Kategorier
Kultur

Spansk og Kanarisk Julefeiring

Julefeiring og feiringen av nyttår i Spania og Kanariøyene er ganske ulik de norske tradisjonene. Fellesnevneren må være Jesus, årsskifte, god mat, drikke og fest. Les og lær!22. desember – starten på Spansk og Kanarisk julefeiring

I Spania begynner julen den 22. desember, lotteridagen El dia de la loteria. Nesten alle har kjøpt sitt lodd og venter på den store premien, så dette er en dag med store forventninger. Fint å starte en julefeiring med full lommebok, må vite.

Spansk og Kanarisk Julefeiring

24. desember – julaften

24. desember er også julaften i Spania og på Kanariøyene. Familiene spiser en felles middag med blant annet sjømat, fisk, kjøtt og desserter. Den mest typiske juledesserten er el turrón (en sør-europeisk nougatkonfekt), marsipan og polverónes.  Sist nevnte er en kake av mel, sukker, melk og nøtter/mandler.

Etter middag synges julesanger og praten går. De som er en smule religiøse deltar på den romersk-katolske midnattsmessen, Misa del Gallo.

Spansk og Kanarisk Julefeiring25. desember

Den 25. desember er det jul. Det feires med et spesielt måltid, som på julaften. Etter det serveres det cava og dagen tilbringes med familien.

28. desember – en morsom dag

Den 28. desember er det markering av Los Santos inocentes, de uskyldige helgenene. Dette er de uskyldige barna under to år som ble drept av Herodes for å bli kvitt Jesusbarnet i følge bibelen. Denne dagen er som vår 1. april. Den offisielle dagen for falske nyheter i aviser og på TV, samt at folk blir narret. En riktig så morsom dag.

Spansk og Kanarisk Julefeiring

31. desember – Nyttårsaftenen

Natten den 31. desember er nytårsaften, her som i resten av verden. Middagen den dagen er veldig populær, men ikke som på julaftenen.

Spansk og Kanarisk Julefeiring

Mange har rødt undertøy, fordi de tror at de vil være heldige i løpet av det neste året.

Folk ser ofte på nedtellingen til det nye året på TV fra Madrid denne kvelden. Ved årsskifte 2018 til 2019 ble det faktisk to nedtellinger til ære for Kanariøyene, som har en times forskjell fra fastlandet.

Når klokkene slår tolv slag spises en drue for hvert slag, og etterpå svelges det en god del cava, Spansk sprudlevann. Klarer du og spise de tolv druene i takt med klokkeslagene vil du få et fremgangsrikt år.

Dette med druene er en tradisjon fra 1882. Det startet på plassen Puerta del Sol i Madrid, og har derfra spredt seg til hele riket og ganske mange latinamerikanske land. Til Tenerife kom skikken i 1903, og har spredt seg videre. Så spis tolv druer til klokkeslagene fra Madrid eller din lokale kirke!

Spansk og Kanarisk Julefeiring

Etter midnatt festes det hele natten frem til morgenkvisten. Da spises det ofte Churros med sjokolade. Hvis ikke du har smakt Shurros duppet i sjokolade er dette noe som må prøves. Gå til nærmeste Curreria, men husk at mange serverer ikke de etter ca kl 1200 på dagen.
1. januar – nyttårsdagen

Nyttårsdagen samles vanligvis familiene for å spise, men det skal ikke stikkes under en stol at mange har en skikkelig dagen derpå. De hadde det jo moro hele natten, må vite.  

5. januar – det er fortsatt ikke slutt på Kanarisk julefeiring.

Den 5. om kvelden/natten kommer de tre vise mennene. Det er barnas fest.

Spansk og Kanarisk Julefeiring

På Kanariøyene er vi jo så heldige å ha en del kameler, så her kan du på mange steder se de tre glupe kællane, som det heter i Fredrikstad, eller de tre hellige konger, som det heter andre steder, komme ridende rundt i gatene. Etter kongene er det også ofte et opptog. Før denne dagen har barna hatt muligheten til å melde fra om hva de ønsker seg mest.

Les også historien om vår julefeiring her.

6. januar

Dette er en viktig dag i Kanarisk julefeiring, og slutten på den lange festen.
Den 6. om morgenen har kongene allerede lagt igjen alle sine gaver. Altså på samme måte som i mange andre land hvor barna får gavene på første juledag, men der blir de levert av nissen.

Spansk og Kanarisk Julefeiring

Den dagen er det frokost med Roscón de Reyes, Kongens ring. Dette er en rund eller ovalt bakverk, alt etter som hvor stor kaken er i forhold til stekeovnen, med en gjemt gave inni.

Det som er skjult inne i kaken symboliserer at Jesusbarnet var på flukt og gjemt for Herodes, og hans slakting av de små barna.

Nyttige juleord på spansk

Feliz Navidad – God Jul

Prospero Año – Godt nytt år

Estrella – Stjerne

Papa Noel – Julenisse

Reno – Reinsdyr

Muñeco de nieve – Snømann (Svært få å se i hagene på Kanariøyene)

Saco – Sekk (med julegaver)

Luces – Lys

Ángel – Engel

Regalos – Gaver (svært populært)

Campanas – Bjeller

Pan de jengibre – Pepperkaker

Velas – Stearinlys

Chimenea – Pipe (der nissen kommer inn. På grunn av få piper på kaniøyene kommer han ofte opp til balkongen.)

Gurimalda – Julekrans

Árbol de Navidad – Juletre

Livet er herlig på Kanariøyene – også i jule- og nyttårsfeiringen.

Saludos

Audun

Spansk og Kanarisk Julefeiring

Det bukkes og takkes for alle klikk på annonsene!

Det holder nettstedet åpent.Følg oss:
Facebook
Del dette:
Facebooktwitterpinterestlinkedin