En får jo noen erfaringer ved sykehusinnleggelser, som gjør en litt klokere og bedre forberedt til neste gang.
Her kommer noen tips!
Litt info om sykehushistorier.
Dette er en serie med sykehushistorier fra Gran Canaria, og de bør leses i sammenheng. Historiene tar for seg det meste om helsevesenet.
Historiene så langt som er grunnlaget for mine erfaringer:
Jævlig vondt! – gran Sykehushistorier fra Gran Canaria/Spania. Er helsevesenet på Gran Canaria godt?
Sykehushistorier 1 – Sykehus på Gran Canaria. Her følger det med en innføring om hvordan man røyklegger et venterom.
Sykehushistorier 2 – Leger og om hvordan en kommer inn i system. Det skrives om hvordan få tak i en lege, norske pilletrillere og cubanske synske leger.
Sykehushistorier 3 – Legetimer og fritid. Noen ganger kommer man inn både før og etter oppsatt time. Jeg fikk det rimelig travelt en gang jeg fikk komme inn før oppsatt tid.
Sykehushistorier 4 – Leger og språk. Dette er ikke et problem normalt, men det kan føre til noen utfordringer når du ikke behersker spansk.
Sykehushistorier 5 – Blodprøver. Full kontroll og du kan lage deg et arkiv over dine testresultater.
Sykehushistorier 6 – Spesialister. Det er lett å få en henvisning, men en utfordring å få en time. Hvordan få time ved å bli fly forbandet.
Sykehushistorier 7 – Innleggelse på sykehus. Noen ganger er det en fordel å bli lagt inn for å en raskere diagnose.
Sykehushistorier 8 – Hospital San Roque Maspalomas nr 2. Noen dager er ikke som andre. Her er en av mine dager som jeg gjerne kunne unngått.
Sykehushistorier 9 – Endoskopi. Skrekken for å spy ut hele rommet.
Så noen til:
Sykehushistorier 10 – Rehabilitasjon. Det kan til tider være tilnærmet umulig å finne frem til dit du skal uten en god innføring i systemet.
Sykehushistorier 11 – Psiquiatria – Psykiatriavdelingen. Er det noe som funker under topplokket? Da er det kjekt med en sjekk.
Sykehushistorier 12 – Urolog. Blir det gutt eller jente?
Sykehushistorier 13 – Sykepleierne, mat og medisiner. Ja, de kan bade deg i senga, og du kan få en flue i suppa.
Sykehushistorier 14 – Renhold eller hvordan spre smitte effektivt. Denne opplevelsen håper jeg på at jeg ikke opplever på nytt.
Sykehushistorier 15 – Besøkende og pasienter. Les om noen minnerike opplevelser med trivelige medpasienter. Du kjenner dem ikke før du kommer innpå dem.
Sykehushistorier 16 – Noen flere pasienthistorier. Man kan faktisk bli skremt av nattlige besøk av medpasienter.
Jeg håper du vil like historiene!
Smugrøyking
Nå røyker ikke jeg, men jeg damper på elsigaretter. I Las Palmas var de faktisk veldig nysgjerrige på dette. Ville det sette spor på lungene?
For å komme til bunns i dette så tok de røntgenbilder av lungene mine. Ikke var jeg lagt inn for lungeproblemer, men for terna. Og ikke hadde jeg en reiseforsikring de skulle tappe, samt at Norge betaler en fast sum for mine helsetjenester, så denne undersøkelsen var av ren nysgjerrighet på egen bekostning.
Svaret jeg fikk senere var at de kunne se at jeg hadde røykt for mange år siden, men dampingen hadde ikke satt noen spor. Siden de kunne si dette så klart, tydet på at bilden var studert av noen med god peiling på lungebilder. Det var jo en oppmuntring! Dampingen påvirket i hvert fall ikke lungen.
For en mengde år siden hadde jeg faktisk en motsatt opplevelse fra et sykehus på Kypros hvor jeg måtte la de ta et røntgenbilde av lungene mine for å få slippe ut. De trengte tydeligvis en høyere regning til forsikringsselskapet, og likte ikke at jeg ville fort ut.
Reklame:
Mine erfaringer med smugrøyking.
Det å være innlagt gir jo noen utfordringer for røkere og dampere. Røykere må gå helt ut av sykehuset for å finne en plass å fyre opp. Dampere har det enklere. Det setter jo ikke lukt, så utfordringen er kun å finne et sted en ikke blir sett. Det er jo folk over alt og noen overvåkingskameraer i fellesområdene.
Etter et studie av dette har jeg funnet ut at et alternativ er i en tom korridor om natta uten overvåkingskameraer. Toalettene med avtrekk er et enda enklere sted, og det som er fantastisk er at rommene har eget toalett, så det er jo bare å tusle et par meter. Enkleste er det når du har enkeltrom, eller fortrukket gardin til romkompisen. Da trenger man ikke forlate sengeleie hvis det ikke er for å strekke på beina. For en nyttig erfaring 🙂 Og så respektløst! Håper det tilgies.
Men, det er jo slik at røking/damping også er en sosial greie. Det blir ikke det samme å gjemme seg vekk i en korridor eller inne på et toalett, som å gå ut sammen med de andre.
En liten artig sak er jo det at det egentlig ikke er lov til å røyke utenfor inngangen til sykehus. Det er det vel heller ikke i Norge, men her er det ingen som bryr seg. Utenfor står alle med denne belastningen for hvor skal de ellers være?
Viktig tilbehør og erfaringer.
På bakgrunn av fire innleggelser ha jeg fått noen erfaringer.
Viktig tilbehør:
- Pass på håndkleet! Hvis du får det utlevert om morgenen, så pass på så ikke det blir tatt inn igjen. Det kan fort skje, og da har du ikke håndkle til den resterende delen av døgnet, uten å måtte be om et nytt.
- Få tak i et pledd så fort som mulig. Det er bikkjekalt om natta, selv om vi lever i et subtropisk klima.
- Ha med varmt tøy. Det kan være varmt ute, men inne er det kalt til tider.
- Hvis du skal inn i Las Palmas, ta med salt og pepper til maten. Da blir den OK.
- I sør må du også passe på stativet for intravenøst. Står det tomt et øyeblikk kan det fort bli hentet til en annen pasient, og da må pleierne ut på jakt for å finne et nytt til deg. Dette var et råd jeg fikk av en pleier.
Erfaringer:
- Prat med dine medpasienter. Du kan få interessante historier, og en del å tenke på.
- Oppslagene om at det ikke er lov å bruke mobiltelefoner er kun veiledende. Jeg tror de er der for at du ikke skal gå glipp av innkallingen til legen hvis de står på et venterom. Ingen bryr seg om dette oppslaget. Legene bruker også mobiltelefoner for å finne fakta eller for å oversette med Google translate.
- Det er TVer på rommene. Hvis du ønsker å bruke de i sør må du betale. Hvis du vil ha flere kanaler i nord må du betale. Kanalene er kun på spansk og ikke muligheter for å få annet språk. Ta heller med et nettbrett med mange filmer og serier, samt bøker og blader.
- Internett i sør må man betale for. Ikke forvent stor hastighet, men det kan være at du er så heldig å få det såpass raskt at du kan se på Netflix.
- Pass på hva slags medisiner de gir deg. I hvert fall hvis du er som meg avhengig av å få helt korrekt medisin og ikke en slektning til lavere pris.
- Hvis du blir sendt videre fra akutten i sør til et sykehus, be om å bli sendt til Hospital Insular. Der har de spesialister, og det er større kjangs for mer effektiv behandling. Dette var et råd jeg fikk av en lege på San Roque Maspalomas. Du snakker om fallitterklæring!
Noen til:
- Pass på at du er bra/frisk før utskriving. Har du fortsatt noen plager blir du penset inn i ventelistekøen hvis dette ikke er ordnet. Når du er innlagt har de tilgang til alle tester. Er du utenfor er det vanskeligere og det tar tid. For å få ting gjort er det en stor fordel å være innlagt. De ønsker jo tross alt ikke å ha deg for lenge.
- Sørg alltid for å få med deg papirer fra legebesøk og innleggelser. Dette er nyttige papirer til senere.
- Ikke forvent at de har en klar plan for hva de skal gjøre når du blir innlagt. Jeg for min del fikk innkalling til innleggelse på en søndag kveld og trodde derfor i min uvitenhet at de skulle starte på mandag morgen med undersøkelser og tester. Feil kan man ta. Det er først da de begynner å tenke på hvem som skal følge deg opp, og hva de kan tenke seg å gjøre.
- Ikke tro at du kan få tak i en lege hvis du er innlagt på Hospital San Roque Maspalomas om kvelden, i helger eller på helligdager. Det er bare i Las Palmas de jobber døgnet rundt. Der har jeg sett de samme legene fra morgenen til langt på natt i de små timer. I Maspalomas har de kun leger på akutten utenfor normal arbeidstid. Og de får du ikke tak i uten å stikke av fra sengeposten.
- Nå bryr jeg meg ikke om å få sprøyter, bortsett fra en. Hvis du kommer til akutten i din kommune og er skikkelig dårlig, er det en høy sannsynlighet for at du får en svært virksom sprøyte i ræva. Det nytter ikke å be på dine knær om å få den i armen. Den skal i baken. Den gjør JÆVLIG VONDT!
Konklusjon
Av en eller mystisk grunn har jeg hatt en del helseplager etter flyttingen til Gran Canaria. Jeg vet ikke hvorfor, men slik er det nå. Derfor har jeg hatt hyppige besøk hos legestanden og lært en del om dette temaet. Ja, ja – noe skal vel en pensjonist drive med.
Min erfaring med det kanariske helsevesen er stort sett bra og jeg er fornøyd. Noe venting i køer blir det, men slik har jeg hørt om at det er i Norge også. Hvis du har nok penger, spansk helseforsikring, eller reiseforsikring er det raskere alternativer enn det offentlige. Det er nødvendigvis ikke bedre. I enkelte tilfeller kan det være motsatt for private institusjoner har ikke tilgang til offentlige resurser. Det er mulig at disse kun finnes på fastlandet, og de kan ikke sende deg fra det private til det offentlige. Slik har i hvert fall jeg forstått det.
Du bør ikke være redd for at du ikke behersker spansk ved konsultasjon, det ordner seg som regel. Fingerspråk, og Google translate er jo også alternativer hvis ikke legen kan annet enn spansk og ikke har tilgang på en hjelper med språkkunnskaper. Hvis du vil være på den sikre siden kan du jo ta med en du kjenner, som er noe stivere i språket.
De spanske myndighetene har også en app til hjelp for oversettelse ved besøk hos helsetjenesten for utlendinger. Ikke verst, men et signal om at ikke alt helsepersonell er stødige i utenlandsk. (Søk opp miTradssan hos Google.)
Jeg håper du likte historiene og lærte litt om helsevesenet på Gran Canaria!
Følg oss:Del dette: