Tejeda

Tejeda – Kommunen på Gran Canaria Vest med øyas høyeste fjell.

Tejeda er kommunen å dra til hvis du virkelig vil se natur og høye fjell i Gran Canarias indre. Her kan du også oppleve Spanias peneste landsby.

98% av kommunens areal er vernet, El Parque Rural del Nublo.


Gran Canaria Vest Caldera de Tejeda Foto fra Facebook

Det er fantastiske turområder her, og en tur til for eksempel vannet/bassenget Las Niñas får deg til å tenke på et helt annet sted enn Gran Canaria.

Området ved Las Niñas er godt tilrettelagt for piknik og camping. Dette er virkelig et sted å dra på tur til.

Det er også flott om natten siden det er lite forstyrrende lys, så stjernehimmelen kommer godt frem. (Det er forøvrig flere andre vann i kommunen.)

Presas las Niñas Tejeda Gran Canaria - theislandsinthesun.com

Om våren blir fjellsiden i Tejeda fulle av blomster i alle slags farger. Mange av dem har helbredende virkning for både det ene og det andre. Det er derfor et museum i kommunen som formidler dette, og lokal befolkningen bruker fortsatt disse «medisinene».

Det bor ikke mange i denne kommunen, kun i underkant av 2.600. Den viktigste bebyggelsen, før Spanjolenes erobring, lå i fjellkjeden Bentayga. Denne naturlige «uovervinnelige» festningen sto imot invasjonen til det siste i 1496.Øgler

Som på resten av Kanariøyene er det heller ikke her farlige dyr, men her finner du de største øglene (den er og på andre steder på øya). Lagato Gigante de Gran Canaria bor kun på denne øya, og kan bli opptil 80 cm lang. Den er forøvrig både truet og vernet.

Gran Canarias høyeste fjell

Tejeda er en kommune som ligger i sentrum på Gran Canaria, og her finner du høye fjell. Det står skrevet flere steder at Gran Canarias høyeste fjell er Pico de las Nieves. Denne toppen er på 1949 moh.

Egentlig er det ikke helt sant at dette er den høyeste toppen, for det høyeste punkt på øya heter Morro de la Agujereada, er 1956 meter over havet, og ligger i nabokommunen på østsiden. Denne toppen kan sees fra Pico de las Nieves, som du faktisk kan kjøre opp til. Disse ligger omtrent midt på øya.

Pico de las Nieves fra Tejeda Gran Canaria

Pico de las Nieves ligger egentlig i grenselandet mellom kommunene Tejeda, Vega de San Mateo og turistkommunen i sør San Bartlolmé de Tirajana.

Det er også en annen karakteristisk topp her, som sees fra svært mange steder på øya, og det er Roque Nublo på 1813 moh.

Det er ikke bare fra disse toppene det er god utsikt. Det er flere flotte utsiktspunkter i kommunen. Et av dem er Mirador Degollada de las Paloma. Fra dette punktet ser du ut over Caldera de Tejeda og landemerkene Roque Nublo og Roque Bentayaga. Det er forøvrig en fin natur rundt dette utsiktspunktet, som ligger på GC-150.

Huler og hoteller

Det har trolig bodd folk i denne kommunen fra det tredje århundre, og de bodde i huler. Fortsatt er det huleboliger/grottehus her, og noen av dem er i bruk som overnatting for turister. Du trenger ikke å bo i huler her heller, for det er hoteller, og det er en Parador i Cruz de Tejeda. (Det er den eneste på Gran Canaria. Dette er spesielle Spanske overnattingssteder. Det er totalt tre ParadorerKanariøyene, men fleste Paradorene ligger på fastlandet.)

Tejeda Gran Canaria theislandsinthesun.com

Parador Cruz de Tejeda. Et flott hotell oppe i fjellheimen populært for folk som liker å gå turer i fjellet, og for de som liker et avbrekk fra strandlivet. Det er flere resturanter ved Paradoren. Merk deg at det kan være et helt annet klima her opp i forhold til sørkysten av Gran Canaria.Klima Tejeda

Pasatvinden fra nord blir stoppet av de høye fjella, så i denne kommunen er det «alltid» blå himmel. (Kanskje med unntak av området ved Paradoren på grunn av beliggenheten.

Lysintensiteten i kommunen gjør at de som bor her er glade og gjestfrie, sies det. Den årlige gjennomsnittstemperaturen er på 19 grader, og det faller 700 mm nedbør i året.

Det er to klart definerte årstider. En varmere og tørrere fra juni til september, og en kaldere og fuktigere fra oktober til januar.

Tejeda – byen

Tejeda ligger langt oppe på øya, og oppe i fjella. Den er kåret til Spanias peneste landsby.

Her fra har du utsikt over den store fordypningen, ett innsunket krater, i kommunen. Caldera de Tejeda. Utsikten er bare fantastisk.

Det er hotell, restauranter og butikker her, så du lider ingen nød, selv om den er liten. En virkelig pen by!

Gran Canaria Vest Tejeda

Hvis du vil se fantastisk natur og høye fjell – ta en tur hit. Beregn god tid siden det er ganske krøllete veier.

Noen hurtiglenker:

  • For informasjon om Gran Canaria vedrørende geografi, administrasjon, opplevelser, aktiviteter, strender, shopping med kart, markeder og klima, gå til siden Gran Canaria.
  • Dypere informasjon om klimaet på Kanariøyene finner du her.
  • Informasjon om vestsiden av Gran Canaria er her.

Hvis du liker sidene våre, så hadde vi satt stor pris på om du likte de på Facebook, Twitter, G+1 og Pin it. Det gir oss motivasjon til å jobbe videre.


Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin