Sal

Sal – den mest solfylte øya

Når du skal lande på øya Sal (Ilha do Sal) virker det som om du skal lande på en perle av sand i et turkisblått hav.
Her er det kilometer med sandstrender, tørre daler og ørkener, men også små oaser, sovende vulkaner og saltuttak.

Tidligere var salt det helt store her, og det også det som har gitt øya navnet. I dag derimot er det kun salt til innbyggerne, og de turistene som vil ha med et minne.

Etter saltet ble det fiske som ble hovedinntektskilden, og nå er det turisme.

50 % av turismen på Kapp Verde er i byen Santa Maria. Øya har nå en internasjonal lufthavn. Amilcar Cabral internasjonale flyplass. Dette er en av hovedflyplassene på Kapp Verde. Tidligere var dette en viktig bunkringsflyplass, bygget i 1939. Den andre internasjonale flyplassen ligger på hovedøya Santiago.

Innbyggertallet er på drøye 35.000 og prosentandelen over 40 år er liten. Det er med andre ord en ung befolkning.

Sal Kapp VerdeGeografi

Det største fjellet heter Monte Grande, men er kun 408 moh. Det andre heter Serra Negra og er på 92 moh. Siden øya stort sett er flat, har ikke skyene noen mulighet til å henge seg fast her og lage nedbør. Så sol, sol og sol er vel det som beskriver øya best.

Vinden som blåser fra november til juni har gjort øya til et eldorado for surfere, og de passer godt inn i det unge miljøet.

Øya ligger vest for Nicolau og nord for Boa Vista på spissen av Kapp Verde øyene mot Afrika.

Geologi og historie

Øya ble oppdaget 3. desember 1460 og kalt Ilana etter salt avleiringen som ble funnet. Geologisk sett er dette den eldste Kapp Verde øya. Dannet for 50 millioner år siden etter et utbrudd fra en vulkan. Sal ligger i Barlavento øst øygruppen på Kapp Verde.

Byer/landsbyer på Sal:

  • Espargos (Cidade dos Espargos) ligger inne på øya med rundt 21.000 innbyggere. Her er flyplassen og dette er hovedstaden på Sal. Her er det banker, helsesenter, hovedpostkontoret, hotell, gjestehus, barer, restauranter og butikker. Slik det skal være i en minihovedstad.
  • Palmeira er havnebyen på Sal, egentlig en fiskerlandsby, og ligger noen få kilometer vest for hovedstaden. Det meste av trafikken mellom øyene og ut i den store verden foregår sjøveis. Det er barer og restauranter og byen bærer preg av sin Portugisiske historie. Saltvannsrensingstasjonene er interessant å besøke. Hummergårdene er også ganske fascinerende. Alle som ønsker å kjøpe kvalitets hummer kan gjøre det her, og til meget attraktive priser. Utenfor kysten er det fantastiske undersjøiske huler og skjør som er elsket av dykkere, som for eksempel Olho Azul.
  • Pedra do Lume er uten tvil den mest pittoreske sted på øya. Navnet er etter et krater av den nå utdødd vulkanen. Inngang til krateret er en kunstig tunnel bygget i 1804. Krateret er ved havnivå, og selv om havet er 1 km unna kommer hav-vannet inn. Her kan du få et helbredende saltbad. Pedra Lume ligger på østkysten. Bortsett fra dette er byen omtrent forlatt. Det bor bare noen fiskere her nå, men egentlig er dette den eldste byen, og det var her de første saltarbeiderne bodde.

Flere byer:

 • Santa Maria derimot, har utviklet seg til å bli en turist destinasjon. Her er det store luksuriøse hotellkomplekser med Europeisk standard. Det er mange kilometer med flott sandstrand, som er opptil 200 meter bred. Dette er en av de vakreste strendene i Kapp Verde – Duns Santa Maria. Her kan du få en flott klassisk strandferie, med mange tilbud, som dykking, surfing, vannski, ridekurs eller hva du måtte ønske. I byen er det små butikker og restauranter. Tidligere var dette et sted hvor saltet ble veid, men nå er det suvenirbutikker. Ca 1 km fra byen ligger saltgruben i Santa Maria. Selv om det ikke er i bruk lenger, er det vel verdt et besøk.

Båt Santa Maria, Sal, Kapp Verde

 • Terra Boa er det eneste stedet på øya hvor det er landbruk i stor skala. Det ligger ca 6 km nord for hovedstaden.
 • Murdeira er en voksende turist resort.

Det er noen små landsbyer til:

 • Feijoal, 5 kilometer vest for Pedra de Lume.
 • Fontona, sør for Palmeira.
 • Reguinho Fiúra, en avsidesliggende landsby i nærheten av et fyr med utsikt over Ponta Norte, øyas nordligste punkt.

Andre steder å se er:

 • Algadoeira, en liten oase
 • Buracona, et naturlig svømmebasseng som fylles og tømmes i henhold til tidevannet.

Klima

350 soldager. Regntiden er fra juli til midten av av oktober, men det er ikke mye regn. Gjennomsnittlig minimumstemperatur er 15 grader i februar og maksimalt 30 i september.
Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin