Kategorier
Livet på Gran Canaria

Gulvvask på Kanariøyene kontra Norge

Denne gangen blir det en vurdering fra en husfars hverdag, nemlig om noe så banalt som gulvvask.

Første gang vi bodde såpass lenge i utlandet, på samme sted, at vi måtte vaske gulvene selv, var faktisk da vi hadde kjøpt en leilighet på Gran Canaria. «Ekspert-uttalelsene» kommer derfor herfra.Gulvvask i Norge

For å vaske gulv i Norge brukte vi jo de tradisjonelle metodene som:

 • Vaskekost (den stokken med smeik og rottefelle nederst) og klut. Bøy og tøy er vel det riktige navnet.
 • Skaft med mopp, og moppen var rektangulær og måtte monteres på et horisontalt stativ. Egentlig ganske ubrukelig og svært upraktisk i forhold til skylling og oppvridning. Bøy og tøy med voldsom skaftvridning.
 • Fiffige Jif-mopper av ulike slag, og noen til. Stort sett virker de bedre i reklamen enn i virkeligheten.

Gulvvask på Gran Canaria

Da vi kom ned hit til Gran Canaria fikk vi den «ære» å bli kjent med utlandets rengjøringsmetoder. Det var en rund mopp, eller rettere sagt en haug med tråder, filleremser eller tilsvarende, nederst på et skaft. Det var en tilhørende bøtte som en kunne vri opp moppen i uten å bøye seg. Altså, totalt fire deler: Et skaft, en mopp som skrues på skaftet, en bøtte og en plast sak til å ha oppå bøtta for oppvridning av moppen. Skaftet kan forøvrig monteres på alt annet ekstrautstyr også, som feiekoster, smeiker, svamper og dets like.

Selve bøtta er av tre modeller:

 1. Standard bøtte, som alle andre bøtter.
 2. GT utgaven med 2 hjul under, som gjør at du bare flytter bøtta rundt på gulvet, som en lek, med moppen når du først har den oppi for å skylle den opp. Utrolig genialt.
 3. GTI utgaven med 4 hjul. Jeg sier ikke mer. Denne er rask, men noe vanskeligere å få tak i.
Vaskebøtte i GT-utgave med 2 hjul

Hva i svarte … var vel den første tanken som dukket opp i mitt hode, og sikkert i min kones hode også, men jeg har ikke spurt (ikke samtaleemne i hennes fritid).

Er det mulig å gjennomføre en forsvarlig gulvvask med dette? Det er bare noe vi har sett på film at noen går rundt og surrer med en slik tafatt mopp. Det kan vel umulig bli rent med dette? Hva er vitsen? Og sikkert mange flere spørsmål dukket umiddelbart opp. Resten av spørsmålene husker jeg ikke for jeg er jo en gammel dust med dårlig hukommelse.

Fordeler og bakdeler

Vel, vel – etter å ha vasket noen ganger, og nå i flere år, blir det en umulighet å gå tilbake til de norske gamle metodene. Hvorfor det? Jo for dette er jo bare genialt! Hør her:

 • Ingen bøying å tøying som gir hekseskudd eller at en får en altfor stor mage i klem under gulvvask.
 • Ingen store tunge vasketak. Det går av seg selv.
 • Ingen overdrevne vridningsøvelser som setter armenes ledd på prøve.
 • Du får med deg alt, og det henger stort sett fast i moppen.
 • Du vrir den enkelt og praktisk opp i bøttens ekstrautstyr som er på toppen, og noen bøtter er også utstyrt med en oppvrider som klemmer drittvannet ut når du trykker ned (GLX-utgaven).
 • Du trenger ikke å være i nærheten av den møkkete moppen.
 • Er du så uheldig at du må vaske gulvet etter knusing av et fullt vinglass (det er bare de som detter i gulvet) er det ingen mulighet for at du skulle skjære deg når du vrir opp moppen.
 • Når moppen er møkkete nok, skrur du den bare av mens den står i oppvrideren på toppen av bøtta, og hiver den i vaskemaskinen (eller søpla). (Den holder seg så klart renere lenger hvis du gidder å feie gulva først.)
 • Du trenger ikke å bøye deg for å flytte bøtta en gang. Spesielt hvis du har en Gt eller GTI-utgave (se over). Nå er det jo også slik her at det ikke er dørstokker heller, som hindrer ferdselen til bøtta. (Jeg tro det må være dørstokkfritt for at kakerlakkene og regnvannet ikke skal møte noen hindringer på sin vei.)
GLX ekstrautstyr til høyre

Dette må jo være den vaskemetoden for gulvvask som er mest hensynsfull mot kroppen. Jeg tror ikke mange kan få yrkesskader av å bruke denne. I hvert fall ikke i virkeligheten.


Ulemper? Ja noen.

 • Det er noe mer vanskelig å vaske helt inne i hjørner, men det er pina dø ikke helt enkelt med gamlemetoden heller. Ikke går du i krokene heller, så det spiller egentlig ingen rolle.
 • En må passe på hvilken mopp en kjøper. Ikke alle er like bra, men her er det sikkert mange meninger. Syntes du det virker dårlig, så kjøp en anne type mopp!

Min erfaring og konklusjon

En god venn har en robot-støvsuger, som han kaller Señorita. Den er fantastisk! Siden jeg venter på en oppfølger som kan ta seg av gulvvasken, med ladestasjon med integrert påfylling av varmt vann og avløp for skittent vann, er jeg nødt til å bruke manuelle metoder. (Dette ville forøvrig blitt en salgssuksess og en hjelper for Señor Pensjonista, som hadde spart noen dyrebare minutter hver dag.) Kanskje den allerede er i salg?

Vel, vel – etter å ha brukt den utenlandske metoden noen år, kan jeg ikke begripe hvorfor vi i Norge surret med helt ubrukbare metoder. Hvordan går det an når resten av verden bruker dette? Vi trodde vel at slik skulle det være og tenkte ikke mer over det. Ikke minst trodde vi vel at det er kun den gamle norske metoden som er brukbar og at resten av verden ikke skjønte noen ting (som vi gjør om det meste).

Siden jeg normalt uttaler meg om ting jeg slettes ikke har peiling på (ifølge min kone) så vil jeg anta at disse sydlandske og utenlandske vaske-remediene nå også har kommet til Norge.

Løp å kjøp og kast alt det andre!

Så det store spørsmålet: Hvordan i all verden kan en gammel gubbe uttale seg om dette? Ikke er han enslig heller. Svaret er ganske enkelt. Det er jeg som er pensjonist og har tid, sies det fra høyeste myndighet.

Livet er herlig på Gran Canaria. Enkelt å vaske gulv er det også!

Saludos

Audun

Auduns forhold til gulvvask

PS: Min favoritt – moppen laget av mikrofiber.

PS 2: Nå er alle problemer løst. Jeg har kjøpt en robot som både støvsuger og mopper. Aldri har det vært så rent! Roboten har så klart fått et passende navn og er helt og fullstendig uunnværlig. En fantastisk løsning for en travel pensjonist.

PS 3: Les om en uheldig renholdsopplevelse på et Spansk universitetssykehus her. En effektiv smittespredning!Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin