Teror

Teror – vann og Pinjejomfruen

Teror er en grønn flott innlandskommune nord Gran Canaria med i underkant av 13.000 innbyggere.
Det kan vare store temperaturforskjeller gjennom året fra 30 til 6 grader, og en del nedbør og tåke. Fordelen med nedbør er så klart at det blir en frodig natur!


Gran Canaria Nord Teror

La Fuente Agria er et av de mest viktigste stedene i Teror for kommunen, og det er også en av de viktigste inntektskildene. Vann. Det er tre kilder: el Principal, del Agua Agria og del Molino de en medio.Turgåing i Teror

For turgåere er det kjekt å vite at det i kommunen er flere beskyttede områder:

 • Pino Santo, som er veldig pen og har høy økologisk verdi
 • Naturparken Doramas, som også er i denne kommunen, hvor ravinene Azuaje og Moya ligger.
 • Finca de Osorio, som har el Aula de la Naturaleza de Osorio.
 • Caldera de Pino Santo, et krater med en diameter på en halv kilometer.
 • El Palmar eller Park Sintes, som er en liten skog som har bredt spekter av flora. (Noe usikkert om det er åpent.)

Gran Canaria Nord Teror

Andre severdigheter i kommunen Teror.

I Teror ligger Cistercienserklosteret. Det ble etablert i 1882. Samfunnet av nonnene her er direkte knyttet til innbyggerne i Teror. De er en del av helheten.

Forøvrig i kommunen er det flere religiøse byggverk:

 • la Iglesia del Sagrado Corazón de Jesús, i Los Arbejales
 • la Ermita de la Peña, i el Palmar
 • la Ermita de San Isidro i San Isidro
 • Det dominikanske klosteret, ved foten av Pico de Osorio.Teror – byen

Teror, også kjent som Villa Mariana de Teror, er en sjarmerende liten by med noen av de beste eksemplene på kolonistilarkitektur.

Byen ligger på drøye 560 meter over havet og er et pilegrimsmål for «alle» innbyggerne på Gran Canaria.

Grunnen til dette er at basilikaen Virgin del Pino/ Nuestra Señora del Pino er tilegnet skytshelgenen for bispedømmet Gran Canaria. Den ligger på Plaza del Pino. Opprinnelig er kirken fra 1767, men har vært gjennom flere restaureringer, spesielt i 1968 og 1969.

Bak alteret ligger el Camarín de Nuestra Señora del Pino, som er et hyppig besøkt sted av sognebarna.

Den 8. september hvert år feires Fiesta de la Virgen del Pino (Festen for Jomfru Maria av pinjen eller Pinjejomfruen), og pilegrimer fra hele øya kommer til Teror for å vise respekt til sin skytshelgen. Denne festen er ikke bare den største begivenheten i regionen – den er også den viktigste religiøse festivalen på hele øya og feiringen pågår vanligvis i en hel uke.

Legenden om Pinjejomfruen.

Etter legenden så skal Pinjejomfruen ha dukket opp der dagens basilika står. Jomfrubildet skal ha vist seg i et pinjetre (beslektet med furu) 8. september 1492 til den første biskop av Gran Canaria, Juan Frías.

En annen versjon sier at i 1481 viste jomfru Maria seg for noen gjetere i toppen av treet.

Om noen, en av dem, eller begge er sanne, er jo ikke godt å vite. I alle fall spiller Nuestra Señora del Pino en viktig rolle i historien og hverdagslivet til folk på Gran Canaria. Det sies at den ene siden av ansiktet til Pinjejomfruen er smilende og den andre siden er trist.

Gran Canaria Nord Teror

Gran Canaria Nord Teror Gran Canaria Nord Teror

La Plaza de Teror, eller Plaza de Nuestra Señora del Pino

Dette er nervesenteret i byen. Her ligger kirken og her kan du se den typiske kanariske arkitekturen, med elegant utskårne balkonger av tre og stein.

Noen vakre historiske hus, og noen av dem er fra det 16. århundre, omgir hovedtorget og Calle Real de la Plaza. Bebyggelsen her gjør at en reise til Teror blir som en reise tilbake i tid.

Gran Canaria Nord Teror balcones

Andre severdigheter i gamlebyen i Teror.

La Almadea er et av de «travleste» stedene i den historiske delen av byen. Her kommer du forbi det episkopale palasset fra 1793 hvor biskopene bodde.

I nærheten av kirken er også Plaza de Teresa Bolivar. Det ble renovert på 1950-tallet. Her kan du se en byste av Simon Bolivar.

Teresa var kona til Simon, som var en venezuelansk militær og politisk leder. Han spilte en avgjørende rolle i etableringen av Venezuela, Ecuador, Bolivia, Peru og Colombia som suverene stater, uavhengig av spansk styre. Teresas bestefar ble født i Teror. Dessverre døde hun av Gulfeber bare et par år etter at de ble gift.

Til høyre for kirken ligger Casa Museo de los Patrones de la Virgen. Det er en sjarmerende bygning som er bygd rundt en gårdsplass. Møblene er i 1700-talls-stil, med malerier, våpen, gamle bilder og antikke møbler som viser livsstilen til adelen på den tiden.

Siste søndag i juli feirer de også en vannfestival i byen.Handel i Teror

Søndagsmarkedet er fra 08:00 til 15.00 ved basilikaen i sentrum av Teror. Der får du kjøpt lokale råvarer, bakevarer, klær og håndverk.

Gran Canaria Nord Teror

De mest karakteristiske håndverksgjenstandene i Teror er kurver, gjenstander av kobber, treskjæring, flettverk, makramé, broderier, leirearbeider, samt vevde og heklede produkter. Hvis du ikke får kommet deg på søndagsmarkedet, kan disse produktene også kjøpes i håndverksbutikkene, som hovedsakelig ligger i gamlebyen.

Gastronomi

Teror er en av kommunene på øya hvor tradisjonell kanarisk mat fortsatt er svært viktig. På restaurantene kan du få de mest populære kanariske stuingene. Ropa Veija (direkte oversatt er det gamle klær, men det er en slags lapskaus) eller marinert kjøtt, er noen av spesialitetene.

Men det som virkelig er tradisjonell mat fra Teror, er chorizos og søt blodpudding. Dette er en gastronomisk spesialitet som nå er allment brukt av mange på Gran Canaria.

Gran Canaria Nord Teror mat

Vi anbefaler deg å besøke Teror en søndagsmorgen og det lokale marked, der du både kan smake og kjøpe lokale spesialiteter som chorizo (en myk svinepølse) og godter laget av nonnene i Cistercianordenen.

Vi måtte bare ta med denne gamle Karnevalsplakaten fra Teror (alle kommuner har ulike plakater og nye hvert år):

Gran Canaria Nord Teror karneval

Noen hurtiglenker:

 • For informasjon om Gran Canaria vedrørende geografi, administrasjon, opplevelser, aktiviteter, strender, shopping med kart, markeder og klima, gå til siden Gran Canaria.
 • Dypere informasjon om klimaet på Kanariøyene finner du her.
 • Informasjon om nordsiden av Gran Canaria er her.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin