Kategorier
Livet på Gran Canaria

De syv verste tingene ved å bo på en Kanariøy

Her er et stykke om det verste ved å bo på en Kanariøy, for det er så klart noen ulemper. Alt er ikke hipp hurra!

Etter en rask gjennomtenking har jeg kommet frem til at disse punktene er de syv aller verste. De som bor på fastlandet i Spania deler sikkert en del av mine synspunkter,

1. Været og klimaet – Det aller verste ved å bo på en Kanariøy

Ved å reise til Spania, og spesielt til en Kanariøy, vil man fort oppdage det aller verste punktet. For ikke å snakke om hvis man bor fast på en av Kanariøyenes solside. For eksempel på Tenerife, Gran Canaria eller Lanzarote.Den fordømte sola er oppe omtrent hver eneste dag. En har ikke mulighet til å gruble over hvordan været vil bli i morgen, eller glede seg til at regnet tar slutt!

Det blir derfor svært lite greie på småprat om været, som er en av nordmenns yndlings-samtaleemner, og som kan brukes i alle anledninger. I stedet blir vi stående sammen med de vi ikke kjenner så godt i selskaper å lure på hva vi skal snakke om.

Dessuten kan sola føre til at man blir solbrent, noe som er skadelig. En må derfor holde seg i skyggen, smøre seg med solkrem, eller i hvert fall være forsiktig. Forferdelige greier!

Ferier.

Lykken ved å glede seg til en planlagt strandferie i Syden er borte. Hvorfor skal man dra på strandferie? Det er jo bare å gå på stranda. Man bor jo i et ferieparadis med strand og bademuligheter hver dag hele året. Nei, man må heller planlegge turer til mål med usikre værforhold, byferier eller til kalde strøk. Det blir ikke helt det samme, men jeg kan leve med det.

Den eneste løsningen for å få oppleve regn og annen form for drittvær hvis en bor på en solskinnsside er å dra på tur til de mer værutsatte deler av øya. Hvis man er så uheldig å bo på en av de tre østre øyene, La Graciosa, Lanzarote eller Fuerteventura må man faktisk dra til en mer vestlig øy. Dette fordi at de ikke har høye nok fjellpartier som kan holde på skyer og lage skikkelig regn. Det er da helt forferdelig at man må ut på fly- eller fergetur for å få en klimaendring!

Man får ikke bli blå!

Den gangen vi bodde i Kristiansand sa de innfødte at man skulle bli blå før man ble brun. Dette var en sannhet som gjaldt over hele Norge. Man begynte å sole seg tidlig på våren mens det enda var så kaldt at en lå og hutret av kulde. Her får vi ikke den muligheten. Vi mangler rett å slett muligheten til å bli blå!

Det verste ved en Kanariøy

Sol og hus.

Sola står å skinner på huset, eller leiligheten din hele tiden. Det blir jo varmt!

  • Har du morgensol på terrassen får du ikke lest nyhetene på iPaden til frokost der ute; og smøret smelter i boksen og blir en ufyselig grøt lenge før frokosten er ferdig.
  • Har du kveldssol så steiker den inn gjennom terrassedøren så du må blende av for å få sett på TV.
  • Har du sol hele dagen blir flisene som varme stekeplater.

Nei det beste er å bo i skyggen!

Du skjønner hvorfor dette punktet er det verste ved å bo på en Kanariøy?2. Garderoben

På grunn av punkt 1, klimaet på Kanariøyene, får vi ikke brukt de klærne som vi ønsker å bruke. Jeg tenker ikke i første rekke på slagstøvler, regnfrakk og sydvest, men de mer hyggelige gevanter. Pene langbukser, gensere, dresser, langermede skjorter og slips. For ikke å snakke om skikkelig vintertøy som varme støvler, flotte dynejakker og luer og skjerf. Nei her er det stort sett bare shorts, sandaler, en kortermet skjorte (Hawaiiskjorte) og en lett jakke til kjøligere vinterkvelder, som kan brukes.

Skapet bugner av klær jeg aldri får brukt. Den eneste måten å få brukt noe av det på er, som i punkt 1, dra på tur.

Derfor er dette noe av det verste ved å bo på en Kanariøy.

Det verste ved å bo på en Kanariøy. Får ikke brukt ordentlig tøy.

3. Shopping

Klesbutikkene følger sine kjeders assortiment gjennom årstidene her i sør som i nord. Noe som kan være latterlig i våre øyne. Hva skal vi med vintersko når det er 25 grader?

Dessuten har butikkene alltid åpent. Det er ikke mulig å unnskylde seg med at nå er butikken stengt så vi må vente til i morgen eller over helga. For en mann er dette svært slitsomt. Jeg har til og med registrert en mengde mennesker på handling på lørdagskvelden! Hvor sykt kan det bli! Det skulle rett å slett være forbudt å få handlet fersk mat, vin, øl og klær, eller hva det nå skal være hele tiden, og hele året!

Dette må jo være noe av det verste ved å bo på en Kanariøy!

Det verste ved å bo på en Kanariøy. Butikkenes åpningstider

4. Maten

Tilgangen på de beste ferske kortreiste råvarene fra hav og land hele tiden. Du kan peke på hvilken biff du skal ha malt opp til kjøttdeig. Grønnsaker, frukt og bær i toppklasse. Et utvalg av varer fra alle land. Dette gjør handlingen problematisk. Å ha det slik kontinuerlig er ikke bra. Hvordan tror du vi føler det når vi drar på ferie til Norge, vårt fødeland? Der vet vi jo ikke hva det er i kjøttdeigen eller hvor gammel den ferske fiske er! Det skal vel ikke være slik?

Heldigvis så har vi også muligheten her til å få kjøpt halvfabrikata og frosne fiskepinner, eller hva det skulle være. Uten denne muligheten hadde det vært riktig ille. Jeg tror ikke kroppen har godt av alle de rene og ferske råvarene. Vi er jo ikke vokst opp med det.

Det verste ved å bo på en Kanariøy - Maten Det verste ved å bo på en Kanariøy - Helt fersk fisk

Man kan også få kjøpt litt frukt og grønt, noen skinker og litt vin i butikkene på Kanariøyene.

Det verste ved å bo på en Kanariøy - Maten Det verste ved å bo på en Kanariøy - Utvalget i drikke Det verste ved å bo på en Kanariøy - Maten5. Det offentlige helsevesenet

Folk blir jo skadet og syke her på øyene også. Der vi kommer fra er det et av de naturlige samtalepunktene, ut over været, å fortelle om hvor forferdelig helsesystemet er. Venting, feilbehandling og håpløse systemer. Her har vi ikke det problemet. Ikke ut fra mine erfaringer i hvert fall. Det er bare i den private enden at du kan finne banditter og lurendreiere, eller turisthelsefellene, som jeg kaller det.

Enda et samtaleemne som er borte, så det er også noe av det verste ved å bo på en Kanariøy for en som ikke har så lett for small-talk!

Dessuten så er behandlingen gratis her og medisinene du får på resept har en rabatt. For oss som er pensjonister så betaler vi maksimalt 10% av medisinens kostnad. Hva skal vi som liker å syte og klage gjøre da?

Helsesystemet - det verste ved å bo på en Kanariøy

6. Prisene

Vi kan syntes at det er billig her på Kanariøyene, men det er det da slettes ikke. Det spørs vel hvilket land pengene kommer fra som fyller lommeboken din, og slettes ikke hvis en setter det inn i kanarisk målestokk. Siden jeg er en gjerrig norsk pensjonist må jeg jo sympatisere med de som har normale inntekter her nede.

Et eksempel: Jeg for min del liker å måle ting i halvlitere. Det har jeg gjort siden jeg hadde daglønn i forsvaret som menig soldat (kr 11,50). Hvis jeg nå forbrenner kalorier etter en fysisk utskeielse, er det også kjekt å vite hvor mange halvlitere jeg kan ta for å holde tritt med det jeg har mistet, og helst holde inntaket under det forbrente.

I henhold til Statistisk sentralbyrå var den norske gjennomsnittlige månedslønn i 3. kvartal 2015 på 43.400 kroner. Sikkert høyere nå. Hvis vi sier at en mest vanlig inntekt her på Gran Canaria Sør er på 1000 Euro (sannsynligvis er den lavere) og halvliterprisen på 3,5 euro burde den i Norge kostet 151.90 norske kroner i forhold til inntektsnivået. (2,5 euro blir 108,50 nok) Da blir ølen ikke så billig lenger. Som pensjonist er det heller ikke så bra. En ordinær minstepensjonist her på Gran Canaria får i gjennomsnitt 355 euro i måneden ifølge Canaria Journalen på det tidspunktet denne historien skrives.

Heldigvis så er det noen restauranter som selger øl til 1 og 1,5 Euro. Og i butikkene kan du få en boks til i underkant av 0,3 Euro.

Det verste ved å bo på en Kanariøy - ølet blir varmt
Hensikten med Håndveske

Så om ikke prisene er noe av det aller verste ved å bo på en Kanariøy, så blir i i alle fall ølet fort varmt! Og det er ille!

Nå må man jo være så edruelig å innrømme at en lever jo ikke av øl. For de som vil ta regnestykket videre så vil nok resultatet bli at ved sammenligning av lønnsnivå og priser så er ikke prisene spesielt lave her for de som har normale kanariske inntekter. Heldigvis så har ikke jeg det.7. Musikken

Har du hørt spansk musikk på radioen her nede? Det er jo bare hurra meg rundt musikk! Party og karneval er det første som slår meg. Musikken gjør at du blir glad, smiler og får lyst til å danse. Det er jo helt for jævlig for en som liker å sitte med noe brunt i et glass en regnfull tung kveld og natt (som ikke eksisterer) å høre på noe tung depressiv musikk på radioen, som kan holde gleden borte og støtte opp under tungsinn og negative tanker. Det må jo være noe av det verste ved å bo på en Kanariøy og ikke ha den muligheten!

Denne forgjorte glade musikken hører man over alt og hele dagen. Kan det bli verre? Ingen mulighet til å få støtte til depresjonen.

NB! Dette punktet gjelder heldigvis ikke på fastlandet, for der er det mye depressivt på radioen.

Og ikke nok med det! Den spanske musikken blir til og med gitt ut på andre språk! Her er et eksempel.
Andre grusomheter.

Dette var det verste ved å bo på en Kanariøy. Eller rettere sagt de syv verste tingene.

Det er også andre fæle ting her som kunne kommet inn på lista over det verste ved å bo på en Kanariøy.

  • Ikke er det noen farlige dyr vi kan være redde for.
  • Ikke er det farlige insekter en kan ha gleden av å måtte passe seg for.
  • Ikke får vi mulighet til å leke med snøskuffe eller snøfreser.
  • Ikke får vi oppleve den deilige følelsen av å sette seg inn i en gjennomfrosset bil med is på vinduene.
  • Ikke får vi ha gleden av kunne sette på setevarmeren i bilen for å få varmet ræv og rygg. Det er jo pina dø ingen knapp for det i bilene her engang! De satser bare på at sola gjør sitt for å svi ræva di. Det er ikke det samme!
  • Og så videre i det uendelige!

For ikke å glemme at alle du ser ute i gatene er hyggelige, glade og fornøyde!

Det er således mange ting som er grusomt ved å bo her på en Kanarisk øy. Det merker jeg også på de som besøker denne delen av Makaronesia. Når de først kommer på besøk, så flyr de jo fort hjem etter en eller to uker. Lenger holder de jo ikke ut å være her. Jeg er bare glad for at de ofret ferien sin på å ta turen ned hit til all elendigheten.

Hvis du vil kan du lese historien om et eksplosivt besøk jeg hadde av min bror.

Likevel, livet er herlig på en kanarisk øy!

Saludos

Audun

Auduns forhold til det verste ved å bo på en kanariøy

PS:

En fullstendig oversikt over aktiviteter som du kan sysle med på Gran Canaria, for å overleve elendigheten, finner du på denne linken. Aktiviteter Gran Canaria. Tilsvarende aktiviteter finner du også stort sett på de andre øyen, og på fastlandet.

Dessuten, hvis du virkelig har lest så langt som til hit, kan det virke som om du har likt historien. Ingen gidder vel å lese så langt på en historie uten interesse? Gi den en tommel opp, og helst som en kommentar på Facebook for da spres historien bedre med Facebooks uforståelige algoritmer.

Hvis du vil lese flere historier så finner du de under Blogg+ i menyen, og det er linker lenger ned på denne siden.

Hvis du har vært så snill og klikket på en annonse i teksten så takkes og bukkes det. Det gir noen ører for å holde nettstedet åpent!

Takk for besøket og velkommen tilbake!
Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin