Strender Kanariøyene

Trykk på bildene for å få status.

Været Østre Øyer - theislandsinthesunStrender Kanariøyene - Været vest

Vind på KanariøyeneKvelitet på badevannet - theislandsinthesun.com

Værvarsling regn - theislandsinthesun.com

Informasjon om de enkelte Kanariøyer

Strender Kanariøyene - Tenerife

Strender Kanariøyene - Gran Canaria

Strender Kanariøyene - Lanzarote

Strender Kanariøyene - Fuerteventura

Strender Kanariøyene - La Palma

Strender Kanariøyene - La Gomera

Strender Kanariøyene - El Hierro

Strender Kanariøyene - La GraciosaSiden om Strender Kanariøyene omhandler:

 • Sikkerhetsinformasjon
 • Tidevann og strømmer. Viktig – les om Rip-strømmer!
 • Blått flagg
 • Oversikt over strender og vannkvalitet
 • Miljøverndepartementets strandguide/strandkatalog.
 • Værmeldinger
 • UV-indeks
 • Vind

Denne siden er laget for at du kan ha den nedlastet på din mobil, som et ikon på skjermen, for å komme raskt til informasjonen. Når du har siden oppe på en mobil, eller nettbrett, trykker du på de tre prikkene oppe til høyre. Trykk så videre «Legg til snarvei på startskjerm». Da har du den!

Trykk på bildene over. Da blir du tatt til nettsider for:

 • Temperatur, vind, høy og lavvann, samt UV-indeks
 • Vindkart
 • Strendene og tilstand. Blått Flagg, kvalitet på vannet og når det sist er kontrollert.
 • De enkelte øyer med mer informasjon om øyene og strender.

Strender på Kanariøyene

Klimaet og strendene på Kanariøyene er de viktigste faktorene som trekker millioner av turister til øyriket i Makaronesia hvert år. Du kan hygge deg på de fantastiske strendene hele året. Les mer om klimaet her.

Kanariøyenes beliggenhet, og strømmene i området gjør at havtemperaturen er ganske jevn gjennom året. Likevel er det naturligvis variasjoner gjennom året fra rundt 18 grader på det kaldeste til opp mot 25.

Strendene er beskrevet på sidene for de enkelte øyene.

Fire årstider
Klikk på bildet for å komme til Klima Kanariøyene

Viktig sikkerhetsinformasjon:

Det er ikke helt ufarlig å bade i havet. Det viser statistikken over årlige dødsfall som skyldes drukning. Som et eksempel så var 122 personer involvert i drukninghendelser på Kanariøyene i perioden januar til november 2019. 55 døde, og det er flere enn de som omkom i trafikken (ref Canariajournalen.no).

For å være tryggere bør punktene under følges:

 • Pass opp for steiner, brygger, moloer osv.
 • Vær oppmerksom på farlige strømninger – les om Rip-strømmer lenger ned. VIKTIG!
 • Ikke gå alene, sørg for at det er andre folk rundt deg
 • Svøm der du finner en badevakt på patrulje og i et regulert område av grønt/(gult) flagg
 • Svøm parallelt med kysten og være forsiktig med å komme ut av din komfortable dybde
 • Aldri svøm der skilt sier at du ikke skal, eller når det er rødt flagg
 • Svøm aldri etter å ha spist
 • Aldri svømme etter at du har drukket alkohol.
 • Svøm ikke i områder som er regulert for båter og vannscootere
 • Ikke svømme om natten

Mange av strendene på Kanariøyene har badevakter. Dette gjør badingen tryggere, men disse kan naturlig nok ikke få med seg alt. Det er derfor viktig at punktene over følges. Vær fornuftig!

Badevakter - theislandsinthesun.com

The beach survival guide fra UNSWTV:

Flagg. Rødt, gult eller grønt:

Som en rettesnor til de badene er det på svært mange strender flaggmerking for å fortelle deg hvor trygt eller utrygt det er å bade.

Rødt flagg: Farlige forhold, usikkert å bade så ikke gjør det! Det kan være høye bølger eller sterke strømmer i området.
Gult flagg: Det kan være farlige forhold så vær forsiktig! Ikke bad lenger ut en at du kan stå på bunnen.
Grønt flagg: Alt OK!

Tidevann og havstrømmer på Kanariøyene

Tidevann er faktisk noe man bør ta i betraktning. Spesielt når det er vesentlige tidevannstrømmer.

Statistisk sett er strømmer en svært hyppig dødsårsak for ferierende på øyene. De kan være såpass sterke at man ikke klarer å svømme mot land. Det man da skal være oppmerksom på er at slike strømmer begynner å gi seg ca 150 meter fra land. Da har man mulighet for å få svømt inn. Det er med andre ord tryggere å la seg drive ut et stykke enn å slite seg ut i en strøm man ikke har noen mulighet for å overvinne. Les mer under om Rip-strømmer.

Havstrømmene er noe annerledes. Da kan du drive avgårde.

Hvis det er strømmer i havet så er det best å holde seg på dybder hvor man kan rekke ned til bunnen.

Spasering langs strendene er best når det ikke er høyvann. Da er det lettere å gå enn å stampe i tung sand. Se på tidevannstabelen på værsidene før du skal ha deg en spasertur langs stranda.

Strandvandring i solnedgang - theislandsinthesun.comRIP-strømmer/RIP Currents

Rip-strømmer er noe som kan oppstå på strender hvor bølger slår inn mot kysten, og slike skal man skal passe seg for. De oppstår også ved brygger og moloer. Denne type strømmer kan også forekomme på Kanariøyene, så det er viktig å være klar over fenomenet, og vite hvordan man skal takle dette.

En Rip-strøm trekker deg bort fra stranden. Det er i og for seg ikke noe farlig med disse strømmene, siden de ikke trekker deg under, men det er hvordan du reagerer, som utgjør faren. Hvis du får panikk og prøver å svømme mot land blir du utslitt og vil mest sannsynlig drukne av strabasene.

Hvis strømmene er sterke nok kan de faktisk slå bena unna og dra deg ut selv om du er på grunt vann.

Les dette, og følg instruksjonen, så blir du ikke med i statistikken over drukningstilfeller.

Hva er en Rip-strøm?

Rip-strømmer, eller Rip Currents, som det heter på engelsk, har fått navnet etter et rift i bølgene, og ikke Rest In Peace.

Disse strømmene er en smal strøm av vann som går ut fra stranden eller land. De oppstår hvis vannet hoper seg opp på stranden, og ikke faller naturlig tilbake. Da vil vanntrykket danne en smal «sti» gjennom de innkommende bølgene, og ut i havet. Lavvann og utenforliggende sandbanker øker risikoen for at de oppstår.

Strømmen har normalt en bredde på 9 til 30 meter og går ikke så veldig langt ut. Der gir de seg, går i sirkler og danner en soppfasong.

Strender kanariøyene

Hvordan kan man se en Rip-strøm?

Når det er slike strømmer, kan man faktisk se dem. Gjør du det – hold deg unna. Hvis du ser at det virker som om det er en liten elv som renner fra stranden og ut gjennom bølgene, så er dette en Rip-strøm.

Det kan faktisk virke som om dette er det tryggeste stedet å bade, for det er ingen, eller lite, bølger der i forhold til det som er på sidene.

Hvordan takler du en Rip-strøm?

 • Svøm helst ikke der det ikke er vakter på stranda, og i hvert fall ikke hvis det er røde flagg!
 • Før du går ut i vannet, se om du kan se Rip-strømmer, og hold deg borte fra disse områdene. Det er lettest å se slike områder hvis du står et stykke fra stranda, og helst litt over. Strømmene kan også skille seg ut ved at det er mer grumsete vann i disse.
 • Hvis du blir tatt av en Rip-strøm, og blir trukket utover, så ikke få panikk, for strømmen i seg selv er ikke farlig. Svøm ALDRI mot strømmen, da sliter du deg ut. Svøm på tvers, altså parallelt med stranda/land så du har land på høyre eller venstre side. Når du er ute av strømmen kan du svømme til land der hvor bølgene bryter innover, og du får også hjelp av de inngående strømmer.
 • Hvis du er engstelig for at du ikke klarer å svømme inn, så rop på hjelp og rekk opp en hånd. Sience Of The Surf anbefaler at man slapper av og lar seg drive ut til strømmen går i sirkler og lar deg komme inn i inngående strømmer, i de strømmene som «mater» den utgående strøm. Dette er det kanskje det beste for de som ikke er så gode til å svømme, men det krever at en forholder seg rolig uten å få panikk.

Hvordan hjelpe?

 • Hvis du ser noen bli tatt av en Rip-strøm, så ikke svøm ut etter den som er tatt. Send heller ut noe flytende, som for eksempel et surfebrett, og få hjelp av en strandvakt. Hvis stranden ikke er bemannet, prøv og gi instruksjoner om hvilken vei de skal svømme og forsøk å redd personen i området utenfor strømmen. Folk som forsøker å redde personer ved å svømme ut i Rip-strømmen, omkommer ofte.

Strender Kanariøyene

Husk dette – det redder liv!

(Kilder: loving-long-island.com, 987thecoast.com, scienceofthesurf.com, UNSW og Wikipedia)

Blått Flagg.

Kanariøyene har en høy kvalitet på strendene. Svært mange har fått tildelt Blått Flagg, som er en høytragende miljømerking, og som alle strender og marinaer ønsker å ha. Et symbol på kvalitet i alle ledd.

Blått Flagg baserer seg på fire hovedområder:

 • vannkvalitet
 • undervisning og informasjon
 • miljøstyring
 • sikkerhet og tjenester

Blått flagg - theislandsinthesun.com

Arbeidet med miljøsertifiseringen ledes nå av Foundation for Environmental Education, FEE, og har 60 medlemsland på listen rundt i hele verden.

Kanariøyene administreres Blått Flagg av helseavdelingen i den Kanariske regjeringen ved generaldirektoratet for folkehelsen. Dette er en utmerkelse som henger høyt for strendene, kommunene og øya, for det blå flagget garanterer for kvalitet: høy standard for vannkvaliteten, omsorgen for miljøet, tilgjengeligheten og miljøtjenestene.

Linken til oversikten som viser hvilke strender som har blått flagg, kan du se litt lenger ned under myndighetenes oversikt over strender og tilstand.

Vær oppmerksom på at strender også kan miste sitt blå flagg. Det må nemlig søkes årlig for at standarden skal holdes oppe.Renhold.

Strendene på Kanariøyene fremstår normalt som rene. For det første så er folk normalt flinke til å ta med egen søppel, og kommunene har ryddeteam som plukker søppel i fjæra fra tid til annen.

På de store strendene brukes også maskinelt renholdsutstyr.

Like vel – ta med din egen søppel! Søppelkasser er satt opp.

Vær oppmerksom på at enkelte strender har innført røykeforbud. Slike strender har merking for hvor det er lov, og ikke lov, til å røyke. Vennligst respekter dette. Bøter kan gis.

De Kanariske myndigheters oversikt over strender og tilstand.

På bakgrunn av EUs kvalitets-regelverk blir det rutinemessing tatt vannprøver, og foretatt inspeksjoner, på strendene på Kanariøyene. Dette har de holdt på med i 30 år på Kanariøyene. Kontroller tas hver 14 dag eller månedlig avhengig av sesong.

Inspektørene sjekker også om det er maneter, plankton eller alger, og om stranden er missfarget eller har andre problemer med vann og strand. (Ref Canariajournalen)

Myndighetene på Kanariøyene har utarbeidet en fantastisk oversikt over strendenes tilstand. Her vises hvilke strender som:

 • Apta para el bañoEgnet for bading
 • Apta para el baño con incidenciasEgnet for svømming med hendelser (?)
 • No recomendada para el bañoIkke anbefalt for bading
 • Prohibido el baño – Forbud mot bading
 • Playa cerrada – Stranda er stengt
 • Playa Bandera Azul – Strand med Blått Flagg

Oversikten – strendene på Kanariøyene

Hvis du klikke på dette bildet vil du komme inn på siden hvor du kan navigere deg frem til din strand og få statusen pr idag.

Strender Kanariøyene
Klikk på bildet for å komme til siden.

Hvis du venstreklikker på en strand får du opp all informasjon, og for en del av dem har de også bilde. Vær oppmerksom på at oversikten gjelder ikke alle steder det blir badet på. Dette er i så fall en håpløs oppgave med alle de badestedene det er på øyene.

På mobiltelefon kan det være noe plundrete å få opp detaljinformasjonen. I alle tilfelle, når man ser sin strand på kartet, og den er blå, er det bare å hoppe i vannet 🙂 (kartet panoreres og flyttes med to fingre.)

Strender Kanariøyene - Et eksempel

Tekstforklaring:

Municipio: Kommune

Temporada de baño: Badesesong

Fecha actualización: Dataoppdatering – siste resultater for vannprøver

Estado: Status Apta para el baño: Egnet for bading

Clasificación anual del agua de baño: Årlig klassifisering av badevannet.
Miljøverndepartementets strandguide/ strandkatalog

Miljøverndepartementet i Spania hadde laget en oversikt over de aller fleste strender og badeområder i sitt rike. Hver enkelt strand/badested hadde sin side som gar en mengde informasjon om den enkelte lokalitet. En strandguide/strandkatalog.

På disse sidene til Miljøverndepartementet fant du all slags informasjon om den enkelte stranda, samt bilde, været, adkomst og alt mulig annet.

Dessverre så er de sidene nå lagt ned, av en eller annen usforståelig grunn. Dette var helt fantastisk.

Miljøverndepartementets strandguide - theislandsinthesun.com naturiststrender
Værmeldinger for strender på Kanariøyene

Værmeldingene for Kanariøyene er ikke alltid like sikre. Dette skyldes at øyene tross alt er noen små flekker ute på den store Atlanteren. Likevel, hvis du trykker på bildet øverst, eller linkene under her kommer du til værmeldingene for strendene. Denne siden oppgir også når det er høy- og lavvann, vind, bølger, og UV-indeks.

Væremeldinger for Gran Canaria og de østre øyene finner du her.

Værmeldinger for Tenerife og de vestre øyene finner du her.

sol

Værmeldinger og varsel for regn og skyer på Kanariøyene

Ja det kan faktisk regne fra tid til annen på Kanariøyene.

Hvis du skal på stranda, eller på en tur, kan det være praktisk å se varslingen for regn dit man skal.

Kart over værvarsling for regn finner man her, og øverst ved å trykke på bildet over dårlig vær. Vel og merke så ser man hele øyriket på dette kartet.

Når du tar opp kartet kan du se varslingen for hvor det er mulighet for regn. Uværet fortoner seg som fargede flekker. Dra glidebryteren under kartet fremover i tid, og se om det fare for å bli våt. Ser du ingen flekk blir det bare sol over alt 🙂

Siden til Eltiempo.es har også noen andre interessante faner over kartet. En av dem viser skyene, en viser temperaturene og en viser vinden.

UV – indeks/UV-Index

UV-strålene er de som gjør oss solbrent. På linken for værmelding oppgis også UV-indeksen.

(Ref Apotek1)

UV-indeksen er et mål på solens stråling. Den måles normalt midt på dagen. Høy UV-indeks betyr høy stråling. UV-stråling betyr ultrafiolett stråling. Det er tre typer av denne.

 1. UVA – UVA gjør at pigmentet melanin i huden mørkner. Du får en rask brunfarge men den forsvinner fort. Strålene påvirker elastisiteten i huden så vi blir fortere rynket.
 2. UVB – UVB gir økt produksjon av pigmentet melanin og er strålene som gjør mest for at vi blir brune. Strålene gjør også det ytterste hudlaget mer herdet, og beskyttet for mer sol. UVB-strålene er de som først og fremst gjør oss solbrente. Rundt 2% av strålene som når jorden er UVB om sommeren.
 3. UVC – UVC kommer ikke gjennom atmosfæren. De er svært energirike.

Det er flere faktorer som påvirker hvor sterk UV-strålingen blir: Skyer kan dempe strålingen med opp til 50%, jo høyere solen står jo sterkere er strålingen, og refleksjoner fra vann og snø (Tenerife, La Palma og Gran Canaria) gjør den høyere.

Tabell UV-indeks

Her er en tabell som er laget i samarbeid mellom Statens strålevern, Meteorologiske institutt, Kreftforeningen, Norsk institutt for luftforskning og Statens Forurensningstilsyn.

UV-index Nivå Sikker solingstid Solingsråd
1-2 Lav 1 dag Du kan trygt være ute uten solbeskyttelse.
3-5 Moderat 1-2 timer Ta pauser fra solen. Klær, hatt og solbriller gir god beskyttelse og husk solkrem.
6-7 Høy 1/2-1 time Ta pauser fra solen mellom kl 12-15. Klær hatt og solbriller gir god solbeskyttelse. Bruk solkrem med høy faktor(15) og UVA beskyttelse.
8-10 Svært høy 15-30 min Unngå solen mellom kl. 12-15 og søk skygge. Bruk klær, solhatt og solbriller.
>11 Ekstrem 5-15 min Unngå solen mellom kl. 12-15 og søk skygge. Klær, solhatt og solbriller er absolutt nødvendig. Smør deg ofte med solkrem med høy faktor (15 eller høyere), eller unngå solen helt.
NB! uv.nilu.no har en annen oppgitt tid for mulig hudskade. >1 time, 30-40 minutter, 20 minutter, 15 minutter og <10 minutter. Her kan du også se UV-varsler for Norge og feriemål i utlandet.
Tabellen angir kun veiledende tider for mulig hudskade og er basert på en typisk skandinavisk hudtype. Det er store individuelle forskjeller blant de ulike hudtypene.

Husk at hvis du ofte blir solbrent øker også risikoen for både soleksem og hudkreft. Vis respekt for solen og smør på solkrem!

Surfere på Fuerteventura - theislandsinthesun.com

Vind

Vindforholdene er ulike for de enkelte øyer, og på øyene. Det kan være vindstille ett sted, men lenger borte kan det blåse. Les mer om klima her.

I forhold til strand og bading har så klart dette en betydning. En svak bris på en svært varm dag er nydelig, men hvis vinden er strek blir man fort sandblåst på en sandstrand.

Et nettsted som viser vindforholdene er dette www.windy.com. Du kommer til denne siden ved å klikke på bildet øverst på siden, eller dette her. Vinden på stranda er også angitt på værmeldingsiden over.

Nyt stranda og havet, men ta forholdsregler og vær forsiktig både i forhold til sol og hav.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin