Santiago – den fruktbare øya
Velkommen til Santiago og Kapp Verdes største øy. Over halvparten av innbyggerne på Kapp Verde bor på Santiago, over 270.000.
Her er det mangfold vedrørende natur. Flotte sandstrender, mektige fjell, tørre steppeområder, frodige daler og platåer. I en dal i nærheten av Assomada, på innlandet, kan du se det største og eldste treet på Kapp Verde. Det er et kapoktre (Ceiba Pentandra, som er et stort tropisk tre, og som er eldre en vår tidsalder). Treet er 500 år gammelt og 40 meter høyt.
Øya er sterkt påvirket av Afrika i forhold til kultur. Dette er ikke så rart siden denne øya var sentrum for slavehandelen, nå den pågikk. De klassiske musikkstiler som funana og batuco kan du høre over alt, og er en påminnelse om den dystre historien.
To vulkanske fjellkjeder dominere øya, og Pico d’Antonia (1394 moh) er øyas høyeste topp.
Historie Santiago
I førhistorisk tid var Santiago mye større. I omtrent 73.000 før Kristus kollapset den østre delen av naboøya Fogo, som lagde en mega tsunami 170 meter høy, og som oversvømte den vestre delen av Santiago. Øya ble dermed redusert til 991 kvadratkilometer.
Santiago (Apostelen Jakob på portugisisk) ble oppdaget ca 1460 av António da Noli og han bygde en garnison her i Ribera Grande, som den ble kalt. Det var også her den første bosettingen kom, og Santiago ble den første øya som ble befolket i Kapp Verde. Senere byttet byen navn fra Ribera Grande til Cidade Velha. Slavehandelen herfra gjorde byen til den nest rikeste i de Portugisiske kolonier.
Senere når portugiserne fikk konkurranse, tok engelskmennene, hollenderne, franskmennene og spanjolene gradvis over slavehandelen. Sir Francis Drake kapret øya på grunn av dette. Kapp Verdes første fort ble bygget her og det ble ferdig i 1712.
Byen ble etter hevert et yndet mål for angrep fra franske pirater, ledet av Jacques Cassard, og ble derfor flyttet til Praia platået. Praia ble derimot ikke offisielt erklært som hovedstad før i 1770.
Tidligere var det store skoger her, med mange fugler. Dette førte til at Charles Darwin kom innom på veien til Stillehavet i 1832.
Praia (portugisisk for strand) er nå også hovedstad for hele Kapp Verde, og på Kapp Verde er det nå to internasjonale lufthavner.
Les mer historie på siden Kapp Verde.
Praia
Dette er det statlige og økonomiske sentrum for Kapp Verde med et pulserende liv, og rundt 130.000 innbyggere, men slummen her minner om Brasils favelaer, og forstedene har mangeetasjes betongblokker, som dominerer bybildet. Dette er en hektisk typisk storby, med diplomater, forretningsfolk, offentlige ansatte og pendlere fra områdene rundt. Selv om Praia er lite turist orientert er det like vell mye å se her. Sentrumet i den gamle bydelen, som ligger på et platå, med flotte hus fra kolonitiden og Praca Alexandra de Albuqueque, Nossa Senhora de Graca kirken, matmarkedet, justis palasset, Museo Ethbogáfico (etnografisk museum), presidentpalasset, parlamentsbygningen i bydelen Achada de Santo António, og den gamle bydelen rundt festningen Bateira, hvor det er en flott utsikt over havet.
De beste bystrendene er Praia Prinha, eller Quebra Canela, som ligger i nærheten av Prainha området. Praia da Gaboa, som ikke anbefales for bading, er stedet for øyas årlige og nyeste musikkfestival.
I området Santo António, som ligger på et platå i vest for Praia, er det mange barer, restauranter og nattklubber. I området Várzea ligger Mercado de Sucupira med labyrintaktige sidegater. Her kan du få kjøpt alt av klær, afrikanske stoffer, husholdningsapparater, musikk, tradisjonelt håndverk og typiske nasjonale retter, samt mye, mye mer.
Cidade da Ribeira Grande de Santiago.
Dette er den tidligere hovedstaden på øya, (som før ble kalt Cidade Velha, og før det igjen Ribera Grande) og hvor de første innbyggerne slo seg ned, kom på UNESCOs verdensarv liste i 2009. Over byen ligger en stor festning, Fortaleza Real de São Felipe, som er en påminnelse om den tidligere portugisiske kolonimakten. De romantiske små husene i Rua Banana i typisk portugisisk stil er satt i stand innenfor rammen av et UNESCO prosjekt.
En gapestokk (obelisk) nær sentrum vitner om fortiden, som sentrum for slavehandel, den gang byen fortsatt ble kalt Ribeira Grande. Over den nordlige delen av Rua Banana troner kirken Nossa Senhora de Rosario fra 1495. Dette er den eldste kolonikirken i verden, med en døpefont i alabast, flott dåpskapell og tydelig maurisk innflytelse på de mange malte flisene.
Convento São Francico, nord for sentrum, er også verdt et besøk.
Ved kysten ligger den ruinaktige kirken Sé Catedral. Den ble påbegynt i 1555, men på grunn av stadig endringer i planene, ble den ikke ferdig før i 1693. Den er full av historie.
Tarrafal
Her i nord kan du tilbringe en hyggelig søndag. Det er en liten bukt med palmer som beskytter mot vind, og den er godt egnet for bading. Her kan du se båtene som kommer til den lille fiskerhavna hvor dykkere og dypvannsfiskere kommer inn med fisk av mange slag. En gang i uka er det marked på kirkeplassen. Det er og flott å ta en spasertur i fjella rundt.
Selv om øya høres fascinerende ut, er det mange dårlige tilbakemeldinger fra turister. Fortjent eller ikke, smaken er alltid forskjellig. Et besøk har den i alle fall fortjent, for det er en øy med mange kvaliteter og historie.
Noen bilder fra Santiago:
Og en reklamefilm:
Del dette: