Kategorier
Gran Canaria

Playa De La Laja.

Et område som er verd et stopp på veien til Las Palmas

Hvis du kjører inn mot Las PalmasGran Canaria fra sør på GC-1 så kan du ikke unngå å se en stor skulptur på høyre hånd etter at veien har fått et utspring i GC-3. Da har du kommet til Playa De La Laja.

Her burde du kanskje stoppe for en liten benstrekk, hvis ikke lommeboken dirrer for å få tømt seg i hovedstadens shoppingmuligheter.

Hvis du gjør det så vil du neppe angre. I denne historien skal jeg fortelle litt om hva du kan oppleve.

Parkeringsplassen ligger på Punta del Palo i henhold til kartet, og hvis du først rusler sørover vil du komme til den fantastiske skulpturen du så langs veien.Tritón ønsker deg velkommen!

Tritón er en 10 meter høy skulptur som ønsker deg velkommen til Gran Canarias hovedstad. Det er sønnen til havguden Poseidon og havgudinnen Amfitrite, fra den greske mytologien, som hilser deg. Han blåser i sitt konkyliehorn, og peker ut veien inn til Las Palmas, rett sør for selve Playa De La Laja.

Som dere ser så er han ikke helt menneske siden han hører til i havet. (Normalt sett så blåste han i hornet for å skremme bort kjemper.)

Triton ønsker deg velkommen til Las Palmas Gran Canaria
Triton ønsker deg velkommen til Las Palmas Gran Canaria

Exordio el Tritón, fra 2011, et av Manolo González sine mange kunstverk rundt på Gran Canaria. Kunstneren er for øvrig født i 1965 i Las Palmas.
Hvis du kikker utenfor platået hvor skulpturen befinner seg, så kan du være så heldig å få se noen flotte eksemplarer av firfislene på øya.

(På denne linken kan du forøvrig lese en historie om den som bor i skapet vårt.)

Kanarisk Firfisle

Les mer om Las Palmas.

Litt mer om havguder.

Apropos havguder så heter havguden i den romerske mytologien Neptun, og han var Poseidons mottstykke. Mye av den Romerske mytologien er lånt fra den Greske. Begge disse havgudene hadde for eksempel den samme kjerringa.

Hvis du ønske å se Neptun så står han i havet utenfor den flotte stranden Melenera i Telde kommune, litt lenger sør på kysten. Neptun, som vokter stranden, er en bronsestatue laget av Luis Arencibia Betancor, 4,20 m høy.

Neptun Melenara Telde Gran Canaria
Neptun Melenara Telde Gran Canaria www.theislandsinthesun.com


Acantilados De La Marfea

Rett sør for Tritón ved Playa De La Laja er det en utsiktsbalkong som er markert på kartet som Acantilados De La Mafera. Dette er et tragisk sted i Gran Canarias, og Spansk historie.

Etter det mislykkede statskuppet i 1936, som ble starten på den Spanske borgerkrigen kastet fascistene, Francos tilhengere, republikanere og kommunister ut i havet herfra. Etter at de var mishandlet, torturert eller voldtatt ble de puttet i banansekker med steiner, og kastet ut i havet.

Tenk dere det. Hit kom bilene om natten, på den dengang enkle veien sørover fra hovedstaden, og etter at de hadde stoppet kastet de regelrett folk ut i havet i lyset fra frontlyktene.

Hvor mange som ble kastet ut har jeg ikke funnet ut, men det er i det minste 10. Noen steder skrives det om vesentlig flere. I dag er det vel ingen som vet, eller vil fortelle den hele sannheten.

Ved punktet er det satt opp et minnesmerke over grusomhetene.

I dette området kan du også se kors fra nyere tid. Det er sikkert noen tragiske skjebner.

Som dere sikkert har lest er det funnet mange massegraver fra denne perioden rundt på Gran Canaria.
På vei til stranden – Playa De La Laja

Utsiktspunktet ved Punta del Palo har du en flott utsikt over havet og stranden. Ved dette punktet ser man også et helt tydelig eksempel på Kanariøyenes evne til å holde ting vedlike.

Her er det nemlig en skulptur/installasjon som i sin tid mes sannsynlig var en flott vannskulptur med en mengde dyser, og hvor vannet rant ut i et pent basseng. Men, som vanlig, når noe ikke lenger virker, blir det ikke reparert.

Vannskulptur ved Playa La Laja Las Palmas Gran Canaria

Stranden – Playa De La Laja

Playa De La Laja er en strand med en lengde på ca 1200 meter. Den har normalt moderate bølger, men det kan være noen skumle strømmer, selv om det er en bølgebryter ute i havet foran stranden. Playa De La Laja har en fin grå/svart sand fra havbunnen utenfor. Merk deg også den mektige fjellskrenten på landsiden. ca 20 meter høy vegg av Basalt.

Playa La Laja Las Palmas Gran CanariaPlaya De La Laja er en populær strand for fotturer/jogging/løping, både på den fine promenaden mot byen, og på selve stranden. Det er nok en av grunnen til at det alltid er biler på parkeringsplassen. Er du tidlig ute kan du oppleve flotte soloppganger i dette området.

Tidligere, før veien inn til Las Palmas ble utbedret, var det, så vidt jeg har forstått, steinbrudd og muligens en fabrikk her som produserte tegl og fliser. I tillegg var det noen sommersteder/boliger, for de som kom fra møblerte hjem, og noe dårligere boliger for de som ikke var så bemidlede. I senere tider var det også en nedlagt bensinstasjon på landsiden av veien som ble revet. (*)

Det bør jo og nevnes at i tidligere tider het området Puerto de la Lasca. Her kunne fartøyene ankre opp og hente vann fra en feskvannskilde nord for stranden. Et område som ble kalt Playa de Aguadulce (Ferskvannsstranden).

(På kart fra 1500-tallet er stranden markert som La Laxa)

Torre del Viento – Vindtårnet

Hvis du ser det tårnet som står omtrent mitt på Playa De La Laja, så heter det Torre del Viento, Vindtårnet. I utgangspunktet trodde jeg dette var et gammelt vakttårn for å ha utsyn over havet, men det er det ikke. Det har aldeles ingen ting med Gran Canarias fortifikasjon å gjøre.

Vannskulptur ved Playa La Laja Las Palmas Gran Canaria

Det har seg slik at en av de som hadde et hus her var den berømte Canariske komponisten/forfatteren Néstor Alamo (Néstor Alamo Hernándes). Hans siste bopel.

Han har forøvrig satt tydelige fotspor etter seg på øya. Néstor Alamo var født i Guia nord på Gran Canaria, eller Santa Maria de Guia, som er det fulle navnet. (Les om kommunen på linken.) I Guia er det forøvrig et museum vedrørende ham.

Så tilbake til tårnet. Torre del Viento var en del av hans hus, eller i alle fall satt opp av komponisten.Playa De La Laja og bassenger

Playa de La Laja Las Palmas Gran Canaria

Playa De La Laja har et område nord for selve stranden med mer eller mindre naturlige bassenger. Et svært populært område for lokalbefolkningen, det eneste negative er at det mangler det etterlengtede toalettet, og at som vanlig er ikke vedlikehold det de er flinkest til her på Gran Canaria. Det merkes på betongen rundt bassengene. Bruk flipp-flopper hvis du ikke er fakir. (Dette gjelder stort sett over alt på øya og er ikke spesielt for dette området.)

Hvis der er større bølger på stranda er dette et populært område for surfere.

Surfer Playa La Laja
Området ved havsbassengene ved Playa de La Laja Las Palmas Gran Canaria

Ingen ting er vel mer praktisk en havbassenger når sjøen kan være urolig. Området har tre basenger: et naturlig barnebasseng i form av en halvmåne, et annet svømmebasseng tilpasset regulert idrett 50 meter langt og et tredje familiebasseng. 

Her er det også flott å bare ta en hvil og kikke ut over havet. Kanskje ser du noen flott fugler også. Det er skyggefulle områder ved disse bassengene og så klart muligheter for solslikking.

Du kan faktisk gå helt fra Acantilados De La Mafera, langs hele stranden, og inn til byen på den flotte promenaden.

Det naturlige barnebassenget ved Playa de La Laja Las Palmas Gran canaria
Det naturlige barnebassenget ved Playa de La Laja
Havsbassenger ved Playa de La Laja Las Palmas Gran Canaria
De to andre bassengene ved høyvann og vannutskiftning

Det er mye en kan få med seg ved å ta et stopp langs veiene på Kanariøyene!

*NB! Det tas forbehold om at det kan være enkelte feil. Svært vanskelig å finne eksakte opplysninger om det historiske vedrørende selve stranden.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin