Desertasøyene

Ilhas Desertas eller Desertasøyene

Desertasøyene i Madeira øygruppen er ikke noen øyer du bare kan reise til. Det er en naturlig forklaring på det.
Desertasøyene består av øyene:

  • Desertas Grande
  • Bugio
  • Chão

Fra Funchal kan du i det fjerne se tre øyer ofte gjennom disen. Dette er Ilhas Desertas som betyr de øde øyer. Navnet har de fått fordi det er mangel på permanent vann og ufruktbar jord. Du kan reise rundt øyene med båt for å oppleve dem, men i 1990 ble øyene et naturreservat, samt havet rundt inntil 100 meters dybde.

På Desertasøyene er det ikke fast beboelse, men det er to vakter og en forskningsstasjon. De øvrige beboerne er fugler (rundt 16 arter) og munkeseler (Middelhavsmunkesel). Det er på grunn av selene at øyene er vernet, siden de utrydningstruet (rødlistet). Det virker nå til at selbestanden er på vei opp på grunn av dette.

Det er også importerte geiter som de prøver å bli kvitt, og mus som de også prøver å få bort, for de skaper problemer for mindre fugler. Disse kom med de første portugiserne som kom hit.


Det er også en ulveedderkopp (Hogna ingens) her som kan måle opptil 8 cm inkludert beina. Altså en rimelig stor en! Totalt sett er det ca 2500 arter av denne i verden, hvorav en av dem lever her. Tarantellen er forøvrig også en ulveedderkopp. Det er litt mer info og bilder på denne linken.

Desertasøyene

Desertasøyene – geografi og geologi

Desertasøyene ligger utenfor kysten av Marokko, og mellom øya Madeira og Kanariøyene. Selv om øyene ikke ligger langt fra øya Madeira, er de helt ulike geologisk sett. Det er høye og lange øyer/klipper uten trær.Desertasøyenes historie

Øyene ble oppdaget i 1419/1420 av João Goncalves Zarco og det var han som ga de navn. Desertasøyene var privat eiendom for to engelske familier fra Madeira fra 1894 til 1971, men da ble de kjøpt tilbake av den portugisiske staten.

Det har vært forsøk på bosetting på øyene, men uten hell. Det skyldes at det ikke er tilgang til rent vann. Det er vel og merke en kilde på Deserta Grande, men den gir lite vann og vannet er grumsete. Forholdene lå derfor ikke til rette for å drive med landbruk.

DesertasøyeneFølg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin