El Hierro

Oppdag El Hierro og få en uforglemmelig ferie!

På El Hierro får du en landsbyfølelse, og det er et paradis for folk som liker å gå på tur. Øya er for de som ikke vil på tradisjonell sydentur, med store flotte strender med solstoler og paraplydrinker, men heller vil ha naturopplevelser.

Energi

El Hierro, som er den vestligste og sørligste av Kanariøyene, er det første isolerte territoriet i verden som nå kan produserer hele sitt energibehov med ren fornybar energi. Søndag den 9. august 2015, ble dette en virkelighet, etter et prosjekt som startet 30 år tidligere. Ting tar jo litt tid, men for et resultat! Det er et vind- og vannkraftsystem som forsyner hele øyas befolkning på rundt 11.000 innbyggere.

Anlegget fungerer slik at nå vindmøllen gir nok energi til øya, går overskuddet til å pumpe vann opp i et reservoar som ligger 700 moh, og når det ikke er nok vind for å møte behovet, produseres vannkraft, ved at de slipper vannet fra det øvre til generatorene ved et basseng nede.

Tilsvarende prosjekt har i årtier også vært under planlegging og bygging på Gran Canaria, men de blir jo aldri ferdige. El Hierro er et eksempel for verden og alle andre øyer på planeten. El Hierro sparer 6000 tonn diesel i året på dette. 20% av energiforbruket på øya går til 3 avsaltingsanlegg for å produsere drikkevann og vann til landbruket. Så ved mangel på energi, var ikke bare konsekvensen at de ikke hadde lys, men de hadde heller ikke vann eller mat.

Det neste trinnet i energiprosessen på øya er at elektriske varmtvannstanker skal skiftes ut med solpaneler, og at alle bilene på øya skal være elektriske. Dette blir virkelig en «grønn» øy!

Kraftverket på El Hierro
Kraftverket på El Hierro

En video fra før anlegget var ferdig:

El Hierro har kallenavnet «Isla del Meridiano». Allerede i det 2. århundre etter Kristus ble 0 (null) meridianen plassert der verden endte mot vest, altså på EL Hierro. I 1664 ble det bestemt at dette skulle fremkomme på kartene. Husk at Azorene ikke var oppdaget på den tiden.Historie

For å lese om El Hierros historie se siden Kanariøyenes Historie.

Natur og Øgler

El Hierro blir betraktet som en av de peneste øyene med sitt variert landskap, vulkanske kjegler, lavastrømmer, grønne enger og vakker laurisilva skog (laurbær). Øya har en steinete kyst og noen utilgjengelige klipper på opptil 1.000 m, som faller ned i et krystallklart hav. Her kan du virkelig møte naturen. Det er mange stier som du kan bruke til å utforske øya på til fots eller med sykkel.

Som på alle Kanariøyene produseres det også vin her. Den lokale vinen Taranjara, er en av Kanariøyenes mest eksklusive, og den er dyr i kanarisk målestokk.

En av attraksjonene her er en egen kjempeøgle Lagarto Gigante, som kun er på El Hierro, og kan bli 75 cm lang. Den er beskyttet og utrydningstruet, men det er programmer i sving for å bedre situasjonen.

Lagarto Gigante

Administrasjon

Flag_of_El_Hierro

Det mest riktige kartet for Kanariøyene finner du på linken her til Kart Kanariøyene!

Øya er en del av provinsen Santa Cruz de Tenerife, som omfatter den vestre delen av Kanariøyene, og som igjen ligger i Makaronesia. Det er tre kommuner her:

 • Frontera
 • Valverde
 • El Pinar

Valeverde er nordøst, og Frontera i vest. Begge har mange landsbyer. Det lokale styret for øya holder til i byen Valeverde, hvor omtrent halvparten av øyas befolkning bor.

valverde

Det er ikke lov å bygge hus i over to etasjer her, for å bevare for å bevare det tradisjonelle utseende.

EL Hierro er et Biosfærereservat satt av UNESCO i 2000. Det er nå også en Geopark, den 60. i verden. Det er øyas geologiske mangfold, skjønnhet, erfaringene fra det undersjøiske vulkanutbruddet, miljøprogrammene og selvforsyningen av fornybar energi, som har ført frem til utnevnelsen. En rekke tiltak er utført etter 2011. Blant annet renovering og åpning av flere grotter og besøkssentre.Turisme og hoteller

Som de andre Kanariøyene er også El Hierro en turistdestinasjon, selv om det ikke kommer mer enn ca 10.000 i året. Kjangsen for at du treffer en annen nordmann er derfor mikroskopisk. Det er en liten lufthavn og en fergeterminal nær hovedstaden. Begge har forbindelse med Tenerife.

Overnatting

El Hierro er det mye privat innkvartering hvor du kan føle deg hjemme, eller du kan bo på fine hoteller.

Men her finnes også verdens minste hotell, som er en av severdighetene på øya. El Hotel Punta Grande ble faktisk i 1989 kåret av Guinness Rekordbok til dethotel puntta grande minste. Det har fire dobbeltrom, bygget på 1800-tallet og restaurert på 1970-tallet. Det ligger ute på en forblåst svart lavaknaus helt ute ved havet, uten telefon eller TV, så det passer for nygifte, eller tilsvarende. Ved inngangen er det en koselig restaurant hvor du kan se på solnedgangen, eller havet som pisker vinduene. Spesialiteten er fisk, fisket utenfor hotellet av innehaveren. Mer kortreist mat skal du lete lenge etter. Utsikten er fenomenal, og det er også noen øyer i nærheten du kan besøke.

Det er forøvrig også en Parador på øya. Dette er spesielle hoteller i Spania og på øyene.

Klima

Klimaet på øya avhenger av hvor du faktisk er. Slik er det på alle de Kanariske øyene. Det varierer fra subtropisk på midten av øya, til ørken klima på kysten.

Det henvises også til siden Klima Kanariøyene.

Klima El Hiero m

Vulkaner og jordskjelv

Øya ble dannet av vulkanutbrudd for 1,2 millioner år siden. Det er fortsatt over 500 åpene vulkankratre på El Hierro, det er et enestående vukanlandskap.

I 2011 ble det først registrert økende seismisk aktivitet i Valeverde den 17. juli. Det økte senere og det var 400 mindre jordskjelv mellom 20. juli og 24. juli. Den 27. juli hadde de registrert ytterligere 320 jordskjelv. Den 25. august ble det rapportert om horisontale bevegelser, men det var ingen vertikale deformasjoner. På det tidspunktet hadde det vært over 4.000 jordskjelv. På slutten av september hadde jordskjelvene økt i frekvens og intensitet, og eksperter fryktet jordskred, som kunne få effekt på La Frontera, og en liten fare for vulkanutbrudd. Flere familier i de verste områdene ble evakuert, og planer ble lagt om at man måtte evakuere øya. Dette fikk så klart også store økonomiske konsekvenser for øya. Hvem drar dit da? Det var med andre ord ganske spente forhold.

Den 10. oktober endret jordskjelv- svermen sitt mønster til noe som kalles harmoniske skjelv. Dette tydet på magma bevegelser og indikerte at et utbrudd hadde begynt. Et lite undersjøisk utbrudd hadde startet 7 km sør for kystbyen La Restinga. Fram til 2013 var det 3 store undersjøiske utbrudd.

Vulkanutbruddet-paa-Kanarioeyene-er-over_large

Foto-av-El-Hierro-vulkan-er-kaaret-til-aarets-Nasa-bilde_large
Årets NASA-bilde i 2012
Strendene

playas_el_hierro

El Hierro har faktisk noen fortryllende strender, selv om det betviles at det er det som er trekkplastret til øya. De beste finner du sør på øya, i Tamadusteområdet. Dykking er fantastisk her, og det beste stedet på Kanariøyene pga det marine livet som du finner her. De fleste strendene er steinete, men du kan også finne både hvite og svarte sandstrender.

Noen av de beste er:

Playa Arenas Blancas

Sted: La Frontera

Beskrivelse: En jomfruelig og lite besøkt strand. Perfekt for soling eller bading (normalt trygt).

Playa el Verodal

Sted: La Frontera, nær Faro de Orchilla.

Beskrivelse: Den største på øya. Naturlig rødaktig sand, noe som ikke er vanlig på El Hierro. Det kan være farlig å bade her når det er store dønninger og strømmer. Ved rolig vær er det greit, men du må også være obs på at det kan gå steinsprang fra fjellet.

Picina Natural de La Macetas

Sted: La Frontera

Beskrivelse: Det er tre naturlige bassenger. Flotte å bade i og flere restauranter.

Charco Azul

charco_azul

Sted: La Frontera

Beskrivelse: To vakre bassenger som det er fint å bade i. Toaletter, restaurant/bar og strandparasoller. Dette er noe utenom det vanlige og bør besøkes.

Charco de los Sargos

Sted La Frontera

Beskrivelse: En liten bukt med naturlige bassenger.

Playa de Charco Manso

playa_charco_manso

Sted: Valverde

Beskrivelse: En bortgjemt strand med rolig krystallklart vann. Ikke så lett tilgjengelig, så det er ganske rolig her.

Og noen til:

Palaya de las Playas

las_playas

Sted: Valverde

Beskrivelse: Sort vulkansk sand. En rolig strand og rolig vann. Passer godt for barnefamilier.

Playa de Puerto de la Estaca

Sted: Valverde

Beskrivelse: Nær byen og svart sand/grus. Det er en marina like ved.

Playa Tamaduste

Sted: Valverde

Beskrivelse: Liten, rolig med svart sand og et krystallklart vann. Passer for barn for det er rolig vann.

Hvis du ønsker mer informasjon om strendene vedrørende:

 • Sikkerhet og flaggmerking
 • Blått flagg
 • UV-indeks
 • Oversikt over strendene med siste registrering av tilstand og kvalitet på vannet
 • Værmeldinger
 • Tidevann
 • Vind
 • Varslinger for regn og skyer

Gå til siden Strender Kanariøyene.Attraksjoner på El Hierro:

Foruten

 • Dykking
 • Fotturer
 • Paragliding

er det også steder en bør dra for å få det riktige inntrykket av øya. Det kan nevnes:

Utsiktspunktene på El Hierro – Miradores de El Hierro

Utsiktspunktene på øya er flotte og gir et overblikk over denne skjønne øya. Det er fem utsiktspunkter at topp kvalitet. De mest populære er:

 • Mirador de La Peña – Valeverde Flott utsiktspunkt designet av Cécar Manrique (Se også La Gomera og Lanzarote). Derfra ser du strendene og den østlige delen av øya. Det er også en restaurant her med flott utsikt.

  Mirado de la Peña
 • El Mirador de Jinama
 • El Mirador de Bascos – La Frontera Utsiktspunktet ligger over Playa de Arenas Blancas. Herfra kan du se krateret

  Mirador de Bascos
 • Mirador de Isora – El Pinar de El Hierro. Herfra ser du hele El Golfo området

Severdigheter

Isora – El Pinar de El Hierro. Dette er en rolig, sjarmerende og hvitkalket landsby.

La Restinga – El Pinar de El Hierro. Dette er en liten fiskerlandsby og et glimrende sted å dra for dykkere. Det er et krystallklart hav med rikt marint liv.

Faro de Orchilla – El Pinar de El Hierro. Orchilla fyr. Det var her 0-meridianen gikk gjennom, og det var her verden sluttet i 1492. Et sted du må dra!

La Sabina – La Frontera. Sabrina er et tre som bare er her, og det kan bli 8 meter høyt eller langt, for ofte vrir det seg bortover bakken. I Sabrina er det lett å se disse, og her er de største.

hierro2 sabina

Las Puntas y Hotel Punta GrandeLa Frontera. Det er her det lille hotellet ligger som det står om over.

Pozo de la Salud – La Frontera. Kilde med helbredende vann. Dette ble «bekreftet» i 1830. Det skal ha helbredende virkning på fordøyelses- og sirkulasjons- systemet.

Sabinosa – La Frontera. På skråningen av La Reserva Natural Integral de Mencáfete bor befolkningen i Sabriosa blant vinranker og skog av einer. Det er trange gater med El Hierros spesielle arkitektur. Det er mye håndverk her. I nærheten her finner du Pozo de la Salud, La Laja, et vakkert tjern og la Playa de Arenas Blancas, som er den eneste hvite stranden her.

Noen flere severdigheter:

Paisaje Protegido de Timijiraque – Valleverde. Området på 383 hektar, og ble erklært som beskyttet naturområde i 1994. Her finner du et jomfruelig landskap, med store raviner, mengder av kaktus og noen vegetabilske rariteter.

Pozo de las Calcosas. Dette er en liten fiskerlandsby. En del av husene er bygget av vulkansk stein. Beliggenheten er noe utilgjengelig siden du faktisk må gå hit. Det er også to havsbassenger i nærheten. Vakker utsikt, natur og ro er stikkordene for denne landsbyen.

Hus av vulkansk stein

Tamaduste – Valeverde. Dette er en vakker, koselig og rolig liten landsby. Stedet for å nye fred og ro. Det er også et flott omland av storslått natur. I nærheten finner du også Playa Tamaduste.Museer.

Paque Cultural Eco Museo de Guinea – La Frontera, i sentrum av øya. Det ligger rett ved del Centro de Recuperación del Lagarto Gigante de El Hierro. Senteret for kjempeøglene herfra. Den kulturelle parken viser den historiske utviklingen på øya, samt arkitektur og verktøy som urfolket brukte.

Ecomuseo-de-Guinea

Museo Arqueológico de El Hierro – Valeverde. Museet viser et bredt spekter av arkeologien på øya.

Museo-Arqueologico-de-El-Hierro

Centro Etnográfico Casa de las Quinteras – Valeverde. Etnografiske utstillinger blant annet klær og drakter. Det selges også ting laget av lokale håndverkere her.

Centro de Interpretación Garoé – Valeverde. Her viser de kampen som urfolket hadde for å oppnå en konstant tilførsel av vann.

Besøk El Hierro!

El Hierro er virkelig verdt et besøk for de som elsker natur, og som ønsker å oppleve en annerledes sydentur!

Hvis du liker sidene våre, så hadde vi satt stor pris på om du likte de på Facebook, Twitter, G+1 og Pin it. Det gir oss motivasjon til å jobbe videre.

hierro1Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin