det høylandsk subtropisk steppe klima. Den årlige gjennomsnittlige temperaturen på kysten er ca 23 – 25 grader celsius, og avtar til 12-14 grader oppe i bakkene.
Det kan være et utrolig kjølig vær inne på øya, med varmere våt sesong fra juli til november. Den kalde tørre sesongen er fra desember til mai. Fogo er mindre utsatt for tørke en de andre øyene på grunn av den høye vulkanene og fjella, men rundt 1832 var det en alvorlig tørke, og det var vanlig at folk sultet i gjel.
Økonomi
Fogo er stort sett en landbruks øy. Den har fruktbar jord i sørvest. I nord og øst er det brattere, men de bratte bakkene i nordøst er grønne og har gress hele året. De viktigste produktene er kaffe og vin. Fisket er så klart også en viktig del av øyas økonomi, men likevel er mange avhengig av bidrag fra utvandrede slektninger i Amerika og Europa.
Turisme blir stadig mer populært, og vulkanen er trekkplasteret. Mange kommer også for å hilse på slekten sin så klart. São Filipe og Chã das Caldeiras, i krateret, får mest besøkende. Det er ingen store fasiliteter for turistene, men det er noen små hoteller samt B&B, og lokale guider tilbyr fotturer.
Noen bilder fra Fogo:
Kart.
Del dette: